Tallinnan museot

Löydät Tallinnan museot valikoimasta vaihtoehtoja aina korkealaatuisista taide-ja historiamuseoista erikoismuseoihin saakka, jotka ovat keskittyneet esimerkiksi nukkeihin, antiikkikameroihin, soittimiin, ja jopa merimiinoihin.

Mikäli tarkoituksenasi on kiertää joukko näitä museoita yhden loman aikana, sinun kannattaa harkita Tallinn Card -kortin hankkimista, jonka hinta sisältää sisäänpääsyn useimpiin kaupungin tärkeimpiin museoihin.

Huomaa museokäyntejä suunnitellessasi, että monet näistä paikoista ovat suljettuina maanantaisin ja/tai tiistaisin.

Adamson-Ericin museo
Lühike jalg 3
10130 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 11-18
www.adamson-eric.ee

Adamson-Ericin museo TallinnaAdamson-Eric (1902-1968) oli yksi Viron 1900-luvun monipuolisimmista taiteilijoista, ja työskenteli useammankin taiteenalan parissa, öljymaalauksista huonekalujen suunnitteluun.

Hänen luomuksiensa näyttely, entisen keskiaikaisen kauppiastalon tiloissa, sisältävät kirkkaanvärisiä öljymaalauksia, teekannuihin tehtyjä luolamaalauksia, innovatiivisia koruja, sekä lukuisia muita esineitä.

Taiteilijan alkuperäisyys ja hänen töidensä voimakkuus tekevät niistä tuoreen oloisia vielä nykyäänkin.

A. H. Tammsaaren museo
L. Koidula 12a
10150 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 11-17
www.linnamuuseum.ee/tammsaare

Anton Hansen-Tammsaarta (1878-1940) pidetään Viron 1900-luvun suurimpana kirjailijana.

Kuuluisin hänen töistään on viisiosainen “Tõde ja õigus” (“Totuus ja Oikeus”) eepos, joka kattaa kaikki virolaisen yhteiskunnan kerrostumat.

Museo luo kronikan Tammsaaren elämästä ja töistä, mutta yhtä mielenkiintoinen on museotilana toimiva huoneisto, joka on huolellisesti restauroitu sen 1930-luvun alkuperäiseen muotoonsa, jolloin kirjailija asui täällä elämänsä kahdeksan viimeistä vuottaan.

Viron Pankin museo
Estonia pst 11
10141 Tallinna
Aukioloajat: ti-pe klo 12-17, la klo 11-16
www.eestipank.ee/eesti-pank/eesti-panga-muuseum

Museo sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa historiallista rakennusta, joka aikoinaan toimi tiloina myös virolaisen aateliston osuuspankille.

Rahan tarina kerrotaan tässä keskuspankin museossa pelien, interaktiivisten laitteiden, videoiden, ja virtuaalisten näyttelyiden avulla, joiden tarkoituksena on luoda kiinnostusta myös vierailijoiden keskuudessa, joilla ei ole paljon etukäteistietoa rahoituksesta.

Näyttely on kokoonpantu aatelisto- ja talonpoikaissalien alueelle, rakennuksen kulmatorniin sekä sata vuotta vanhoihin varastotiloihin.

Vierailijat oppivat museossa rahan roolin yhteiskunnassa, keskuspankin toiminnan vaikeaselkoisia toimintoja, sekä yleiskuvan siitä, kuinka talousjärjestelmä toimii.

Museossa käynnin myötä saat paremman käsityksen eurorahan toiminnasta, kuinka keskuspankki hallitsee ulkoisia varallisuuksiaan, maksutapoja, sekä talouden maksuympäristöä.

Rakennuksesta löytyy museomyymälä ja valuutanvaihtopiste (jossa voi vaihtaa vain Viron krooneja euroiksi).

Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Bastionien tunnelit
Komandandi tee 2
10130 Tallinna
Aukioloajat: 1.03-31.10 ti-su klo 10:30-18, 1.11-28.02 ti-su klo 10-16:30
www.linnamuuseum.ee/kok/

Kuten mistä tahansa merkittävästä keskiaikaisesta kaupungista, myös Tallinnasta löytyy omat maanalaiset käytävänsä, etenkin ruotsalaisten hallinta-aikana, 1600-luvulla, rakennetut puolustukselliset tunnelijärjestelmät.

Tuohon aikaan hyökkäykset kaupunkiin olivat jatkuva huolenaihe, joten kaupunkisuunnittelijat rakennuttivat korkeita linnakemuureja linnoitetun kaupungin rajojen ympärille.

Samaan aikaan rakennettiin myös tunneleita näiden muurien alle, jotta sotilaita ja ammuksia voitaisiin siirrellä turvallisesti sinne, missä niitä tarvittaisiin, auttaen myös vihollisen vakoilemisessa.

Ajan myötä osa näistä tunneleista jäi unohduksiin. Niinkin myöhään kuin 2003, lähellä Miehitysmuseota tehty perustusten kaivun työmaa löysi viisikulmaisen kalkkikivisen tunnelijärjestelmän, joka oli rakennettu 1600-luvun lopulla.

Osa muista tunneleista on ollut aina hyvin tunnettuja, etenkin Toompeanmäen laitamilla olevien Harju-mäen ja Linda-mäen alta löytyvät käytävät, jotka ovat nykyään avoinna kiertokäynneille.

Näillä tunneleilla on kiehtova historia: ne rakennettiin 1670-luvun aikana, mutta niitä ei juurikaan käytetty ennenkuin 1900-luvulla, jolloin ne korjattiin toisen maailmansodan aikaisiksi pommisuojiksi.

Neuvostoaikana tunneleita modernisoitiin sähköistämisen, juoksevan veden, ilmastoinnin, ja puhelinjärjestelmän lisäämisten kautta.

Tunnelikierroksella voit nähdä useita tuolta periodilta peräisin olevia vanhoja laitteita, kuin myös osia tunnelista, jotka ovat säilyttäneet niiden keskiaikaisemman ulkonäön.

Kierros sisältää hitaasti etenevän junamatkan, jonka aikana vierailijoille näytetään tunneleiden historian eri vaiheet, ja jopa muutama vuosikymmen eteenpäin niiden mahdollisesta tulevaisuudesta.

Bastionien tunneleissa voi vierailla vain opastettujen kiertokäyntien kautta. Kierroksia järjestetään tiistaisin ja sunnuntaisin, ja voit varata oman paikkasi Kiek in de Kök museosta, puhelimitse tai käymällä paikan päällä.

Lastenmuseo Miiamilla
Kotzebue 16
10411 Tallinna
Aukioloajat: 1.03 – 31.10 ke-su klo 10:30-18, 1.11-28.2 ke-su klo 10:30-17
www.linnamuuseum.ee/lastemuuseum

Lastenmuseo Miiamilla Tallinna

Kuten museon nimikin antaa olettaa, tämä pienikokoinen museo on kotina kaikenlaisille nukeille, teddykarhuille, ja muille leluille, aina perinteisista kansannukeista tutumpiin Teletappeihin saakka.

Kokoelman harvinaisin esine on 250-vuotta vanha rococo tyylinen muotinukke Hollannista.

Dominikaaniluostarin claustrum
Müürivahe 33
10140 Tallinna
Aukioloajat: 15.05-30.09 ma-su klo 11-17
www.claustrum.eu

Dominikaanisen luostarin sisäkamarit pitivät sisällään aikoinaan kolme siipeä, joita kutsuttiin latinankielisellä yhteisnimellä “claustrum”, ja joista jäljellä on vielä nykyisinkin itäinen siipi.

Claustrum koostuu munkkien dormitoriosta, kirjastosta, ruokalasta, priorin asuintiloista ja muista huoneista, joista kaikki antavat mielenkiintoisen näkökulman keskiaikaisten munkkien elämään.

Vierailijoiden ei tulisi sivuuttaa mysteeristä kellarin “Energiapylväs” kohokohtaa, jonka uskotaan olevan fyysisen ja henkisen terveyden lähde.

Eduard Vilden museo
Roheline aas 3
10150 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 11-17
www.linnamuuseum.ee/vilde/

Yksi Viron tärkeimmistä kirjailijoista, Eduard Vilde (1865-1933), vietti viimeiset elinvuotensa asumalla tämän suuremmoisen, 1850-lukulaisen, Kadriorgin puiston yhteydessä sijaitsevan barokkitalon ensimmäisessä kerroksessa.

Useat huoneista on omistettu kirjailijan töiden esittelylle, kun taas loput tiloista pidetään kalustettuina sisustettuina samaan tapaan, kuin miten ne olivat kirjailijan asuessa täällä vuosina 1927-1933.

Museon ylemmät kerrokset sisältävät gallerian vaihtuvilla nykyaikaisen taiteen näyttelyillä.

Energian oivalluskeskus
Põhja pst 29
10111 Tallinna
Aukioloajat: ma-pe klo 10-19, la-su klo 11-19
www.energiakeskus.ee

Energian oivalluskeskus, joka on rakennettu ainutlaatuisen historiallisen teollisuusrakennuksen tiloihin, on keskittynyt pääasiassa luonnontieteisiin, teknisiin tieteisiin, sekä fyysisiin tieteisiin.

Paikan planetaariota varten on rakennettu 10-metriä läpimitaltaan oleva kupoli, esitellen astronomiaa sekä virolaisten tiedemiesten avaruusprojekteja.

Pääsalista löytyy erikoisalue, johon on koottu kaikki näyttelyt sähkön näkyväksi tekemisen suhteen.

Keskuksen ääninäyttely mahdollistaa vierailijoiden nähdä ja kokea ääniä eri muodoissaan.

Tämä perheystävällinen tiedemuseo sisältää yli 3000 m2 verran näyttelytilaa.

Yhteensä keskuksessa on tutustuttavissa 7 pysyvän näyttelyn valikoima, aloilta kuten energia, klassinen fysiikka, ääni, ja optiikka.

Tiloissa järjestetään näiden ohella myös väliaikaisia, vaihtuvia näyttelyjä.

Muina tiloina oivalluskeskuksessa ovat syntymäpäivähuone, opettajainhuone, fysiikan luokkahuone, sekä seminaaritila.

Virolainen taidenukketalo
Vene 12/1b Katariina käik
10140 Tallinna
Aukioloajat: to-su klo 11-17
www.estoniadolls.com

Vuonna 2010 avattu museo sijaitsee Tallinnan vanhimmassa rakennuksessa.

Museon pysyvään näyttelyyn sisältyy kansainvälinen kokoelma nukkeja, joiden ohella tiloissa järjestetään koulutusta ja vaihtuvia näyttelyitä.

Viron elokuvamuseo
Pirita tee 56
12011 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17
www.ajaloomuuseum.ee/fi/naitused-ajaloomuuseumis-fin/avatud-naitused-fin/708-siin-me-oleme-eesti-filmi-esimene-sajand

“TÄSSÄ OLLAAN! Viron elokuvan ensimmäinen vuosisata” pop-up museo näyttely luotiin Viron historiallisen museon Maarjamäen kartanon tiloihin Virolaisen filmin 100-vuotisjuhlia varten.

Kyseessä on ensimmäinen kattava vanhan virolaisen filmin näyttely.

Vierailijana voit oppia muun muassa filmintuotannon prosessista, mukana katsaus tämän kiehtovan ja salaperäisen taidemuodon kulissien taakse.

Näyttelyssä voit olla vuorovaikutuksessa mm. käsikirjoittajien, ohjaajien, lavastajien, ääniteknikoiden, ja leikkaajien töiden kanssa.

Voit kuunnella myös ohjaajien haastatteluja ja kuulla lauluja virolaisista elokuvista, sekä tutustua vanhoihin valokuviin ja pukuihin erilaisista tuotannoista.

Kaikki, joille paikallinen elokuvatuotanto on uusi tuttavuus, löytävät paljon löydettävää museon näyttelyistä.

Näyttelyn nimeä on inspiroinut vuoden 1978 Eesti Telefilm komedia “Tässä ollaan!” (vironkielellä “Siin me oleme!”), joka on paikallinen suosikki.

Näyttely osoittaa kunnioitusta muillekin legendaarisille virolaisille elokuville, vastaten kysymyksiin kuten koska ja missä ensimmäinen elokuva näytettiin Virossa, ja koska ensimmäinen virolainen nukkeanimaatio valmistui?

Viroksi, englanniksi, ja venäjäksi toteutettu näyttely on luonteeltaan väliaikainen kokonaisuus, joten tarkista onko se vielä olemassa Maarjamäen kartanon tiloissa, ennenkuin matkustat paikan päälle.

Viron palokuntamuseo
Raua 2
10124 Tallinna
Aukioloajat: ma-to klo 9-17, pe klo 9-15:30
www.tuletorjemuuseum.ee

Viron palokuntamuseo toimii Viron pelastuslaitoksen vuodelta 1939 peräisin olevassa rakennuksessa.

Museon kokoelmiin sisältyy yli 20 000 vanhaa palontorjuntaan liittyvää esinettä, kuten historiallisia palonsammuttimia, palontorjuntakalustoa, lippuja, univormuja, kypäröitä, ja muuta esineistöä aina vuoteen 1940 saakka.

Lisäksi kokoelmiin kuuluu valokuvia, filmimateriaalia, julkaisuja, sekä tutkimuspapereita.

Viron terveydenhoitomuseo
Lai 30
10133 Tallinna
Aukioloajat: ti, to-su klo 10-18, ke klo 10-19
www.tervishoiumuuseum.ee

Tämä museo on rakennettu etupäässä opettamaan fysiologiaa ja terveyttä Tallinnan koululapsille, sisältäen muun muassa mielenkiintoisen katsauksen ihmisruumiin tärkeimpiin elimiin.

Lapset oppivat sen, kuinka elintärkeät ruumiin järjestelmät toimivat erilaisten mallien ja interaktiivisten näyttelyiden avulla.

Toinen osa museota on tarkoitettu vanhemmille lapsille, kattaen aihepiirejä kuten lisääntymisen ja huumeet.

Viron historiallinen museo – Suurkillan talo
Pikk 17
10133 Tallinna
Aukioloajat: suljettu 3.-7.03, 1.05-30.09 ma-su klo 10-18, 1.10-30.04 to-ti klo 10-18
www.ajaloomuuseum.ee

Viron historiallinen museo Tallinna

Suurkillan talossa toimiva Viron historiallinen museo on kattava esitelmä virolaista menneisyyttä aina esihistorialliselta ajalta 1900-luvun loppuun saakka.

Sitä, kuinka ihmiset elivät, taistelivat, ja selviytyivät viimeisten 11 000 vuoden aikana esitellään filmien ja interaktiivisten näyttelyiden avulla.

Kolikkokabinetti “Nopean rahan tekeminen” esittelee sekalaisia Viron alueella tavattuja maksutapoja kautta maan historian.

Kellarihuoneissa oleva “Eliitin voima” näyttely on katsaus museorakennuksen itsensä menneisyyteen.

Asekamarissa voit tutustua aseisiin ja sotiin kautta aikain simulaattorin avulla, joka matkii kunkin esillä olevan aseen tuottamia ääniä.

Museolla on yhteistyö taktisen ampumakeskuksen (www.tacticalshooting.ee, Kopli 103) kanssa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua historiallisten aseiden aitoon ampumiskokemukseen.

Viron historiallisen museon tiloina toimiva, 1400-luvulta peräisin oleva Suurkillan talo on itsessään upea jäänne Tallinnan menneisyydestä.

Massiivinen, harjakattoinen hallirakennus jättimäisine verantineen ja leijonanpäisine ovenkolkuttimineen kuului aikanaan Suurkillalle.

Killan jäsenet, joiden täytyi olla avioituneita saksalaisia kauppiaita, kontrolloivat Tallinnan kaupunginvaltuuston toimintaa.

Pienikokoinen läpikulkuväylä Börsi käik esittelee varrellaan “Historian tie” näyttelyn, joka luo katsauksen Viron historian tärkeimpiin vuosiin.

Lapset voivat etsiä tiloista museon oman lohikäärmeen, joka on näytillä rakennuksen vuosisatoja vanhassa pylväässä.

Museon pihamaalta löytyy muitakin pienimpiä vierailijoita kiinnostavia yksityiskohtia.

Viron historiallinen museo – Maarjamäen kartano
Pirita tee 56
12011 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17
www.ajaloomuuseum.ee

Piritan rantapromenadin varrella sijaitseva Maarjamäen kartano toimii kotina suurikokoiselle Viron tasavallalle omistetulle näyttelylle.

Näyttely kertoo tarinan tasavallan synnystä, kehityksestä, miehityksen ajasta, sekä toisesta itsenäisyyden periodista.

Virolaisten halua vapauteen ja itsemääräämiseen läpi 1900-luvun esitellään erilaisten objektien, dokumenttien, ja tarinoiden kautta.

Viron historiallinen museo Maarjamäen kartanossa pitää sisällään myös Viron elokuvamuseon.

Juhlistaakseen virolaisen elokuvan 100-vuotista historiaa, tiloihin luotiin pop-up museo “Tässä ollaan!” näyttelyllä.

Vierailijat tähän osaan museota voivat oppia filmintuotannon prosessin historiasta sekä kuulla ohjaajien haastatteluita ja lauluja virolaisista filmeistä.

Museon pihamaa on täynnä neuvosto-ajan näytteiltä poistettuja monumentteja, tarjoten erilaisen näkökulman taiteeseen.

Viron merenkulkumuseo – Paks Margareeta
Pikk 70
10133 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ma-su klo 10-18, 01.10-30.04 ti-su klo 10-18
www.meremuuseum.ee

Pikk-kadun pohjoisesta päädystä löytyy kaksi Tallinnan vaikuttavinta puolustuksellista rakennelmaa, Suur Rannavärav (Suuri rantaportti) sekä Paks Margareeta (Paksu Margareeta torni).

Ne rakennettiin kaupungin merellisen puolen puolustamisen ohella myös luomaan vaikutuksen sataman kautta saapuviin vierailijoihin.

Museo on keskittynyt esittelemään Viron elintärkeitä merenkulullisen historian näkökulmia, mukana muun muassa neoliittisen aikakauden kalastusvälineitä, antiikkisia sukelluslaitteita, ja jopa kokonainen 1950-luvulta peräisin olevan troolarin ohjaushytti.

Kattava museo toimii yhteensä neljän kerroksen alueella Paks Margareeta tykkitornia.

Suurin rannikkoportti kuuluu Viru-porttien ohella viimeisiin jäljelläoleviin portteihin alkuperäisestä kuuden portin kokonaisuudesta, joilla keskiajalla kontrolloitiin kulkua vanhaankaupunkiin.

Pikk-kadun porttijärjestelmä on peräisin 1300-luvulta, mutta se jälleenrakennettiin 1500-luvun aikana, jolloin myös Paks Margareeta tykkitorni lisättiin paikalle.

Tämä mojovakokoinen, pyöreä torni rakennettiin vuosina 1511-1530, ja se omaa 25-metrin läpimitan, 20-metrin korkeuden, sekä parhaimmillaan 5-metriä paksut seinät.

Paks Margareetan tornin nimen alkuperä on mysteeri.

Osa siihen liittyvistä teorioista väittää nimen alkuperän tulleen yhdestä tornissa käytössä olleista suuremmista tykeistä, kun taas toiset tarinat viittaavat Margaret-nimiseen kokkiin, joka työskenteli tiloissa.

Torni on palvellut useissa eri rooleissa historiansa aikana.

Sitä on käytetty muun muassa ruudin ja aseiden varastona, kuin myös vankilana.

Nykyisin torni on Viron merenkulun museon rakennus, luoden yksityiskohtaisen katsauksen maan merenkululliseen menneisyyteen.

Toukokuusta syyskuuhun voit ottaa portaat kattotasanteelle, josta on postikorttimaiset näkymät Tallinnan satamaan ja vanhaankaupunkiin, ja josta löytyy kylmiä herkkuja myyvä jäätelökahvila.

Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo
Lai 17
10133 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 11-18
www.etdm.ee

Vanhassa, historiallisesti merkittävässä vanhankaupungin viljavarastorakennuksessa toimiva Viron taideteollisuus-ja muotoilumuseo esittelee maan tärkeimpiä taideteollisia töitä varhaiselta 1900-luvulta nykypäivään saakka.

Viron taiteilijat ovat kehittäneet perinteen fantastisten, usein unenomaisten lasi-, keramiikka-, tekstiili-, nahka-, metallityö-, ja koruluomuksien tuottamisen suhteen.

Ensimmäisen kerroksen väliaikaiset näyttelyt luovat puolestaan kuvan maan uudemmista ideoista.

Viron luonnontieteellinen museo
Lai 29a
10133 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17
www.loodusmuuseum.ee

Viron luonnontieteellinen museo Tallinna

Viron luonnontieteellisen museon ensimmäinen kerros pitää sisällään väliaikaisten näyttelyiden salit. Toinen kerros on varattu baltianmeren asukkaiden näyttelylle.

Näyttelyssä pääset tutustumaan monipuolisen villieläimistön omaaviin rannikoihin, jokiin, ja suo-alueisiin. Tarjolla nähtäväksi löytyy myös esimerkiksi jättimäinen monnikala, ja voit ihmetellä majavan hampaiden erikoista väritystä.

Kokonaisuuteen kuuluu näyttely eläimistä eri puolilta maailmaa, aina jääkarhuista pingviineihin saakka.

Kolmannen kerroksen näyttely esittelee Viron laajojen metsä-ja niitty-alueiden biodiversiteettiä.

Monipuoliset näyttelyt nisäkkäistä, linnuista, ja hyönteisistä antavat hienon yleiskuvan paikallisesta eläimistöstä ja niiden salaisista aktiviteeteista.

Pysyvät näyttelyt tarjoavat läpikotaisen ja kiehtovan näkemyksen virolaisiin maisemiin ja niiden asukkaisiin, kuin myös ihmisten rooliin kokonaisuuden osana.

Viron ulkomuseo
Vabaõhumuuseumi tee 12
13521 Tallinna
Aukioloajat: 23.04-28.09 ma-su klo 10-20, 29.09-22.04 ma-su klo 10-17
www.evm.ee

Tämä museo antaa sinulle mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin, menneiden aikojen Viron maaseudulle.

Laaja, metsäinen ulkomuseon puisto on täynnä olkikattoisia, 1700-l900-lukulaisia maalaistaloja, tuulimyllyjä, puisen kappelin, sekä kyläkoulun, henkilökunnan esitellessä kuinka ihmiset elivät ja työskentelivät menneinä aikoina.

Vierailijat voivat ostaa käsityöläistuotteita ja kokeilla perinteisiä ruokia, joita tarjoillaan kylän tavernan tiloissa.

Kaupungin keskustan ulkopuolelta löytyvä museo on osa Rocca al Maren aluetta, ja ideaalinen paikka perheille esimerkiksi piknikkiä varten.

Tiloissa järjestetään perhekeskeisiä teemamarkkinoita, joissa historiallisia perinteitä annetaan eteenpäin nuoremmille sukupolville pelien, laulujen, sekä tanssien avulla.

Hotelli Viru & KGB museo
Viru väljak 4
10111 Tallinna
www.viru.ee/en/museum-hotel-viru-and-the-kgb

Neuvosto-aikoina huhuttiin, että KGB:llä oli tiedostoja kaikista, ja että organisaatio operoi Viru-hotellissa. Näistä huhuista jälkimmäinen osoittautui oikeaksi.

Kaupungin salaisesta historiasta kiinnostuneet voivat nykyisin ottaa opastetun kierroksen KGB museon tiloihin, joka löytyy Sokos Hotel Virun 23. kerroksesta, sekä toisen kerroksen legendaariseen valuuttabaariin.

Jaani Seek
Väikese-Pääsukese 5, Tabasalu
76901 Harjumaa
Aukioloajat: 16.05-31.08. ke-to klo 11-15, pe-la klo 13-18
www.linnamuuseum.ee/jaaniseek/

Jaani Seek museo esittelee arkeologisissa kaivauksissa löytyneitä, keskiaikaisen Johannes Kastajan sairaalan esineistöä sekä instituution historiaa.

Kadriorgin palatsi – Kadriorgin taidemuseo
A. Weizenbergi 37
10127 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ti, to-su klo 10-17, ke klo 10-20, 01.10-30.04 to-su klo 10-17, ke klo 10-20
www.kadriorumuuseum.ee

Kadriorgin palatsi Tallinna

Kadriorgin taidemuseon sisältävä palatsi on mahtava pohjoinen barokkipalatsi, jonka Pietari Suuri rakennutti vaimolleen Katariinalle vuonna 1718.

Italialaisen arkkitehti Niccolo Michettin suunnittelema suurenmoinen palatsi ja sitä ympäröivät hoidetut puutarhat ovat esimerkki tsaarinajan luksusmaisuudesta, mutta yhtä tärkeä syy vierailla paikalla on rakennuksen sisältä löytyvä Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma.

Kadriorgin taidemuseo esittelee satoja 1500-1900-lukulaisia länsimaisten ja venäläisten taiteilijoiden maalauksia, kuin myös painotöitä, veistoksia, ja muita töitä.

Kohokohtina tiloissa ovat esimerkiksi rakennuksen dekadentti kaksikerroksinen pääsali, yksityiskohtaisesti maalattuine kattoineen ja stukkotöineen, sekä Viron valtionpäämiehen virkatiloinaan käyttämä huone, ajalta ennen Viron presidentinpalatsin valmistumista.

Palatsia ympäröivältä alueelta löytyy useita mielenkiintoisia oheisrakennuksia.

Esimerkiksi restauroitu keittiörakennus toimii nykyisin kotoisana Mikkelin taidemuseona, ja toisaalta läheltä löytyy myös Pietari Suuren entinen kesäresidenssi, nykyinen talomuseo.

Palatsinhoitajan talo on puolestaan tiloina Kastellaanimaja gallerialle ja Eduard Vilden muistomuseolle.

Kiek in de Kök
Komandandi tee 2
10130 Tallinna
Aukioloajat: 01.03-31.10 ti-su klo 10:30-18, 01.11-28.02 ti-su klo 10-17:30
www.linnamuuseum.ee/kok

Jos olet kiinnostunut muureista, torneista, tykeistä ja vastaavista, sinun kannattaa tutustua tähän Tallinnan puolustuksia esittelevään museoon.

Vierailijana näet muun muassa esimerkkejä keskiaikaisesta tulivoimasta, näyttelyitä siitä, kuinka kaupungin linnoituksellisten muurien ja tornien järjestelmä kehittyi vuosisatojen aikana, sekä näyttelyn vanhan Tallinnan rikoksista ja rangaistuksista.

Tämän massiivisen, 38-metriä korkean tykkitornin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti “Kurkkaus keittiöön”.

Torni oli niin korkea, että keskiaikaiset vartijat vitsailivat voivansa nähdä suoraan savupiipuista alas ja alapuolella olevien talojen keittiöihin.

Kiek in de Kök on aloituspaikkana myös niille vierailijoille, jotka ovat kiinnostuneet Tallinnan maanalaisten tunneleiden järjestelmästä (Bastionien tunnelit), jotka kulkevat Toompeanmäen vanhojen bastionien alla.

Kun käyt museossa, sinun kannattaa vierailla myös tornin ylimmän kerroksen kahvilassa, josta on kauniit näkymät vanhaankaupunkiin.

Kiek in de Kök rakennettiin alunperin 1470-luvulla, mutta sitä pian laajennettiin sekä vahvistettiin, ja nykyisellään seinät ovat neljä metriä paksuja.

Tämä sijoitus kannatti: myöhäisen 1500-luvun Liivinmaan sodan aikana Iivana Julman joukot pystyivät ampumaan reiän tornin ylimmän kerroksen läpi, mutta muutoin torni piti asemansa.

Sodan jälkeisissä kunnostustöissä kunnostetun kiviseinän lisättiin neljän tykinkuulan rivistö muistomerkiksi. Voit nähdä tämän memoriaalin edelleen osana tornin kaakkoispuolta.

Taidemuseo KUMU
A. Weizenbergi 34
10127 Tallinna
Aukioloajat: 1.04-30.09 ti, to-su klo 11-18, ke klo 11-20, 01.10-31.03 to-su klo 11-18, ke klo 11-20
www.kumu.ee

KUMU kompleksi on itsessään taideteos – paikka avattiin vuonna 2006 lähes vuosikymmenen kestäneiden suunnittelutöiden ja rakentamisen jälkeen, ja kohdetta pidetään modernin arkkitehtuurin mestariteoksena.

Kuparista ja kalkkivistä rakennusta profiloivat kaarteet ja terävät kulmat, korostaen kalkkikivisen jyrkänteen sijainnin dramaattisuutta.

Valmistumisensa jälkeen rakennuksen ainutlaatuisuus palkittiin muun muassa 2008 European Museum of the Year Award palkinnolla.

The European Museum of the Year Award palkinnonjaon organisoi European Museum Forum, joka toimii osana Euroopan neuvostoa.

KUMU:n näyttelyt pyrkivät samanaikaisesti vetoamaan laajaan valikoimaan yleisöjä.

Näyttelyt esittelevät sekä klassista että nykyaikaista taidetta, ja kaikkea näiden kahden väliltä.

Museon ohjelmistoon sisältyy taidetta 1700-luvulta nykypäiviin saakka, virolaista taidetta toiseen maailmansotaan saakka, neuvosto-ajan taidetta, sekä väliaikaisia näyttelyitä modernista taiteesta.

Lennusadam (Lentosatama)
Vesilennuki 6
10415 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ma-su klo 10-19, 01.10-30.04 ti-su klo 10-19
www.lennusadam.eu

Puisesta arkkitehtuuristaan kuuluisan Kalamajan alueen osana toimiva Lentosatama esittelee modernin multimedian avulla jännittäviä tarinoita virolaisen merenkulun menneisyydestä ja sotilashistoriasta.

Museon näyttelyt, jotka koostuvat yhteensä yli muutamasta sadasta suurikokoisesta näyttelyesineestä, tuovat Viron värikkään historian eloon.

Keskeisenä näyttelyesineenä museosta löytyy sen brittirakenteinen, 600-tonnia painava sukellusvene “Lembit”.

Viron laivastoa varten vuonna 1936 rakennettu “Lembit” oli mukana toisen maailmansodan taisteluissa, neuvostolipun alaisuudessa.

Sukellusvene toimi palveluksessa 75-vuoden ajan, ollen maailman vanhin edelleen käytössä ollut sukellusvene, kun se otettiin museoesineeksi vuonna 2011.

Huolimatta sen pitkästä historiasta, “Lembit” on edelleen erinomaisessa kunnossa, tarjoten katsauksen 1930-luvun huipputeknologiaan.

Toinen jännittävä nähtävyys museossa on sen täysikokoinen Short Type 184 replika, brittiläisestä toista maailmansotaa ennen valmistuneesta vesitasosta, jota myös Viron puolustusvoimat aikanaan käytti.

Short Type 184 on ansainnut paikkansa sotilashistoriassa olemalla historian ensimmäinen vihollista vastaan ilmasta laukaustulla torpedolla hyökännyt lentokone.

Koska yksikään alkuperäisistä vesitasoista ei ole säilynyt nykypäiviin saakka, Lentosataman replika on maailman ainoa olemassaoleva täysikokoinen esitys lentokoneesta.

Museosta tekevät lapsille ja seikkailuhaluisille aikuisille mielenkiintoisen myös sen Tallinnan yllä lentämistä matkivat simulaattorit sekä maailmanympärimatka keltaisessa sukellusveneessä.

Lentosataman museo operoi arkkitehtuurillisesti ainutlaatuisissa hangaareissa, jotka rakennettiin noin vuosisata sitten, vuosina 1916-1917, osana Pietari Suuren merilinnoitusta.

Nämä hangaarit ovat maailman ensimmäiset vahvistetun betonikuoren rakenteet tässä kokoluokassa.

Charles Lindbergh, joka tunnetaan ensimmäisen Atlantin valtameren yli tehdystä soololennosta, laskeutui tänne 1930-luvulla.

Vuonna 2012 hangaarit saivat vuoden parhaan betonirakennuksen palkinnon.

Hangaarien ulkoilma-alueella vierailijat voivat kiertää kokoelman historiallisia laivoja, mukaanlukien “Suur Tõll” aluksen, Euroopan suurimman höyrykoneisen jäänmurtajan.

Luscher & Matiesenin virolaisen juomakulttuurin museo
Toom-Rüütli 10
10130 Tallinna
Aukioloajat: ma-su klo 10-18
www.luschermatiesen.com

Luscher & Matiesen tislaamo, joka löytyy Toompeanmäen näköalatasanteen reunalta, oli maan johtava viinintuottaja 1930-luvulla, ja tehnyt viime vuosina paluun.

Museo esittelee yrityksen historiaa sekä virolaisen alkoholinvalmistuksen yleistä menneisyyttä.

Neitsyttorni
Lühike jalg 9a
10130 Tallinna
Aukioloajat: ma-su klo 11:30-18:30
www.linnamuuseum.ee/neitsitorn/

Neitsyttorni Tallinna

Neitsyttornin historia liittyy läheisesti kaupungin rajoihin ja niiden laajennukseen.

Alunperin Neitsyttorni rakennettiin vuosina 1370-1373, kun kaupunginmuuria rakennettiin tanskalaisen kuninkaan puutarhan alueelle.

Tornista (vironkielellä “Meghede torne”) löytyvät ensimmäiset merkinnät sen valmistumisesta historiankirjoista vuodelta 1373.

Vuosina 1461-62 koko Neitsyttornin kompleksista tehtiin korkeampi. Tuolloin lisättiin myös uusi kaide, uusilla ampuma-aukoilla.

Ampuma-aukkojen perustoille lisättiin lyhyt ristipalkki, joka tuki raskaampia, suurempikaliiperisia ampuma-aseita, kuten hakapyssyä. Uusi kaide sai lisäksi katto-osan.

Liivinmaan sodan (1558-1583) aikana torni vahingoittui, merkiten rakennuksen sotilaallisten ja puolustuksellisten toimintojen loppumista. Uusi bastionien aikakausi teki näistä keskiaikaisista torneista vanhanaikaisia.

Tornia käytettiin asuintiloina vuosina 1842-1960. Yksi Viron huippu-arkkitehdeista, Karl Burman, asui tornissa useita vuosia toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Rakennus peruskorjattiin täydellisesti vuodesta 1968. Cafe Neitsitorn avattiin yleisölle uudenvuodenpäivänä 1980/1981, ja paikasta tuli nopeasti erittäin suosittu. Tämä kahvila suljettiin kuitenkin varhaisen 1990-luvun aikana.

Restauroitu torni on nykyisin avoinna museona, näyttelytiloina, ja -jälleen kerran – kahvilana.

Torniin itseensä tutustumisen ohessa vierailijat voivat siemailla kahvia, kävellä pitkin upeat näkymät tarjoavaa kaupunginmuuria, sekä nähdä holvikellarista löytyvän museonäyttelyn.

Mikkelin museo
A. Weizenbergi 28
10127 Tallinna
Aukioloajat: to-su klo 10-17, ke klo 10-20
www.mikkelimuuseum.ee

Jos vierailet Kadriorgin palatsissa, sinun kannattaa harkita myös käyntiä Mikkelin museossa, joka löytyy aivan vierestä, kadun toiselta puolelta.

Yksityisen keräilijän, Johannes Mikkelin, vuonna 1994 lahjoittama kokoelma taideteoksia on nykyisin yksi Tallinnan vaikuttavimpia näyttelyitä ulkomaista taidetta.

Kokoelmaan kuuluu hienoja antiikkisia kiinalaisia posliineja, flaamilaisia ja hollantilaisia maalauksia, sekä italialaisia kaiverrustöitä.

Nukkemuseo NUKU
Lai 1
10133 Tallinna
Aukioloajat: 1.09-31.05 ti-su klo 10-19, 1.06-31.08 ma-su klo 10-19
www.nuku.ee

Tämä hauska, huipputeknologiaa hyödyntävä museo antaa vierailijoille katsauksen nukketeatterin kulissien taakse, esitellen paikan historiaa sekä tusinoittain erilaisia teatterin näytännöissä tähtinä toimineita nukkeja.

Näyttelyihin sisältyy nukkeja eri puolilta maailmaa, sekä “kauhujen kamari”, josta löytyvät “pelottavammat” nuket.

Lasinen silta johtaa työpajoille, jossa nukkeja luodaan ja jossa voi seurata työn ääressä olevia taiteilijoita.

Museon tiloista löytyy tusinoittain interaktiivisia näyttöjä, jotka tuovat oman lisänsä käyntikokemukseen.

NUKU nukkemuseon “e-postitoimistossa” voit jopa muuttaa kuvasi nukkehahmoksi, ja joko lähettää sen sähköpostilla itsellesi, tai, pienistä korvauksesta, teettää siitä matkamuistonapin tai avaimenperän.

Perheen pienemmät voivat tehdä toiveen museon toiveidenlähteellä, joko heittämällä kolikon tai leimauttamalla oman erikois-NUKU kolikon.

Lastenmuseo Miia-Milla-Manda
L. Koidula 21c
10127 Tallinna
Aukioloajat: ti-su klo 12-18
www.linnamuuseum.ee/miiamillamanda

Kadriorgissa lasten kanssa vierailevien käyntilistalta löytyy usein tämä perheille suunnattu museo.

1930-luvun vapaa-ajankeskukseen rakennettu Miia-Milla-Manda tarjoaa hauskoja, luovia aktiteetteja 3-11-vuotiaille kävijöille.

Museon näyttelyt on rakennettu “ystävyys” teeman ympärille.

Tiloista löytyvä kahvila, lasten leikkipaikka, sekä rakennusta ympäröivä liikenteestä vapaa Kadriorgin puisto-alue tekevät museosta suositun paikan lapsiperheille kaikissa sääoloissa.

Rantakansan museo
Nurme tee 3, Viimsi
74001 Harjumaa
Aukioloajat: ma-su klo 10-18
www.rannarahvamuuseum.ee

Rantakansan museon useat näyttelyt sekä koulutukselliset ja taiteelliset ohjelmat pyrkivät esittelemään monipuolisesti Viron rannikon asukkaiden elämää, alueen historiaa, sekä modernia rannikkokulttuurin tilaa tutustuttavissa olevilla artefakteilla, näyttölaitteilla, sekä informaatiolla.

Lapsien meriteemainen leikkihuone, joka sisältää puisen laivan ja meriaiheisia pukuja, toimii leikkisänä johdatuksena rannikkoalueiden elämäntyyliin.

Museosta löytyy lisäksi kirjakauppa valikoimalla merenkulku-teemaisine kirjoineen ja matkamuistoineen.

Tallinnan keskustasta Viimsiin tuoviin julkisen liikenteen vaihtoehtoihin lukeutuvat linjat 260 ja 1A (vaihto linjoille V1, V1k, V2 pysäkillä “Viimsi Keskus”).

Viron arkkitehtuurimuseo
Ahtri 2
10151 Tallinna
Aukioloajat: ke-pe klo 11-18, la-su klo 10-18
www.arhitektuurimuuseum.ee

Viron arkkitehtuurimuseo Tallinna

Rotermannin suolavarasto, joka on yksi mahtavimmista kalkkikivisistä rakenteista Rotermannin korttelissa, on ideaali toimipaikka arkkitehtuurille omistetulle museolle.

Museon pysyvä näyttely esittelee virolaisen arkkitehtuurin kehitystä kautta aikain, sisältäen myös pienoismallin Tallinnan keskustasta, väliaikaisten näyttelyiden keskittyessä erilaisiin arkkitehtuurillisiin suuntauksiin.

Miehitysmuseo
Toompea 8
10142 Tallinna
Aukioloajat: 01.09-31.05 ti-su klo 11-18, 1.06-30.08 ti-su klo 10-18
www.okupatsioon.ee

Moderni Miehitysmuseo on Viron ensimmäinen 1940-1991 aikaperiodille omistettu museo, esitellen aikakautta, jolloin maa oli ensin lyhyen aikaa miehitettynä saksalaisten, ja sitten pidemmän aikaa Neuvostoliiton toimesta.

Periodin tapahtumia, sortoa, ja kansan vastarintaa esitellään audiovisuaalisin näyttelyin, valokuvin, sekä äänitallentein.

Näyttely kertoo myös siitä, kuinka tavalliset ihmiset selviytyivät arkipäivän realiteettien suhteen tämän vaikean periodin läpi.

Kansanrintaman museo
Vabaduse väljak 9
10142 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17

Kansanrintaman 25-vuotisjuhlan kunniaksi perustetun museon ideana on heijastaa historiaa periodilta, jolloin Viro sai uudelleen itsemääräämisoikeutensa.

Vierailija saa yleisen käsityksen vapautusliikkeen toiminnasta Neuvosto-Virossa erilaisten sloganeiden, symbolien, ja tunnuskuvien avulla.

Museoon on lisäksi kerätty näytteille pysyvä näyttely vallankumouksellisista ajoista, johon kuuluu laaja valokuvaseinä, käsikirjoituksia ja dokumentteja, kuin myös filmimateriaalia ja musiikkia.

Nigulisten museo (Nikolainkirkko)
Niguliste 3
10130 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10-17
www.nigulistemuuseum.ee

Noin vuonna 1230 saksalaisten Gotlannin saarelta muuttaneiden kauppiaiden/uudisasukkaiden perustama jykevä kirkko suunniteltiin toimimaan myös linnoituksena, periodilla ennen kaupunginmuurin rakentamista.

Rakennus selviytyi uskonpuhdistusten aikaisista ryöstelyistä vuonna 1523, mutta paikka ei ollut niin onnekas 1900-luvulla, jolloin se tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa.

1980-luvun restauroinnin jälkeen Nikolainkirkko on toiminut museona, erikoistuen hengelliseen taiteeseen, kuuluisimpana teoksena Bernt Notken kaunis mutta karmaiseva maalaus Danse Macabre (Kuolemantanssi).

Poikkeuksellisen hienot alttarityöt, barokkityyliset kattokruunut, ja keskiaikaiset hautalaatat ovat myös näytillä, kun taas museon hopeakamari toimii kotina kaupungin käsityöläiskiltojen upeilla teoksille.

Rakennuksen akustiikka tekee tiloista yhden kaupungin parhaista konserttipaikoista, ja tätä akustiikkaa hyödyntävät myös viikonloppuisin pidettävät kirkkourku- ja kuoroesitykset.

Nõmmen museo
Jaama 18
11615 Tallinna
Aukioloajat: to-la klo 12-16
www.tallinn.ee/Nomme-Muuseum-2

Ennenkuin Nõmmesta tuli Tallinnan kaupunginosa vuonna 1940, se oli itsenäinen kylänsä, toimien lähinnä varakkaampien perheiden alueena, jotka käyttivät seutua pakopaikkana kaupungin meluista ja saasteista.

Museo, joka toimii Nõmmen rautatieaseman yhteydessä, kertoo Nõmmen historiasta ja tarjoaa näkemyksiä pienkylän elämään valokuvien ja lukuisten kodintavaroiden kautta, jotka ovat peräisin 1900-luvun neljältä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.

Patarein merilinnoitus
Kalaranna 2
10415 Tallinna
Aukioloajat: 01.05-30.09 ma-su klo 12-19
patarei.org/et/tegevused/vanglamuuseum/

Patarei merilinnoitus TallinnaVuonna 1840 valmistunut Patarein merilinnoitus oli osa keisari Nikolai I:sen puolustusjärjestelmää, ja säilyttänyt kauniin kalkkikivisen julkisivunsa näihin päiviin saakka.

Teknologisen kehityksen myötä linnoitus menetti puolustuksellisen merkityksensä, ja paikasta tuli parakkirakennus erilaisille armeijan yksiköille.

Patarein erikoisperiodi alkoi vuodesta 1919, kun linnoituksesta tuli vankila.

Sen kaksi metriä paksujen seiniensä ansiosta Patarei soveltui erittäin hyvin tähän tarkoitukseen.

Linnoitusta käyttivät kaikki Viroa miehittäneet ulkomaiset vallat. Nykyisellään Patarei on säilyttänyt sen neuvostoaikaisen sisustuksensa.

Patarei on avoinna vain kesäkauden läpi. Paikka suosittelee etukäteisvarausten tekemistä.

Pietari Suuren talomuseo
Mäekalda 2
10127 Tallinna
Aukioloajat: 2.05-31.08 ti-su klo 10-18, 1.09-30.04 ke-su klo 10-16
www.linnamuuseum.ee/peetrimaja

Tämä vaatimaton 1600-luvun mökki on paikka, missä Venäjän tsaareista mahtavin, Pietari Suuri, vietti aikaansa Tallinnassa sillä aikaa kun läheistä Kadriorgin palatsia rakennettiin.

Talo on nykyisin museo, ja sen muutamat huoneet on kalustettu esineillä Pietari Suuren aikakaudelta. Osa tsaarin henkilökohtaisista esineistä ovat esillä museon tiloissa.

Näyttely sisältää olohuoneen, ruokailuhuoneen, sekä makuuhuoneen, kuin myös restauroidut ullakko-ja kellarihuoneet.

Pietari Suuren mökki, joka tunnetaan myös nimellä “vanha palatsi” (Kadriorgin palatsin ollessa “uusi palatsi”), omaa pitkän ja kiehtovan historian.

Esimerkiksi Aleksanteri I ja joukko muita tsaarin hovimiehistä pitivät paikkaa majoitustiloinaan.

Kadriorgin alueella käydessäsi muihin läheltä löytyviin nähtävyyksiin kuuluvat KUMU taidemuseo, Kadriorgin palatsi, sekä japanilainen puutarha.

Tallinnan automuseo
Paldiski mnt 135a
13522 Tallinna
Aukioloajat: 1.05-30.09 ma-su klo 11-19
www.automuuseum.ee

Tallinnan automuseo esittelee 40 historiallisen ajoneuvon kokoelmaa, joista varhaisimmat näyttelyautot ovat vuodelta 1931.

Näyttely on jaettu neuvosto-autoihin sekä maineikkaisiin kansainvälisiin malleihin.

Vierailijat voivat myös tutkia ja ostaa autojen pienoismalleja.

Näyttely on avoinna kaikille kävijöille toukokuusta syyskuun loppuun saakka, lokakuulle säiden salliessa. Museo avautuu jälleen keväällä.

Tallinnan kaupunginmuseo
Vene 17
10123 Tallinna
Aukioloajat: 1.03-31.10 ke-ma klo 10:30-18, 1.11-28.02 ke-ma klo 10-17
www.linnamuuseum.ee/linnamuuseum

1300-luvulla rakennetussa kauppiastalossa operoiva Tallinnan kaupunginmuseo tarjoaa erinomaisen johdannon kaupungin historiaan ensimmäisistä asutuksista aina laulavaan vallankumoukseen sekä vuoden 1991 uudelleen itsenäistymiseen saakka.

Museo kattaa kaikki kaupungin menneisyyden ja sen kehityksen olennaiset näkökulmat.

Useat keskiaikaisen yhteiskunnan sektorit on selitettyinä käyttäen yhdistelmää tekstejä, artefakteja, oikean kokoisia malleja, sekä ääniefektejä.

Ylempien kerrosten korkealaatuiset näyttelyt on omistettu 1900-luvun elämälle, sen myrskyisille sodille, neuvostomiehitykselle, ja lopulta Viron uudelleen itsenäistymiselle.

Viron venäläinen museo
Pikk tn 29A
10130 Tallinna
Aukioloajat: ke-su klo 10:30-18
www.vemu.ee

Museo tutkii ja informoi Viron venäläisestä kulttuurista keräämällä, restauroimalla, ja esittelemällä taiteilijoiden, muusikkojen, tiedemiesten, ja muiden kuuluisien sekä historiallisten paikallisten venäläisen yhteisön persoonallisuuksien töitä.

Vuonna 2010 muodostettu museo sijaitsee aivan Tallinnan vanhankaupungin ytimessä, 500-vuotta vanhassa rakennuksessa Pikk-kadun varrella.

Vakinaisten näyttelyiden ohella museo järjestää venäläisen kalligrafian kursseja.

Museo ylläpitää lisäksi Viron venäläisen kulttuurin internet-ensyklopediaa.

Tallinnan yliopiston teknologiamuseo
Akadeemia tee 1
12611 Tallinna
Aukioloajat: 20.08-29.06 ma-pe klo 10-17, 30.06-19.08 ma-to klo 10-18
www.ttu.ee/asutused/muuseum/

Yhden Baltian maiden huippuyliopistoista operoima museo esittelee eri tiedekuntiensa interaktiivisia näyttelyitä.

Muihin näyttelyihin kuuluu taide-ja tiedeteemaisia esityksiä.

Viron sotamuseo – Kenraali Laidonerin museo
Mõisa tee 1, Viimsi
74001 Harjumaa
Aukioloajat: ke-la klo 11-18
www.esm.ee

Vuonna 1919 perustettu Viron sotamuseo pysyi aktiivisena vuoteen 1940, jolloin sen kokoelmat siirrettiin pois neuvostoarmeijan toimesta.

Museo avattiin uudelleen vuonna 2001 entisessä kenraali-majuri Johan Laidonerin (1884-1953) kesäresidenssissä, ja nykyään se toimii Viron johtavana sotilashistorian tutkimuskeskuksena sekä museona.

Sotamuseo tarjoaa yleiskuvan Viron sotilaallisesta historiasta ja maan puolustusvoimien nykypäivän aktiviteeteista.

Museon näyttelyitä laajennetaan ja päivitetään jatkuvasti.

Toimintaan kuuluu lisäksi kattava koulutuksellinen ohjelmisto aina teemallisista ekskursioista työpajoihin saakka.

Vierailijat voivat ostaa Viron sotilashistoriaan liittyviä matkamuistoja ja kirjoja museon lahjatavarakaupasta.

Raadinvankilan valokuvamuseo
Raekoja 4
10146 Tallinna
Aukioloajat: 1.03-31.10 to-ti klo 10:30-18, 1.11-28.02 to-ti klo 10-17
www.linnamuuseum.ee/fotomuuseum

1400-luvulta olevassa rakennuksessa, jonka tilat olivat aikoinaan kaupunginvaltuuston vankilana, oleva Raadinvankilan valokuvamuseo kertoo taidelajin historiasta kaupungissa, alkaen yli 150-vuotta sitten.

Näytillä on laaja kokoelma antiikkisia kameroita, lukuisia valokuvia, sekä jopa jälleenrakennettu varhaisen 1900-luvun pimiö.

Raitiovaunumuseo
Pärnu mnt 89
10135 Tallinna
Aukioloajat: to klo 12:30-16:30

Raitiovaunumuseo esittelee raitiovaunujen käyttöä Tallinnassa yli 120 vuoden ajalta valokuvamateriaalin ja dokumenttien kautta.

Näytillä on vanhoja mekanismeja ja laitteistoja, muistoesineitä, matkamuistoja, sekä symboleja.

Viimsin ulkoilmamuseo
Rohuneeme tee 51
74001 Harjumaa
Aukioloajat: 01.05-30.09 ma-su klo 10-20, 01.10-30.04 ma-su klo 10-17
www.rannarahvamuuseum.ee/en/viimsi-vabaohumuuseum/

Kingun maatilalla toimiva Viimsin ulkoilmamuseo esittelee historiallista kalastajakylän elämää, sisältäen vanhoja kalastusvälineitä ja esityksiä tavoista, joilla näitä välineitä käytettiin.

Kingun maatila oli suhteellisen varakas kyläkeskus, jossa maanviljelys sekä kalastus olivat keskeisessä osassa päivittäisessä elämässä.

Maatilakompleksi sisältää nykyään ladolla varustetun maatilatalon 1920-luvulta, asuintalon varhaiselta 1900-luvulta, sekä erillisen ladon ja kalastajien Krüger ja Silberfeldt talot.

Museon pihalla järjestetään lauantaisin maalaismarkkinat klo 10-14.

Viron teatteri-ja musiikkimuseo
Müürivahe 12
10146 Tallinna
Aukioloajat: ke-la klo 10-18
www.tmm.ee

Sinulla ei tarvitse olla Bachin sävelkorvaa arvostaaksesi Teatteri-ja musiikkimuseon tiloissa näytillä olevia harvinaisia esineitä.

Näihin esineihin kuuluu kohokohtia aina yksinkertaisista koivutorvista muinaisaikaisiin kielisoittimiin ja antiikkisiin cembaloihin, viuluihin, urkuihin, sekä pianoihin saakka.

Erityisen kiehtovia ovat museon käsinveivattavat, 1800-lukulaiset musiikkilaitteet – osa päältä löytyvin liikkuvin figuurein.