Balloon Tallinn kuumailmapallo (SULJETTU)

Tallinnan monista näköalapaikoista kesäkauden läpi toimiva Balloon Tallinn kuumailmapallo on kaupungin paras, sisältäen upeat näkymät 120:sta metristä ydinkeskustaan, satamaan, ja vanhaankaupunkiin. (PÄIVITYS 2022: NÄHTÄVYYS ON SULJETTU)

Näkymät, joihin lukeutuu myös Kadriorgin puisto, tarjoaa 150 metriin Tallinnan matkustajasataman päälle nouseva, jättimäinen, heliumtäytteinen kuumailmapallo, joka nostaa ilmaan alemmalla tasolla olevan gondolansa.

Balloon Tallinn kuumailmapalloVoit nähdä hyvällä säällä gondolasta, johon mahtuu maksimissaan 30 asiakasta kerrallaan, jopa 40 kilometrin päähän, eli Suomen puolelle.

Kyseessä onkin Tallinnan keskustan korkein näköalatasanne.

Alempaa vaihtoehtoina löytyvät muun muassa Olevisten kirkontornin tasanne (60-metrin korkeudessa) sekä Horisont Bar & Restaurant, Tallinnan korkeimman rakennuksen, Swissotel hotellin, penthouse-kerroksen (30. kerros) näköalaravintola.

Korkeammalta kaupunkia tosin voit tarkkailla Tallinnan TV tornista, 170-metrissä olevalta tasanteelta, mutta rakennus sijaitsee Piritan kaupungiosassa, 6 km päässä keskustasta.

Kuumailmapallon avulla toteutettuna näköalatasanteena kohde on ainutlaatuinen koko pohjoisen Euroopan alueella.

Tallinnan Balloon Tallinn

Muualta maailmasta löytyy vastaavia (edelleen toiminnassa olevia) laitteita 15 kpl, muun muassa Yhdysvaltain Philadelphiassa ja Italian Torinossa.

Maahan lieassa oleva kuumailmapallo tekee 15 minuutin pituisia käyntejä yläilmoissa kesä-ja syyskuun välisellä periodilla, ma-su klo 8-20, mutta vain sääolojen salliessa toiminnan.

Tallinn Balloon näkymät vanhaankaupunkiin

Nähtävyyden yhteydessä toimii Lennu Cafe & Grill, jonka palvelut kattavat muun muassa pikaruoat ja matkamuistot käynnistä kuumailmapallon kyydissä.

Voit ostaa liput (“boarding pass”) laitteessa vierailuun joko paikanpäällä tai etukäteen nettisosoitteesta balloontallinn.ee.

Etukäteen ostetulla lipulla saat Express boarding pass -statuksen, jonka avulla saa etusijan mahdolliseen laitteeseen olevaan jonoon nähden.

Myös paikanpäällä on myynnissä rajattu määrä näitä Express boarding pass -lippuja, tarjoten saman jononohittavan etuoikeuden.

Laite on joustavasti tarjolla myös yksityisiä tapahtumia varten, ja voit sopia Tallinn Balloon kuumailmapallon yksityiskäyttöjä myös normaaliaukioloaikojen ulkopuolelle.

Pääset tämän ympäristöystävällisen high-tech huvilaitteen luokse tulemalla Tallinnan matkustajasataman terminaali A:n ja risteilyalusten laiturin väliselle alueelle.

Kuumailmapallo on noin 300 metriä sataman terminaaleista A ja B, kilometrin verran terminaalista D, 1,2 km Viru-aukiolta, sekä 6,2 km Lennart Meri lentokentältä.

Omalla autolla paikalle tulemalla löydät nähtävyyden yhteydestä ilmaista parkkitilaa kaikkiaan 2000 m² verran.

Julkisista kulkuneuvoista pääset paikalle raitiovaunulinjoilla nro. 1 ja 2, jäämällä kyydistä pois pysäkillä “Linnahall”.

Balloon Tallinna kuumailmapallo

Balloon Tallinn (PÄIVITYS 2022: NÄHTÄVYYS ON SULJETTU)
Sadama
10111 Tallinna
Aukioloajat: ma-su 8-20 (kesä-syyskuu)

Kuumailmapallon turvallisuus

Balloon Tallinn satamassaTallinnan kuumailmapallo – jonka tekninen termi on “Hiflyer” – lentää vain säiden aikana, jotka ovat matkustajille turvallisia.

Kunakin aamuna, ennen huvilaitteen avaamista kävijöille, kuumailmapalloa operoiva ryhmä suorittaa sillä testin, jolla arvioidaan lentojen toteutettavuutta.

Jos maaolosuhteet ovat soveltuvia, Hiflyer irroitetaan köysistä ja sillä suoritetaan koelento, jonka aikana mitataan ilmannopeudet koko matkan aikana, aina maksimikorkeuteen (120 metriä) saakka.

Jotta näitä kuumailmapalloja voidaan yleensäkkään suorittaa, sääolosuhteiden täytyy olla suotuisat läpi päivän.

Vaikka sää vaikuttaa suotuisalta maanpinnalla, tutkien ja muiden mittauslaitteiden tulee määrittää sääolot aina 120 metriin saakka.

Kuumailmapallon lentoryhmä monitoroikin näitä olosuhteita ympäristönsä suhteen jatkuvasti, mahdollistaen laitteen käytön sen aukioloaikoina.

Jos sääolosuhteet aamun testissä ovat epäsuotuisat, Balloon Tallinn pysyy maassa siihen saakka, kunnes olosuhteet paranevat ja miehistö voi suorittaa uuden testin. Tämä prosessi toistetaan useampaan kertaan päivän läpi.

Sade ja lumi eivät sinällään haittaa lentämistä, mutta matkustajana sinun tulee pukeutua säätiloihin soveltuvasti. Toisaalta kokonaisuudesta löytyy spesiaali sadesuoja, joka suojaa kyydissäolijoita suoralta sateelta.

Näiden turvatarkistusten ohella Hiflyer-kuumailmapallojen toiminnan raameja säännellään Viron ilmailumääräysten kautta.

Hiflyer-kuumailmapallon lentäminen ja gondola

Balloon Tallinn gondolaKuumailmapallo on kiinnitetty maahan kaapelilla (jonka minimi pitokapasiteetti on 42 tonnia), ja sitä kontrolloidaan sähköisellä vinssijärjestelmällä.

Kyseessä on 136:sta tonnista betonia ja 11-tonnisesta vinsistä muodostuva kokonaisuus, joka kiinnittää laitteen maaperään.

Balloon Tallinn kuumailmapalloa operoi aina kaksi henkilöstöön kuuluvaa jäsentä – yksi pallon kyydissä ja toinen maan tasolla.

Kukin näistä operaattoreista on tehtäväänsä varta vasten koulutettu ja osaamisestaan tutkinnon suorittanut työntekijä.

Gondolaan mahtuu kerrallaan maksimissaan 30 matkustajaa, riippuen ihmisten painosta ja vallitsevista ilma-olosuhteista. – mitä voimakkaampi tuulennopeus, sitä vähemmän matkustajia.

Hiflyer-kuumailmapallolla voidaa tehdä turvallisia nousuja korkeuksiin aina 12 m/s tuulennopeuksiin saakka.

Balloon Tallinn -kuumailmapallon rakenne ja laitteen valmistaja

Balloon Tallinn kuumailmapallo lähikuvaKuumailmapallo on tehty erikoiskankaasta, joka on päällystetty molemmilta puoliltaan polyuretaanikerroksella, toimien esteenä heliumin karkaamiselle sisältä ja suojellen materiaalia ulkoiselta UV säteilyltä.

Pallon elinikä käytössä on keskimäärin noin 4-5 vuotta, riippuen UV säteilyn voimakkuudesta, saastetasosta, sekä ilmaston kosteuspitoisuudesta.

Hiflier-kuumailmapallo on täytetty heliumilla, joka on elementtinä inertti, puhdas, myrkytön, ei-räjähtävä, ei-tulenarka, sekä hajuton jalokaasu.

Vinssijärjestelmällä on puolestaan kolminkertainen varajärjestelmä, sekä paikallinen varageneraattori.

Kahdeksankulmainen gondola on kiinnitetty helium-kuumailmapalloon sen yli levitetyllä erikoisverkolla.

Gondolasta olevat näkymät ovat esteettömät (ulkoilmassa), mutta turvaverkon ja turvasäleikköjen sisäänsulkemalta alueelta.

Tallinnan satamassa oleva laite valmistettiin Englannissa Lindstrand Technologies Ltd:n toimesta, joka on firmana edelläkävijä ilmaa-kevyempien lentävien laitteiden kehittäjänä ja valmistajana.

Yrityksen perustaja ja johtaja on Per Lindstrand, ilmailu-alan parissa hyvin tunnettu insinööri ja pilotti.

Lindstrand tuli maailmanlaajuisesti kuuluisaksi kuumailmapallolennostaan Tyynen valtameren yli (7671,9 km) miljardööri Richard Bransonin kanssa vuonna 1991 (tammikuun 15-17), jolla he pääsivät Guinnesin ennätysten kirjaan.

Firman tekemiä tuotteita on käytössä kaikkiaan 48:ssa maassa.

Lindstrand Technologiesin täydellinen turvallisuushistoria on tehnyt siitä yhden maailman monipuolisimman ilmalaivojen, kaasupallojen, kiinnitettyjen helium-pallojen, ja muiden kaasutäytteisten hi-tech rakenteiden valmistajan.

Yrityksen tekemistä projekteista yksi parhaiten tunnetuista on vuonna 1999 alkanut yhteistyö Euroopan avaruusjärjestön kanssa korkean ilmanalan ja pitkän lentomatkan omaavien ilmalaivojen kehittämiseksi.

Vuonna 2002 Lindstrand Technologies sai avaruusjärjestöltä urakan suunnitella ja valmistaa Beagle 2 -laitteen laskuvarjo, suunniteltua Mars-planeetan pinnalle laskeutumista varten.

Suunniteltu ja valmistunut laskuvarjo oli luokaltaan maailman edistynein. Beagle 2 laskeutuikin sen avulla Marsin pinnalle onnistuneesti vuonna 2003.

Hiflier-kuumailmapallojen suhteen yritys on asentanut näitä laitteita kaikkiaan 40:een maahan, 18:sta maahan, joista 15 (mukaanlukien Tallinnan laite) on vielä aktiivikäytössä.

Lennu Cafe & Grill

Tallinnan kuumailmapallon yhteydestä löytyy ruokailupaikka Lennu Cafe & Grill, joka on avoinna päivittäin klo 8-21 lentojen aloituksesta aina syyskuun loppuun saakka.

Voit vierailla kahvila-ravintolassa myös ostamatta lippua Balloon Tallinn laitteeseen.

Paikan ruokalista sisältää lähinnä pikaruokaa, aina grillatuista hampurilaisista kevyisiin salaatteihin saakka.