Tallinna Saarenmaa matkat – auto, bussi, lentokone

Katsaus tapoihin tehdä Tallinna Saarenmaa matkat käyttäen joko omaa autoa / vuokra-autoa, bussia, tai lentokonetta.

Saarenmaa, joka on kooltaan 2 683 km² (Viron suurin saari) ja sisältää 31 304 asukasta, on mielenkiintoinen matkustuskohde, jossa yhä useampi suomalainenkin viettää ainakin osan kesälomastaan.

Saarelta löytyy yksi merkittävä kylä, Kuressaare, joka sijaitsee noin 217 kilometrin ajomatkan päässä lounaaseen (etelä-länteen) Tallinnasta.

Alla kuvattujen tapojen toteuttaa reitti Kuressaareen ohella tulla voit käyttää matkaan Suomesta kansainvälisille vesille vesikelpoista venettä, sillä kylästä löytyy näille vierailijoille varattu huvivenesatama.

Lisäksi vuosittain kesäaikaan on ollut tarjolla muutama Tallink Saarenmaa -erikoisristeilylähtö Helsingistä Saarenmaalle, joista ensimmäiset järjestettiin vuonna 2020.

Tallinna Saarenmaa matkat autolla

Suosituin tapa tehdä matka alueelle on omalla (tai Tallinnasta vuokratulla) autolla, jossa matka-ajaksi muodostuu yhteensä noin 4 tuntia 18 minuuttia ja johon kuuluu Saarenmaa lautta yhteyden käyttö.

Mannermaan puolella Saarenmaa lautta lähtee Virtsun kylästä kohti saaren puolella olevaa Kuivastun kylää. Matka Tallinnasta Virtsuun on noin 135 km pituinen, ja kestää autolla ajaen noin 1 tunnin 50 minuuttia.

Virtsun satama - Tallinna Saarenmaa.

Virtsun satama.

Saarenmaa lautta, jota kutsutaan virolaisessa arkikielessä “Saaremaa proomu” nimellä, on reittinä TS Laevad OÜ laivayhtiön operoima yhteistyössä Viron valtion kanssa.

Virtsu-Kuivastu lauttamatka (7,8 km) kestää yhteen suuntaan noin puolisen tuntia. Lähtöjä on kesäisin noin puolen tunnin / tunnin välein ja noin 2 tunnin välein muina vuodenaikoina.

Jos matkustat lauttareitin varsinkin suosituimpina aikoina (kuten perjantai iltapäivisin saarelle päin tai sunnuntai iltaisin takaisin mannermaalle), sinun kannattaa varata autopaikka lautalle etukäteen.

Reitillä on runsaasti käyttäjiä etenkin kesä- ja heinäkuussa, juhannuksena, sekä merkittävien kulttuuritapahtumien aikana lautat ovat normaalisti täynnä matkailijoita.

Vuositasolla, esimerkiksi vuonna 2020, Saarenmaan lautta kuljetti kaikkiaan 1 975 906 matkustajaa, 936 001 autoa, sekä 2 815 pyöräilijää.

Voit varata e-lipun lautalle TS Laevad OÜ hoitamasta (englannin-ja vironkielisestä) praamid.ee verkkopalvelusta, josta näkee ajankohtaisen varaustilanteen kullekin lähdölle.

Saarenmaa lautta.

Voit ostaa liput myös satamassa sijaitsevasta lipputoimistosta, jolla pääset yleiseen odotusjonoon, muttet välttämättä seuraavaan lauttayhteyteen, jos sen paikat on jo varattu.

Mikäli et ole varannut ruuhkaisina aikoina autollesi paikkaa lautalla, saatat joutua jonottamaan useitakin tunteja pääsyä saarelle.

Virtsun ja Kuivastun satamista löytyy molemmista oheispalveluna kahvila ja WC-tilat.

Kuivastun puolella on lisäksi pieni kauppa, ravintola, sekä Saarenmaan käsityöläistuotteita tarjoava myymälä (Muhu Käsitöö). Virtsun satamaan on sijoitettu Swedbankin pankkiautomaatti ja aivan sataman välittömässä läheisyydessä on COOP Konsum ruokakauppa.

Saarenmaa lautta - R-kioski - Tallinna-Saarenmaa.

Saarenmaa lautta palveluihin kuuluva R-kioski.

Huomaa, että Kuivastu ei ole vielä osa Saarenmaata, vaan kuuluu Muhun saareen.

Loppumatka kohti Kuressaarta on 56 km pituinen (39 minuuttia autolla), ja siihen kuuluu kohokohtana mm. Muhun saaren ja Saarenmaan yhdistävä 3,6 km pituinen Väinatamm-pengertie osana Viron valtatie 10:tä.

Lähimmät huoltoasemat ja auton tankkaupisteet satamiin nähden ovat Virtsussa sekä Alexela huoltamo Muhun saaren puolella Liivan kylässä (noin 11 km Kuivastun satamasta), Kuressaareen kulkevan pääväylän varrella.

Kuressaare tänavafestival.

Saarenmaalta voit halutessasi jatkaa lauttamatkailun avulla Hiiumaan saarelle.

Saarenmaan Triigin kylästä Hiiumaan saaren Sõrun satamaan kulkeva auto-ja matkustajalautta, jota hoitaa AS Saarte Liinid, toimii kolmesti päivästä.

Triigin ja Sõrun satamista on mahdollista jatkaa matkaa paikallisbusseilla, jotka toimivat tärkeinä saaren sisäisinä yhteyksinä lauttamatkaajille.

Tallinnasta Saarenmaalle linja-autolla – Tallinna Saarenmaa bussi

Vaivattomampana vaihtoehtona itse ajamiselle Tallinnasta Kuressaareen on tehdä ensin matka saarelle bussin kyydissä (lauttalipun kuuluessa lipun hintaan), ja vuokrata auto vasta perillä saaren sisäiseen liikkumiseen.

Tämä vaihtoehto on suosittu myös sen takia, että Saarenmaa autonvuokraus hinnat saattavat olla huomattavastikin mannermaata halvempia. Kuressaare autonvuokraus on mahdollista yhtiöiden Europcar, Alme Auto OÜ, ONauto OÜ, ja Rendiautorent kautta.

Bussikyytejä tälle reitille (Tallinna-Kuressaare) on tarjolla vähintään seitsemän kertaa päivässä kesäaikaan, kokonaismatka-ajaksi muodostuessa noin 4 tuntia.

Voit tarkistaa ajankohtaiset aikataulut, vertailla kuljetuksen hintoja, ja ostaa liput bussikyydille Tallinnasta Saarenmaalle ja takaisin Tallinnan Bussijaam päälinja-autoaseman (englannin-, viron-, ja venäjänkielisiltä) verkkosivuilta (tpilet.ee).

Reittiä matkaavat linja-autoyhtiöt Estonian Lines OÜ, Lux Express Estonia AS, GoBus AS, sekä Sirel Reisid OÜ. Voit ostaa lippuja matkoihin näiden bussiyhtiöiden omien verkkokauppojenkin kautta.

Pärnusta ja Tartosta on lisäksi Kuressaareen kaksi bussivuoroa päivässä, jos teet matkaa näiden Viron keskeisten kaupunkien kautta.

Lennot Tallinnasta Saarenmaalle – Nyxair

Nopein tapa matkustaa Tallinna Saarenmaa väli on toteuttaa käynti lentäen, lennon kestäessä yhteen suuntaan 40 minuuttia.

Tallinna Saarenmaa lennot.

Reittiä Tallinnan (TLL) ja Kuressaaren (URE) lentokenttien välillä operoi Nyxair, kesäaikaan kahdella lähdöllä kumpaankin suuntaan maanantai-perjantai ja yhdellä vuorolla molempiin suuntiin lauantaisin & sunnuntaisin.

Voit varata liput lennoille suoraan Nyxairin myös suomenkielellä tarjolla olevasta verkkopalvelusta, flynyx.com.

Lentolipun kustannukset ovat normaalisti erittäin kilpailukykyiset omalla autolla matkailuun verrattuna ja bussilipun hinnan kanssa.

Nyxair Tallinna-Kuressaare lennot.

Kuressaaren lentokenttä on avoinna maanantai-perjantai 7:25-19:55, lauantai 9:30-14:30, ja sunnuntai 9:55-19:55.

Palveluina Kuressaaren lentokentällä ovat mm. informaatiopiste (neuvonta lentoyhteyksistä, bussiyhteyksistä, takseista, lentokentän toiminnasta), viiden vierashuoneen kokoinen lentokenttähotelli, kokoustilat (max. 12 henkilölle), sauna (varattavissa ma-su 8-23), sekä ilmainen WiFi internet yhteys koko terminaalin alueella.

Kuressaaren lentokenttäterminaalin vierestä löydät puolestaan lentoaseman bussipysäkin, josta lähtevät ilmaiset Atko Grupp bussit (ma-pe bussi nr. 2 ja la-su bussi nr. 12-3) kulkevat reittiä Kuressaaren lentokenttä – Kuressaaren kyläkeskus.

Taksimatka (Saare Taksotellimiskeskus & Arensburg Takso) keskustaan on noin 3 km pituinen matka. Kuressaaren autonvuokraus yhtiöt palvelevat myös lentoasiakkaita.