Kuinka viettää uusivuosi Tallinnassa?

Jos asut Helsingissä, yksi helpoista tavoista tuoda seikkailumieltä uudenvuoden viettoon on viettää uusivuosi Tallinnassa, Viron pääkaupungissa.

Koska risteily Helsingin ja Tallinnan välillä vie vain muutaman tunnin (2h30 minuuttia useimmilla varustamoilla), yliyön vietetty uusivuosi Virossa on helppo järjestää nopeallakin aikavälillä.

Eckerö Line Tallinnan uusivuosi

Parhaan kokemuksen Tallinnassa vietetystä uuden vuoden vaihtumisesta saat kuitenkin suunnittelemalla tapahtuman jo hyvissäajoin, vähintäänkin viikkoja etukäteen.

Ilmaisiin uudenvuoden nähtävyyksiin Tallinnassa kuuluvat (kuten Suomessakin) vuoden vaihtumista puoleltayön aikaan merkkaavat ilotulitukset.

Näiden ilotulitusten katseluun parhaat paikat saat menemällä joko vanhankaupungin raatihuoneentorille (raekoja plats) tai etenkin vapauden aukiolle (vabaduse väljak), joka on vuosittain juhlinnan keskuksena.

Upeat näkymät taivaalle nouseviin ilotulitteisiin saat myös strategisesti valitusta tornitalossa sijaitsevasta, oikeaan suuntaan ikkunoilla olevasta hotellihuoneesta.

Kaupungin keskustan alueella tällaisia hotelleja tarjoavat vaikkapa Swissotel Tallinna (kaupungin korkein rakennus), Sokos Viruhotelli, sekä Radisson Blu Hotel Olümpia.

Uusivuosi tarjoaa Tallinnassa myös vuosittain lukuisia konsertteja, juhlaillallisia, ja muita tapahtumia.

Yksi parhaista tavoista löytää näitä tapahtumia on seuloa läpi virolaiset netin kautta lippuja myyvät kaupat, kuten Piletevi (Piletilevi.ee/fin).

Piletevin nettipalvelu on tarjolla myös suomenkielellä, ja sillä on lisäksi fyysisiä lippumyymälöitä Helsingissä (LippuRex, Mannerheimintie 22-24 ja Kamppi keskus, Narinkka 3), joista voit hakea tilaamasi lippusi (voit tilata liput myös tulemaan postitse).

Vuosittain suosituimpiin uudenvuoden tapahtumiin Tallinnassa ovat kuuluneet muun muassa uudenvuodenaaton konsertti Estonia Konserttisalissa.

Lippuja tähän tilaisuuteen kannattaa olla ostamassa jo hyvissä ajoin, sillä tilaisuus loppuunmyydään vuosittain yleensä jo huomattavasti ennen uuttavuotta.

Suomalaisten turistien keskuudessa suosioon ovat nousseet myös Viruhotellin tiloissa järjestettävät uudenvuoden juhlat, joihin on viime vuosina kuulunut cabaret-show gaalaillallisineen.

Myös ulkotiloissa järjestetään paljon tapahtumia aaton mittaan. Tarkista esimerkiksi teatteritalon läheisen aukion (ja sen lähikatujen tapahtumat), jotka on monena vuonna lähetetty Viron teevee-kanavilla suorina lähetyksinä.

Uudenvuoden aika on viimeisiä hetkiä shoppailla vielä tuolloin avoinna olevilla Tallinnan pääjoulutorilla, joka on rakennettu vanhankaupungin raatihuoneentorille.

Jos aiot osallistua näihin tilaisuuksiin, muista tarkistaa sääolot Tallinnassa oikeanlaista pukeutumista silmälläpitäen.

Yksi parhaista säätilan ennustajista on suomalainen Foreca, jonka Tallinnan sääennusteet löytyvät osoitteesta:

www.foreca.fi/Estonia/Tallinn

Erinomainen tapa hallita näitä kaikkia liikkuvia osia uudenvuoden matkan suunnittelussa Tallinnaan on ottaa valmis laiva-hotellipaketti, joita on normaalivuonna tarjolla suurimmilta varustamoilta (Viking Line, Tallink Silja Line, ja Eckerö Line).

Aikataulujen suhteen uudenvuoden vaihtuminen tuo poikkeavia aukioloaikoja suureen osaan Tallinnan nähtävyyksistä ja museoista.

Päivät ennen uudenvuoden juhlintaa, 27.–30.12., ovat normaaleja työpäiviä.

Uudenvuodenaattona (31.12.) kaikki museot ja pääsylippuja myyvät nähtävyydet, kuin myös Tallinnan matkailuneuvonta sulkevat ovensa viimeisintään 3 tuntia normaalia aikaisemmin.

Uudenvuodenpäivänä (1.1.) useimmat museot, Tallinnan matkailuneuvonnan toimipisteet, ja suuri osa keskeisistä nähtävyyksistä ovat suljettuina koko päivän.

Jos haluat löytää avoinna olevia nähtävyyksiä uudenvuodenpäivälle, yksi parhaista tietolähteistä avoinna olevien kohteiden suhteen on Tallinn Card kortteja myyvä organisaatio.

Tallinn Cardin viime vuosina antamien tietojen mukaan avoinna ovat yleensä olleet (ainakin osan päivästä):

Viron historiallinen museo – Suurkillan talo
Viron merenkulkumuseo
Viron ulkomuseo
Hellemannin torni ja kaupunginmuuri
Kalevin marsipaanimuseohuone
Virolaisen juomakulttuurin museo
Lentosatama nähtävyyksineen
Tallinnan kasvitieteellinen puutarha
Tallinnan tv-torni
Tallinnan eläintarha
Kaupunginmuuri
Harju-kadun luistinkenttä
Kuulsaal keilaus & biljardi
Aqua Spa
Pirita TOP SPA

Tallinn Card on palveluna kaupungin virallisen turismin edistämisorganisaation, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau, tarjoama.

Avoinna olevien turistikohteiden lisäksi sen nettisivuilta (www.tourism.tallinn.ee) löytyy tapahtumakalenteri ohjelmatietoineen uudenvuoden ajalle.