Ooppera Tallinna – Viron kansallisooppera

Tallinnan oopperana toimiva Viron kansallisooppera operoi upeassa Estonia teatterissa, jonka tiloissa voit käydä kuuntelemassa myös Viron valtion sinfoniaorkesterin sekä Eesti Kontsert -instituution konsertteja.

Suomalaisten turistien suosimalla kulttuurinähtävyydellä on ystäviä kaikkialta maailmasta, ja vuosittain teatterissa vieraileekin yli 200 000 katsojaa.

Tallinnan ooppera

Ohjelmistoon kansallisoopperassa kuuluu vuoden mittaan oopperoita, operetteja, musikaaleja, baletteja, kuin myös lastennäytelmiä.

Yllä videokierros oopperataloon, sen saliin, aitioihin, ja muihin tiloihin. Alla on kartta salin istuintiloihin, joissa punaisella merkityt paikat ovat kalleimmat.

Tallinnan oopperan istuinkartta

Rakennuksena oopperan Estonia-teatteri (joka sijaitsee osoitteessa Estonia puiestee 4, 10148 Tallinna) on yksi Viron arvokkaimmista kohteista.

Tämän Jugend-klassisistisen arkkitehtuurin tyylin mestariteoksen taustalta löytyvät suomalaiset suunnittelijat, arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn, ja valmistuessaan se oli varhaisen 1900-luvun suurin rakennus maassa.

Lindgrenin ja Lönnin vuodelta 1918 olleissa suunnitelmissa yksi puoli kaksisiipisestä rakennuksesta oli varattuna teatteri-tiloiksi, ja toinen puoli konserttisaliksi.

Tämä tilojen jaottelu onkin pysynyt voimassa näihin päiviin saakka, sillä toista puolta rakennuksesta käyttää kansallisooppera, ja toisen puolen jakavat valtion sinfoniaorkesteri sekä Eesti Kontsert -instituutio.

Tallinnan oopperan historia

Nykyisen oopperan alkujuuret löytyvät “Estonia” nimisestä laulu-ja tanssitaiteen yhdistyksestä, joka perustettiin Tallinnassa vuonna 1865.

Tämän yhdistyksen nimissä alkoi yhtenä aktiviteeteista leikki-näyttely vuoden 1871 aikana.

Teatteritraditio jäi kuitenkin ajoittaiseksi, ja pääsi aidosti vauhtiin vasta vuonna 1895, kun yhdistys otti ohjelmistoonsa näytelmiä, kansanlauluja, ja komedioita, yleensä runsailla laulu ja tanssinumeroilla.

1900-luvun alku näki yhdistyksen ohjelmistossa jo kuitenkin vakaviakin draamoja.

Tämä johti yhdistyksen toimimiseen ammattimaisen teatteritoiminnan perustamispaikkana vuonna 1906.

Tuolloin ohjaajat ja näyttelijät Paul Pinna sekä Theodor Altermann perustivat ensin “Estonia” teatterin, ja vuonna 1908 täysin itsenäisen yritysmuotoisen teatterin samalla nimellä.

Tämä itsenäinen “Estonia” teatteriseurue viihdytti Viron pääkaupungin asukkaita aina vuoteen 1940 saakka, jolloin sen toiminta lakkautettiin Neuvostoliiton toimesta “porvarijäänteenä”, ja samalla koko maan teatteritoiminta kansallistettiin.

Historiansa aikana “Estonia” teatterilla on ollut useitakin nimiä, mutta vuodesta 1998 nimi on virallisesti ollut Viron kansallisooppera, ja sen toimintaa sääntelee vuodelta 1997 oleva laki (johon tehtiin muutoksia vuonna 2002).

Tietoja Tallinnan oopperanäytöksistä

Oopperalla on näytöksiä sekä päiväsaikaan (jotka alkavat klo 12) että iltaisin (alkaen klo 19).

Lippuja näihin näytöksiin saat paikan päältä Virosta (rakennuksen lippumyymälä on avoinna päivittäin klo 11-19) lisäksi myös suoraan Suomesta, Lippupalvelun (www.lippupalvelu.fi) kautta.

Mikäli olet ostamassa lippuja paikanpäällä, huomaa että Tallinn Card korttia näyttämällä saa (tätä kirjoitettaessa) 15% alennuksen saman päivän näytöksiin.

Kaikki ajankohtaiset näytökset näet suoraan Lippupalvelun palvelusta, joihin kuvaukset (esiintyjät, näytöksen pituuden, ohjaajan, jne) löytyvät parhaiten kansallisoopperan omilta nettisivuilta (www.opera.ee).

Teatterirakennus avataan aina 1 tunti ennen esitysten alkamista. Sinun kannattaa tulla teatterille aina hyvissä ajoin, että löydät paikkasi teatterisalissa ajoissa.

Alla on kartta rakennuksen tiloista suhteessa vieressä oleviin väyliin ja Tammsaaren puistoon.

Kartta Tallinnan oopperaan

Estonia teatterin tiloista löytyy ilmaisia, vartioituja vaatesäilöjä. Toisen kerroksen parven asiakkaille tämä vaatesäilö löytyy neljännestä kerroksesta.

Jos olet vierailemassa teatterissa pyörätuolin kanssa, sinun tulee informoida tästä jo lipun oston yhteydessä.

Teatterisalista löytyy pyörätuolia varten hissi, ja muina tiloina rakennuksesta mm. liikuntaesteisten WC-tilat.

Matinee-näytöksiin on mahdollista ostaa (alennushintainen) syli-lippu maksimissaan kuusivuotiaalle lapselle, mutta teatteri ei suosittele lasten ottamista mukaan iltanäytöksiin.

Kaikki oopperanäytökset Estonia-teatterissa esitetään alkuperäisellä kielellään, mutta useimmissa tapauksissa esityksiin kuuluvat tekstityksen sekä viroksi että englanninkielellä.

Operetit, musikaalit, ja lastennäytelmät esitetään puolestaan aina viroksi. Saat tietää näytöksien tekstityksistä yksityistkohtaista tietoa niiden näytöskuvauksista kansallisoopperan virallisilta nettisivuilta ja muusta virallisesta esitysmateriaalista.

Halutessasi voit vuokrata oopperanäytöksiin oopperalasit. Vuokraukseen kuuluu aina panttirahan jättäminen tai vaihtoehtoisesti virallisen identifikaation esittäminen vuokrauksen yhteydessä.

Viron kansallisoopperan catering-palvelu tarjoaa näytöksien väliajoilla juomia ja naposteltavaa “Winter Garden” tiloissa, valkoisessa ja sinisessä hallissa, kuin myös Harlequin Bar:ssa (2. parvi) ja Colombina Caféssa sisäänkäyntikerroksessa.

Kahvilat ja baarit avaavat ovensa tuntia ennen näytösten alkamista ja pysyvät avoinna aina viimeiseen väliaikaan saakka. Huomaa että et voi ottaa teatterisaliin juomia tai syömistä.

Voit tilata väliaikojen syömiset ja juomiset jo etukäteen paikan catering-palvelusta, jolloin koko väliaika sujuu jouheammin.

Suomalaisten Tallinnan ooppera kävijöiden keskuudessa on suosittua ostaa myös tuliaisia tästä kulttuurikokemuksesta, ja tätä varten tarjolla oleva myymälä avaa ovensa rakennuksessa 1 tuntia ennen näytösten alkua ja pysyy avoinna väliaikojen ajan.

Jos tunnet oopperanystäviä, voit ostaa heille Viron kansallisoopperan lahjakortin paikan lippumyymälästä, haluamaasi summaan. Kun ystäväsi saavat tälläisen lahjakortin, he pääsevät itse valitsemaan, minkä näytöksen he haluavat nähdä.