Kantosiipialus Tallinnaan – Linda Line (SULJETTU)

Mikäli olet etsimässä nopeaa kantosiipialus yhteyttä Helsingin ja Tallinnan välillä, nopeita express-yhteyksiä tarjoaa virolainen Lindaliini AS (Suomen tytäryhtiönä Linda Line Oy), aluksena tosin nopeat katamaraanit. (PÄIVITYS 2020: LINDA LINE / LINDALIINI ON LOPETTANUT LIIKENNÖINNIN).

Lindaliinin, joka on tarjonnut nopeita yhteyksiä Suomen ja Viron välisessä liikenteessä vuodesta 1997, brändinä katamaraani-matkoilla on “Linda Line Express”.

Nykyisellään tämä yhteys on nopein tapa matkustaa Helsingistä Tallinnaan, sillä matka kestää vain 1 tunnin ja 40 minuuttia.

Negatiivisena puolena näissä matkoissa on se, että kullakin lähdöllä on säävaraus, sillä katamaraani-alukset ovat herkkiä kovalle merenkäynnille.

Tämä saattaa näkyä myös siinä, että vaikka vuoroa ei peruta, katamaraani saattaa joutua hidastamaan turvallisuussyistä kovan merenkäynnin vuoksi matkustusnopeutta, jolloin matka-aika voi nousta yli optimaalisen 1h40min ajan.

Linda Line operoi kantosiipialuksia Helsingistä Tallinnaan aina vuoteen 2008 saakka, jolloin se vaihtoi aluskannan nykyisiin katamaraaneihin, “Karolin” sekä “Merilin”.

Vaikka Linda Line panostaa toiminnassaan etenkin laivayhteyksien nopeuteen Suomesta Viroon, kummallakin katamaraanilla on myös erilaisia mukavuuksia matkan ajaksi, kuten baari ja pieni myymälä.

Voit myös perusluokan (turistiluokka) lisäksi lisätä matkustusmukavuutta matkustamalla lisämaksusta laivamatkan joko Lindaluokassa tai VIP-luokassa.

Esimerkiksi VIP-luokan hintaan kuuluu oma erillinen matkustusosastonsa sekä ruokaa ja juomaa matkan ajaksi.

Varustamon katamaraanit matkustavat reittiään vain kesäkauden yli (sääoloista johtuen, noin huhtikuun alusta alkaen), tyypillisesti seitsemällä lähdöllä per päivä sekä Helsingistä että Tallinnan päästä.

Suomen päässä Helsingissä Linda Linen terminaalina toimii Eteläsataman Makasiiniterminaali (lähellä mm. kauppatoria), ja Viron puolella Tallinnassa terminaalina toimii Linnahallin terminaali.

Molemmat näistä terminaaleista ovat kaupunkien ydinkeskustojen tuntumassa.

Lisäksi molemmissa päissä mahdolliset viranomaistarkastukset hoituvat yleensä erittäin rivakkaasti (johtuen siitä ettei terminaaleja käytä muut varustamot), joka edelleen nopeuttaa tälläisten yhteyksien käyttöä verrattuna muiden varustomojen risteilyihin Tallinnaan.

Linda Line liikennöi nykyisellään reittiä kahdella modernilla katamaraanilla, Karolin ja Merilin.

Karolin katamaraani Linda Line

Näistä Karolin on pituudeltaan 45,5 m pitkä ja 12 m leveä, ja siitä löytyy 219 makustajapaikkaa turistiluokassa, 129 Lindaluokassa, ja 6 VIP-luokassa.

Karolinista baareja löytyy sekä ala- että yläkannelta, ja toisaalta Lindaluokassa on oma, erillinen baarinsa. Ulkokansi sijaitsee yläkannella, laivan peräosassa, ja VIP luokka on yläkannella.

Merilin katamaraani Linda Line

Merilin on katamaraania hieman Karolinia isompi, pituudeltaan 52,6 m ja leveydeltään 13 m, ja siihen mahtuu matkustajia 245 turistiluokassa, 130 Lindaluokassa, sekä 8 VIP-luokassa.

Laivasta löytyy Karolinin tapaan kaksi baaria turistiluokassa, ja Lindaluokan oma erillinen baarinsa. Ulkokansi on samaan tapaan yläkannella, laivan peräosassa, ja VIP-luokka löytyy yläkannelta.

Kun saavut Tallinnaan, satamana on viralliselta nimeltään Patarei sadam (Linnahallin laituri), osoitteessa Mere pst. 20E, 10111 Tallinna.

Tämä Linnahallin laituri on vain 7 minuutin kävelymatkan päässä Tallinnan upeasta vanhastakaupungista.

Eteenpäin terminaalilta kohti eri Tallinnan kaupunginosia pääset kävelemisen lisäksi taksilla (taksitolppa terminaalin edessä), raitiovaunulinjoilla nro 1 tai 2 (pysäkki 5 min kävelymatkan päässä), ja linja-autolla nro 3 (pysäkki 5 min kävelymatkan päässä).

Helsingin puolella Makasiiniterminaalin sijainti on ihanteellinen, sillä paikka on aivan ydinkeskustaa, kivenheiton päässä kauppatorilta ja näköyhteydellä mm. presidentinlinnaan.

Eteläsataman Makasiiniterminaalin osoite Helsingin keskustassa on Eteläranta 7, 00140 Helsinki.

Pääset Makasiiniterminaalilta eteenpäin Helsingissä kävelyn lisäksi taksilla (taksitolppa terminaalin edustalla) ja raitiovaunulla nro 2 (pysäkki terminaalin vieressä).

Tallinnan puolella voit ostaa lippuja terminaalin ohella myös Kaubamajan myyntipisteeltä, joka on avoinna klo 9-19.

Linnahallin (ja Makasiiniterminaalin) terminaalin kassat aukeavat tuntia ennen ensimmäistä aikataulun mukaista lähtöä. Lipunmyynti sulkeutuu puolestaan viimeisen aikataulun mukaisen lähdön jälkeen.

Mikäli matkustat väliä runsaasti, sinun kannattaa harkita Linda Linen sarjalipun hankkimista.

Tälläinen sarjalippu on luonteeltaan magneettikortti, jolla voit matkustaa Helsinki Tallinna väliä alennetuin hinnoin etukäteen ostetuilla matkoilla.

Voit ostaa sarjalippuja sekä Turisti-, Linda Lounge tai VIP-luokkaan, 10 matkan (1 matka = 1 matka yhteen suuntaan) sarjalippuina.

Koska sarjalippu ei ole henkilökohtainen, korttia voivat käyttää myös toiset matkustajat.

Huomaa kuitenkin, että ostaessasi sarjalippu rekisteröidään yhdelle nimelle (tai yritykselle), ja kortin omistajan täytyy ilmoittaa muut kortin käyttäjät Linda Linen kassalle.

Lisäksi, jos sarjalipulla matkustaa henkilö, joka ei ole rekisteröity kortille, täytyy tämän henkilön esittää kassalla passi tai henkilökortti sarjalipun lisäksi.

Sarjalipuilla voi matkustaa 2 vuoden ajan niiden ostopäiväst, ja jäljellä oleva voimassaoloaika on aina tarkistettavissa Linda Linen virkailijoilta (puhelimitse, sähköpostilla tai suoraan kassalta).

Voit ostaa sarjalipun Helsinki Tallinna katamaraani-matkoille suoraan Makasiiniterminaalista tai Linnahallista, kassoilta.

Tätä nykyä sarjalippuja saa näiden lisäksi myös internetin kautta, täyttämällä tilauslomake lindaline.fi nettipalvelussa. Kun sarjalippu on tilattu netin kautta ja maksettu, voit noutaa sen Linda Linen kassalta.

Linda Line varustamon historia

Virolainen Lindaliini AS, joka operoi Linda Line varustamoa, aloitti toimintansa vuonna 1997, liikennöiden alkuun “LindaLine Express” brändin alla.

Firma aloitti liikennöinnin kolmella kantosiipialuksella: “Jaanika”, “Laura”, sekä “Liisa”. Kukin kantosiipialus teki matkan Helsinki-Tallinna puolessatoista tunnissa.

Vuonna 1998 Lindaliini myi näistä kolmesta aluksesta kantosiipialus Liisan, jatkaen liikennöintiä Helsinki-Tallinna reitillä kahdella kantosiipialuksella (“Jaanika” & “Laura”).

Nopeimmillaan Linda Linen avulla Helsingistä Tallinnaan pääsi vuoden 2003 aikana, kun Lindaliini AS osti pikalaivan nimeltään “Linda Express”, jonka matka-aikana reitillä oli ainoastaan yksi tunti.

Tämä pikaliikennöinti lopetettiin kuitenkin jo vuonna 2004, ja matkustus jatkui aikaisemmilla kahdella kantosiipialuksille, “Jaanika” ja “Laura”.

Toiminta supistui hetkellisesti vuonna 2007, kun yhtiö myi kantosiipialuksen “Laura”, jatkaen reitin liikennöintiä vain yhdellä kantosiipialuksella.

Jo saman vuoden keväällä reitille tuotiin uusi alus, tällä kertaa katamaraanialus, “Merilin”.

Kantosiipialusliikennöinti Helsinki-Tallinna loppui Linda Linen toimesta vuonna 2008, kun yhtiö myi kantosiipialuksen “Jaanika”, jatkaen toimintaa vain katamaraanillaan.

“Merilin” katamaraanin oheen tuotiin jo 2008 syksyllä uusi pika-katamaraani, “Karolin”, ja nämä kaksi katamaraania ovat olleet toiminnassa reitillä tästä saakka.

Linda Line yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2018, ja se lopetti samalla liikennöinnin välillä Helsinki – Tallinna.