Tallinnan joulutori vanhassakaupungissa

Tallinnan traditionaalinen joutori on järjestetty vuodesta 2001 saakka vanhankaupungin raatihuoneentorilla, jonka ohella voit löytää pienempiä toreja ympäri kaupunkia, mukaanlukien Rotermannin aukiolta.

Tori, joka on normaalisti avoinna aina marraskuun loppupuolelta tammikuun alkupuolelle, sisältää aina Viron komeimman joulukuusen, jonka ympärille on tuotu valikoima perinteisiä jouluaiheisia tuotteita myyviä kojuja.

Joulutori Tallinnassa

Tallinna on itse asiassa kuuluisa joulukuusien suhteen, sillä maailman ensimmäinen historiankirjoihin merkitty julkisen joulukuusen pystytys tapahtui kaupungissa vuonna 1441.

Tuolloin perinteiseen kuului kuusen ympärillä tanssiminen juhlaviikkojen läpi, ja lopulta kuusi poltettiin juhlakauden päättymisen merkiksi.

Ensimmäisen joulukuusen Tallinnaan pystytti Mustapäiden veljeskunta, naimattomien kauppiaiden kilta, kiltatalonsa yhteyteen.

Juhlinnan viimeisenä iltana kuusi vietiin raatihuoneentorin aukiolle, jossa killan jäsenet tanssivat paikallisten tyttöjen kanssa, ennenkuin kuusi poltettiin juhlakauden päättymisen kunniaksi.

Vuodesta 2001 alkaen joulukuusen ja markkinapaikan yleisestä koristeluista (jouluvaloista, pienemmistä kuusista, joulubannereista jne.) on vastannut Shishi niminen alan erikoisyhtiö.

Nykyisin suosittuihin kohteisiin joulutorilla kuuluvat etenkin käsityötuotteita myyvät kauppiaat sekä virolaista ruokaa ja juomaa myyvät kojut.

Torin viehätykseen kuuluvat vuosittain myös lumiveistokset ja mini-zoo perheen pienimmille – josta löytyy esimerkiksi kaneja, vuohia, lampaita, poneja, sekä hanhi.

Lasten iloksi torilla seikkailee myös joulupukki apureineen ja poroineen, ja hänellä on normaalisti torilla oma upeasti koristeltu kojunsa (jossa toimii joulupukin postitoimisto).

Aikuisille suunnattuun ohjelmaan sisältyvät torilla esitettävät erilaiset kulttuuriohjelmat, kuten tanssi-ja lauluryhmien esitykset kuin myös joulukuorot useista eri maista.

Aikaisemmin satunnaisesti pidetystä joulutorista tuli vakituinen vuotuinen osa Tallinnan kaupungin elämää vuonna 2001, ja tapahtuma on saanut nopeasti aseman yhtenä Euroopan pidetyimmistä ja vierailluimmista joulutoreista.

Suosittuihin ostoksiin suomalaisten turistien keskuudessa torilta kuuluvat esimerkiksi puiset kulhot, villahuovalliset hatut ja tossut, tattari-tyynyt, korityö-tuotteet, koristeelliset täkit, keramiikka-ja lasituotteet, ja käsityönä tehdyt kynttilät.

Torikokemukseen kuuluvat useilla ostosten teon ohella myös virolaisesta jouluruoasta ja -juomista nauttiminen.

Joulutorin kojuista löytyy muun muassa makkaraa (ml. sianliha-, sauerkraut-, ja verimakkaraa) ja kuumia keittoja.

Ruokatuotteista torilla on myynnissä myös virolaisia pipareita, marsipaania, erilaisia paikallisia hunajatuotteita, keksejä, pähkinöitä, ja tallinnalaisia makeisia.

Tallinnan joulutori

Voit vierailla torilla sen aukioloviikkojen aikana päivittäin klo 10-19, ja kuumia juomia myyvät kojut ovat avoinna aina klo 23 saakka.

Paras aika vierailla torilla on yleensä perjantaisin klo 17-19 ja lauantaisin-sunnuntaisin klo 12-14, jolloin torilla on ohjelmaa kävijöiden iloksi.

Joulutorilla järjestetään aukioloviikkoina myös erilaisia kilpailuja, mukaanlukien kauneimman piparkakun valinta, hienoiten joulukoristellun kodin valinta, joulurunojen lausuntakilpailu, sekä joulukuusen koristelukilpailu.