Jazz Tallinna – konsertit, festivaalit ja tapahtumat

Jos olet jazz-musiikin ystävä, Tallinnasta löytyy runsaasti musiikkityyliin liittyviä tapahtumia sekä paikkoja kuulla jazzia livenä, vuoden ympäri.

Maan vuotuisista jazz-tapahtumista tärkein ja suurin (Baltian suurin itse asiassa) on Jazzkaar, joka on järjestetty Tallinnassa vuodesta 1990, joten 2014 oli tapahtumalle 25. vuosijuhla.

Kymmenpäiväisen Jazz-festivaalin budjetti on pienempi kuin useimpien muiden Pohjoismaisten vastaavien tapahtumien, mutta tämän vastapainoksi festivaali onnistuu aina erottumaan joukosta omaksi edukseen uniikilla ohjelmallaan.

Jazzkaar (virallisesti Tallinn International Festival Jazzkaar) järjestetään vuosittain huhtikuun aikana, jolloin koko maasta tulee hetkellisesti Jazz-musiikin maailmankeskus, täyttäen Tallinnan musiikkityylin ystävistä eri puolilta maailmaa.

Festivaalin 10-päiväinen ohjelma on erittäin kompakti, sisältäen suurimman määrän konsertteja per tapahtuma Virossa, vuosittain yli 3000 esiintyjää noin 60 eri maasta.

Nimekkäimmät artistit jotka ovat osallistuneet Jazzkaar-festivaaliin sen historian aikana ovat Bobby McFerrin (2011), Angie Stone (2009), Chick Corea (2012, 1994), Dianne Reeves (2010), Jan Garbarek (2012, 2003, 1997), Richard Bona (2011, 2003, 2002), John Scofield (2004), ja Charles Lloyd (2013, 2005, 1997).

Suuren Jazzkaar festivaalin taustalta löytyvä MTÜ Jazzkaare Sõprade Ühing organisaatio järjestää Virossa myös seuraavat jazz-aiheiset konsertit ja tapahtumat:

 • Winter Jazz (helmi-maaliskuu)
 • Autumn Jazz (elo-marraskuu)
 • Christmas Jazz (marras-joulukuu)

Christmas Jazz on tapahtumana kaksiviikkoinen intiimi ja rauhallinen festivaali jouluviikkojen yli.

Winter Jazz ja Autumn Jazz ovat puolestaan kausikonsertteja, joissa esiintyvät etenkin paikalliset artistit, esitellen uusimpia projektejaan, mutta mukana on myös jazz-bändejä eri puolilta Eurooppaa.

Muita Virossa vuosittain järjestettäviä jazz-tapahtumia ovat:

 • Visioon – International Youth Jazz-Improvisation Festival (www.noortejazz.ee)
 • IDeeJazz – Tartu Jazz and Rhythm Music Festival (www.ideejazz.ee)
 • Tudengijazz (www.tudengijazz.ee)
 • Jazzkaar (www.jazzkaar.ee)
 • Viimsi JazzPopFest (www.viimsivald.ee/viimsi-popjazzfestival/)
 • Improtest (www.improtest.ee)
 • Sõru Jazz (www.sorujazz.ee)
 • Jazz Time (www.sillamaemk.ee)
 • Juu Jääb (www.nordicsounds.ee)
 • Saare Jazz (www.saarejazz.ee)
 • Nõmme Jazz (www.nommejazz.ee)
 • Tabasalu Jazz Fest
 • Viljandi Guitar Festival

Yksi parhaimmista tietolähteistä jazz-musiikin suhteen Viron alueella on Eesti Jazzliit (Viron Jazz-liitto), joka perustettiin virolaisten jazz-muusikkojen toimesta huhtikuussa 2004 promotoimaan kansallista jazz-kulttuuria niin maan sisällä kuin kansainvälisestikin.

Vuodesta 2004 Eesti Jazzliit on organisoinut noin 140 jazz konserttia vuosittain kuudessa eri virolaisessa kaupungissa: Tallinna, Tartto, Rakvere, Viljandi, Kuressaare sekä Pärnu.

Jazz-liiton toimintaan on kuulunut myös kolmen virolaisen jazz-musiikin kokoelman tuottaminen ja julkaiseminen.

Liiton nettisivustolta (www.jazz.ee) voit löytää kattavasti tietoa virolaisista jazz-muusikoista, festivaaleista, ajankohtaisista konserteista, ja toiminnassa olevista jazz-klubeista.

Lippuja erilaisiin Jazz-liiton järjestämiin tapahtumiin ja konsertteihin saa sekä liiton lipunmyynnistä että netistä, Piletimaailm (www.piletimaailm.com) kautta.

Toinen kanava, jonka kautta saat tietoosi suurimman osan Virossa ja Tallinnassa tapahtuvista jazz-konserteista on Piletilevi-nettipalvelu:

www.piletilevi.ee/fin/liput/muusika/jazz_ja_bluus/

Piletilevin kautta saativilla olevat liput kattavat noin 80% kaikista Virossa järjestettävistä kulttuuri-ja viihdetapahtumista, ja sen kautta voit tarkastella myös Latvian ja Liettuan alueella järjestettäviä jazz-festivaaleja.

Palvelun hyviin puoliin kuuluu myös se, että sillä on kaksi lippujen myyntipistettä Helsingissä:

 1. LippuRex, Mannerheimintie 22-24
 2. Kamppi keskus, Narinkka 3

Näistä LippuRex on myös (lisämaksullinen) noutopiste piletilevi.ee – verkkokaupan kautta Suomesta ostetuille lipuille, jos määrität toimitustavaksi ‘Noudan myyntipisteestä’ (‘Pick up at sales offices’).

Voit noutaa tilaamasi Piletilevi nettiliput myös Virosta, joko Viru Keskuksen, Prisman ja Selvereiden infopisteistä.

Voit valita myös ostamasi lippujen toimituksen postitse (toimitusmaksulla) tai kuriiripostina (kuriiripostimaksulla).

Vuositasolla Piletilevi myy pääsylippuja yli 8 000 teatteri-, kulttuuri, viihde- ja urheilutapahtumaan, ja sillä on verkkokaupan ohella yhteensä yli 120 lipunmyyntipistettä Virossa, mukaanlukien Statoilit.

Yksittäisten konserttien ja festivaalien lisäksi jazzia voi käydä kuuntelemassa livenä monissa Tallinnan baareissa ja pubeissa, etenkin perjantai ja lauantai-iltaisin.

Yksittäisistä jazz-klubeista kuuluisampiin kuuluu Tallinnassa Theatre NO99 Jazz Club (www.no99.ee), joka sijaitsee osoitteessa Sakala 3.

Myös kahvila-ravintola Teatri Puhvet (Teatri väljak 3) tarjoaa vierailijoilleen joko teatteria tai jazz-musiikkia, kansainvälisen keittiön ruokien ohessa.

Paikka, jonka menulta löytyvät naposteltavat, aamiaiset, pääruoat, ja maukkaat jälkiruoat, on avoinna ma-ti klo 8-22, ke-pe klo 8-24, la klo 12-24, sekä su klo 12-20.