Matkustaminen välillä Helsinki Tallinna

Katsaus tapoihin tehdä matka Helsinki Tallinna laivalla, lentäen, junalla, tai bussilla.

Suomesta on Tallinnaan vuonna 2020 erinomaiset yhteydet eri matkustustavoilla johtuen Viron pääkaupungin maantieteellisestä läheisyydestä, vain nopea 70 km etelään Helsingistä.

Kaikkein ylivoimaisesti suosituin tapa matkustaa Suomesta Viroon ja Tallinnaan on lautalla Helsingistä. Lauttalähtöjä on normaaliarkisin yli 20 kappaletta eri lauttayhtiöt – Viking Line, Eckerö Line, ja Tallink Silja – yhteenlaskettuna.

Helsinki Tallinna väliä kuljeva Tallink laiva.

Helsinki Tallinna väliä kuljeva Tallink laiva.

Riippuen siitä, minkä lauttayhtiön valitset, matkustusaikana Helsinki-Tallinna välillä on noin 2 – 3,5 tuntia.

Myös hinnat vaihtelevat merkittävästi riippuen valitsemastasi laivayhtiöstä, mutta myös siitä, milloin matkustat (vuodenaika, viikonpäivä, ja aika vuorokaudesta).

Lautat ovat usein kaikkein täysimpiä heti aamusta, ja toisaalta päivämatkalaisten takaisintulolautat iltaisin ovat samaan tapaan täynnä matkustajia vuoden ympäri. Voit ottaa mukaasi lautalle myös auton.

Helsinki – Tallinna välin matkustaminen laivalla

Eckerö Line on lauttayhtiöistä usein yksi halvimmista, operoiden kahdella aluksella, 2000-matkustajan ‘Finlandia’ lautalla sekä M/s Finbo Cargo aluksella, joista jälkimmäinen tarjoaa edullisen ylityksen automatkustajille välillä Helsinki Vuosaari-Tallinna Muuga.

Eckerö Linen M/s Finlandia Tallinnan satamassa.

Eckerö Linen M/s Finlandia Tallinnan satamassa.

Tallink Silja puolestaan tarjoaa jopa seitsemän lähtöä päivittäin, käyttäen suurikokoisia ‘Star’, ‘Superstar’, ja ‘Silja Europa’ lauttoja.

Tallink Shuttle alus.

Tallink Shuttle alukset (Star, Megastar) kulkevat Helsinki-Tallinna välin 2 tunnissa.

Viking Line yhteydet Tallinnaan hoidetaan hienolla, mittavankokoisella Viking XPRS lautalla, jolta löytyy kaksi lähtöä per päivä.

Viking XPRS laiva.

Kaikki lauttayhtiöt (lukuunottamatta Eckerö Linen M/s Finbo Cargo alusta) käyttävät Tallinnassa tulosatamana Reisisadam -pääsatamaa, joka sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta pohjoiseen.

Lauttayhtiöistä Tallink hyödyntää Terminaalia D, kun taas Vikingin ja Eckerön terminaaleina ovat A/B.

Tallinnan satama D-terminaali.

Iltainen näkymä Tallinnan sataman D-terminaaliin (etualalla).

Yksi helpoimmista tavoista päästä Reisisadamasta keskustaan (A. Laikmaa pysäkille) on bussilinja #2, jolla pääset myös bussiasemalle (Viroksi Autobussijaam) sekä lentokentälle (Lennujaam).

Helsingistä Tallinnaan lentäen

Hyvä tapa tulla Tallinnaan on myös lentäen, Lennart Meri Tallinn lentokentälle.

Lennart Meri lentokenttä

Lentokenttä sijaitsee noin 5 km päässä kaupungin keskustasta, Ülemiste järven vieressä. Vuonna 2019 kenttää käytti noin 3,26 matkustajaa.

Tallinnan ja Helsingin väliä kenttää käyttävistä lentoyhtiöistä liikennöi ainoastaan Finnair, jolla on tarjolla esimerkiksi talvikaudella 2020 neljä lentoa molempiin suuntiin per päivä. Lento Helsinki – Tallinna kestää 30 minuuttia.

Täydellinen luettelo lentojen aikatauluista Tallinnaan löytyy lentokentän virallisilta nettisivuilta (www.tallinn-airport.ee) sekä Finnairin kotisivuilta (www.finnair.com).

Ennen turvatarkastusta oleviin palveluihin lentokentällä kuuluvat monipuolinen valikoima myymälöitä, joukossa Goods of Estonia matkamuistomyymälä, apteekki ja Duty Free Shop -kauppoja, sekä ravintoloita & kahviloita, kuten Kohver kahvila ja Subway pikaruokaravintola.

Lentoyhtiöihin, joita voit käyttää lentoihin Tallinnaan ja Tallinnassa, kuuluvat vuonna 2020:

 • Aegean
 • Aeroflot
 • airBaltic
 • Belavia
 • easyJet
 • Finnair
 • LOT Polish Airlines
 • Lufthansa
 • Norwegian
 • Ryanair
 • SAS
 • Transaviabaltika
 • Turkish Airlines
 • Wizzair

Pääset lentokentältä eteenpäin keskustaan (ja satamaan) bussilinja #2:n lisäksi myös takseilla, joiden lähtöpaikka on välittömästi lentokentän sisääntulon vieressä.

Matka bussilla lentokentältä vanhaankaupunkiin (A. Laikmaa pysäkille, käyttäen bussia suuntana ‘Reisisadam’) vie noin 15 minuuttia. Bussi #2:n A. Laikmaa -pysäkki sijaitsee lähellä mm. Hotel Tallinkia ja Viru Center -kauppakeskusta.

1 tunnin lippuja bussilinja #2 kyytiin voi ostaa kuljettajalta (vain käteisellä), Smardcard-matkustuskortilla (jonka saat ostettua ja joihin saat ladattua lippuja Tallinnan R-kioskeilla), kaukoluvun omaavalla pankkikortilla, tai lataamalla Pilet.ee sovelluksen ja ostamalla QR–lipun älypuhelimellasi. Ohjeet lippujen ostoon löydät englanniksi osoitteessa www.tallinn.ee/eng/pilet/How-to-buy-ticket.

Helsinki – Tallinna matka junalla tai bussilla

Mikäli haluat tehdä koko reitin Helsinki-Tallinna maateitse, tähän löytyy kaksi vaihtoehtoa: juna- tai bussimatkana.

Maateitse tehtävään matkaan kuuluu rajanylitys Venäjän puolelle ja junan tai bussin vaihto Pietarissa. Koska Venäjä ei kuulu Euroopan Unioniin tai Schengen-maiden joukkoon, tarvitsen kauttakulkuun omat ajankohtaiset kulkuluvat ja matkustusasiakirjat, kuten viisumin ja passin.

Välin Helsingistä Pietariin pääset mukavasti kotimaisen VR:n kyydissä, Allegro-junalla. VR tarjoaa kaikkiaan neljä edestakaista Allegro-vuoroa päivittäin, matka-ajan ollessa 3,5h.

VR Allegro junan sisätilat.

VR Allegro junan sisätiloja.

Allegro on tyyliltään modernin skandinaavinen, tarjoten matkustusvaihtoehtoina ensimmäisen ja toisen luokan, joista ensimmäinen luokka on selkeästi ylellisempi nahkapenkkeineen.  VR Allegron ravintolavaunusta löydät puolestaan mukavat sohvamaiset istuimet.

Matkaväli Pietarista Tallinnaan on 318 km, ja sitä kun taas Pietarista edelleen Tallinnaan kuljettaa 034В Baltic Express juna, jota operoi Venäjän valtiollinen rautatieyhtiö RZD. Junan kyydissä matka taittuu Pietarista Tallinnaan 7 tunnissa ja 58 minuutissa.

Baltic Express on ollut reitillä vuodesta 2015, ja sillä pääsee myös Pietarista eteenpäin Moskovaan. Juna kulkee matkan Moskovasta Pietariin yön yli ja jatkaa matkaa kohti Viroa päiväsaikaan.

Baltic Express junan Economy-luokka.

Baltic Express junan Economy-luokka.

Voit valita Baltic Express junassa ensimmäisen luokan, toisen luokan, tai kolmannen luokan yöpymisvaunun tai economy-luokan istuinpaikan. Junassa ei ole ravintolavaunua.

Baltic Express lähtee Pietarista kohti Tallinnaa päivittäin klo 16, junan saapuessa Tallinnaan klo 23:58.

Halutessasi voit valita välille Helsinki – Pietari – Tallinna myös osalle matkasta tai koko matkalle bussin, tarjolla oleviin bussiyhtiöihin kuuluessa useita tasokkaita vaihtoehtoja.

Yksi suosituimmista bussimatkailun vaihtoehdoista Helsinki – Pietari välille on Lux Express, jolla on kaikkiaan viisi edestakaista vuoroa tällä reitillä, kahden vuoron matkustaessa yön yli kohteeseen. Matka kestää 7 tuntia ja 55 minuuttia. Voit jatkaa Pietarista edelleen Tallinnaan Lux Express bussia käyttäen.

Lux Express bussi Helsinki - Pietari.

Lux Express matkustaminen on monille tuttua Tallinnan ja muiden Baltian pääkaupunkien välisessä bussiliikenteessä.

Busseista löytyy muun muassa (ilmainen) kahviautomaatti, elokuvien valikoima selkänojassa olevalta näytöltä, mukavan pehmeät penkit, WC, ilmastointi, sähköpistokkeet matkapuhelimella ja läppärille, sekä ilmainen & nopea WIFI-internet.

Toinen suosittu bussilinja vaihtoehto on Ecolines, jonka maine perustuu varsinkin halpoihin lippujen hintoihin Euroopan sisäisessä liikenteessä.  Yhtiöllä on päivittäin kolme lähtöä reitille Helsinki Pietari, matka-aikana ollessa nopeimmillaan 7 tuntia 15 minuuttia.

Voit jatkaa Ecolinesin kyydissä myös välin Pietari – Tallinna. Matka Pietarista edelleen Tallinnaan kestää Ecolinesin kyydissä nopeimmillaan 6 tuntia 10 minuuttia.

Ecolines bussien varustelutasoon kuuluvat mm. mukavat penkit, selkänojaan upotettu tabletti (elokuvia, musiikkia), WC, WiFi-internet, 220V sähköpistokkeet läppärillesi & puhelimellesi, ja kahviautomaatti.