Tallinnan automuseo

Tallinnan autoilulla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, johon voit tutustua kaupungin automuseossa 40:nen historiallisen ajoneuvon näyttelyn kautta.

Näyttely, joka on ollut avoinna kesästä 2013, on jaettu kahteen osioon, Neuvostoliitossa valmistettuihin autoihin sekä maineikkaisiin kansainvälisiin automalleihin.

Tallinnan Automuseo

Kokoelmaan kuuluu useita klassikkoja ja suomalaisten suosikki-ajoneuvoja vuosien varrelta, kuten Rambler, Packard One-Eighty (180), Mercedes-Benz 300 W112, ja monia muita.

Vanhin näytillä oleva museoauto on peräisin vuodelta 1931.

Kokonaisuuden tarkoituksena onkin luoda yleiskuva Viron autoilun historiasta aina vuoteen 1991 saakka.

Museon tiloista löytyy lisäksi autojen entisöintityöpaja.

Tallinnan automuseon pienoismallitOma mielenkiintoinen osionsa on omana minimuseonaan toimivat historiallisten autojen pienoismallit.

Voit pienoismalleihin tutustumisen ohella myös ostaa pienoismalli-autoja muistoksi museokäynnistä tai tuliaisiksi Tallinnan käynnistä.

Tallinnan automuseo DVD levytAutomuseo myy lisäksi historiallisista eurooppalaisista, amerikkalaisista, ja neuvostoliittolaisista autoista kertovia DVD tuotteita.

Näitä DVD-tuotteita on suomeksi, viroksi, englanniksi, venäjäksi, saksaksi, ja latviaksi.

Siten voit viedä palasen historiaa myös kotiisi, DVD:n tarjotessa paljon lisäinformaatiota autoilusta ja sen kehityksestä kiinnostuneille.

Voit tehdä museoon lisäksi virtuaalikierroksen netin kautta, joka on tarjolla osoitteessa wheretogoin.eu/tours/3D_stories/automuuseum/.

Tallinnan automuseon virtuaalikierros

Museo on avoinna toukokuun 1. – syyskuun 30., ja säiden salliessa tilat ovat avoimina aina lokakuun loppuun saakka.

Tallinnan automuseon maamerkkiAutomuseon tilat löytyvät Tallinnan eläintarhan vierestä, osoitteessa Paldiski mnt 135a, jonne pääset useillakin julkisilla kyytineuvoilla.

Voit käyttää esimerkiksi johdinautolinjoja (“trollibussi”) nro. 6 ja 7, tai bussilinjoja nro 21, 21B, sekä 22.

Rocca al Mare kauppakeskuksen asiakkailleen Tallinnan satamasta tarjoaman ilmaisen bussikuljetuksen päätepysäkki on myös aivan museorakennuksen tuntumassa.

Tallinnan automuseo
Paldiski mnt 135a
13522 Tallinna
Aukioloajat: 1.05-30.09 ma-su klo 11-19

Tallinnalla on takanaan pitkä ja mielenkiintoinen historia, sekä autoilun suhteen että yleisellä tasolla.

Useat merkittävät maailmanvallat ja kansallisuudet ovat olleet kontaktissa kaupungin kanssa vuosien varrella, jättäen oman panoksensa ja sormenjälkensä Tallinnan kehitykseen.

Saat hyvän yleiskuvan Viron pääkaupungin historiallisesta kehityksestä kaupungista löytyvistä museoista kuten Tallinnan kaupunginmuseosta tai Kiek in de Kök tornimuseosta.

Tämän historian esittelyssä oli pitkään kuitenkin merkittävä katvealue – Tallinnan autot.

Kaupunki oli edelläkävijä autoilun käyttöönotossa, ajoneuvojen historialla, joka ulottuu noin 120 vuoden päähän menneisyyttä.

Tämä menneisyys on muuttanut kaupunginkuvaa merkittävästi, ja nykyään elämää Tallinnassa – niinkuin muuallakaan – on vaikea kuvitella ilman autojen olemassaoloa.

Vaikka autoilu oli merkittävässä roolissa Viron arkielämässä jo ennen toista maailmansotaa, maasta löytyy vain vähäinen määrä museoajoneuvoja ajalta ennen sotia.

Tämä johtuu muun muassa siitä suurestä määrästä autoja, jotka tuhoutuivat sodan kuluessa, mutta myös siitä, että jäljellejääneet autot myytiin pitkälti ulkomaille sotien jälkeen.

Periodilla 1950-1970 Viroon tuotiin joukko mielenkiintoisia ja eksoottisia autoja.

Nämä autot olivat saksalaisten kenraalien toisen maailmansodan aikana käyttämiä luksusautoja, jotka sodan päättymisen myötä olivat jääneet Neuvostoliiton omaisuudeksi.

Autoja käyttivät etenkin puna-armeijan kenraalit, jotka väsyivät siihen jatkuvaan ongelmaan, että neuvosto-autoihin oli vaikeaa tai mahdotonta saada varaosia, ja ne vaativat myös jatkuvaa korjaamista.

Suurin osa näistäkin autoista on nykyisin tosin viety pois Viron alueelta, keräilijöille ympäri maailmaa.

Löytyy myös tapaus, jossa maasta löytynyt museoauto vaihdettiin käytettyyn suomalaiseen pakastimeen.

Tallinnan automuseo pyrkii täydentämään maan historiasta tarjolla olevaa kuvaa ajoneuvojen näyttelyllä, joka on jaettu kahteen osioon: eri maissa rakennetut, mielenkiintoisen historian omaavat autot sekä ns. “nostalgia-autot”.

Näistä jäljemmät ovat Neuvostoliiton alueella käytettyjä autoja.

Neuvostoaikoina virolaiset loivat hyvin henkilökohtaisen suhteen näihin ajoneuvoihin, joita oli usein vaikea hankkia, ja monissa tapauksissa autoja käsiteltiin kuin perheenjäseninä.

Nostalgiaa luo etenkin se, että lähes jokaisesta virolaisesta perheestä löytyy isä, isoisä, tai muu lähisukulainen, joka on aikoinaan käyttänyt jotain näytillä olevista neuvosto-autoista.

Nostalgia-autojen näyttely kattaa periodin 1946 – 1991.

Vuonna 2013 avattu museo sijaitsee autoilijoiden kannalta erinomaisella sijainnilla, Paldiski maanteen varrella, Rocca al Maren kauppakeskuksen ja sen mittavankokoisen parkkialueen vieressä.

Nykyistä näyttelytilaa pidetään tosin väliaikaisena sijaintina, automuseon etsiessä pysyvämpiä tiloja.