Tallinnan Miehitysmuseo

Lähellä Tallinnan Vapaudenaukiota sijaitseva Miehitysmuseo on omistettu aikaperiodille 1940-1991, jolloin Viro oli ensin saksalaisten ja sitten Neuvostoliiton miehittämänä.

Tämän aikakauden tärkeimpiä tapahtumia, sortoa, ja kansan vastarintaa esitellään audiovisuaalisilla näyttelyillä, valokuvilla, sekä ääninauhoitteilla.

Miehitysmuseo Tallinna

Näyttelyt luovat katsauksen myös siihen, miten tavalliset kansalaiset navigoivat tämän vaikean periodin arkirealiteettien kanssa.

Tarkkaan otettuna Miehitysmuseo (vironkielellä: “Okupatsioonide muuseum”) luo näyttelyillään yleiskatsauksen virolaisen yhteiskunnan kolmeen miehityksen aikakauteen:

  • ensimmäiseen neuvostomiehitykseen (1940-1941),
  • saksalaiseen (Natsi-Saksan) miehitykseen (1941-1944), ja
  • toiseen neuvostomiehitykseen (1944-1991).

Suurimman osan tästä periodista maa tunnettiin nimellä Viron sosialistinen neuvostotasavalta (Viron SNT).

Miehitysmuseon näyttely TallinnassaYleisellä tasolla museon tavoitteena on esittää kuinka virolainen yhteiskunta – kaikesta sorrosta huolimatta – onnistui selviytymään ja kuinka se otti tilaisuudesta vaarin ensimmäisen itsenäistymisen mahdollisuuden esiintultua.

Löydät museon erinomaiselta paikalta Tallinnaa, Toompea ja Kaarli puiestee katujen kulmauksesta, kivenheiton päästä mm. mahtavaa Kaarlin ristikirkkoa.

Museon, joka avasi ovensa heinäkuun 1, 2003, perusti ja sitä hoitaa virolainen Kistler-Ritso säätiö.

Säätiö on nimetty tohtori Olga Kistler-Ritson, säätiön perustajan, presidentin, ja rahallisen tukijan mukaan.

Museon kokoelmat saivat alkunsa säätiön jäsenten vuonna 1999 aloittaman esineistön keräystyön ja historiallisten tutkimusten myötä.

Kokoelmiin kuuluu muun muassa laajoja valokuva-ja videotallenteiden kokonaisuuksia miehityksen aikaisista tapahtumista, listoja ja dokumentteja 1940-1991 kadonneista virolaisista toisinajattelijoista, ja muuta materiaalia liittyen miehitysvuosiin.

Pysyvien näyttelyiden ohella museo ylläpitää jatkuvasti vaihtuvia, tilapäisiä näyttelyitä, esimerkkinä vuonna 2014 tarjolla ollut “Kylmän sodan kasvot” näyttely.

Tallinnan Miehitysmuseo

Miehitysmuseo
Toompea 8
10142 Tallinna
Aukioloajat: 01.09-31.05 ti-su klo 11-18 ja 1.06-30.08 ti-su klo 10-18

Kuten useissa muissakin Tallinnan museoissa, myös Miehitysmuseo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden parantaa museossa käynnin kokemustaan ns. äänioppaan (audio-opas) avulla.

Lisämaksusta vuokrattavan ja lipunmyynnin yhteydestä mukaansaatavan äänioppaan avulla saat runsaasti taustatietoja ja lisäinformaatiota pysyvän näyttelyn kohokohdista.

Äänioppaita on tarjolla suomenkielisen version lisäksi myös englanniksi, saksaksi, ranskaksi, ja venäjäksi.

Ryhmiä varten varteenotettava vaihtoehto äänioppaalle on lisämaksullinen, opastettu kierros museon tiloihin ja näyttelyihin.

Tällainen opastettu kierros tulee kuitenkin varata hyvissä ajoin ennen toivottua ajankohtaa.

Museokierroksen jälkeen voit ostaa paikan museomyymälästä muistotavaroita vierailustasi, ja tarjolla on myös Kistler-Ritso säätiön omia julkaisuja.

Jos olet järjestämässä yksityistilaisuutta Tallinnassa, museon huoneita on mahdollista vuokrata muun muassa seminaareja, vastaanottoja, esityksiä, jne. varten.

Museon kokoelmiin kuuluvia elokuvia ja filmimateriaaleja on myös mahdollista sopimuksen mukaan käydä katsomassa paikan elokuvahallin suurelta valkokankaalta.