Lontoo-Cityn lentokenttä

Lontoo-Cityn lentokenttä (IATA-koodi: LCY) on kansainvälinen lentokenttä noin 11 km itään Lontoon Cityn keskusta-alueesta.

Lentoasema sijaitsee Royal Docksin puitteissa, Lontoon Newhamin kaupunginosassa, itään myös suhteessa Canary Wharfin liikekeskukseen.

Lontoo-Cityn lentokenttä

Canary Wharf ja Lontoon City ovat kaupungin finanssi-elämän kaksi keskusta ja alueina myös lentokentän tärkeimpiin kuuluvia käyttäjiä.

Vuosittain lentokenttää käyttää yli 3,6 miljoonaa matkustajaa, joka tekee paikasta Lontoon viidenneksi käytetyimmän lentoaseman Heathrown, Gatwickin, Stanstedin, ja Lutonin kenttien jälkeen, sekä 15. suosituimman kentän koko maan mittakaavassa.

Lontoon-City lentoasema

Johtuen Cityn lentoaseman läheisyydestä Lontoon ydinkeskustaan, kentän käyttöön on otettu mukaan lentokoneiden käyttörajoituksia niiden aiheuttaman meluhaitan takia.

Operaatiot on rajoitettu aikavälille maanantai-perjantai klo 06:30 – 22:30, lauantai klo 06:30 – 13:00, ja sunnuntai klo 12:30 – 22:30.

Tämä, yhdessä sen faktan suhteen, että Lontoo-Cityn lentoasemaan kuuluu vain yksi 1500 metriä pitkä ja vaikeasti lähestyttävissä oleva kiitorata, asemaa käyttävien lentokoneiden tyyppejä ja kyydissä olevan lentohenkilökunnan koulutusvaatimuksia on säännelty merkittävästi.

Lentoyhtiöiden ohella kenttää käyttäviin koneisiin kuuluu paljon yrityskäytössä olevia yksityiskoneita, lentokonetyyppejä kuten Beechcraft Super King Air, Cessna CitationJet series, Hawker 400, Hawker 800, Piaggio Avanti, sekä eri versiot Dassaultin Falcon liikesuihkukoneista.

Sen sijaan lentokenttää eivät voi käyttää yksimoottoriset lentokoneet, helikopterit, tai vain yhden pilotin sisältämät operaatiot.

Lontoo-Cityn kentän koko ja olomuoto sekä yleinen käytön monimutkaisuus tarkoittaa sitä, että lentoasema on usein erittäin kiireinen ruuhka-aikoina.

Cityn lentokenttä on pienikokoinen verrattuna useisiin muihin Lontoota palveleviin lentoasemiin, kuten Heathrow, Gatwick, Stansted, tai Luton.

Lontoo-Cityn lentokenttä terminaali

Kiitos sen läheisyyden Lontoon Docklandsin ja finanssikeskuksen kaupunginosiin, kentän pääkäyttäjiä ovat liikematkustajat, mutta myös vapaa-ajanmatkojen kohteiden määrä (kuten Palma de Mallorca tai Chambéry) on lisääntynyt viime vuosina.

Lontoo-City lentoasema

Lontoo-City on kiireisin talvikuukausia, kun joukko kenttää käyttäviä lentoyhtiöitä, huomattavimpina British Airways, Swiss, ja CityJet, lennättävät matkustajia Euroopan suuriin hiihtokeskuksiin etenkin Zürichin, Geneven, ja Milanon kenttien kautta.

Lontoo-Cityn lentoasemaa käyttävät lentoyhtiöt ja lentokohteet

Alitalia (operoi Alitalia CityLiner): Milano-Linate, Rooma-Fiumicino
Aurigny Air Services: Guernsey
Blue Islands: Jersey
British Airways: New York-JFK
British Airways (operoi BA CityFlyer): Amsterdam, Dublin, Edinburgh, Firenze, Frankfurt, Glasgow-International, Granada, Ibiza, Madrid, Málaga, Palma de Mallorca, Rotterdam, Zürich, Angers (kausilennot), Chambéry (kausilennot), Faro (kausilennot), Geneve (kausilennot), Menorca (kausilennot), Mykonos (kausilennot), Nizza (kausilennot), Quimper (kausilennot), Santorini (kausilennot), Venetsia-Marco Polo (kausilennot)
British Airways (operoi Eastern Airways / BA CityFlyer): Düsseldorf, Isle of Man
British Airways (operoi Sun Air of Scandinavia): Billund, Hampuri
CityJet: Amsterdam, Dresden, Dublin, Firenze, Pariisi-Orly, Rotterdam, Avignon (kausilennot), Brive (kausilennot), Toulon (kausilennot)
CityJet (operoi VLM Airlines): Amsterdam, Antwerp, Nantes, Rotterdam
Flybe: Amsterdam, Belfast-City, Edinburgh, Exeter
Flybe (operoi Loganair): Aberdeen
Lufthansa Regional (operoi Lufthansa CityLine): Frankfurt
Luxair: Luxemburg
Swiss International Air Lines (operoi Swiss Global Air Lines): Geneve, Zürich

Viime vuosina suosituimmat lentokohteet Cityn kentältä ovat olleet Amsterdam, Zürich, Edinburgh, Frankfurt, ja Dublin.

Maakuljetukset – Docklands Light Railway

Lontoo-Cityn kenttä on yhdistetty Lontoon Canary Wharfin liikekeskukseen, kaupungin historialliseen finanssikeskukseen (City of London), ja Stratford International asemaan Olympic Park puiston yhteydessä Docklands Light Railway junaradalla.

Docklands Light Railway asema Lontoo-Cityn lentoasemalla

Docklands Light Railway tarjoaa jatkoyhteyksiä Lontoon maanalaiseen sekä London Overground, TfL Rail, Abellio Greater Anglia, c2c, ja Southeastern High Speed junapalveluihin.

London City Airport Docklands Light Railway asema on lentokentän terminaalirakennuksen yhteydessä, sisätiloja pitkin lähtölaitureille menevän pääsyväylän avulla.

Maakuljetukset – Tiet

Lentokenttää palvelevat sekä A1020 että A112 tiet.

Nämä väylät tarjoavat nopeita yhteyksiä alueilla Canning Town, City of London ja Stratford, kuin myös jatkoyhteysmahdollisuuden väylille A13 sekä North Circular Road (A406).

A13 tieltä on helppo pääsy eteenpäin M25 moottoritielle ja A406 tieltä puolestaan M11 moottoritielle.

Lentoasemaan kuuluu sekä lyhytaikaista että pitkäaikaista parkkeerausta varten olevat pysäköintialueet, molemmat kävelymatkan päässä terminaalista.

Voit ottaa vaihtoehtoisesti taksin, joita löytyy terminaalin pääoven yhteydestä.

Maakuljetukset – Paikallisbussit

Cityn kentälle liikennöi joukko Lontoon paikallisliikenteen busseja.

Bussilinja 473 matkaa Stratfordin Plaistown ja North Woolwichin kautta, kun taas linja 474 vie kohti Canning Townia ja Manor Parkia Becktonin sekä East Hamin kautta.

Nykyisin lentoasemalta ei löydy enää keskustaan vieviä sukkulabusseja, joiden toiminta loppui Docklands Light Railway radan lentokentän laajennusosan valmistuttua.