Kuopion lentokenttä

Kuopion lentokenttä (IATA-koodi: KUO) sijaitsee Siilijärven Rissalassa, noin 14 km pohjoiseen Kuopion keskustasta.

Lentoasema on Suomen seitsemänneksi liikennöidyin matkustajamäärillä mitattuna, yli 284 000 matkustajalla per vuosi.

Kuopion lentokenttä

Kokonaisuuteen kuuluu ainutlaatuinen järviterminaali, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2008 noin 200 metrin päässä lentokentän lennonjohtotornista.

Järviterminaali yhdistää lentoaseman Saimaan järviseudun vesiliikenneyhteyksiin ja järven ympäristön kaupunkeihin: Imatra, Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli, Savonlinna, sekä Varkaus.

Kuopion lentokenttä toimii kotikenttänä myös Suomen puolustusvoimien Karjalan lennoston hävittäjälentueelle 31.

Terminaalitiloista löytyy palveluina kaksi kahvila-ravintolaa, joista toinen sijaitsee ennen turvatarkastusta ja toinen sen jälkeen.

Voit tehdä turvatarkastuksen jälkeen olevassa kahvilassa myös ostoksia, muun muassa makeisten, elintarvikkeiden, matkamuistoesineiden, ja paikallisten erikoisuuksien suhteen.

Kanrestan (www.kanresta.fi) operoimat kahvilat sisältävät juomien ja ruokien osalta valikoimiltaan mm. suolaisia & makeita kahvilatuotteita lähileipomoista, leivonnaisia, erikoiskahveja, sekä sesonkijuomia.

Kuopion lentokentän terminaali

Muita palveluita Kuopion lentoasemalla ovat apteekki (Siilinjärven Apteekin sivupiste, ilman reseptilääkkeiden myyntiä), kokoustilat, kuin myös ilmainen WiFi internet-yhteys, jonka käyttöön ei tarvita erillisiä tunnuksia.

Huomaa, että lentoaseman tiloista ei löydy pankkiautomaattia.

Kuopion lentokenttää käyttävät lentoyhtiöt ja lentokohteet

Finnair: Helsinki
Finnair (operoi Flybe Nordic): Helsinki
Primera Air: Eilat (kausilennot)
Thomas Cook Airlines: Gran Canaria (kausicharter)

Maakuljetukset

Siilinjärven Rissalassa, noin 14 km päässä Kuopion keskustasta olevalla lentokentällä on terminaalin edustalla kaksi pysäköintialuetta.

Näistä parkkipaikka P1 on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja parkkipaikka P2 pitkäaikaiseen pysäköintiin. Molemmilla parkkialueilla on myös lämpöpaikkoja.

Julkisista kulkuneuvoista lähialueilta lentoasemalle liikennöivät Kuopion seudun joukkoliikenne (Siilinjärvi-Lentoasema-Kuopio-Savilahti, joukkoliikenne.kuopio.fi) ja Matka-Savon Lentobussi Iisalmesta (Iisalmi-Lentoasema, www.matkasavo.fi).

Muita linja-autoyhteyksiä lentokentältä hoitaa Matkahuolto (www.matkahuolto.fi).

Kuopion lentokentän historia

Kuopion lentoasema valmistui marraskuussa 1939, ja sillä aloitettiin säännöllinen lentoliikenne toukokuussa 1940.

Toisen maailmansodan aikana lentokenttää käytti myös Saksan ilmavoimat, Luftwaffe, vuosina 1942-1943. Suomen jatkosodan aikana kentän kiitoradat olivat valmistettuja vanerista.

Ensimmäinen terminaalirakennus lentokentän yhteyteen valmistui vuonna 1949, joka korvattiin modernilla terminaalirakennuksella vuoden 1971 myötä.

Kenttä on ollut toiminnaltaan menestyksekäs, ja se on valittu muun muassa Suomen vuoden lentokentäksi vuonna 2004.

Ensimmäinen säännöllinen kansainvälinen lentoyhteys Kuopion lentoasemalta avautui Riikaan airBalticin toimesta vuonna 2008, toimien aina vuoteen 2011 saakka.