Tallinnan keskustan nähtävyydet

Tallinnan ydinkeskustan alueelta löytyy monipuolisesti nähtävää ja koettavaa, aina keskiaikaisista kirkoista moderneihin pilvenpiirtäjiin ja kauppakeskuksiin saakka.

Yksi parhaista puolista kaupungin keskustan nähtävyyksien suhteen on se, että tärkeimmät kohokohdat ovat useimmiten vain lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

Tallinnan keskusta ilmakuva

Keskustan suosituimpiin vierailupaikkoihin kuuluu 1800-luvulta peräisin oleva jälleenrakennettu teollisuuskompleksi, Rotermannin kortteli, josta löytyy nykyään moderni kauppakeskus suosittuine vaateliikkeineen.

Jos etsit virolaista kulttuuria ja taidetta parhaimmillaan, keskustan alueella tätä puolta kaupungin elämästä tarjoaa etenkin historiallinen Viron oopperatalo, joka on erinomaisen ohjelmistonsa ohella arkkitehtuurillisesti 1900-lukulainen mestariteos.

Adventtikirkko
Mere pst 3
10111 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ti, to klo 18-20, pe klo 17-20:30, la-su klo 9-20

Tallinnan adventtikirkkoAdventtikirkko oli valmistuessaan Viron ensimmäisen tasavallan kauden (1920-1940) ensimmäinen kirkollinen kivirakennus.

Kirkko oli myös koko maan ensimmäisiä kirkkoja tuon periodin alkupuolella.

Seitsemännen päivän adventistien kirkko rakennettiin vuosina 1922-1923.

Rakennus, joka on arkkitehti Erich Jacobyn käsialaa, on yksi parhaista esimerkeistä pohjoisen barokkityylin modernisointiin pohjautuvaa traditionalismia.

Torninhuipun baijerilainen päällysosa ja tornin alaosasta löytyvät pienikokoinen erkkeri olivat uusia koristeellisia elementtejä paikalliseen kirkkoarkkitehtuuriin.

Konsolitorni yhdistää rakenteen teemoiltaan vanhaankaupunkiin, mutta matalana ja hoikkana tornina se toimii lähinnä symbolina, pikemminkin kuin merkittävänä maamerkkinä.

Viron Pankin museo
Estonia pst 11
10141 Tallinna
Aukioloajat: ti-pe klo 12-17, la klo 11-16

Viron Pankin museo TallinnaMuseo sijaitsee historiallisen rakennuksen, joka aikoinaan toimi Viron aateliston osuuspankin tiloina, ensimmäisessä kerroksessa.

Käymällä museossa opit rahan tarinan erilaisten pelien, interaktiivisten ja virtuaalinäyttelyiden, sekä videoiden avulla, jotka on tehty mielenkiintoiseksi, vaikka sinulla ei olisikaan taustaa rahoitusalalla.

Näyttely on sijoitettu rakennuksen aatelis-ja talonpoikaishallien tiloihin, kulmatorniin, sekä talon yli sata vuotta vanhaan varastotilaan.

Museovierailijat oppivat rahan roolista yhteiskunnassa, keskuspankkipolitiikan salaperäisiä taustoja, kuin myös yleiskuvan siitä, miten finanssijärjestelmä toimii nykymaailmassa.

Poistut museosta mm. paremmalla käsityksellä siitä, kuin Euro-valuutta toimii, ja kuinka keskuspankki hoitaa organisaation ulkoista varallisuutta, maksutapoja, sekä maan rahaliikennettä.

Tiloista löytyy museomyymälä ja valuutan vaihtopiste, jossa tosin voi vaihdattaa vain käytöstä poistuneita vanhoja Viron krooneja euroiksi.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Viron palokuntamuseo
Raua 2
10124 Tallinna
Aukioloajat: ma-to klo 9-17, pe klo 9-15:30

Viron palokuntamuseo TallinnaViron palokuntamuseo sijaitsee rakennuksessa, joka rakennettiin Viron pelastuslautakuntaa varten vuonna 1939.

Museon kokoelmat sisältävät yli 20 000 historiallista esinettä maan pelastustoimen alueelta.

Mukana kokoelmassa on mm. tulipalon sammuttimia, palontorjuntakalustoa, lippuja, univormuja, kypäriä, ja muita näyttelyesineitä aina ensimmäisen palomiesten unionin perustamisesta vuoteen 1940 saakka.

Lisäksi voit tutustua pelastustoimesta kertoviin historiallisiin valokuviin, filmimateriaaliin, julkaisuihin, sekä tutkimuspapereihin.

Hotelli Viru & KGB museo
Viru väljak 4
10111 Tallinna

Hotelli Viru & KGB museo TallinnaNeuvostoaikoina huhuttiin, että KGB:llä oli tiedostot kaikista kaupungin asukkaista ja että järjestö operoi Viru-hotellista käsin.

Viron itsenäistyttyä ainakin jälkimmäinen näistä huhuista on osoittautunut todeksi.

Jos olet kiinnostunut tästä puolesta kaupungin salaista historiaa, voit osallistua KGB museon tiloihin järjestettäville opastetuille kierroksille.

Kierrokset käyvät läpi entiset KGB:n toimitilat Sokos Hotel Virun 23:ssa kerroksessa, jatkuen toisen kerroksen valuuttabaariin.

Opastetut kierrokset ovat tarjolla vain etukäteisvarausten perusteella.

Kaarlin kirkko (Kaarli kirik)
Toompea 10
10142 Tallinna
Aukioloajat: ma, ke-pe klo 10-15, ti klo 13-18

Kaarlenkirkko TallinnaTallinnan mahtavin 1800-luvulta peräisin oleva hengellinen rakennus, Kaarlin ristokirkko, joka tunnetaan myös nimellä Kaarle XI luterilainen kirkko, erottuu edukseen sen kaksoiskirkontorniensa, mahtavan koonsa, sekä uusromaanisen tyylinsä ansiosta.

Paikka rakennettiin vuosina 1862-1882, pitkään myöhästyneenä alkuperäisen Kaarlin kirkon korvaajana, joka omasta puolestaan oli rakennettu vuonna 1670 Ruotsin kuningas Kaarle XI:n toimeksiannosta.

Kuten monet muutkin puiset kaupunginmuurien ulkopuolella sijainneet rakenteet, ensimmäinen Kaarlin kirkko paloi Suuren Pohjan sodan aikana varhaisella 1700-luvulla.

Pietarilainen arkkitehti Otto Pius Hippius on nykyisen kalkkikivisen version suunnittelija, ja hän käytti piirustuksissaan erikoista kaaritekniikkaa, joka antoi kirkolle sen mahtavankokoiset, avoimet sisätilat.

Kirkon erinomainen akustiikka ja istuinkapasiteetti 1500:lle kävijälle on tehnyt paikasta mm. suositun konserttien pitopaikan.

Kaarlin ristikirkosta löytyy Viron ensimmäinen paikallisen taiteilijan tekemä freskotyö, “Tulge minu juurde kõik…”, jonka kuuluisa tallinnalainen taitelija Johann Köler maalasi vain kymmenessä päivässä vuonna 1879.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluu myös maan suurikokoisin kirkkourku, joka asennettiin paikalleen vuonna 1924.

Jumalanpalveluksia järjestetään kirkon tiloissa sunnuntaisin klo 10 alkaen.

Pyhän Johanneksen vaivaistalon rauniot
Väike Pääsukese 5 / Tornimäe 3
10145 Tallinna
Aukioloajat: 16.05-31.08.2014, ke-to klo 11-15, pe-la klo 13-18

Pyhän Johanneksen vaivaistalo TallinnaHistoriallisen Pyhän Johanneksen vaivaistalon pääkompleksi sijaitsi kaakkoon kaupunginmuurista, noin puolen kilometrin päässä, jossa vanha Tartun tie ylitti Härjapea-joen.

Tämä oli entisen Kivisillan lähiön aluetta.

Seutu oli laiminlyöty nurkkaus kaupungin keskustassa aina 1990-luvun puoleenväliin saakka, jolloin uuden Tartun tien rakennustyöt aloitettiin, ja alue alkoi kehittyä nopeasti.

Kun paikalla olleet vanhat rakennukset purettiin, alta löytyi hyvinsäilyneitä kellareita 1200-ja 1300-luvulta, yhdessä vaivaistalon hautausmaan osion kanssa.

Näitä löydöksiä tutkittiin vuonna 2001 laajoilla arkeologisilla kaivauksilla, joiden myötä osa Pohjois-Euroopan mittakaavassa harvinaisesta vaivaistalon kompleksista päätettiin suojella.

Toukokuussa 2004 oletetulle Pyhän Johanneksen vaivaistalon kohdalle avattiin paviljonki, esitellen sekä sen että Kivisillan lähiön historiaa.

Jalustoilta ja vitriineistä löytyvien informaatioiden lisäksi paikka tarjoaa kosketusnäyttöisen multimediapisteen, jonka esitys valaisee Kivisillan alueen menneisyyttä.

Kaupungin keskustaa oleva, vuokrattavissa oleva paviljonki on soveltuva tila erilaisia näytöksiä, esityksiä, konsertteja, ja luentoja varten.

Viron arkkitehtuurimuseo
Ahtri 2
10151 Tallinna
Aukioloajat: ke-pe klo 11-18, la-su klo 10-18

Viron arkkitehtuurimuseo TallinnaRotermannin suolavarasto, joka on yksi mahtavimmista kalkkikivirakenteista Rotermannin korttelin alueella, on ideaali paikka Viron arkkitehtuurimuseon toimintaa varten.

Museon pysyvät näyttelyt esittelevät virolaisen arkkitehtuurin kehitystä ajan mittaan, mukana myös esimerkiksi pienoismalli Tallinnan keskustasta.

Paikan vaihtuvat näyttelyt keskittyvät puolestaan esittelemään erilaisia arkkitehtuurillisia suuntauksia.

Miehitysmuseo
Toompea 8
10142 Tallinna
Aukiolojat: 01.09-31.05 ti-su klo 11-18 ja 1.06-30.08 ti-su klo 10-18

Miehitysmuseo TallinnaMiehitysmuseo on moderni museo, joka on omistettu vuosille 1940-1991, periodille, jolloin Viro oli lyhyen aikaa ensin Saksan ja sitten pidemmän aikaa Neuvostoliiton miehityksen alainen maa.

Tuo periodin tapahtumia, sortoa, ja kansan vastarintaa esitellään muun muassa audiovisuaalisin näyttelyin, valokuvin, sekä äänitallentein.

Näyttely kertoo myös sen, miten tavalliset ihmiset tulivat toimeen periodin aikaisten päivittäisten vaikeuksien suhteen.

Kansanrintaman museo
Vabaduse väljak 9
10142 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17

Kansanrintaman museo TallinnaKansanrintaman 25-vuotispäivän juhlallisuuksien yhteydessä perustettu museo luo kuvan siitä historiasta, jonka myötä Viro sai jälleen itsenäisyytensä.

Neuvosto-Viron vapautusliikkeen toimintaa esitellään yleistasolla museon toimesta esimerkiksi järjestön sloganien, symbolien, ja tunnuskuvien kautta.

Museo on kerännyt pysyvän näyttelynsä osaksi lisäksi laajan valokuvaseinän, käsikirjoituksia ja dokumentteja, kuin myös vallankumouksellisia aikoja kuvaavaa filmimateriaalia ja musiikkia.

Kazanin Jumalaäidin kirkko
Liivalaia 38
10132 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 la klo 16-19, su klo 7-12

Kazanin Jumalaäidin kirkko TallinnaKazanin Jumalaäidin kirkko oli ensimmäinen kirkko, joka valmistui Suuren Pohjan sodan jälkeisellä ajalla, varhaisella 1700-luvulla, jolloin Viro oli päätynyt osaksi tsaarinajan Venäjän valtakuntaa.

Sodan jälkeen Tallinnan lähiöt kasvoivat nopeasti kooltaan, kun kaupunki vastaanotti enemmän ja enemmän venäläisiä siirtolaisia.

Tämän väestönkasvun myötä syntyi myös pikainen tarve uusille lähiökirkoille, joista Kazanin Jumalaäidin kirkko oli ensimmäinen.

Nykyinen uusklassisen tyylinen julkisivu ja sisätilat ovat peräisin 1800-luvulla toteutetuista laajoista korjaustöistä.

Tiloissa jumalanpalveluksia pitävä ortodoksinen seurakunta kuuluu
Moskovan patriarkaattiin.

Jumalanpalveluksia pidetään kirkossa lauantaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 8.

Tallinnan helluntailainen kirkko
Toompea 3
10130 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ti-to klo 10-13

Tallinnan helluntailainen kirkkoHelluntalaisen seurakunnan Tallinnan kirkko on tyylikäs, vastikään restauroitu Art Nouveau rakennus, jonka suunnitteli Arthur Hoyningen-Huene 1900-luvun alussa, alunperin kuntosaliksi Toomkool-koululle.

Rakennus avautui kirkkona ja helluntalaisen seurakunnan keskuksena vuonna 2007.

Kirkossa järjestetään jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10 alkaen.

Rotermannin kortteli
Roseni 3
10111 Tallinna

Rotermannin kortteli TallinnaAikaisemmin rappeutuneesta kokoelmasta Rotermannin korttelin rakennuksia on jälleenrakennettu nykyinen upea, taloudellinen ja kulttuurillinen keskus.

Rotermannin talojen avant-garde arkkitehtuurista onkin muodostunut yksi voimakkaimmista symboleista sen suhteen, kuinka nopeasti Tallinna on jälleenluonut itsensä viime vuosien aikana.

Tämä mahtavasti restauroitu entinen tehdas-alue, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista, toimii tiloina joukolle kauppoja ja ravintoloita, sekä tapahtumapaikkana kulttuuritoiminnoille.

Korttelin pääaukiota käytetäänkin usein mm. festivaaleihin ja ulkoilmaperformansseihin.

Johanneksenkirkko (Jaani kirik)
Vabaduse väljak 1
10146 Tallinna
Aukioloajat: 15.05-30.09 ti-su klo 10-17

Johanneksenkirkko TallinnaKirkkaankeltainen, uusgotiikan tyylinen Johanneksenkirkko, joka hallitsee Vapaudenaukion (Vabaduse väljak) yleiskuvaa, on todellinen selviytyjä kaupungin kirkkojen joukossa.

Huolimatta kahdesta yrityksestä rakennuksen purkamisen suhteen viime vuosisadan aikana, kirkko on pysynyt paikallaan, ja näillä näkymin rakennus tulee pysymään paikallaan vielä pitkään tulevaisuuteen saakka.

Idea Johanneksenkirkosta tuotiin esiin ensikertaa 1800-luvun puolessavälissä, kun kaupungin kasvava etnisten virolaisten väkimäärä teki Pyhän Hengen kirkosta liian pienen sen seurakunnan tarpeita varten.

Uusi kirkko, joka seurakunnan pastorin ehdotuksesta nimettiin apostoli Johanneksen mukaan, perustettiin tuomaan tarvittua lisätilaa.

Rakennustyöt kestivät periodin 1862-1867, ja ne toteutettiin kirkon suunnittelijan, tallinnalaissyntyisen arkkitehti Christoph August Gablerin ohjauksessa.

Kirkon rakentaminen sen nykyiselle sijainnille ei ollut helppo tehtävä.

Tämä alue, joka sijaitsi entisten kaupunginmuurien ulkopuolella, olivat aikoinaan vallihaudan seutua, joten paikan maasto oli liian pehmeää tukeakseen rakenteen perustuksia.

Ratkaisuna tähän ongelmaan kirkon rakentajat junttasivat tusinoittain paksuja tammirunkoja maaperään, tuomaan lisää kannattavuutta.

1930-luvulle mennessä Vapaudenaukion ympärille oli ilmaantunut uusi joukko art deco ja funktionalistisia rakennuksia, jättäen kirkon uusgotiikan tyylisen arkkitehtuurin dramaattisesti omaan luokkaansa suhteessa sen välittömään ympäristöön.

Kaupunginhallinnon suunnitelmat purkaa kirkko ja jälleenrakentaa aukio kokonaisuudessaan eivät ikinä kuitenkaan toteutuneet, johtuen tuolloin alkaneesta sodasta sekä sotaa seuranneesta Viron miehityksen kaudesta.

1950-luvun avant-garde arkkitehdeillä oli samansuuntaisia ideoita kirkon purkamisen ja aukion jälleenrakentamisen suhteen, mutta näitäkään suunnitelmia ei koskaan toteutettu.

Jumalanpalveluksia on tarjolla kirkossa torstaisin klo 12 sekä sunnuntaisin klo 10.

Pyhän Simeonin ja naisprofeetta Hannan kirkko
Ahtri 5
10151 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.08 ke-pe klo 11-18, la klo 11-18:30, su klo 9-15

Pyhän Simeonin ja naisprofeetta Hannan kirkko TallinnaSatumainen, puinen Pyhän Simeonin ja naisprofeetta Hannan kirkko sijaitsee kätevällä paikalla risteilymatkustajien suhteen, Tallinnan sataman läheisyydessä.

Kirkko rakennettiin vuosina 1752-1755, Tallinnan venäläisten merimiesten aloitteesta.

Pyhän Simeonin kirkko on järjestyksessään toinen Suuren Pohjan sodan jälkeisen Tallinnan lähiöiden rakennusbuumin mukanaan tuoma ortodoksinen kirkko.

Koska rannikko oli tuolloin huomattavasti lähempänä kaupunkia tuohon aikaan, kirkko rakennettiin käytännössä katsoen veden äärelle.

Perusteiden vahvistamiseksi niihin lisättiin täytemaata, joka paikallisen legendan mukaan muodostui alueen laivanhylyistä kerätyistä jäänteistä.

Rakennus vaurioitui pahoin neuvostoaikana, kun siitä tehtiin urheiluhalli.

Tänä aikana kirkko menetti myös sen kellotornin ja sipulikupolinsa.

Maan itsenäistyttyä kirkko restauroitiin, ja vuodesta 2001 Viron ortodoksinen seurakunta on jälleen toiminut aktiivisesti sen tiloissa.

Voit osallistua kirkon jumalanpalvelukseen sunnuntaisin klo 10 alkaen.

Tallinnan synagoga
Karu 16
10120 Tallinna
Aukioloajat: ma-to klo 10-18, pe (talviaikaan) klo 10-14, pe (kesäaikaan) klo 10-17

Tallinnan synagogaVuonna 2007 perustettu Tallinnan synagoga on kaupungin ylivoimaisesti modernein hengellinen rakennus.

Toisen maailmansodan aikana Tallinnan juutalaisyhteisö hävisi lähes kokonaan, ja lisäksi yhteisön synagoga joutui pommitusten kohteeksi.

Sotaa seuranneina vuosina osa kaupungin juutalaisesta väestöstä palasi Tallinnaan, ja heidän seurakseen tuli huomattava määrä Venäjän juutalaisia, mutta tuolloinen Neuvostoliiton hallinto oli tehnyt juutalaisuuden avoimen harjoittamisen laittomaksi.

Vasta kun Viro sai jälleen itsenäisyytensä vuonna 1991, Tallinnan juutalainen yhteisö pystyi aidosti uudelleenaloittamaan toimintansa täällä.

Toiminta alkoi kulttuurikeskuksella, jota seurasi juutalainen koulu.

Vuonna 2000, Rabbi Shmuel Kotin Viron päärabbiksi nimittämisen jälkeen, yhteisö järjesti tilat rukouskeskukselle läheisestä rakennuksesta.

Synagogan avaamiminen antoi omalta osaltaan Tallinnan juutalaiselle yhteisölle uuden fokuksen.

Jumalanpalvelusten pitämisen ja sen 200-paikkaisessa päähallissa juutalaisten pyhäpäivien juhlimisen ohella paikka valvoo kosher-ruokien valmistusta ja jakelua, järjestää Mikve-rituaalikylpyjä, sekä ylläpitää juutalaista museota.

Juutalainen rukoushetki (Kabalat Shabbat) järjestetään kesäisin klo 20 ja talvisin klo 18. Aamusapatti on klo 10.

Raitiovaunumuseo
Pärnu mnt 89
10135 Tallinna
Aukioloajat: to klo 12:30-16:30

Raitiovaunumuseon avulla voit saada käsityksen Tallinnan raitiovaunujen käytöstä viimeisen 120 vuoden aikana.

Näyttelyt koostuvat mm. valokuvamateriaaleista, dokumenteista, vanhoista raitiovaunukoneistoista ja -mekanismeista, muistoesineistä, matkamuistoista, sekä symboleista.