Venetsian Ca’ Foscari yliopisto

Ca’ Foscari yliopisto on Italian Venetsian kaupungin tärkein yliopisto, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1868, ja sijaitsee päärakennuksensa osalta Ca’ Foscari palatsissa Grande Canalen varrella.

Alkuun Italian ensimmäisenä kaupallisena yliopistona toiminut opintolaitos tarjoaa nykyisin tutkintoja ja tekee akateemista tutkimusta neljällä pääalueella: taloustieteet, kielitieteet, luonnontieteet, ja humanistiset tieteet.

Yliopiston päärakennus, Ca’ Foscari palatsi, on yhdellä kaupungin strategisimmista paikoista, Venetsian pääkanaalin (Grande Canalen) varrella kaupungin ytimessä.

Ca' Foscari Venetsia

Ca’ Foscari palatsi on tyyliltään venetsialais-gotiikan arkkitehtuurin rakennus Canal Granden isokokoisimman mutkan kohdalla. Palatsin nimi tulee sen vuonna 1452 ostaneesta ja restauroineesta Doge Francesco Foscarista.

Palatsi sisältää useita tärkeitä taiteellisia ja arkkitehtuurillisia töitä, kuten:

  • huone 1400-luvulta peräisin olevan freskotöisen lattian ja 1500-luvulta olevan koristellun katon kanssa,
  • huone 1500-luvulla tehdyn Alessandro Vittorian stukkotyön kera, sekä
  • suuri sali, jonka on suunnitellut venetsialainen arkkitehti Carlo Scarpa, josta löytyy yksityiskohtina Mario Sironin ja Mario de Luigin tekemät muraalit.

Viimeisin entisöintiprojekti palatsin tiloihin toteutettiin vuosina 2004 – 2006.


Università Ca’ Foscari
Dorsoduro 3246
30123 Venezia
www.unive.it

Ca’ Foscari yliopiston historia

Yliopisto perustettiin 6. elokuuta 1868, tuolloin nimen “Scuola Superiore di Commercio” alla, kauppatieteiden yliopistona johtajanaan ekonomisti Luigi Luzzatti. Ca’ Foscari oli ovensa avatessaan ensimmäinen ylemmän tason opetuslaitos, joka keskittyi pelkästään taloustieteisiin.

Instituutti toimii edelleen samoissa historiallisissa tiloissa joissa se aloitti toimintansa, venetsialais-gotiikan tyylisuunnan palazzossa, joka oli aikanaan Doge Francesco Foscarin kotina 1400-luvun saatossa.

Ca’ Foscari osallistuu muun toimintansa ohella aktiivisesti myös Venetsian kulttuurielämään, organisoiden vuosittain yli 400 tapahtumaa yhteistyössä paikallisten kulttuurilaitosten kanssa.

Näihin tapahtumiin lukeutuu yliopiston “Ca’ Foscari Esposizioni” taidenäyttelyt, joita järjestetään päärakennuksen näyttelytiloissa.

Nykyään Ca’ Foscarissa opiskelee noin 20 000 kirjoilla olevaa opiskelevaa, laajalla kirjolla erilaisia opintosuuntauksia neljällä tieteen ja kulttuurin pääalueella: taloustieteen, kielitieteet, luonnontieteet, ja humaaniset tieteet.

Omien tutkintoihin johtavien ohjelmiensa lisäksi Ca’ Foscari tarjoaa 9 erilaista kesäkoulutusohjelmaa, mukaanlukien Ca’ Foscari – Harvard Summer School ohjelma, joka toteutetaan yhteistyössä Ca’ Foscarin ja amerikkalaisen Harvardin yliopiston kanssa.

Ca’ Foscari yliopiston neljä tiedekuntaa

Ca' Foscari San Giobben kampus

Ca’ Foscarin alkuperäinen ydinohjelma, taloustieteiden tiedekunta, on järjestäytynyt San Giobben kampuksen tiloihin.

Paikan opetustoimi nojaa paikan pitkiin traditioihin ja kokemukseen kansantaloustieteen ja muiden taloustieteiden alalla.

Yleisten taloustieteiden tutkimusohjelmien lisäksi tiedekunta tarjoaa kursseja mm. lain, liikkeenjohdon, ja tilastotiede matematiikan aloilta, kuin myös erikoiskursseja tietyiltä talousaloilta, mukaanlukien turismi.

Venetsian San Giobben kampus pitää sisällään suurimman osan yliopiston taloustieteen osastoista, luentosalit, luennoitsijoiden toimistot, sekä taloustieteiden kirjaston tilat.

Kampuksen haaraosasto Trevison kaupungissa tarjoaa tutkintoon johtavia ohjelmia erityisaloilta taloustiedettä, kuten ulkomaankauppa, tilastotiede, sekä liikkeenjohdon tietotekniikka.

Ca' Foscari San Sebastianon kampus

Ca’ Foscarin San Sebastianon kampus sisältää yliopiston ulkomaisten kielten ja kirjallisuuden tiedekunnan tilat. Tiedekunta on alallaan yksi Italian vanhimmista, ja tarjoaa opetusta kaikkiaan 40:ssä länsimaisessa ja itämaisessa kielessä.

Kullakin kieliohjelmalla on oma opinto-ohjelmansa, jossa vaihtoehtoina löytyy kursseja kirjallisuudesta ja kielitieteestä, kieliopetuksen metodologioista, historiasta, taiteesta ja kulttuurista, arkeologiasta, filosofiasta, sekä uskonnosta.

Tiedekunnan päämaja löytyy Venetsian San Sebastianosta, vaikkakin useat luentohuoneista ovat San Basilion opetuskeskuksessa. Lisäksi tiedekunnan Trevison haaraosasto tarjoaa tutkintoon johtavaa opetusta kielitieteissä ja kulttuurillisessä ymmärtämyksessä, sekä tulkkauksessa ja kääntämisessä.

Humaanisten tieteiden tiedekunta tarjoaa puolestaan tutkintoon johtavaa opetusta historian, kirjallisuuden, ja filosofian aloilla, mukana tutkintoja muun muassa arkeologiassa, visuaalisissa ja esittävissä taiteissa, taiteen ja kulttuuritoimien johtamisessa, sekä sosiaalitieteissä.

Tiedekunnan osastot ja kirjasto sijaitsevat Venetsian Malcanton-Marcorà rakennuskompleksissa, kun taas suurin osa luentosaleista sijaitsevat tiedekunnan päärakennuksen tiloissa San Sebastianossa ja San Basilion opetuskeskuksessa.

Luonnontieteiden tiedekunta perustettiin osaksi yliopistoa 1970-luvulla, alkuun teollisen kemian tiedekuntana.

Nykyisin tiedekunta tarjoaa koulutusta kemiallisten tieteiden alalla sovelletettuna teollisuuteen, entisöintiin, ja materiaalitieteisiin, erityispainotuksina nanoteknologia sekä bioteknologia. Lisä-opintoaloja ovat myös ympäristötieteet sekä tietojenkäsittelyoppi.

Suuri osa tiedekunnan osastoista on majoitettuna yliopiston Santa Martan tiloihin Venetsiassa. Lisätiloja löytyy tutkimuslaboratorioiden osalta Margherasta, osana Vega Science & Technology Park tiedepuistoa.