Taksin käyttö Tallinnassa

Katsaus taksin käyttöön ja neuvoja maan viralliselta turistitoimistolta sekä Tallinnan matkailuneuvonnasta.

Alla olevat neuvot ja ohjeet on otettu suoraan Tallinna Linnakantselei Infosaalin (Tallinnan kaupungin informaatiopisteen), Tallinnan matkailuneuvonnan, sekä EAS-i turismiarenduskeskus organisaation (Viron matkailualan kehittämiskeskuksen) julkaisemista materiaaleista.

Tallinnan taksit

Suurta osaa taksien toimintaa ohjaavat maan lait, jotka ovat luettavissa kokonaisuudessaan (vironkielellä) muun muassa www.tallinn.ee/est/taksondus sivulta löytyvien “Õigusaktid” (“Lainsäädäntö”) otsikon alla olevista linkeistä.

Näiden ohjeiden mukaan voit taksimatkustajana Tallinnassa valita minkä tahansa taksin taksijonossa olevista autoista, esimerkiksi suosimasi taksiketjun ajoneuvon.

Viron lainsäädännön mukaan kunkin taksin hinnat määrittelee taksioperaattori itse, joten maasta ei löydy maksimihintoja tai yleistä hinnoittelua johon voisit viitata.

Siten sinun kannattaa tutustua Tallinnan taksien käytön suhteen mahdollisimman tarkkaan jo etukäteen näiden taksiyritysten hinnoitteluun, joka normaalisti on tarkistettavissa jo ennen Viron puolelle menoa näiden firmojen nettisivuilta.

Tallinnan taksiyrityksiä ovat:

A.A. Takso (www.aatakso.ee)
Amigo Takso (www.amigotakso.ee)
Baltic Takso (www.baltictakso.ee)
E.T.X. Takso (www.takso.ee)
Eestimaa Takso (www.eestimaatakso.ee)
Euro Takso (www.hot.ee/eurotakso/)
I.R. Takso (www.hot.ee/i/irtakso/)
Kiisu Takso (www.kiisutakso.ee)
Krooni Takso (www.kroonitakso.ee)
Logo Takso (www.logotakso.ee)
Marabu Takso (www.marabu.ee)
Pink Taxi (www.facebook.com/pages/PINK-TAXI-Tallinn/142158632500927)
Pluss Takso (www.hot.ee/plusstakso/)
Q-Takso (www.qtakso.ee)
Raadio Takso (www.raadiotakso.ee)
Reval Takso (www.reval-takso.ee)
S-Pro Takso (www.s-pro.ee/takso/eng/)
Saksa Takso (www.saksatakso.ee)
Sendi Takso (www.senditakso.ee)
Sinu Takso (www.sinutakso.ee)
Sõbra Takso (www.sobratakso.ee)
Takso 24 (www.tallinktakso.ee/takso24)
Tallink Takso (www.tallinktakso.ee)
Tallinna Takso (www.tallinnatakso.ee)
Tulika Takso (www.tulika.ee)
Viiking Takso (www.viikingtakso.ee)

Helpoin tapa vertailla kaikkien Tallinnan taksialan yritysten hintoja on käyttää valmiita hintavertailuja suorittavia nettisivuja, kuten Taksod.net, jonka suomenkielinen versio löytyy osoitteestataksod.net/index.php?la=fi.

Näet kunkin taksifirman kohdalta aina, milloin tiedot on päivitetty viimeksi, mitkä ovat kilometrihinta, lähtöhinta, odotustunnin hinta, toiminta-alue, autojen määrä, automerkit, sekä matkustuspaikkojen lkm per auto.

Jos löydät hyvältä vaikuttavan ja edullisen taksifirman, sinun kannattaa lukea läpi myös Taksod.nettiin jätetyt asiakkaiden kommentit näistä yrityksistä, joiden avulla pääset välttämään ongelmafirmat. Viron ja venäjänkieliset kommentit voi kääntää suomeksi esimerkiksi Google Translate palvelussa (translate.google.fi).

Jos haluat löytää luotettavan taksiyhtiön, yksi tapa lähestyä ongelmaa on käyttää esimerkiksi Tallinnan Sataman tai Lennart Meri kv. lentokentän yhteydessä vain heidän yhteistyösopimus taksiyrityksiään.

Tallinnan Satamalla on yhteistyösopimus Tulika Takson, Tallink Takson, Maksitakson, sekä Tallinna Taksoparkin kanssa.

Lennart Meri kv. lentokentällä on yhteistyösopimus firmojen Tulika Takso, Tallink Takso, ja Tallinna Takso kanssa.

Virolaisten määräysten mukaan sinun tulee maksaa matkustajana matkamittarin näyttämä hinta, eikä kuljettaja saa pyytää korkeampaa hintaa kuin mitä mittari näyttää.

Huomaa että taksien hintalista on nähtävillä myös taksiautojen oikeassa takaikkunassa sekä kojelaudan yhteydessä. Jos olet epävarma taksifirman käyttämistä taksoista, tutustu näihin hintoihin ennen taksiautoon astumistasi.

Virossa 1. toukokuuta 2005 voimaan tulleen ohjeiston mukaan kaikkien lisensioitujen Tallinnan taksipalveluiden tulee määritellä toiminnassaan:

# PERUSHINTA

# ODOTUSHINTA PER TUNTI

# HINTA PER KILOMETRI

Kullekin näistä ominaisuuksista voidaan määritellä vain yksi rahallinen arvo.

Per kilometrihinta voi olla kuitenkin erilainen klo 6-23 välisellä ajalla verrattuna yötaksoihin, jotka ovat voimassa klo 23-6.

Jotta välttyisit väärinymmärryksiltä, kommunikoi ja selvitä kuskin kanssa arvio matkan hinnasta määränpäähän, jo ennen taksiin astumista. Jos et ole tyytyväinen arvioon tai et luota kuljettajaan, voit valita toisen auton taksijonosta maan sääntöjen mukaisesti.

Taksikuljettaja on velvollinen antamaan taksiasiakkailleen palvelusta kuitin, taksamittarista printattuna. Sinun kannattaakin pyytää tätä kuittia aina matkan päätyttyä.

Mikäli taksamittari tai printteri ovat hajalla, matkustajalla on oikeus kieltäytyä maksamasta matkaa (taksikuljettajat eivät määräysten mukaan saa ottaa asiakkaita mikäli taksimittari tai printteri ovat rikkinäinen).

Kuljettaja ei saa myös tupakoida taksiautossa, eikä hän saa antaa muiden autossa matkaavien tupakoida tiloissa.

Toukokuun alusta 2005 voimassa olleiden säännösten perusteella kullakin taksikuljettajalla tulee olla näkyvissä kojelautansa keskellä, asiakkaalle näkyvissä, 85×54 mm kokoinen operaattorikortti kuljettajan kuvalla ja informaatiolla varustettuna.

Tämä informaatio tulee tarpeeseen mikäli sinulla on valitettavaa kuljettajan toimista, esimerkiksi hinnoittelun tai muun matkaan liittyvän suhteen.

Voit jättää valitukset ja huomautukset Tallinnan kaupungin liikenneviraston taksilautakunnalle, joko soittamalla, faksilla, tai lähettämällä sähköpostia komission tätä varten järjestämään osoitteeseen.

Nämä kaikki yhteystiedot löytyvät kaupungin virallisilta nettisivuilta, tallinnlv.ee.

Löydät taksipysäkkejä Tallinnassa etenkin tärkeimpien liikenteen keskusten ja merkittävimpien hotellien yhteydestä. Voit tietysti tilata taksin myös puhelimitse osoitteeseesi (kuten Suomessa) tai napata taksin ns. lennosta.

Jos sinulta jää taksiin (tai kaupungin julkisiin kulkuneuvoihin kuten raitiovaunuihin tai busseihin) tavaraa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen kuljetusyhtiöön, sillä kaupungissa ei ole keskus-löytötavaratoimistoa.

LYHYT MUISTILISTA TALLINNAN TAKSIEN KÄYTTÖÖN

-Ennen taksiin nousemista varmistu että tiedät matkan hinnan suurinpiirtein.
-Tutustu aina ennen taksin käyttöä sen keltapohjaiseen hinnastoon, joka löytyy auton oikeanpuoleisesta takimmaiselta sivuikkunalta. Paina mieleesi hinnaston suhteen:
aloitusmaksu
kilometrihinta eli EUR/km (päivätaksa on käytössä klo 6–23 ja yötaksa klo 23–6)
odotushinta (käytössä kun auto seisoo, eli ei ole ajossa)
-Varmistu, että olet käyttämässä taksiluvalla varustettua autoa. Valkopohjainen muovikortti taksilupa löytyy kuljettajan kuvalla ja nimellä varustettuna keskeltä kojelautaa.
-Varmistu, että taksimittari on päällä.
-Matkan päättyessä taksikuljettaja ei saa pyytää enempää kuin mitä mittari näyttää. Maksu tapahtuu euroissa.
-Pyydä taksikuljettajalta mittarin tulostimesta tulostettu kuitti. Mikäli tämä mittari on epäkunnossa, tämä tarkoittaa että kuljettaja ei saisi ajaa taksia ja asiakas voi kieltäytyä maksamasta matkaa.
-Valitukset voit osoittaa Tallinnan kaupungin liikenneviraston taksilautakunnalle sähköpostitse tai puhelimitse (24 h päivystävä kaupungin neuvontanumero).