Matkustaminen junalla Tallinnasta Riikaan

Suosituin tapa matkustaa Tallinnasta Riikaan on bussilla, mutta voit kulkea välin nykyisin myös AS Eesti Liinirongid (Elron) junilla (yhdellä junanvaihdolla).

Matkustaminen Virosta Latvian pääkaupunkiin Riikaan on ollut mutkatonta vuodesta 2009, jolloin kumpikin valtio liittyi osaksi ns. Schengen-aluetta.

Juna Tallinna Riika

Käytännössä Schengen-alueeseen kuuluminen tarkoittaa sitä, että näiden kahden EU-maan välillä ei ole (normaalisti) minkäänlaisia rajatarkastuksia esimerkiksi busseille, henkilöautoille, tai junille.

Junamatkailun heikkoutena Tallinnasta Riikaan on se, että joudut vaihtamaan junaa maiden rajalla, Etelä-Virosta löytyvän Valgan kylän asemalla.

Tähän verrattuna bussimatkailu on huomattavasti yksinkertaisempaa, sillä vuoroja Tallinna-Riika reitille lähtee varhaisesta aamusta iltamyöhään, bussivalikoimaan kuuluessa vaihtoehtoja pohjahintaisista alebusseista aina luksus-pienbusseihin saakka.

Bussifirmoista tätä kahden Baltian pääkaupungin välistä reittiä reissaavat muun muassa Lux Express, Ecolines, ja TOKS.

Halvimmat Tallinna-Riika bussivuorot löytyvät useimmiten Lux Expressin ‘Simple Express’ vuoroista tai TOKS:in busseista.

Esimerkkinä bussilähtöjen tiheydestä on se, että tyypillisenä arkena voit valita lähtösi noin 15 eri vuorosta, (aamukuudesta päälle iltakymmeneen).

Jos kuitenkin valitset matkustustavaksi junan, matka tällä tavalla kohti Latviaa alkaa vanhankaupungin kyljessä sijaitsevalta Balti Jaam päärautatieasemalta.

Balti Jaam rautatieasema Tallinna

Balti Jaam Tallinna
Toompuiestee 37
10133 Tallinna

Tallinna-Riika väliä operoi (Viron puoleisella osalla rataverkostoa) AS Eesti Liinirongid (Elron), joka on yrityksenä Viron valtion kokonaisuudessaan omistama konserni.

Kun matkaat väliä Elronin (www.elron.ee) junilla, reitti kulkee ensin välin Tallinna–Tartto–Valga kohti Etelä-Viroa, jossa joudut vaihtamaan latvialaisiin Pasažieru vilciens juniin, joilla matka jatkuu kohti Riikaa.

Normaaliaikataulun mukaisina päivinä Elron tarjoaa reitille yhden (aamu-)lähdön per päivä, jossa vaihtoaikana Valgassa Riian juniin on noin 14 minuuttia.

Huomaa, että reissu sisältää ensin reitin Tallinnasta Valgaan (noin 3 tuntia 18 minuuttia), matkaan mennessä kokonaisuudessaan (Tallinna-Riika) (vaihtoineen) noin 6 tuntia 54 minuuttia.

Tallinna Balti Jaam rautatieasema lipunmyynti

Junalipun osto tälle reitille on mahdollista sekä suoraan Tallinnan Balti Jaam asemalta (lipunmyynti on juna-aseman päärakennuksesta löytyviltä luukuilta) että Elronin nettipalvelusta.

Verkkokaupasta lipun hankkimisen myötä ja maksun suorittamisen jälkeen saat lipun sähköpostiisi.

Elron suosittelee, että printtaat tällä tavalla ostetun ja sähköpostiin lähetetyn sähköisen lipun paperille ennen matkan alkamista.

Tosin Elronin nettisivujen mukaan kunkin junan konduktöörillä on valmiudet skannata myös sähköisen lipun viivakoodi suoraan kännykkäsi ruudulta, mutta printattu paperilippu saattaa olla varmempi vaihtoehto matkasta kunnialla suoriutumiseen.

Tallinnan Balti Jaam rautatieaseman historia

Balti Jaam rautatieasema sijaitsee luoteeseen Viron pääkaupungin historiallisesta keskuksesta, Tallinnan vanhastakaupungista.

Kaupungin ensimmäinen rautatieasema rakennettiin 1860-luvun loppua kohtia, osana 400 km pituista Pietari-Tallinna-Paldiski juna-rataa.

Aseman ensimmäinen rakennus valmistui vuonna 1870. Tämä kaksikerroksinen asemarakennus valmistui tuolloin kalkkikivestä, ja sisälsi kohokohtana tornimaisia ulokkeita.

Toisen maailmansodan aikana (1941) asemarakennus sytytettiin tuleen puna-armeijan toimesta, ja se korjattiin osittain pian sotatoimien päätyttyä (1945).

Vuosina 1960-1966 asemarakennus jälleenrakennettiin täydellisesti ja tähän kokonaisuuteen kuulunut 20x-20m odotushalli on toiminut 1990-luvulta saakka markkinapaikkana.

Aseman nykykunto ja ulkonäkö on peräisin vuoden 2005 aikana tehdyistä jälleenrakennuksista ja peruskorjauksista, jolloin valmistuivat myös läheiset Hotel Shnellin ja Viron rautateiden (Eesti Raudtee) rakennukset.