Julkinen liikenne Venetsiassa – vesibussit

Julkinen liikenne Venetsiassa vesibussien suhteen on yksi tärkeimmistä liikkumistavoista kaupungin historiallisen keskustan, “centro storicon” alueella, sillä paikka muodostuu kaikkiaan yli 100:sta saaresta, joiden väliä pääsee usein nopeiten juuri vesiväyliä pitkin.

Vesibussit vastaavatkin normaalin suomalaisen kaupungin maanpäällistä bussiliikennettä liikennöintiheydeltään, hinnoiltaan, ja lipunostotapoineen.

Venetsian vesibussiliikennettä operoi ACTV, kaupungin julkisen liikenteen virasto, jonka alaisuudessa toimivat vaporetti ja muut vesibussit tekevät reittejään kellon ympäri. Kaiken kaikkiaan ACTV:llä on 150 vesibussin valikoima, joiden avulla pääset liikkumaan Venetsian laguunin kaikkiin osiin.

Venetsian vesibussi

Venetsia on pienikokoinen kaupunki, jossa kaikki tärkeimmät kadut, nähtävyydet, monumentit, aukiot, ravintolat, ja hotellit ovat 30 minuutin kävelymatkan sisällä.

Turistina kaupungissa tuletkin käyttämään vesibusseja matkoihisi usein vain poikkeustapauksissa (riippuen kuitenkin missä hotellisi sijaitsee), kuten…

  • vierailemaan keskustan ulkopuolella olevilla alueilla (Lido, Giudecca, Murano, Burano),
  • näköalareittiin Grande Canal reittiä pitkin (vesibussi nro 1), joka kestää matkana 45 minuuttia edestakaisin, sekä
  • tilanteisiin, jossa Venetsian nähtävyyksien läpikävely on vienyt voimasi.

ACTV vesibusseja on itse asiassa tarjolla useampaakin versiota: “vaporetto”, “motoscafo”, ja “motonave”, joilla kullakin on omat reittinsä laguunan alueella (vaporetto ja motoscafi kulkevat kaupungin keskustan alueella).

Vaporetto vesibussit

Vaikka saatat kaupungissa törmätä vaporetto-sanaan useammankinlaisen ACTV:n vesibussin yhteydessä, virallisesti termi viittaa tasakantiseen, yksitasoiseen alukseen, tärkeimpinä väylinä linja 1 (Grande Canal väylän läpi Lidon saarelle) sekä linja 2 (Grande Canal ja Giudeccan kanaalien kautta).

Tämänkaltaisiin vesibusseihin, joiden keskimääräinen kuljetuskapasiteetti on 230 henkilöä, pääsee kyytiin helposti myös pyörätuoleilla, lastenrattailla ja -vaunuilla, sekä rengallisilla matkalaukuilla, sillä matkustamon ja sisäänkäynnin välillä ei ole portaita.

Näistä vaporetto veneistä löytyy isokokoisia avonaisia alueita veneen keskustaa kohden, seisontatilana vaikkapa matkalaukkujen kanssa. Pienikokoinen istuintila löytyy puolestaan aluksen perää kohti, hytin vieressä. Voit kohdata vanhempia aluksia, joissa istuinpaikkoja on myös keulaa kohti.

Huomaa, että perusversiossa vaporetto-vesibussia alukselta ei löydy asiakaskäyttöön tarkoitettua vessaa.

Motoscafo vesibussit

Vesibusseista motoscafo alukset on tehty nopeampaa ihmisten kuljettamista ja rankempia olosuhteita silmälläpitäen, ja niistä löytyy runsaat matkustajatilat matkan ajaksi.

Motoscafo vesibussit, joissa on tilaa keskimäärin 160 matkustajalle, kulkevatkin pääosin reittejä voimakkailta aalloilta suojattujen pääkanaalien ulkopuolella.

Uusimmista motoscafo vesibusseista löytyy tilaa myös pyörätuoleille, sisääntuloalueen yhteydessä. Tästä tilasta eteenpäin, laskeutumalla portaita alas pääset matkustamotilaan, josta näkymät ovat useimmiten huonommat kuin vastaavista vaporetto matkustamoista, kapeiden, korkealla olevien ikkunoiden johdosta.

Myöskään Motoscafo-vesibusseissa ei ole kyydissä asiakas-WC:tä.

Motonave vesibussit

Motonave vesibusseilla, jotka ulkonäöltään muistuttavat leveärunkoisia vaporettoja, on vähiten reittejä, ja pääset niiden kyytiin yleensä mennessäsi laguunissa kauempana oleville saarille, kuten Muranoon tai Buranoon (linja 12).

Yksi motonave tyyppisiä vesibusseja käyttävistä firmoista (ACTV:n ohella) on Alilaguna, johon pääset tutustumaan, jos otat vesibussikyydin Venetsia Marco Polon lentokentältä historialliseen keskustaan.

Motonave alukset, jotka ovat kooltaan noin 600 matkustajaa parhaimmillaan mahduttavia, ovat pyörätuoli-ystävällisiä, isokokoisilla matkustamoilla varustettuja, ja löydät myös kourallisen ulkoilmaistuimia keulan alueelta.

Aluksia on olemassa yksikerroksisen version lisäksi kaksikerroksisia, 1200 asiakasta mahduttavia versioita, jotka operoivat Venetsian pyhän Markuksen aukion läheisyydestä laguunan pohjoisosia kohti sekä Lidon saareen.

Toisin kuin muissa Venetsian julkisen liikenteen vesibusseissa, Motonave aluksilta löytyy asiakasvessa, joka kaksikerroksissa versioissa on tosin turkkilaistyylinen.