Bosporinsalmen risteily Istanbulissa

Lähes jokaisen Istanbulissa vierailevan matkaohjelmaan kuuluu mukaan Bosporinsalmen risteily, pitkin tätä upeaa 31 km pituista vesiväylää, joka yhdistää Marmaranmeren Mustanmereen ja Euroopan Aasian mantereeseen.

Voit toteuttaa risteilyn useammallakin tavalla: lyhyenä (alle puolen tunnin) lauttamatkana, muutaman tunnin hop-on hop-off nähtävyysristeilynä, tai koko päivän kestävänä kierroksena.

Istanbul Bosporinsalmen risteily

Jos otat pidempään kestävän risteilyn, vaihtoehtoihin kuuluvat mm. erilaiset risteilyselostukset reitin varrella olevista nähtävyyksistä, kuin myös Bosporinsalmen lounasristeilyt.

Mannertenväliset lauttamatkat

30 minuutissa (tai alle sen) ja vain muutaman kolikon hinnalla, voit hypätä lautalle Euroopan puolella alueilla Eminönü, Kabataş tai Beşiktaş ja risteillä Bosporinsalmen yli Aasian puolelle kohteisiin Üsküdar, Harem, Haydarpaşa, tai Kadıköy.

Tälläinen lauttamatka vie minimissään vain noin 10 minuuttia, jos otat yhdensuuntaisen matkan Kabataşin ja Üsküdarin välillä Dentur Avrasyan paikallislautalla.

Maksimissaan paikallislautoilla saa kulumaan jopa tunnin, ottamalla esimerkiksi menopaluun Şehir Hatların tai TurYolin lautalla Kultaisen sarven (Eminönü tai Karaköy) sekä Aasian puolen porttien Haydarpaşa tai Kadıköy välillä.

Matkalla pääset, reitistä riippuen, näkemään mm. vanhan Istanbulin kupolit ja minaretit, Leandrosin tornin (Kız Kulesi), Dolmabahçen palatsin upean julkisivun, sekä uudet, tornitaloja täynnä olevat kaupunginosat.

Lauttamatkat ovat lyhyin ja halvin tyyppi Bosporinsalmella järjestettävistä risteilyistä. Lyhyydestään huolimatta nämä matkat ovat kuitenkin miellyttäviä ja mieleenpainuvia kokemuksia.

Istanbulista löytyy neljä merkittävää lauttayhtiötä: Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri A Ş (İDO), TurYol, sekä Dentur Avrasya.

Şehir Hatları

Sehir Hatlari lautta Bosporinsalmen risteily Istanbul

Şehir Hatları (suomennettuna “Kaupunkireitit”) operoi istanbulilaisten rakastamia perinteisiä, suurikokoisia matkustajalauttoja Bosporinsalmen yli menevillä reiteillä, Bosporinsalmen pohjoisosan kierroksilla, sekä suosituimmilla Bosporinsalmen risteilyillä.

Lauttayhtiöllä on kaikkiaan 34 matkustajalauttaa, palvellen yhteensä 45:een eri satamaan Istanbulin suurkaupungin alueella.

Saat Şehir Hatların matkojen hintoihin alennusta käyttämällä Istanbulkart matkustuskorttia.

Lauttayhtiön tarjomista reiteistä tärkeimpiin kuuluu Eminönü-Kadıköy.

Tälle välille lähtee lauttoja päivittäin 15 tai 20 minuutin välein, klo 7-20:30 välisenä aikana, matka-aikana ollessa 35 minuuttia.

Myöhäisen iltapäivän lähdöt saattavat pysähtyä myös Haydarpaşan aseman laiturilla.

Jos otat matkan Eminönü-Üsküdar, lauttoja lähtee tälle reitille päivittäin 15-20 minuutin välein, klo 6:30-22:30. Matka-aika on 25 minuuttia.

Şehir Hatları lautan kansi Bosporinsalmi Istanbul

Karaköy-Haydarpaşa lautat erkanevat laiturista päivittäin 20-30 minuutin välein, klo 6:30-23 välisenä aikana, matka-ajaksi muodostuessa 25 minuuttia.

Jos olet menossa Haydarpaşan asemalle (Aasian puolen junien pääasema), tämä on paras lauttayhteys päästä sinne.

Myöhäisen iltapäivän ja varhaisen aamun lauttayhteydet saattavat tehdä pysähdyksen myös Kadıköyssä.

Reitillä Karaköy-Kadıköy lautat matkaavat päivittäin 20-30 minuutin välein, klo 6:30-23 välisellä periodilla, matkan kestäessä 30 minuuttia.

Osa matkoista – muttei kuitenkaan kaikki – saattaa tehdä pysähdyksen Haydarpaşan aseman laiturilla.

Kabataş-Kadıköy lautat tekevät reitin tasa-ja puolitunnein, klo 7-20 välisenä aikana, matka-ajaksi muodostuessa 40 minuuttia.

Väliä ei liikennöidä lauantaisin, sunnuntaisin, tai pyhäpäivinä.

Lautat Beşiktaş-Üsküdar lähtevät päivittäin 30 minuutin välein (10 minuutin välein arkiaamuina ja iltaruuhkien aikaan), klo 7-20:30 välisellä periodilla. Matka-aika on 20 minuuttia.

Beşiktaş-Kadıköy lautat lähtevät reitilleen ma-su 30 minuutin välein (:15 ja :45), klo 7:15-20:45 välisenä aikana, matka-ajaksi muodostuessa 40 minuuttia.

Vain arkisin liikennöiviä Beşiktaş-Küçüksu lauttoja lähtee Küçüksun päästä kaksi aamulla ja yksi iltapäivällä, sekä yksi aamulla ja kaksi iltapäivällä Beşiktaşin puolelta.

Kierrosreiteistä Sarıyer-Rumeli Kavağı-Anadolu Kavağı lauttoja lähtee Sarıyerista 12 kertaa päivittäin, joista tosin vain viisi pysähtyy matkan varrella olevalla Rumeli Kavağıssa, 15-20-minuutin matkalla.

Useimmat näistä lähdöistä ovat aamuiseen aikaan tai iltapäivällä, keskipäivän lähtöjen ollessa tarjolla vain Sarıyerista klo 10:30, 13:30 ja 15:30.

Toinen tärkeä yhtiön tärkeistä kierrosreiteistä on İstinye-Emirgan-Kanlıca-Anadolu Hisarı-Kandilli-Bebek-Arnavutköy-Çengelköy.

Tämä Bosporinsalmen keskiosan kiertävä lauttamatka yhdistää toisiinsa Euroopan ja Aasian puolella olevia kyliä viisi – kuusi kertaa päivässä.

İstanbul Deniz Otobüsleri A Ş (İDO)

İstanbul Deniz Otobüsleri A Ş (İDO) operoi etupäässä nopeita katamaraanityyppisiä “meribussi” matkustajalauttoja ja nopeita autolauttoja, niin Istanbulin suurkaupungin alueella kuin kohteisiin Marmaranmeren eteläisellä rannikollakin.

Useimmat turistit eivät käytä hyväkseen lauttayhtiön suurkaupungin sisäisiä reittejä, vaan mieluumminkin sen Marmaranmerta risteileviä palveluita.

IDO Bosporinsalmen risteily Istanbul

Paikallisliikenteen suhteen varustamo hyödyntää nopeita katamaraani “meribussi” (deniz otobüsü) matkustajalauttoja, joilla pääsee useisiin satamiin metropolin alueella.

Nämä meribussit puskevat ylös ja alas Bosporinsalmea sekä läpi Marmaranmeren, useimpien vuorojen toimiessa joko aamuisin tai iltapäivän ruuhka-aikoina.

Kiitos niiden nopeuksien, İDO-katamaraanit ovat suosittuja etenkin Istanbulin merialuiden pidemmillä reiteillä, jättäen lyhyemmät matkat varsinkin perinteisille ja mukaville Şehir Hatları lautoille sekä pienempikokoisille TurYol & Dentur Avrasya lautoille.

Vaikka firmalta löytyy Istanbulin sisäisiä reittejä meribusseilleen, ne eivät palvele useita turistien suosimia kohteita suurkaupungin alueella.

İDO:n pääasiallinen katamaraanisatama on Yenikapı Feribot Terminalı, joka löytyy Marmaranmeren rannikolta, etelään Aksarayn aukiolta.

Pääset Yenikapılta eteenpäin meribusseilla että nopeilla autolautoilla (hızlı feribot).

Paikka on lisäksi asema Marmaray junalinjalle, jolla pääsee myös Bosporinsalmen toiselle puolelle.

Pelkästään matkustajia palveleva meribussiterminaali löytyy Kabataşista, Bosporinsalmen eteläisellä rannikolla (Euroopan puolella), hieman etelään Dolmabahçen palatsista.

Kabataşin terminaalista pääset nopealla lautalla muun muassa Prinssien saarille (Adalar) sekä Bursaan (Güzelyalı ja Mudanya).

TurYol

TurYol tunnetaan lauttayhtiönä parhaiten sen operoimista tiuhalähtöisistä 1-1/2-tunnin Bosporinsalmen risteilyistään, jotka erkanevat matkaan Eminönüsta tasatunnein.

Voit vaihtoehtoisesti osallistua varustamon lyhyisiin risteilyihin myös Üsküdarista ja Kadıköystä.

Varustamona TurYol on yksityisten laivanomistajien osuuskunta, tarjoten tiheävuoroisia yhteyksiä Bosporinsalmen yli sekä erilaisia Bosporinsalmen nähtävyyksiä kiertäviä risteilyjä.

Nämä matkat alkavat Galatan sillan molemmissa päädyissä sijaitsevilta lauttalaitureilta, sillan läntisellä (Kultaisen sarven) puoleisella osalla.

TurYolin laivat lähtevät reiteilleen tiheämmällä aikataululla kuin perinteiset Şehir Hatların Bosporinsalmen risteilylautat.

Yhtiön 1,5-tunnin pituinen risteily tuo sinut takaisin Galatan sillan laiturille, kun taas Şehir Hatların vastaavat risteilyt tekevät useita pysähdyksiä matkallaan, kestäen 6 tuntia menopaluuna.

Paikallislauttojen suhteen TurYol yhdistää Galatan sillan aasianpuoleisiin Üsküdarin ja Kadıköyn lähiöihin, sekä muihin kohteisiin.

TurYol Bosporinsalmen risteily Istanbul

TurYolin käytön etuihin kuuluvat mm. se, että sen lautat ovat modernimpaa tuotantoa, ja se, että TurYolin kapteeneilla on maine turistien viemisestä lähemmäksi rannalla olevia nähtävyyksiä kuin minkään muun lauttayhtiön kapteenit.

Osa turisteista suosii kuitenkin Şehir Hatların lauttoja niiden tarjoaman historian takia. Parhaan vertailukohdan saat tietysti kokeilemalla Bosporinsalmen risteilyä molemmilla vaihtoehdoilla lomasi aikana.

Päästäksesi TurYolin risteilylle, sinun täytyy mennä Eminönüun, jatkaen Galatan sillan läntiselle puolelle, Kultaisen sarven eteläiselle rannalle, josta löytyy rykelmä TurYolin lauttoja sekä lippumyymälä.

TurYol operoi lisäksi erittäin tiheälähtöisiä paikallislauttoja sen molemmilta Kultaisen sarven/Galatan sillan laitureilta Aasian puoleisiin kohteisiin Üsküdar, Haydarpaşa, ja Kadıköy (kesäkautena myös Prinssien saarille (Adalar)).

Dentur Avrasya

Varustamo Dentur Avrasyan Bosporinsalmen risteilyt lähtevät matkaan toukokuusta syyskuuhun satamista Kabataş, Beşiktaş, Üsküdar ja Avcılar (länteen Atatürkin lentokentältä).

Nämä aikataulullisesti tiheät lähdöt ovat mm. kesäisinä yhteyksinä Kabataşista prinssien saarille, mutta myös jatkuvana paikallisliikenteen palveluina Beşiktaşista Bosporinsalmen yli Üsküdariin ja Kadıköy:n.

Dentur Avrasya Bosporinsalmen risteilylautta Istanbul

Dentur Avrasya Grup operoi useita matkustajalauttapalveluita Bosporinsalmen yli Istanbulin suurkaupunki-alueella, ja ajoittain nämä reitit ovat täsmälleen samoja kuin mitä löydät myös TurYolin ja Şehir Hatları palveluista.

Eri lauttayhtiöistä Dentur Avrasyan virallinen nettisivusto on siitä harvinainen, että se on tarjolla (tätä kirjoittaessa) vain turkinkielellä, joten siitä on keskimääräiselle suomalaiselle turistille vain vähän apua risteilyn suunnittelussa.

Jos haluat kuitenkin osallistua varustamon järjestämälle Bosporinsalmen risteilylle (Boğaz Turları), niitä järjestetään toukokuusta syyskuuhun, lähtösatamina Kabataş, Beşiktaş, Üsküdar ja Avcılar.

Huomaa, että osa näistä risteilyistä, etenkin Üsküdarista ja Avcılarista, saattaa peruuntua alhaisen kysynnän vuoksi. Varmemmin matkaan pääsee Kabataşin ja Beşiktaşin satamista.

Kuten TurYolinkin kohdalla, Dentur Avrasyan menopaluu Bosporinsalmen risteily vie matkana noin 1,5 tunnin verran.

Jos teet Bosporinsalmen risteilyn mieluummin reittiliikenteen mukana, tarjolla on yhteyksistä esimerkiksi Kabataş-Üsküdar.

Näitä lauttoja lähtee päivittäin jatkuvalla syötöllä klo 7-21, jonka jälkeen lähtöjä on 15 minuutin välein aina keskiyöhön saakka (klo 24).

Dentur Avrasyan matkat Prinssien saarien (Adalar) kohteisiin Heybeliada ja Büyükada lähtevät matkaan kuusi kertaa päivässä talviperiodilla (lokakuun puolestavälistä varhaiselle huhtikuulle), lähtöjä ollessa enemmän lämpiminä kuukausina.

Eminönü-Bebek on lauttayhtiön arkinen paikallispalvelu, jossa vuoroja on vain yksi Bebekistä aamulla, ja yksi Eminönüsta varhaisen iltapäivän aikaan.

Reiteistä suosituin on kuitenkin Beşiktaş-Üsküdar, jossa lauttoja lähtee Beşiktaşista ja Üsküdarista jatkuvalla syötöllä päivittäin klo 06-01:15 (aamuyö).

Avcılar, joka sijaitsee Marmaranmeren rannikolla länteen Atatürkin lentokentästä ja Küçük Çekmecestä, tarjoaa satamana Dentur Avrasyan lauttoja Prinssien saarille (Adalar) kesäkuukausien läpi, toukokuun puolestavälistä aina syyskuuhun saakka.

Lyhyet Bosporinsalmen risteilyt

Bosporinsalmen lyhyisiin risteilyihin löytyy useita vaihtoehtoja, jotka vievät sinut osan ylös Bosporinsalmen väylää, ja takaisin Istanbulin keskustaan.

Nämä lyhyet risteilyt ovat tarjolla tiheämmillä lähdöillä turismin sesonkikausina, lämpiminä kuukausina.

Näinä aikoina sinulla ei tulisi olla vaikeuksia löytää loma-aikatauluun soveltuvaa aikaa ja paikkaa lyhyelle Bosporinsalmen risteilylle.

Dentur Avrasyan Hop On – Hop Off risteilyt

Dentur Avrasya Hop On Hop Off Bosporinsalmen risteilyt Istanbul

Dentur Avrasya varustamo operoi 1 tunnin ja 40 minuutin pituisia Hop On – Hop Off samaa rataa kiertäviä risteilyjä, joiden alkupiste löytyy Kabataşin satamasta.

Hop On Hop Off risteilyillä pääset aina Fatihin sillalle saakka, noin puoleenväliin Bosporinsalmea.

Lautta pysähtyy useilla laitureilla matkan varrella, tarjoten mahdollisuuden vierailla salmen varrella olevissa Ottomaanien palatseissa ja muissa nähtävyyksissä.

Jos pysyt koko matkan lautan kyydissä, reitti kestää kokonaisuutena alla kaksi tuntia.

Voit jäädä tietysti pois mielenkiintoisten nähtävyyksien laitureiden kohdalla, katsella palatsin läpi vaikkapa tunnissa, ja hypätä seuraavaksi tulevaan Hop On Hop Off lauttavuoroon, jatkaen matkaa ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Tämä on yksi suosituimmista, miellyttävimmistä, ja tehokkaimmista tavoista yhdistää Bosporinsalmen näkeminen parhaiden Ottomaanien valtakunnan aikaisten palatsien kiertämiseen.

Dentur Avrasya operoi Hop On, Hop Off risteilyjään Bosporinsalmelle sen omalta Kabataşin laiturilta.

Nämä lautat pysähtyvät seuraavien keisarillisten palatsien laitureilla Bosporinsalmen rannikolla: Beşiktaş (merimuseon sekä Yıldızin palatsin & puiston pysäkki), Emirgan, Küçüksu, ja Beylerbeyi.

Ympyräreitti vie korkeintaan 2 tuntia (virallisesti kierroksen arvioitu kestoaika on 1 tunti 40 minuuttia).

Lähtöjä on kaikkiaan kuusi päivittäin, iltapäivän mittaan kohti iltaa.

Siten voit esimerkiksi ottaa ensimmäisen lähdön Kabataşista klo 12:45, saapuen Küçüksuun noin tuntia myöhemmin, vierailla koristeellisessa Küçüksu Kasrı palatsissa tunnin ajan, ottaa seuraavan Hop On, Hop Off lautan, risteillä Beylerbeyihin, vierailla sen palatsissa tunnin ajan, ottaen paluulautan Kabataşiin noin 16:25.

Tämä kierros on yksi parhaista tavoista viettää leppoisa iltapäivä Istanbulissa.

Huomaa että Dentur Avrasyan lähtölaituri Kabataşissa (Dentur Avrasya Terminali) sijaitsee vain noin 500 metrin päässä lounaaseen Dolmabahçen palatsista, joten voit helposti vierailla siellä saman risteilypäivän aikana.

Istanbulin tulppaanifestivaali Emirgan

Emirganin pysähdyspaikan suhteen ykkösnähtävyys on Emirgan Korusu, metsäpuisto, joka on muun muassa Istanbulin tulppaanifestivaalien (Uluslararası Istanbul Lale Festivali) aikaan koristeltu upein tulppaanein.

TurYolin lyhyet Bosporinsalmen risteilyt

TurYol operoi 90-minuutin pituisia risteilyjä, jotka vievät sinut nonstoppina Eminönüsta (Galatan sillan luota) ylös Bosporinsalmea aina Fatih sillalle saakka, kääntyen, ja palaten takaisin Eminönün lähtöpisteeseen.

TurYol lyhyet Bosporinsalmen risteilyt Istanbul

Voit valita vaihtoehtoiseksi lähtöpisteeksi Aasian puoleisen sataman, Kadıköyn tai Üsküdarin, joista näitä samoja risteilyjä myös järjestetään.

Tyypiltään TurYolin risteily on vain näköalakuljetus, eikä sisällä pysähdyksiä tai selostusta reitin varrella olevista kohokohdista.

Näitä lauttoja lähtee keväisin, kesäisin, ja syksyisin tasatunnein aina keski-aamusta iltaan saakka.

Kattavat aikataulut tarjoavat tilaisuuden valita juuri sinulle parhaiten soveltuvan lähtöajankohdan sekä mahdollisuuden nähdä suuren osan Bosporinsalmesta lyhyessä ajassa ja kohtuulliseen hintaan.

Şehir Hatların lyhyet Bosporinsalmen risteilyt

Voit matkustaa lyhyen Bosporinsalmea esittelevän risteilyn myös perinteisillä Şehir Hatların lautoilla, jotka lähtevät reitille Eminönün laitureilta, Galatan sillan tuntumasta.

Näitä risteilylauttoja on tarjolla päivittäin iltapäivisin, ja niiden avulla pääset aina Fatih sillalle (ja sen ohi), jossa lautat tekevät käännöksen, palaten alkulaiturilleen.

Kokonaismatkana tällainen Şehir Hatların järjestämä risteily vie yhteensä noin 2 tuntia.

Kokopäivän Bosporinsalmen risteilyt

Kaksi istanbulilaista laivavarustamoa pystyy viemään sinut aina kaupungin keskustasta koko matkan pohjoiselle osalle Bosporinsalmea, Anadolu Kavağın satamaan, josta kohokohtana löytyy etenkin kukkulanhuipulla oleva bysanttilainen Yoros Kalesin linnoitus.

Pohjois-Bosporinsalmen (3 tunnin) pysähdyksen ja Yoros Kalesin yhteydessä on myös ruokailupaikkoja (ml. kuuluisa kalaravintola), joissa nautitun lounaan ja panoramisten näkymien ihailun jälkeen pääset takaisin Istanbulin keskustaan samalla lautalla, kokonaismatkana (mukaanlukien pysähdysajan) ollessa noin viisi ja puoli tuntia.

Dentur Avrasyan kokopäivän Bosporinsalmen risteilyt

Dentur Avrasya lautat risteilevät päivittäin kohti Pohjois-Bosporinsalmea ennen puoltapäivää olevilla lähdöillä, Kabataşin ja Beşiktaşin laitureilta.

Dentur Avrasyan kokopäivän Bosporinsalmen risteilyt Istanbul

Reitti näillä moderneilla lautoilla kulkee aina Anadolu Kavağın satamaan saakka, ja paluu tapahtuu noin 5-1/2 tunnin kokonaisajassa, erinomaiseen hintaan.

Mikäli olet kaupungissa toukokuusta syyskuuhun, satamina näille Dentur Avrasyan Bosporinsalmen kokopäivän risteilyille on näinä kuukausina Kabataş, Beşiktaş, Üsküdar sekä Avcılar.

Muina aikoina risteilyt ovat tarjolla vain Kabataşin ja Beşiktaşin laitureilta.

Huomaa kuitenkin, että jos kysyntää ei ole riittävästi touko-syyskuun aikana, Üsküdarin ja Avcılarin lähdöt saatetaan päiväkohtaisesti peruuttaa.

Eri lähtöpaikkavaihtoehdoista kätevin on keskimääräisen turistin kannalta Kabataşin laituri, sillä se löytyy aivan Kabataş-Bağcılar raitiovaunulinjan päätepysäkin yhteydestä.

Lautat lähtevät (tätä kirjoittaessa) Kabataşista päivittäin klo 11:15.

Tämä menopaluu-risteily kestää, mukaanlukien kolmen tunnin pysähdyksen Anadolu Kavağıssa, noin viisi ja puoli tuntia.

Şehir Hatların kokopäivän Bosporinsalmen risteilyt

Perinteiset Şehir Hatların lautat lähtevät Eminönün laiturilta (Galata sillan luota) keskiaamun paikkeilla, risteillen koko matkan Bosporinsalmea ylös Anadolu Kavağın satamaan, ja takaisin, noin 5-1/2 tunnin matkana.

Monet turistit valitsevat Şehir Hatların tarjoaman vaihtoehdon tälle reitille sen käyttämien perinteisten istanbulilaisten lauttojen takia.

Şehir Hatları oli itse asiassa ensimmäinen näitä pidempiä reittejä tarjonnut paikallinen yritys.

Tarve näille palveluille tuli ilmeiseksi, kun Şehir Hatların virkailijat pistivät vuosikymmeniä sitten merkille turistien matkailevan yhtiön lauttaverkostolla aina ylös Bosporinsalmea Mustallemerelle (Sarıyeriin ja Anadolu Kavağıin) saakka, ja takaisin Galatan sillalle, usein nousematta kertaakaan pois kyydistä.

Tämä oli tuolloin fiksuille matkailijoille erinomainen tapa kiertää Bosporinsalmi – opaskirja kädessä – murto-osan hinnalla siitä summasta, mitä matkanjärjestäjät aikanaan veloittivat näistä samoista kierroista.

Şehir Hatların lautat ovat edelleen suosituin tapa tehdä tämä Bosporinsalmen kokonaiskierros.

Suosiosta kertoo mm. se, että sinun kannattaa olla ostamassa lippua hyvissä ajoin (ainakin 30-45 minuuttia) ennen lautan lähtöä matkalle, sillä jonoa ja ruuhkaa näille lähdöille syntyy Istanbulin sesonkikausien ulkopuolellakin.

Şehir Hatların Bosporinsalmen kokopäivän risteilyt kartta Istanbul

Mikäli valitset kokopäivän matkan Eminönün laiturista Aasian rannikolla sijaitsevaan Anadolu Kavağın satamaan, matka-ajaksi muodostuu yhteensä kuusi tuntia.

Voit vaihtoehtoisesti risteillä myös lyhyemmän matkan Eminönüsta Anadolu Hisarıin tai lähes koko matkan, Sarıyeriin (joka on pohjoisen Bosporinsalmen kylä Euroopan mantereen puolella).

Şehir Hatların risteilyt lähtevät päivittäin matkaan reitille klo 10:35, vuoden ympäri, ja tämä on tarjolla olevista vaihtoehdoista kaikkein luotettavin tapa (ei peruutettuja lähtöjä) päästä näkemään koko Bosporinsalmi lomasi aikana.

Turistien joukosta löytyy paljon ihmisiä, jotka tekevät matkan Şehir Hatların perinteisillä lautoilla vain Sarıyeriin saakka, joka löytyy 23 km päässä Istanbulista maateitse, lounastavat paikkakunnalla, ottaen sitten bussin, minibussin, tai taksin takaisin kohti kaupungin keskustaa, pysähtyen matkan varrella olevilla nähtävyyksillä.

Jos jatkat matkaa kuitenkin koko linjan päähän, Anadolu Kavağın satamaan, sinulla on perillä aikaa yhteensä kolme tuntia piknikkiä tai kalaravintolassa nautittua lounasta varten, sekä vuodelta 1350 olevan genovalaisen Yuşa Tepesin seitsemän tornisen linnoituksen raunioille käymiseen.

Takaisintulomatka lautalla pohjoisesta etelään ei tarjoa sinällään enää mitään uutta, mutta bussin, minibussin, tai taksin ottaminen on matkana Anadolu Kavağısta pidempi, ja useimmat käyttävätkin lauttaa myös takaisin Eminönün laiturille.

Päästäksesi tällaisen Bosporinsalmen kokopäivän risteilyn kyytiin, sinun tulee hakeutua Eminönün lauttalaiturille vähintään 30 minuuttia ennen lähtöajankohtaa lipunostoa varten.

Laivaannousu alkaa puolestaan noin 10 minuuttia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa.

Huomaa, että kun lähestyt laitureita, sinulle saatetaan tyrkyttää “Bosphorus tour” lippuja trokareiden toimesta. Ainoa oikea paikka ostaa liput on kuitenkin laivayhtiön lippuluukulta, laitureiden yhteydestä.