Juhannus Tallinnassa

Juhannus juhlan viettämisen ajankohdan määräytyminen on Tallinnassa erilainen kuin Suomessa, mutta tavat ja perinteet ovat pitkälti samanlaisia.

Juhannusta vietetään Virossa 24. kesäkuuta.

Juhannus VirossaSuomessa (ja Ruotsissa) juhannuksen ajankohta on puolestaan kesäkuun 19. päivää seuraava ensimmäinen lauantai, eli kesäkuun 20. ja 26. päivien välinen lauantai.

Siten juhannusta voi saman kesän aikana viettää helposti kahteen kertaan, jos ajankohdat ovat poikkeavat Viron ja Suomen puolella rajaa.

Suomen juhannuksenvietto tapahtui aina vuoteen 1954 saakka samalla kalenterilla kuin Virossa nykyisin.

Kesäkuun 24. on merkkipäivänä peräisin katolisen kirkon Johannes Kastajan syntymäpäivän juhlapäivästä (puolta vuotta ennen joulua), josta myös nimi “juhannus” juontaa juurensa.

Juhannuksen nimi vironkielellä on itse asiassa “jaanipäev”, eli “Johanneksen päivä”.

Juhannuspäivä, juhannusaatto, ja voitonpäivä

Juhannuspäivän ajankohta Tallinnassa on 24. kesäkuuta.

Tätä edeltävä päivä, 23. kesäkuuta on juhannusaatto (“jaaniõhtu”), jolloin vietetään lisäksi toista tärkeää Viron juhlapäivää, voitonpäivää, viroksi “Võidupüha”.

Molemmat näistä päivistä, 23. sekä 24. kesäkuuta, ovat maassa kansallisia vapaapäiviä, ja 22. kesäkuun työpäivä on lyhyempi.

Voitonpäivän juhlinta liittyy Viron käymään itsenäisyyssotaan, jonka osana maan sotavoimat voittivat saksalaiset 23. kesäkuuta 1919, Võnnun kunnassa.

Kun suunnittelet näinä päivänä julkisen liikenteen käyttöä matkaamiseen, huomaa että kansallisina pyhinä bussit, junat, ja muut julkiset kulkuneuvot noudattavat normaalisti sunnuntain aikatauluja.

Omalla autolla näinä pyhäpäivinä matkatessa ongelmaksi saattavat muodostua suurimmista kaupungeista Viron maaseutua kohti olevan liikenteen aiheuttamat ruuhkat.

Viron kansallisina pyhäpäivinä (mukaanlukien kesäkuun 23. ja 24.) pankit, konttorit, virastot, ja kaupat ovat normaalisti kiinni, tai niillä on tavanomaisesta poikkeavat aukioloajat.

Juhannuksen vietto Tallinnassa

Suomalainen matkailija on kuin kotonaan Viron puolen juhannuksenvietossa, sillä juhlatavat ja -perinteet ovat pitkälti samoja kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Virolainen Juhannus ja kokkotuliJuhannuksen symboli, kokkotuli (viroksi “jaanituli”), kuuluu myös Tallinnan puolen juhlintaan, kuin myös grillaaminen ja perheen sekä ystävien kanssa yhdessä oleminen.

Erikoisuutena Viron puolen traditioissa ovat miehuudenosoitukset, jotka toteutetaan lähes sammuneen kokon tulen yli hyppäämällä, sekä erilaiset lemmentaiat.

Saat tietoa Tallinnan kokkotuli paikoista, juhannuskonserteista, ja muista juhannustapahtumista etenkin kaupungin virallisen turistitoimiston kautta.

Tallinn Tourist Information Centre keskuksella on toimipaikka vanhassakaupungissa, osoitteessa Niguliste 2 / Kullassepa 4, 10146 Tallinna.

Etenkin juhannuksen aikaan kannattaa seurata myös turistikeskuksen Facebook-sivuja, osoitteessa www.facebook.com/VisitTallinn, joilla kerrotaan kaupungin ajankohtaisista tapahtumista.

Yksi tyypillisistä paikoista, jossa juhannuskokko sytetään ja jossa on tarjolla muitakin tapahtumia juhannusaattona, on Viron ulkoilmamuseo (www.evm.ee, Vabaõhumuuseumi tee 12, 13521 Tallinna)

Sinun kannattaa varata Viron juhannuksenvieton laivaliput & hotelliyöpyminen hyvissä ajoin, sillä tapahtuma on vuosi vuodelta tullut suositummaksi suomalaisten keskuudessa kokemuksena.