Tallinnan kiertoajelu vaihtoehdoista suosituin on City Tour, joka toimii Hop on Hop Off -perusteisesti kolmella eri linjalla, kaupungin parhaimpien nähtävyyksien kautta.
Jos olet ensimmäistä kertaa Tallinnassa tai jos yksinkertaisesti et tiedä missä museot sijaitsevat tai miten päästä perille, Tallinnan City Tour on erinomainen vaihtoehto.
City Tourin reiteillä saat mahdollisuuden nauttia Tallinnan näkymistä viihtyisän kaksikerroksisen bussin tiloista.
Voit myös vierailla reitin varrella olevissa ikimuistoisissa ja mielenkiintoisissa Tallinnan museoissa ja muissa nähtävyyksissä, joista löytyy kaikille jotakin.
Bussit kulkevat reittiä, joilla voit jäädä pois näitä nähtävyyksiä lähellä olevalla pysäkillä, ja nousta takaisin kyytiin nähtävyydessä käynnin jälkeen – kiertoajelulippu on voimassa koko päivän.
Voit ostaa lippuja näihin Hop On Hop Off kiertoajeluihin City Tour busseista, Tallinnan risteilysatamasta, sekä isommista kaupungin hotelleista.
Kiertoajelureittejä on kolme erilaista: “Punainen linja” (kaupungin keskusta), “Vihreä linja” (Pirita), sekä “Sininen linja” (Rocca al Mare).
Punainen linja (kaupungin keskusta)
Punainen linja on ideaali kiertoajelureitti, jos haluat nähdä miten historialliset Viron hallitsijat elivät.
Reitti alkaa Viru-aukiolta, joka on aloituspiste itse asiassa kaikille kolmelle linjalle, jatkaen matkaa Toompeanmäelle, josta käsin Viroa on hallinnoitu kaupungin perustamisesta saakka.
Mäen päältä löytyy Toompean linna, joka on suhteellisen uusi kokonaisuus, vain 200 vuotta vanhana rakennuksena.
Viron parlamentti – Riigikogu – johtaa edelleen maan toimintaa tästä rakennuksesta käsin.
Näet myös sen viereisen historiallisen, 800-vuotta vanhan linnan, joka kuului aluetta aikoinaan hallinneelle Saksalaiselle ritarikunnalle, sekä linnan tornin, jota kutsutaan nimellä Pitkä Hermanni.
Kautta aikain, tornin huipulla liehuva lippu on ilmoittanut kävijälle, kuka hallitsee Viroa.
Toompean jälkeen bussilinja ohittaa monumentaalisen, 1980-luvulla rakennetun Viron kansalliskirjaston, Vapaudenaukion ja sen Viron itsenäisyydensodan monumentin, Viron keskuspankin pääkonttorin (jonka tiloissa maan itsenäisyys julistettiin ensimmäistä kertaa helmikuun 24, 1918), sekä Viron kansallisoopperan, yhden maan kulttuurin kulmakivistä.
Kierroksen huippukohtana on kuvakorttimaisen kaunis Kadriorgin puisto, joka on Tallinnan suurin puisto ja sijaitsee lähellä luksusmaista asuinaluetta idyllisinen puutaloineen.
Nämä kodit ovat muutaman sadan vuoden vanhoja, ja ne kuuluivat aikoinaan aatelisille ja rikkaille Venäjän valtakunnan kauppiaille.
Kun Pietari Suuri perusti puiston tähän laaksoon, hän omisti sen toiselle vaimolleen, Katariinalle.
Puiston nimi, Kadriorg tai “Katariinan laakso”, on saanut alkuperänsä hänen nimestään.
Romanttisen puiston kauniine lampineen lisäksi Pietari Suuri rakennutti alueelle myös kesäresidenssinsä.
Hän jopa asetti kolme kiveä palatsin seinään omin käsineen.
Nykyään Kadriorg tunnetaan museoistaan, kuten Pietari Suuren palatsissa olevasta taidemuseosta ja Viron taidemuseo KUMU:sta, joka on yksi Euroopan moderneimmista alallaan.
Puiston nähtyäsi voit jatkaa Tallinnaan tutustumista hyppäämällä saman Punaisen linjan bussin kyytiin tai vaihtoehtoisesti Vihreälle linjalle.
Voit myös matkustaa takaisin Viru-aukiolle sataman kautta, jatkaen nähtävyyksiin tutustumista Vihreällä tai Sinisellä linjalla.
Vihreä Linja (Pirita)
Kuten linjan nimestäkin voi päätellä, Vihreä linja menee läpi Tallinnan viheralueiden.
Viettäessäsi aikaa kaupungin keskustan korkeiden rakennusten parissa, voi olla vaikea uskoa, että Tallinna on itse asiassa yksi Euroopan vihreimmistä pääkaupungeista.
Kuten muutkin City Tourin linjoista, Vihreä linja alkaa Viru-aukiolta, tehden ensimmäisen pysähdyksensä maalauksellisen kauniissa Kadriorgissa, jossa näet aatelisten muutamia vuosisatoja vanhoja, nukketalomaisen oloisia kesätupia.
Romanttisine lampineen sekä pienine palatseineen ja linnoineen Kadriorg on myös Tallinnan isoin puisto, täydellinen paikka pysähtyä hetkeksi ja lepuuttaa jalkoja.
Paikalla pysähtyvät sekä Vihreän linja että Punaisen linjan bussit.
Vihreä linja vie sinut edelleen Viron laulujuhlien kentälle, kansallisen laulufestivaalin pitopaikalle, joka pidetään joka viides vuosi, ja joka tuo noin neljänneksen maan asukkaista Tallinnaan – 20 000 laulujaa sekä tanssijaa ja kokonaisen mäenrinteen alan katsojia.
Festivaalien välisenä aikana laulukenttää lavoineen käytetään muun muassa konserttitilana – maailmankuulut taiteilijat kuten Madonna ja Rolling Stones ovat esiintyneet täällä.
Toinen syy siihen, miksi laulukenttä on niin pidetty ja kunnioitettu virolaisten keskuudessa on se, että kansanliike, joka nykyisin tunnetaan nimellä “Laulava vallankumous” ja joka johti Viron itsenäistymiseen, alkoi juuri täällä myöhäisen 1980-luvun aikana.
Vihreää linjaa jatkamalla rannikkoa pitkin pääset Maarjamäen alueelle, josta löytyy kuuluisa Orlovin linna, joka nykyisin toimii osana Viron historiallista museota.
Voit jäädä pois bussista täällä ja nauttia museosta sekä näkymistä Tallinnan lahdelle, tai jatkaa Kloostrimetsan radalle, joka oli aikoinaan näyttämönä legendaarisille Kalevin ajoille vuosikymmenten ajan.
Kloostrimetsan rata jatkuu Metsakalmistuun (“Metsähautausmaa”), joka on hiljainen, puistolta näyttävä hautausmaa ja paikka, johon useat maan tunnetuimmista henkilöistä on haudattuna – kirjailijoista tiedemiehiin ja urheilijoista poliitikkoihin.
Suoraan tien toisella puolella hautausmaalta löytyy Tallinnan kasvitieteellinen puutarha harvinaisine ja eksoottisine kasveineen, joita voit ihailla kävelyretkellä puutarhan läpi, bussin pysähtyessä suoraan paikan edustalla.
Peruskorjattu 314-metriä korkea TV-torni on Vihreän linjan varren uniikein rakennelma.
Se ei ole pelkästään Tallinnan korkein rakennus, vaan myös koko Baltian maiden korkein rakennus.
Muiden jännittävien nähtävyyksien ohella tornista löytyy kahvila 22. kerroksesta, 190-metriä maanpinnan yläpuolella, tarjoten 360-asteen näkymät, jotka todistavat Tallinnan todella olevan vihreä pääkaupunki.
Matkalla takaisin kohti kaupungin keskustaa bussilinja ohittaa myös Piritan luostarin rauniot, jotka ovat olleet pitkään suosittu romanttinen kävelypaikka nuorille tallinnalaisille pareille.
Luostarin mystinen ilmapiiri tekee paikasta myös erinomaisen tilan klassisen musiikin konserteille ja festivaaleille.
Matkan jatkuessa läpi Piritan, näet myös Piritan olympiakeskuksen, joka valmistui vuoden 1980 Moskovan olympialaisia varten, kisojen purjehduskilpailujen järjestyspaikkana ollessa tuolloin Tallinna.
Voit hypätä Punaisen tai Sinisen linjan kyytiin Vihreän linjan palatessa Viru aukiolle, ja jatkaa Tallinnan tutkimista.
Sininen linja (Rocca al Mare)
City Tourin Sininen linja, joka alkaa Viru-aukiolta, esittelee Tallinnan näkökulmia reiteistä monipuolisimmin.
Historiallisella Toompeanmäellä näet kuinka Viroa hallinneet aateliset asuivat satoja vuosia sitten.
Rikkaiden aatelisten hienojen talojen lisäksi paikasta löytyy myös venäläisten hallitsijoiden vaaleanpunainen linnoitus, joka toimii nykyään paikkana, jossa Viron parlamentti – Riigikogu – kokoontuu.
Alueelta löytyy myös lähes 800-vuotta vanha saksalaisen ritarikunnan linna ja sen Pitkän Hermannin torni.
Lippu tämän tornin huipulla on kautta aikain kertonut siitä, kuka hallitsee Viroa.
Toompean jälkeen kierros jatkuu Tallinnan uudempiin asuinalueihin, saapuen maalaismaiselle Rocca al Maren alueelle, joka toimii Viron ulkoilmamuseon kotipaikkana.
Paikka on ideaali kohde kävelylle – voit nähdä ulkoilmamuseossa vanhoja maalaistaloja, joissa virolaisten esi-isät asuivat vuosisatoja sitten.
Voit jäädä pois bussista ulkoilmamuseon kohdalla ja tutustua tähän nähtävyyteen omaan tahtiisi.
Ulkoilmamuseo on myös paikka nauttia raikkaasta ilmasta ja lepuuttaa jalkoja, tai viettaa hetki museon eksoottisessa Kolu pubissa.
Muutamaa modernia mukavuutta lukuunottamatta pub näyttää samalta, kuin miltä pubit näyttivät vuosisatoja sitten.
Sininen linja vie sinut Rocca al Maresta kohti vanhaa Kalamajan kalastajakylää.
Paikka sai uuden ulkonäön varhaisen 1900-luvun aikana, kun alueelle rakennettiin tusinoittain taloja läheisille tehtaille töihin tulleita ihmisiä varten.
Nykyään, varhaisella 2000-luvulla, Kalamaja on uudistunut jälleen kerran – sen viihtyisä ilmapiiri ja suositut kahvilat, baarit, sekä ravintolat ovat tehneet alueesta suositun paikan boheemien, nuorten, ja huolettomien keskuudessa.
Kalamajan helmiin kuuluu entisiin vesitasojen hangaareihin rakennettu Lentosatama.
Sen tiloista löytyy viihdykettä ja tutustuttavaa tuntien ajaksi, niin nuorille kuin iäkkäämmillekin kävijöille.
Lentosataman arkkitehtuuri on ainutlaatuinen, ja vastaavanlaista vahvistetun betonirungon ratkaisua ei ole käytetty missään muualla.
Tämä yksistään tekee paikasta näkemisen arvoisen kohteen.
Voit käydä kierroksen aikana tarkistamassa myös Tallinnan Merenkulun museon toisen kohteen (Lentosataman ohella), joka löytyy yhdestä vanhankaupungin muurin suurimmista torneista ja jota kutsutaan nimellä “Paksu Margareeta”.
Voit myös palata Viru-aukiolle bussin kyydissä, ja jatkaa Tallinnan tutkimista Vihreän linjan tai Punaisen linjan kyydissä.