Karibianmeren Caymansaaret

Upeat Caymansaaret ovat Britannian merentakainen alue, osana läntistä Karibianmerta.

Voit vierailla paikan kolmella eri saarella: Grand Cayman (pääsaari), Little Cayman, sekä Cayman Brac, jotka kaikki sijaitsevat etelään Kuubasta ja luoteeseen Jamaikalta.

Maantieteellisesti Caymansaaret sijaitsevat ihanteellisella paikalla turismin kannalta, läntisen Karibian vyöhykkeellä ja osana Isoja Antilleja.

Turismikohteen ohella paikka on saanut maailmanmainetta etenkin merkittävänä offshore-finanssikeskuksena.

Yksi Grand Cayman pääsaaren merkittävimmistä nähtävyyksistä on sen Seven Mile Beach ranta-alue, josta löytyy suuri joukko saarten tärkeimmistä hotelleista ja lomakeskuksista.

Seven Mile Beach Grand Cayman Caymansaaret

Tämä ranta, joka on vuosien varrella nimetty muun muassa Caribbean Travel and Life -lehden puolesta yhdeksi maailman ‘Ultimate Beaches’ kohteeksi, löytyy Grand Caymanin saaren läntiseltä rannikolta.

Paikka on julkista rantaa, joka tarkoittaa että voit kävellä sen koko pituuden päästä päähän, ohittaen rannan hotellit, lomakeskukset, sekä rantabaarit.

Pedro St Jamesin linnoitus Grand Cayman Caymansaaret

Muita keskeisiä nähtävyyksiä Grand Cayman saarella ovat sen historialliset kohteet, kuten Pedro St Jamesin linnoitus (Savannah-kylässä).

Tyypilliseen turistilomaan paikkakunnalla sisältyvät lisäksi vierailut saariston kahdella muulla osiolla, Little Cayman ja Cayman Brac.

Kaikki kolme saarta ovat erinomaisia paikkoja harrastaa laitesukellusta, ja alueelta löytyy useita maailman parhaisiin lukeutuvia snorklauskohteita, joissa turistit voivat uida muun muassa rauskujen mukana.

Suosituin alue tähän rauskujen kanssa uimiseen on osuvasti nimetty “Stingray City”, joka on ollut turistikohde 1980-luvulta saakka, jolloin sukeltajat alkoivat ensimmäistä kertaa syöttämään kalmareita näille rauskuille.

Tämän myötä rauskut alkoivat yhdistää veneiden moottorien äänen ruokaan, ja ne tulevatkin nykyisin Stingray Cityn alueelle vuoden ympäri suurin joukoin.

Cayman Turtle Farm Caymansaaret

Voit uida myös liemikilpikonnien joukossa, osana Cayman Turtle Farmilla (www.turtle.ky) tarjolla olevia kilpikonnapuiston Turtle Adventure Tour -elämyksiä (kierroksen ‘Turtle Lagoon’ -osiota).

Cayman Brac -saaren rannikon edustalla on kaksi laivanhylkyä, mukaanlukien kuuluisa “MV Captain Keith Tibbetts”. Grand Caymanilta löytyy myös joukko sukellettavissa olevia laivahylkyjä, joukossa yksi tahallisesti upotettu hylky, USS Kittiwake.

USS Kittiwake otettiin pois aktiivikäytöstä syyskuun 30, 1994, ja se poistettiin samalla Yhdysvaltain merivoimien alusrekisteristä (Naval Vessel Register).

Marraskuussa 2008 aluksen omistus siirtyi (määrittelemättömästä summasta) Caymansaarten hallitukselle, joka oli aikaisemmin päättänyt Kittiwaken upotuksesta – keinotekoisen riutan muodostamiseksi – Seven Mile Beachin edustalle.

Tämä suunnitelma toteutettiin tammikuussa 2011, ja Kittiwakesta on sittemmin tullut dynaaminen ympäristö merelliselle elämälle.

Vaikka et alukselle sukeltavana saakaan ottaa mitään mukaasi hylyltä, paikka tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa.

Kultakin laivan viideltä kannelta löytyy muun muassa oravakaloja, harvinaisia sienieläimiä, raitameriahvenia (Epinephelus itajara), merisiilejä, ja paljon muuta.

Muita Grand Cayman saaren turistinähtävyyksiä ovat:

Boatswain's Beach vesiliukumäki Caymansaaret

  • Ironshore (mustan kalkkikiven) muodostelmat “Hell”-nimisessä osiossa West Bay aluetta,
  • 23-eekkerin (93 000 m2) Boatswain’s Beach meriteemapuisto,
  • Cayman Turtle Farm (osana Boatswain’s Beach puistoa), ja
  • Mastic Trail -patikkareitti, joka menee läpi saaren keskustan metsien.

National Trust for the Cayman Islands järjestö organisoi opastettuja kiertoja viikoittain muun muassa Mastic Trail -reitille ja muihin kohteisiin.

Muihin mielenkiintoisiin kohteisiin saarella lukeutuu East End Light (jota kutsutaan myös nimellä ‘Gorling Bluff Light’), itäisessä päädyssä Grand Caymania oleva majakka.

Majakka sijaitsee lähellä kuuluisaa, vuoden 1794 ‘Wreck of the Ten Sail’ haverialuetta, joka antoi Caymansaarten itäiselle rannikolle sen historiallisen merimaineen “Karibianmeren hautuumaana”.

Nykyisellään majakka, jonka alkuperäinen versio oli samalla saarten ensimmäinen lajissaan, on keskeinen osa East End Lighthouse Park -puistoa.

“Nähtävyyksiin” kuuluvat myös paikalliset ruoat, jotka maustetaan usein Caymansaarten omalla gourmet-merisuolalla tai paikalliseen makuun erittäin voimakkailla pippurimausteilla (kuten Cayman Islands Hot Sauce).

Makeanhimoon sinun kannattaa kokeilla saarilla ollessasi Cayman Taffy Companyn tekemiä suolaisia toffeita ja muita makeisia.

Seven Mile Sticky Toffee Cake Caymansaaret

Makeisiin Caymansaarten namuihin lukeutuu lisäksi ‘Seven Mile Sticky Toffee Cake’ -kakut, joita valmistaa Cayman Islands Cake Company (myös rommia sisältävinä versioina).

Caymansaarten rahoituspalveluala

Caymansaaret on merkittävä, kansainvälinen rahoitusalan keskus.

Suurimmat tämän alan taloudelliset sektorit saarilla ovat pankkitoiminta, hedge fund -rahastot, strukturoitu rahoitus ja arvopaperistaminen, omavakuutukset, sekä yleiset yritystoiminnot.

Rahoitusalan palveluyritysten sääntely ja valvonta kuuluu saarilla Cayman Islands Monetary Authorityn (CIMA) alaisuuteen.

Pankkitoiminta on ollut Caymansaarille menestystarina, sillä nykyisin paikka on maailman viidenneksi suurin pankkikeskus, pankkivastuilla mitattuna.

Butterfield Bank Caymansaaret

Saarille on rekisteröity kaikkiaan 279 pankkia, joista 19 on lisensiöity toimimaan maan sisäisesti (Caymansaarilla) mutta myös kansainvälisiä asiakkaita palvellen.

Loput 260 pankkia on lisensioitu puolestaan toimimaan kansainvälisesti, vain rajallisilla mahdollisuuksilla toimia Caymansaarten sisäisillä pankkimarkkinoilla.

Paikan tärkeyttä pankkikeskuksena kuvaa mm. se, että maailman 50:stä suurimmasta pankista 40:ltä löytyy sivukonttori Caymansaarilla.

Rahoituspalvelut muodostavatkin noin 55% maan kokonaistaloudesta, 36% kaikista saarten työpaikoista, ja 40% valtion tuloista.

Caymansaaret ovat maailman toiseksi suurin omavakuutusyhtiöiden kotipaikka (Bermudan ollessa suurin), yli 700:lla tälläisella yhtiöllä.

Rahoituspalveluiden tarjoajia löytyy suuri joukko saarten alueelta.

Näihin kuuluvat muun muassa globaalit rahoitusyhtiöt kuten HSBC, Deutsche Bank, UBS, ja Goldman Sachs, useat maailman johtavista kirjanpitofirmoista, sekä keskeisimmät offshore-lakifirmat (kuten Maples & Calder).

Näihin saarilla toimiviin rahoitusalan firmoihin lukeutuu myös joukko varainhallintoyhtiöitä, esimerkkinä Rothschilds Private Banking -yksikkö.

Caymansaarten “Mutual Funds Law” lain voimaantulon jälkeen vuonna 1993, jota on kopioitu oikeuskäytäntöihin maailmanlaajuisesti, saarista on muodostunut globaalisti tärkein offshore-hedgerahastojen rekisteröintipaikka.

Esimerkiksi vuonna 2008 näiden saarille rekisteröityjen hedge-rahastojen yhteismäärä ylitti 10 000:n rajan ensimmäistä kertaa, ja CIMA ilmoitti tuolloin näiden rekisteröintien vuotuiseksi nettokasvuvauhdiksi noin 12%.

International Monetary Fund (IMF) julkaisi maaliskuussa 2005 selonteon Caymansaarten pankki-, vakuutus-, ja arvopaperitoimintojen valvonnasta ja sääntelystä, kuin myös paikan järjestelmästä rahanpesun estämisen suhteen.

Tämä selonteko arvioi saarten juridisen pohjan – sääntelyn ja lakien noudattamisen valvonnan suhteen – olevan erittäin kattavan.

Lisäksi raportissa kehuttiin Caymansaarten pankkialan infrastruktuurin toimivuutta, kiitos etenkin kansainvälisesti kokeneen ja pätevän työvoiman, johon kuuluvat mm. ammattitaitoiset lakimiehet, kirjanpitäjät, sekä tilintarkastajat.

Caymansaarten työvoima

Caymansaarilta löytyy pienikokoinen populaatio, joka osaltaan rajoittaa tarjolla olevaa työvoimaa.

Tämän vuoksi maa myöntääkin paljon työlupia myös ulkomaisille työnhakijoilleen.

Keskimäärin Caymansaarilla työskentelee vuosittain noin 21 000 ulkomaalaista työluvan saanutta työntekijää.

Jotta voisit työskennellä Caymansaarilla muun maan kansalaisena, tarvitset tähän voimassaolevan työluvan.

Työluvan saantiin kuuluu mukaan mm. maan poliisilaitoksen suorittama taustojen tarkistus sekä terveystarkistus.

Potentiaalinen maahanmuuttava työläinen ei saa työlupaa ennenkuin tietyt lääketieteelliset olosuhteet täyttyvät, mukaanlukien negatiivinen testitulos syfilis- ja HIV-testeistä.

Työlupa voidaan myöntää yksittäisille työnhakijoille etenkin erikoistöihin, ja ulkomaalaisella täytyy olla työpaikka varmistettuna ennenkuin hän voi muuttaa Caymansaarille.

Prosessi toimii siten, että työnantaja tekee työluvan hakemisen puolestasi, ja maksaa myös tällaisen työluvan myöntämisestä olevat valtion perimät maksut ja hakuprosessin kustannukset.

Työlupia ei myönnetä ulkomaalaisille, jotka jo oleskelevat Caymansaarten alueella, ellei kyseessä ole jo olemassaolevan työluvan uusinta.

Cayman Islands Immigration Department, maahanmuuttoa valvova viranomainen, vaatiikin ulkomaalaisten pysyvän maan rajojen ulkopuolella siihen saakka, kunnes työlupa on hyväksytty ja myönnetty.

Alueella on tällä hetkellä voimassa ristiriitainen “rollover” laki, joka määrittelee työluvan varassa olevien ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksia.

Tämän lain perusteella ei-caymansaarelaiset voivat asua ja työskennellä maan alueella maksimissaan vain seitsemän vuoden periodin, elleivät he täytä avaintyöntekijöille asetettuja kriteerejä.

Ei-caymansaarelaiset, jotka joutuvat tämän “rollover” käsittelyn kohteeksi, voivat kuitenkin palata työskentelemään uusille 7-vuoden periodeille, pitämällä 1-vuoden väliajan näiden työperiodien välissä.

Tämä laki on ollut ristiriitainen sen aiheuttamien rekrytointiongelmien johdosta, ja sitä on käsitelty kriittisesti maan lehdistössä kautta vuosien.

Rekrytointiongelmien suhteen on esitetty huolta etenkin lain vaikutuksesta Caymansaarten sukellusopettajien ammattitaidon suhteen.

“Rollover” lain vaikutuksista työvoiman rekrytointiin muista maailman finanssikeskuksista on ollut myös polemiikkia, varsinkin suhteessa lain pitkäaikaisvaikutuksiin Caymansaarten finanssisektorin palveluiden laatuun.

Laki on kirjattu maan Immigration Law -lainsäädäntöön, ensin maata johtaneen United Democratic Partyn hallituksen toimesta, myöhemmin (vuoden 2003 uudistusten suhteen) People’s Progressive Movement Partyn johtaman hallituksen kautta.

Nykyisin maan hallitus nauttii luottamusta suhteessa käytäntöön ulkomaisten työntekijöiden aikarajoista, eikä tähän lakiin ole (näillä näkymin) tulossa muutoksia.

Caymansaarten maantiede

Caymansaaret kartta

Caymansaaret sijaitsevat läntisellä osalla Karibianmerta, ollen huippuina massiiviselle vedenalaiselle keskiselänteelle, joka tunnetaan nimellä Caymanin keskiselänne.

Tämä keskiselänne on maksimissaan 7686 metriä syvän Caymanin merisyvänteen kupeessa, joka sijaitsee tarkalleen ottaen noin 6 km etelään.

Saaret sijaitsevat maantieteellisesti myös länteen Meksikon Quintana Roon sekä Yucatanin osavaltioista, noin 700 km etelään Yhdysvaltain Miamin kaupungista, 366 km etelään Kuubasta, sekä noin 500 km luoteeseen Jamaikalta.

Suurin maan saarista, isolla marginaalilla, on Grand Cayman, joka kattaa alueena 197 km2.

Grand Caymanin kaksi “siskosaarta”, Cayman Brac ja Little Cayman, sijaitsevat noin 120 km päässä (loivasti) koilliseen, ollen kooltaan 38 km2 (Cayman Brac) ja 28,5 km2 (Little Cayman).

Kukin näistä kolmesta saaresta muodostui aikanaan Kuuban Sierra Maestra -vuoriston jääkauden aikaisten merenalaisten huippujen korallimuodostumista, ja saaret ovatkin suurimmilta osiltaan tasamaastoa.

Huomattava poikkeus tähän on kuitenkin Cayman Brac -saaren itäisen osan ‘The Bluff’, joka nousee aina 43 metrin korkeuteen merenpinnan ylle, toimien koko saariston korkeimpana kohtana.

Muutoin maasto on pääasiassa alavaa, kalkkikivipohjaista perustaa, jota ympäröivät koralliriutat.

Eläimistö Caymansaarilla

Väliamerikan aguti Caymansaaret

Saarten nisäkäseläimistöön kuuluu mukaan Keski-Amerikasta maahan tuotu Väliamerikanaguti, kuin myös kahdeksan eri lajia lepakkoja.

Ainakin kolme nykyään sukupuuttoon kuollutta jyrsijälajia eli saarilla aina niiden löytymiseen eurooppalaisten toimesta.

Saarien lähivesistöillä asustelee puolestaan useita valaslajeja.

Grand Caymanin papukaija Caymansaaret

Caymansaarten lintueläimistöön lukeutuvat kaksi paikallista alalajia Amatsonin papukaijoista:

– Amazona leucocephala hesterna (tunnetaan myös nimellä Cayman Bracin papukaija, ja sitä löydetään vain Cayman Brac saarelta), sekä
– Amazona leucocephala caymanensis (tai Grand Caymanin papukaija, jota löytyy Caymansaarilta, Kuuban metsiköistä, sekä Isla de la Juventud -saarelta).

Little Cayman ja Cayman Brac saaret ovat kotipaikkoja lintulajeista lisäksi punajalkasuulalle sekä ruskosuulalle.

Huomattaviin eläinkohokohtiin saarilla lukeutuu alueen uhanalainen sinileguaani (Cyclura lewisi), joka on Grand Cayman saarelle alkuperäinen eläinlaji.

Caymansaarten ilmasto

Caymansaaret nauttivat trooppisesta meri-ilmastosta, sadekautena ollessa lämpimät ja sateiset kesät (touko-lokakuu) sekä kuivana kautena suhteellisen viileät talvet (marras-huhtikuu).

Tärkein luonnon muodostama vaaratekijä saarilla ovat paikan trooppiset pyörremyrskyt, joita muodostuu Atlantin valtameren hurrikaanikauden aikana, kesäkuusta marraskuuhun.

Historiallisesti yksi tuhoisimmista pyörremyrskyistä saarilla on ollut vuoden 2004 (syyskuun) hurrikaani “Ivan”, joka aiheutti kaksi kuolonuhria ja suurta vahinkoa saarten infrastruktuurille.

Caymansaarten väestötiedot

Caymansaarten erikoispiirteisiin kuuluu se, että saarilla on enemmän rekisteröityjä yrityksiä kuin ihmisasukkaita.

Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Caymansaarten väestöluku on noin 56 000 asukasta, edustaen yli sataa maailman kansakuntaa.

Tästä asukasluvusta noin puolet ovat alkuperältään & suoralta historialtaan Caymansaarten asukkaita, ja noin 60% populaatiosta edustaa ns. sekarotua (tyypillisesti afrikkalainen-kaukasialainen yhdistelmää).

Saaret ovat lähes täysin kristinuskoisia, joukosta löytyessä runsaasti etenkin presbyteerejä ja katolilaisia kristittyjä.

Merkittävä enemmistö maan asukkaista löytyy Grand Cayman saarelta, muista saarista seuraavaksi asutuimman ollessa Cayman Brac, vähiten asutuimman tittelin jäädessä Little Cayman -saarelle.

Maan pääkaupunki on George Town, joka löytyy Grand Caymanin lounaisrannikolta.

Vuoden 2010 väestönlaskennassa tulokseksi saatu väkimäärä (54 878) jakautui maan osa-alueittain seuraavasti:

  • George Town: 27 704
  • West Bay: 11 269
  • Bodden Town: 10 341
  • North Side: 1437
  • East End: 1369
  • Cayman Brac ja Little Cayman: 2277

Caymansaarten talous

Caymansaarelaiset nauttivat Karibianmeren alueen korkeimmasta elintasosta, keskimääräisen vuotuisen tulotason ollessa (tätä kirjoitettaessa) noin KYD 47 000 (noin EUR 42 000).

Bruttokansantuotteella (BKT) mitattuna, CIA World Factbookin tietojen valossa, saarten bruttokansantuote per asukas on maailman 14. korkein.

Saaret painavat omaa valuuttaansa, nimeltään Cayman Islands Dollar (KYD), jonka ulkoinen valuuttakurssi on kiinnitetty Yhdysvaltain dollariin suhteessa 1 KYD = 1,25 USD.

Maan hallituksen pääasiallinen tulonlähde on epäsuora verotus: Caymansaarilla ei ole tuloveroa, pääomaveroja, tai yritysveroja.

Epäsuora verotus toteutetaan etenkin maahantuonti-tulleina, jotka vaihtelevat tuotekategoriasta riippuen 5% – 22% välillä (ajoneuvojen tuontitullit vaihtelevat välillä 29,5% – 42%).

Tuontitulleihin on muutama poikkeus, huomattavimpina poikkeuksina kirjat, kamerat, ja äidinmaidon korvikkeet.

Caymansaarten hallinto

Caymansaaret ovat alueena Britannian merentakainen alue, ja listattuna Yhdistuneiden Kansakuntien toimesta yhdeksi viimeisistä ei-itsemääräävistä alueista.

Maan voimassaoleva perustuslaki, joka sisältää perusoikeussäännökset, säädettiin Ison-Britannian lakisääteisenä instrumenttina vuonna 2009.

Caymansaarten lakiasäätävän kokouksen hallintorakennus

Saarten 20-jäseninen lakiasäätävä kokous valitaan maan asukkaiden toimesta neljän vuoden välein hoitamaan kotimaisia asioita.

Tämän lakiasäätävän kokouksen jäsenistöstä seitsemän valitaan toimimaan maan hallituksen ministereinä, kabinetissa, jonka johtaa saarten kuvernööri. Kuvernööri nimittää kabinettiin maan pääministerin.

Caymansaarten kuvernöörin puolestaan nimittää toimeensa Ison-Britannian kuningatar, monarkkia edustavan maan hallituksen aiheesta antaman lausunnon ohjaamana.

Saarten kuvernöörillä on erittäin laaja lakiasäätävä ja hallinnollinen toimivalta, johon perusteet on luotu paikan vuoden 2009 perustuslaissa.

Lakiasäätävän kokouksen hyväksymien lakialoitteiden täytyy lisäksi läpäistä kuninkaallinen vahvistus, ‘Royal Assent’, tullakseen lainvoimaisiksi alueella.

Perustuslain mukaan Caymansaarten kuvernööri voi pidättäytyä tällaisen kuninkaallisen vahvistuksen myöntämisestä, mm. tapauksissa joissa lainsäädäntö vaikuttaa olevan ristiriidassa maan perustuslain kanssa.

Valta Caymansaarten hallinnon päätösten toimeenpanon suhteen on kuningattarella. Tätä toimivaltaa käyttää monarkiaa edustava hallitus, jonka puolesta saarilla toimivat kuvernööri sekä hallituskabinetti.

Hallinnosta löytyy lisäksi varakuvernööri, jonka täytyy olla caymansaarelainen sekä omata toimintahistorian ylemmissä julkisissa viroissa.

Varakuvernööri toimii väliaikaisena kuvernöörinä tapauksissa, joissa kuvernöörin vakanssi on täyttämättä, kun kuvernööri ei kykene hoitamaan velvollisuuksiaan, ja kun kuvernööri on poissa Caymansaarten alueelta.

Maan hallituskabinetti koostuu kahdesta virallisesta jäsenestä (varakuvernööri ja oikeuskansleri) ja seitsemästä vaaleilla valitusta jäsenestä, joita kutsutaan ministereiksi.

Viralliset jäsenet nimitetään toimeensa kuvernöörin toimesta ja maan monarkin ohjeiden mukaisesti, ja vaikka he kuuluvat Caymansaarten lakiasäätävän kokouksen kokoonpanoon, vuoden 2009 perustuslain mukaan heillä ei ole äänioikeutta sen päätöksissä.

Seitsemän ministeriä puolestaan äänestetään virkoihinsa lakiasäätävän kokouksen 18:sta vaaleilla valitun jäsenen toimesta.

Yksi näistä ministereistä, saarten suurimman poliittisen puolueen johtaja, nimitetään pääministeriksi kuvernöörin toimesta.

Kuvernööri – pääministerin kanssa toteutetun konsultaation jälkeen – jakaa myös kabinetin ministereille tulevat vastuualueet.

Kollektiivisen vastuun periaatteen mukaisesti kaikki ministerit ovat velvollisia tukemaan lakiasäätävässä kokouksessa kabinetin hyväksymiä toimia.

Saarten hallinnon infrastruktuuriin kuuluu lähes 80 osastoa, jaostoa, sekä yksikköä, jotka toimeenpanevat Caymansaarten hallituksen tekemiä päätöksiä.

Tätä infrastruktuuria tukee joukko lakisääteisiä lautakuntia ja auktoriteetteja, joita on perustettu erityistarpeita varten.

Esimerkkeinä näistä organisaatioista ovat Port Authority (sataman hallinto), Civil Aviation Authority (lentoliikenteen hallinto), Immigration Board (maahanmuuttoa valvova viranomainen), sekä Water Authority (vedenjakelusta vastaava lautakunta).

Vuodesta 2000 saakka Caymansaarilta on löytynyt kaksi merkittävää virallista poliittista puoluetta: United Democratic Party (UDP) sekä People’s Progressive Movement (PPM).

Vaikka saarten alueella onkin tapahtunut merkittävä muutos poliittisten puolueiden merkityksen kasvamisen muodossa, useat poliittisiin virkoihin pyrkivät hakevat edelleen valintaa puolueista riippumattomina ehdokkaina.

Caymansaarten maanpuolustus ja lainvalvonta

Caymansaarten maanpuolustus kuuluu Ison-Britannian velvollisuuksiin, johtuen paikan roolista Britannian merentakaisena alueena.

Lainvalvontaa maassa hoitavat pääasiassa Royal Cayman Islands Police Service -poliisivoimat sekä Cayman Islands Customs Department, saarten tulliviranomainen.

Nämä kaksi viranomaista tekevät yhteistyötä lainvalvonnan eri suhteissa, mukaanlukien yhteishallinnollisesti toimiva laivastoyksikkö.

Caymansaarten maanpuolustuksen erikoisuutena on “Cayman Islands Cadet Corps”, joka muodostetttiin maaliskuussa 2001, ja toteuttaa maan teini-ikäisille asukkaille armeijatyyppistä valmiuskoulutusta.

Verotus Caymansaarilla

Caymansaarten asukkailla tai saarten alueelle rekisteröidyillä yrityksillä ei ole rasitteenaan minkäänlaista suoraa verotusta.

Suoran verotuksen sijasta maan hallitus saa pääosan budjettinsa rahoituksesta epäsuoran verotuksen muodossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että useimmille Caymansaarille maahantuoduille tuotteille määrätään tuontitulli, joka vaihtelee tyypillisesti välillä 22% – 25%.

Osa maahantuoduista tuotteista on vapautettu tästä tuontitullista, mukaanlukien äidinmaidon korvikkeet, kirjat, sekä kamerat.

Tietyille tuotteille määrätään myös poikkeuksellinen, alempi 5%:n tuontitulli.

Ajoneuvojen tuontitulli vaihtelee niille määritellyn arvon perusteella.

Tämä ajoneuvojen tuontitulli voi olla (tätä kirjoitettaessa) 29,5% tasosta (maksimissaan $20k KYD CIF (cost, insurance and freight) hintaisille ajoneuvoille) aina 42% tasolle saakka (yli $30k KYD CIF maksaville malleille).

Caymansaarten hallitus veloittaa kiinteän lisensiointimaksun finanssi-instituutioille, jotka operoivat saarten alueella, ja tämän ohella ulkomaisen työvoiman työluvat edellyttävät omia maksujaan.

Valtion tulonlähteisiin kuuluu myös 13% majoitusvero kaikille turistien käyttämille majoituspaikoille, sekä USD 25 suuruinen lentokenttävero (joka on mukana lentolipun hinnassa).

Maassa ei veroteta lainkaan yritystoiminnan voittoja, pääomatuloja, tai palkkatuloja, eikä ulkomaalaisten tekemistä sijoituksista tehdä minkäänlaisia ennakonpidätyksiä.

Caymansaarilta ei löydy myöskään kiinteistöveroja tai kiinteistöistä (tai muista saarilla olevista omaisuuseristä) johtuvia perintöveroja.

Caymansaarten ulkomaansuhteet

Saarten ulkopolitiikkaa kontrolloi Iso-Britannia, johtuen saarten statuksesta Britannian merentakaisena alueena.

Varhaisesta historiastaan saakka Caymansaarten tärkeimmät ulkomaiset suhteet ovat olleet Ison-Britannian ja Jamaikan suuntaan.

Tosin viime vuosina suhteet Yhdysvaltain kanssa ovat olleet keskeisessä asemassa, johtuen etenkin maiden välisestä tiiviistä taloudellisesta kanssakäymisestä.

Caymansaaret eivät ole mukana minkäänlaisissa kansainvälisissä kiistoissa, mutta ongelmia ovat aiheuttaneet maata hyväkseen käyttäneet huumeidenkuljettajat ja rahanpesijät.

Näitä ongelmia korjatakseen Caymansaarten hallitus on tehnyt Yhdysvaltain kanssa kaksi yhteistyösopimusta: Narcotics Agreement of 1984 sekä Mutual Legal Assistance Treaty of 1986.

Maan ulkomaansuhteiden hoidon tapahtuessa Ison-Britannian kautta, Britannian merentakaisena alueena, Caymansaarilla ei ole edustusta Yhdistyneissä Kansakunnissa eikä useimmissa muissakaan kansainvälisissä organisaatioissa.

Tästä huolimatta saarten hallitus osallistuu valikoidusti erilaisiin kansainvälisiin toimintoihin, ollen muun muassa liitännäisjäsen 15:sta Karibianmerenmaan Caricom (Caribbean Community) organisaatiossa.

Caymansaarten satamat

Grand Cayman saaren, maan pääsaaren, tärkeimpänä satamana toimii George Town.

George Townista ei löydy laituripaikkoja isoille risteilyaluksille, mutta maksimissaan neljä risteilyalusta voi ankkuroida kerrallaan niille erikseen varatuille ankkuripaikoille, läheltä terminaaleja.

Yhteensä George Townista löytyy kolme risteilyterminaalia: North, South, ja Royal Water terminaalit. Matka risteilyaluksilta terminaaleille vie yleensä vain noin viisi minuuttia.

Koulutus Caymansaarilla

Maan julkisesta koulutuksesta vastaa Cayman Islands Education Department.

Caymansaarten asukkaiden lapset ovat oikeutettuja ilmaiseen peruskoulutukseen ja lukiotasoiseen, toisen asteen koulutukseen.

Useat alueella toimivat kirkot ja yksityiset säätiöt operoivat lisäksi valtion koulujen rinnalla erilaisia yksityisiä kouluja.

Saarten suurimmalla yliopistolla, University College of the Cayman Islands, on kampuksia Grand Caymanin lisäksi myös Cayman Brac -saarella.

University College of the Cayman Islands on saarten ainoa valtion operoima julkinen yliopisto.

Yksityisistä yliopistoista Grand Caymanilta löytyy vuodesta 1970 toiminnassa ollut “International College of the Cayman Islands”, jonka koulutusohjelmasta löytyy vaihtoehtoja aina maisterintutkinto-tasolle saakka.

St Matthews University Caymansaaret

Grand Caymanilla toimii lisäksi St. Matthew’s University, josta löytyvät muun muassa lääketieteellinen sekä eläinlääketieteellinen koulukunta.

Cayman Islands Law School, University of Liverpool -yliopiston toimintaan kuuluva sivuhaara, omaa myös koulutustilat Grand Cayman saarella.

Saarten muihin korkeakoulutuksen instituutioihin lukeutuu Cayman Islands Civil Service College, Caymansaarten hallituksen alainen yksikkö Grand Caymanilla, joka kouluttaa valtionhallinnon virkamiehiä.

Vuodesta 2007 toiminut yliopisto, jonka tehtäviin kuuluu olla myös valtion tutkimuskeskus, sijaitsee samoissa tiloissa University College of the Cayman Islandsin kanssa, tarjoten sekä erilaisia tutkintoihin johtavia kursseja että täydennyskoulutus-kursseja.

Caymansaarten terveydenhoito ja yleinen turvallisuus

Caymansaarilta löytyy kolme sairaalaa.

Grand Cayman on kotipaikkana yksityiselle Chrissie Tomlinson Memorial Hospital -sairaalalle sekä valtio-omisteiselle Cayman Islands Hospitalille.

Kolmas sairaaloista, Faith Hospital, sijaitsee Cayman Brac saarella.

Chrissie Tomlinson Memorial Hospital sairaala Caymansaaret

Erityisesti yksityisomisteinen Chrissie Tomlinson Memorial Hospital on tullut tunnetuksi edistyneistä sairaalapalveluistaan.

Sen tiloista löytyy muun muassa sairaalan oma Magnetic Resonance Imaging (MRI) yksikkö, sekä teknologiat CT, X-Ray ja DEXA (Bone density) tutkimuksia varten.

Chrissie Tomlinson Memorial Hospital tarjoaa myös Heart Health Centre -keskuksen, jossa palvelut kattavat esimerkiksi ultraäänitutkimukset, isotooppilääketieteen, ekokardiografian, sekä sydämen stressitestit.

Sukeltajia ja muita ylipainehappihoitoa (‘hyperbaric oxygen therapy’) mahdollisesti tarvitsevia varten Grand Cayman -saaren Cayman Islands Hospital sairaalasta löytyy kahden henkilön kokoinen painekammio, jota operoi Cayman Hyperbaric Services.

Sama organisaatio on rakentanut ylipainehappi-yksikön myös Faith Hospitalin tiloihin, Cayman Brac saarelle.

Saarten terveydenhoidon suhteen yksi tärkeistä yksityiskohdista on se, että caymansaarelaisten on ollut pakko (lakisääteisesti) hankkia henkilökohtainen sairausvakuutus vuodesta 2003 alkaen.

Pelastuspalvelut Caymansaarilla

Lainvalvonnasta kaikkien kolmen saaren alueella huolehtii Royal Cayman Islands Police Servicen (RCIP) poliisiyksiköt.

Sen toimintaan kuuluvat saariin kuuluvien merialueiden säännölliset valvonnat vene-ja ilmapartioina, jotka toteutetaan yhdellä helikopterilla sekä pienellä määrällä laivakalustoa.

Grand Cayman on vierailusatama sekä Britannian kuninkaalliselle laivastolle että Yhdysvaltain rannikkovartiostolle, joista molemmat usein tarjoavat virka-apua merellisiin pelastusoperaatioihin, saarten lähialueilla toimiessaan.

Cayman Islands Fire Service tarjoaa puolestaan palveluja suhteessa tulipalojen torjuntaan, sammutustöihin, sekä palopelastuksiin.

Caymansaarten palolaitoksen päämaja on George Townissa, mutta paloasemia löytyy myös kohteista Frank Sound, West Bay, Cayman Brac ja Little Cayman.

Kiireellisiä sairaanhoidon palveluja (EMS) tuottavat ensihoitajat sekä ensihoidon teknikot ambulansseilla, joita on George Townissa, West Bayssä, sekä North Side -alueella Grand Cayman saarta, sekä Cayman Brac saarella.

Näitä ambulanssipalveluita hoitaa Caymansaarten julkisviranomainen, Health Services Authority.

Saat yhteyden saarten hätäpalveluihin puhelinnumeron 9-1-1 kautta. Numero on sama kuin mitä esimerkiksi Kanada ja Yhdysvallat käyttävät hätänumeronaan.

Kaikki 9-1-1 numeroon tulleet puhelut, mutta myös ei-kiireelliset puhelut poliisille, ambulanssipalveluun, palolaitokselle, sekä etsintä & pelastus -palveluun hoidetaan Cayman Islands Department of Public Safety osaston Communications Centre -keskuksen toimesta.

Tämä keskus lähettää itsenäisesti sekä RCIP että EMS yksikköjä, mutta saarten palolaitos ylläpitää omaa operaatiohuonettaan, joka löytyy lentokentän paloaseman yhteydestä.

Caymansaarten urheilukulttuuri

Saarten tärkein urheilutila on Truman Bodden Sports Complex, joka löytyy George Townista.

Tämä urheilukompleksi on jaettu ulkotiloihin, kuusirataiseen 25-metrin uima-altaaseen, monikäyttöiseen yleisurheilukenttään, sekä koripallo/verkkopallo-kenttään.

Yleisurheilukenttää, jonka lehtereille mahtuu 3000 katsojaa, käytetään usein jalkapallo-otteluihin, kuin myös tiloina muita kenttälajeja varten.

Jalkapallo on saarten kansallislaji ja suosituin urheilumuoto, saarten edustusjoukkueen ollessa mukana mm. FIFA:n toiminnassa.

Muista urheilulajeista merkittävä on rugby, ja sitä varten Caymansaarilta löytyy oma miesten, naisten, ja rugby-7 joukkueet.

Myös kriketti on osa maan urheilukulttuuria, ja saarilta löytyy tätä lajia varten oma edustusjoukkueensa.

South Sound Squash Club Caymansaaret

Squash on suosittu laji etenkin Caymansaarilla työskentelevien ulkomaalaisten keskuudessa, lajitoiminnan keskittyessä South Sound Squash Clubin seitsemän kentän kompleksiin.

Cayman Islands Flag Football Association (CIFFA) on saarten lippupallon pelaamisen keskusorganisaatio. Sen toimintaan kuuluvat miesten, naisten, ja yhteispelaamisen liigat.

Muita organisoituja urheiluliigoja löytyy lajeilta softball, rantalentopallo, Gaelilainen jalkapallo, sekä ultimate (frisbee).

Caymansaaret on jäsenenä kv. urheiluorganisaatioissa kuten FIFA, International Olympic Committee, International Cricket Council, sekä Pan American Sports Organisation, ja maa osallistuu myös joka toinen vuosi järjestettävään Island Games -kesäurheilutapahtumaan.

Cayman Islands Olympic Committee perustettiin vuonna 1973, Kansainvälisen olympiakomitean (IOC, International Olympic Committee) tunnustaessa sen toiminnan vuonna 1976.

Caymansaarten musiikki ja media

Harquail Theatre Caymansaaret

Saarten tärkeimpiin kulttuuri-instituutioihin lukeutuu Cayman National Cultural Foundation, joka hallinnoi mm. F.J. Harquail Cultural Centre -keskusta sekä Harquail Theatren toimintaa.

Cayman National Cultural Foundation, joka perustettiin vuonna 1984, auttaa säilyttämään toiminnallaan paikallista musiikkiperintöä ja pyrkii osaltaan promotoimaan paikallisia artisteja sekä erilaisia paikallisen kulttuurin festivaaleja.

Näistä festivaaleista kuuluisimpia ovat Cayman Islands International Storytelling Festival, Cayman JazzFest, kuin myös Seafarers Festival ja Cayfest.

Cayman Compass Caymansaaret

Median puolesta Caymansaarilta löytyy kaksi painettua sanomalehteä: vuonna 1965 perustettu Caymanian Compass sekä Cayman Net News.

Keskeisiin Internet-sanomalehtiin lukeutuvat näiden kahden lisäksi myös Cayman News Service ja Cayman Compassin nettiversio.

Paikallinen teeveekanava, CITN – Cayman 27, esittää päivittäin uutisia kaikilta maahan kuuluvilta saarilta.

Voit lisäksi kuunnella lomasi aikana Caymansaarten paikallisradioita, joita löytyy useita kanavia läpi saariston.

Upean sijaintinsa ja maisemiensa ansiosta Caymansaaret ovat vuosien varrella tulleet suosituiksi kuvauspaikoiksi Hollywood-filmeille.

Kenties tunnetuin näistä filmeistä on Tom Cruisen tähdittämä ja Sydney Pollackin ohjaama, John Grishamin huippumenestys-romaaniin perustuva “Firma” (1993).