Tallinnan nähtävyydet – lähiseudut

Mikäli tunnet Tallinnan alueelta löytyvät nähtävyydet läpikotaisin, kaupungin lähiseuduilta löytyy runsaasti lisää koettavaa päiväretkien muodossa.

Suuri osa näistä fantastisista päiväretkistä laittaa sinut läheiseen kosketukseen etenkin virolaisen luonnon ja historian kanssa.

Päiväretkivaihtoehtoihin lukeutuvat esimerkiksi Tallinnan rannikon saaristot, laajat kansallispuistot, sekä erikoiset lähikylät, joista kukin omaa erikoisen viehätyksensä kulttuurinsa ja nähtävyyksiensä suhteen.

Lähialueilla käyminen vaatii useimmiten hieman suunnittelua, jossa sinua voi auttaa tallinnalaisista organisaatioista etenkin kaupungin virallinen turistitoimisto (Tourist Information Center – Niguliste 2/ Kullassepa 4, 10146 Tallinna).

Kaikkein suosituimpiin Tallinnan lähialuematkojen kohteisiin kuuluvat Aegnan, Naissaaren, sekä Pranglin saaret.

Naissaar Tallinna Viro

Pääset kullekin näistä kolmesta Tallinnan rannikon pienikokoisesta lähisaaresta kesäkauden läpi säännöllisiä matkoja tekevillä matkustajalautoilla.

Aegnan ja Naissaaren mittava sotilaallinen historia ulottuu aina tsaarinajan hallinnan periodille saakka.

Viron neuvostoaikana saaret olivat osa tarkkaan vartioitua raja-aluetta, jonka takia kuhunkin pääsy oli rajoitettua.

Nykyään saaret ovat suosittuja käyntikohteita etenkin niiltä löytyvän saaristoluonnon ansiosta, johon sisältyy rauhaisia mäntymetsikköjä sekä syrjäisiä rantoja.

Naissaar on tunnettu parhaiten sen sisältämien sotilaallisten rakenteiden ansiosta, mukaanlukien kapean raideleveyden junarata.

Prangli on omalta osaltaan ainutlaatuinen sen alueelta löytyvän kalastajakylä-kulttuurin johdosta, joka on säilynyt suurin piirtein samassa muodossaan aina 1200-luvulta saakka.

Pääset Aegnan ja Pranglin saarelle AS Kihnu Veeteed -varustamon lautoilla (www.veeteed.com), kun taas Naissaar-matkoja operoi Monica-laiva (www.monica.com).

Toinen suosittu päiväretkien kohde on Viimsin niemimaa, noin 15 km päässä Tallinnan kaupungin keskustasta.

Viimsin niemimaa Viro

Kivikkoinen Viimsin niemimaa on sekä luonnonystävien pakopaikka että mielenkiintoinen matkakohde historiasta kiinnostuneiden keskuudessa.

Paikkakunnan kohokohtiin lukeutuvat muun muassa Viron sotamuseo, Rannikkokansan museo, sekä merenrannan ääressä oleva Viimsin ulkoilmamuseo, joka on toteutettu historiallisen maatilan ympärille.

Alueelta löytyy myös useita Viron rannikkoseutujen inspiroimia erinomaisia ravintoloita.

Pääset Viimsiin Tallinnasta julkisista kulkuneuvoista linjoilla 1A (Virukeskukselta), 114 (Balti Jaam asemalta), sekä minibussilinjalla 260 (Tammsaaren puiston Viru-pysäkiltä).

Jõelähtmen pitäjä, joka löytyy 24 km päästä Tallinnan keskustasta, on myös pidetty päiväkäyntikohde, kiitos sen sisältämien arkeologisten ja historiallisten nähtävyyksien.

Alue omaa postikorttikuvamaisia näkymiä kiemurteleviin rannikoihin, niemimaihin, luonnonvarantoihin, sekä Baltian korkeimpaan luonnolliseen vesiputoukseen – Jägala juga vesiputoukseen.

Jägala jugan vesiputous Viro

Seutu houkuttelee useita kävijöitä maanalaisille jokisukelluspaikoille Kostiveren karstimaalaaksossa, ja toisaalta alueen massiiviset kivenlohkareet ovat tuoneet paikalle ihailijoita ikivanhoista ajoista saakka.

Jos haluat nähdä arkkitehtuurillisia hienouksia, käynnin arvoisia kohteita ovat muun muassa Püha Neitsi Maarjan kirkko sekä Sahan kappeli.

Noin 70 km Tallinnasta sijaitseva Lahemaan kansallispuisto on tunnettu rannikostaan, Käsmun ja Altjan kalastajakylistään, sekä upeista Palmsen, Sagadin, ja Vihulan kartanoistaan.

Pitäjästa löytyvät Viinistun taidemuseo ja kansallispuisto toimivat kesäkauden läpi useiden suosittujen tapahtumien pitopaikkana.

Puiston suhteen voit muun muassa patikoida sen läpi ja tutustua samalla paikalliseen metsästöön sekä suo-alueisiin, kuin myös paikalliseen villieläimistöön.

Lahemaan kansallispuisto Viro

Raivattujen kävelyväylien varrelta löytyy myös 50-metrinen Jägala jugan vesiputous.

Paldiskin kaupunki, 47 km päässä Tallinnan keskustasta, on historiasta pitävien suosima käyntikohde Viron rannikolla.

Paikkakunta oli neuvostoaikoina erittäin tarkkaan valvottu sukellusvene-ja raketti-asema, ja sen jälkeen kun Venäjän armeija jätti tukikohdan vuonna 1994, se ajautui nopeasti rappion tilaan.

Murenevien parakkiensa ohella Pakrin niemimaa, jolta Paldiski löytyy, on vierailun arvoinen jo pelkästään sen upeiden kalkkikivisten rantakallioidensa ja paikallisen harvinaisen villieläimistönsä ansiosta.

Paldiskin rannikko Viro Tallinna

Myös luonnonkaunis, rannikkoa seuraava reitti Tallinna-Paldiski välillä on jo sinällään yksi nähtävyys.

Matkan varrella sinun kannattaa pysähtyä yli 31 metriä korkeilla Türisalun kallioilla, jotka kuuluvat maan vaikuttavimpiin kalkkikivikallioihin, näkymin Naissaar-saareen sekä läheiselle Väänä-Jõesuun hiekkaiselle merenrannalle.

Lähialueisiin lukeutuvat Keila Joa, joka omaa kolmanneksi korkeimman vesiputouksen Virossa, sekä 1800-luvulta peräisin olevan neogotiikan tyylinen kartanotalo.

Luonnonkauniisiin alueihin lukeutuvat lisäksi Laulasmaa, suositun ranta-alueen paikka, joka on nimetty sen “laulavien hiekkojensa” mukaan.

Ranta on täydellinen paikka nopealle uinnille kesäisin, kuin myös kävelyille ja hölkkäilyille.