Nõmme on Tallinnan alueena rauhallinen ja luonnonläheinen vaihtoehto ydinkeskustan kiireelle ja tohinalle, tarjoten nähtävyyksinä mm. upeita puistoja, luontopolkuja, sekä Glehnin linnan.
Oman kaupunginosansa muodostava Nõmme löytyy Tallinnan lounaisreunalta, seudulta, jota kuvaavat kaunis luonto metsiköineen sekä 1920-ja 1930-luvuilla rakennetut talot, luoden pienen maalaiskylän tunnelman.
Kaupunginosasta löytyy oma historiallinen keskustansa maalaismarkkinoineen, kahviloineen, ja pub-ravintoloineen.
Alueelta löytyy lisäksi jopa oma linnoituksensa sekä joukko muita nähtävyyksiä.
Jos Nõmme vaikuttaa omalta kylältään Viron pääkaupungin sisällä, tähän on hyvä syynsä, sillä paikka oli oma kylänsä aina vuoteen 1940 saakka, ennenkuin se liitettiin Tallinnan osaksi.
Alue muodostui nykyiseen muotoonsa Baltian-saksalaisen maanomistaja Nikolai von Glehnin (1841-1923) tekemän kehitystyön ansiosta.
Hän onnistui muuttamaan tsaarinajan aikaisen maaomaisuutensa oikeaksi, toimivaksi kyläksi, ansaiten samalla toimillaan itselleen eksentrikon maineen.
Tämä maine tuli muun muassa siitä, että von Glehn antoi maata hakijoille lähes ilmaiseksi ja rakennutti itselleen perinteisistä tyyleistä poikkeavan, linnannäköisen asuinkartanon, joka on edelleen olemassa.
Pääset Nõmmen alueelle keskustasta vilkkaasti liikennöivällä bussilinja nro. 36:lla, joka vie matkana yhteensuuntaan noin 25 minuuttia.
Vaihtoehtoinen tapa tulla kaupunginosaan on ottaa junakyyti Balti Jaam rautatieasemalta, jääden pois Nõmmen keskustasta löytyvällä asemalla.
Nõmmen kohokohdat ja nähtävyydet
Glehnin puisto
Tähetorni, Vääna, Trummi
11625 Tallinna
Glehnin puisto on peräisin ajalta, 1800-luvun lopulta, jolloin Jälgimäen kartanonherra, Nikolai von Glehn muutti Nõmmen seudulle.
Puiston kohokohtana löytyvä keskiaikaisen ritarilinnan tyylinen rakennus – joka tunnetaan nykyisin nimellä Glehnin linna – valmistui vuonna 1886, ja sen arkkitehtinä toimi Nikolai von Glehn henkilökohtaisesti.
Hän hautasi suosikkihevosensa linnan edustalle, ja rakennutti obeliskin tämän hautapaikan muistomerkiksi.
Linnan sivustalle hän puolestaan pystytti palmutalon kahdella pienellä lammella.
Muita nähtävyyksiä puistossa edustavat Kalevipoeg-patsas, lohikäärmepatsas, kuin myös näköalatasanne (observatorio).
Puiston jälleenrakennustyöt alkoivat vuonna 1966, ja ne ovat edelleen käynnissä.
Glehnin linna
Vana-Mustamäe tee 48
11611 Tallinna
Kreivi Nikolai von Glehnin vuonna 1886 rakennuttama ja kookkaan puiston ympäröimä romanttinen Glehnin linna tarjoaa erinomaisen vastapainon Tallinnan keskustan tungokselle ja vilskeelle.
Vaikka linna tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, paikka restauroitiin taideryhmien ja Tallinnan teknisen yliopiston opiskelijoiden toimesta vuosina 1966-1977.
Linnasta on sittemmin tullut suosittu tapahtumapaikka etenkin erilaisten seremonioiden ja vuosijuhlien pitoa varten.
Keskiaikaisen tyylinen linna omaa useita kerroksia ja runsaasti tapahtumahuoneita, esimerkiksi koulutustapahtumia, seminaareja, konferensseja (50-240 osanottajaa), esityksiä, vastaanottoja (max. 250 vierasta), konsertteja, banketteja, sekä häitä varten.
Glehnin hautausmaa
Lossi, Trummi, Lossi 13
12616 Tallinna
Nikolai von Glehn perusti hautausmaan vuonna 1896, hänen vaimonsa Carolina Henriette Marie von Glehnin kuoleman jälkeen.
Myöhemmin hänen poikansa Manfredin lapset – Barbara, Maria, ja Ulrich – laitettiin ikuiseen lepoon tämän hautausmaan tiloihin.
Glehn itse toivoi tulevansa haudatuksi tänne, mutta elämä vei hänet vanhoilla päivillään Brasiliaan, jossa hän menehtyi (ratsastusonnettomuudessa) vuonna 1923.
Neuvostoaikoina hautausmaa tuhottiin, mutta vuonna 2005 se restauroitiin lähelle alkuperäistä olomuotoaan.
Tässä restauroinnissa mm. alueen lammet puhdistettiin, siltoja jälleenrakennettiin, ja uusia kävelypolkuja luotiin hautausmaan poikki.
Harkun metsäpolku
Tähetorni
11625 Tallinna
Jos pidät metsäpolkukävelyistä, Harkun metsäpolku on Tallinnan kaupungin laitamilta löytyvä 8 km pituinen reitti, joka menee Harkun dyynien sekä erilaisten mielenkiintoisten metsien ja maaperien läpi.
Reitin varren 13 kohokohtaan kuuluvat mm. Harkun kartano ja kartanonpuisto monipuolisella kasvistollaan.
Koko kävelyreitti on merkitty opastein.
Pääset kävelyreitin Tähetornin kadunvarrelta löytyvään alkuun esimerkiksi busseilla 10 (“Kadaka pst” pysäkki), sekä 20 ja 20A (“Nõva” pysäkki).
Hiiu-Rahun hautausmaa
Hiiu- Suurtüki 1
11612 Tallinna
Nõmmen Hiiu-Rahun hautausmaa on kooltaan Tallinnan pienen hautausmaa.
Pienestä koostaan huolimatta vuonna 1919 perustettu hautausmaa sisältää useita historiallisten ja kulttuurillisesti merkittävien virolaisten persoonien hautoja.
Paikasta löytyy myös paljon sankarivainajahautoja, Viron itsenäisyydestä taistelleiden viimeisiä leposijoja.
Nõmmen seikkailupuisto
Külmallika 15a
12617 Tallinna
Aukioloajat: 01.11-31.03 avoinna tilauksesta, 01.-30.04 ma-pe klo 14-19, la-su klo 12-19, 01.-31.05, 01.08-30.09 ma-pe klo 12-21, la-su klo 10-21, 01.06-31.07 ma-su klo 10-22, 01.-31.10 ma-pe avoinna tilauksesta, la-su klo 12-19
Metsäinen Nõmmen kaupunginosa on kuin luotu tätä seikkailupuistoa varten, jossa hurjapäisimmät Tallinnan vierailijat voivat edetä puusta puuhun erilaisten taitavien köysi-ja-silta kokonaisuuksien avulla.
Puisto on täydellinen valinta etenkin seikkailulomaa hakeville perhelomailijoille, tarjoten monipuolisia vertikaalisia jännittäviä kokemuksia.
Seikkailupuisto sisältää useita vaihtoehtoja ratojen suhteen, mukaanlukien yksi pienille lapsille suunniteltu rata.
Turvallisuudesta puistossa vastaavat ammattimaiset ohjaaja-oppaat.
Paikan päältä löytyy piknik-alueita pöytineen ja penkkeineen, pelipaikkoja, sekä vesipallo-altaita.
Läheltä seikkailupuistoa löytyy Nõmmen urheilukeskus kesäkauden läpi avoinna olevine ulkouima-altaineen, ja jossa talvisin on tarjolla hiihto-ja luistelutiloja.
Nõmmen tori
Turu plats 8
11614 Tallinna
Aukioloajat: ma-la klo 8-18, su klo 8- 17
Nõmmen tori, jolla on takanaan pitkä historia, on yksi suosituimmista yksittäisistä kohteista paikallisten asukkaiden keskuudessa.
Markkina tarjoaa paikallisia tuotteita virolaisilta maanviljelijöiltä sekä laatutuotteita ulkomaisilta valmistajilta.
Myyntikojujen joukosta löytyy useita tiettyihin tuotteisiin – kuten lihatuotteisiin, hunajaan, perunoihin, jne – erikoistuneita myyjiä.
Pääset torille muun muassa busseilla nro. 36 ja 23, joita kulkee tiheään tahtiin Tallinnan keskustasta, vieden matka-aikana noin 25 minuutin verran Nõmmen pysäkille saakka.
Nõmme museo
Jaama 18
11615 Tallinna
Aukioloajat: to-la klo 12-16
Ennenkuin Nõmmesta tuli Tallinnan kaupunginosa vuonna 1940, se oli itsenäinen kylä, jossa asui etenkin keskustan meluja ja saasteita pakoon muuttaneita varakkaampia perheitä.
Museo, joka toimii Nõmmen rautatieaseman tiloissa, esittelee Nõmmen historiaa, luode näkökulmia pienen kylän elämään valokuvien ja useiden käyttöesineiden kautta, jotka ovat peräisin 1900-luvun neljältä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.
Nõmmen rauhankirkko (Nõmme Rahu kirik)
Võsu 5
11617 Tallinna
Aukioloajat: 01.06-30.09 ke klo 11-14 ja su klo 9-13
Nõmme Rahu kirkko toimii talossa, joka oli alunperin kreivi Nikolai von Glehnin vuonna 1901 rakennuttama tehdas.
Paikka jälleenrakennettiin kirkoksi arkkitehti Friedrich Wendachin suunnitelmien pohjalta.
Glehnin perhe lahjoitti rakennuksen tontteineen luterilaiselle seurakunnalle vuosina 1912-1913.
Perhe lahjoitti myös naapurissa (Puuvilja-katu) olevan tontin Baptistikirkon seurakunnalle, kun taas rautatieaseman vastapäätä olevalla Tähe-kadulla oleva tontti annettiin ortodoksiselle seurakunnalle.
Nõmme Rahu kirkko (Rauhankirkko) on muistokirkko Tarton rauhansopimukselle, joka solmittiin aikoinaan Neuvosto-Venäjän ja Viron tasavallan välillä.
Kirkko on kunnianosoitus lisäksi kaikkien kansojen ja uskontokuntien rauhanomaiselle yhteiselolle.
Jos haluat osallistua kirkossa järjestettävään jumalanpalvelukseen, niitä järjestetään sunnuntaisin alkaen klo 10:30.
Nõmmen urheilukeskus
Külmallika 15a
12617 Tallinna
Aukioloajat: ma-su klo 8-22
Nõmmen urheilukeskus on monikäyttöinen virkistys-ja vapaa-ajan käyttöön tarkoitettu tila, joka sijaitsee metsäisellä alueella noin 10 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta.
Talvisin urheilukeskuksen yhteydestä löytyy 20 km verran hoidettuja ja valaistuja hiihtolatuja, kuin myös luonnollinen luistinrata.
Voit vuokrata urheiluvälineitä paikan päältä.
Kesäaikaan urheilukeskuksessa ovat avoinna sen kaksi 50-metristä ulkouima-allasta, kuin myös rantalentopallokenttä, jalkapallokenttä, ja kenttä katukoripalloa varten.
Nõmmen uimahalli
Vabaduse pst 156
10921 Tallinna
Aukioloajat: ma-pe klo 7-22, la-su klo 9-22
Uimahalli sijaitsee kauniin ja viheriään Nõmmen kaupunginosan alueella, sisältäen 25-metrisen ja 6-rataisen uima-altaan, pienemmän altaan, jacuzzin, useita saunoja, sekä kuntoilukeskuksen.
Voit osallistua lisäksi tiloissa järjestettäviin erilaisiin aerobic-tunteihin ja varata ajan hierontoihin tai kauneushoitoihin.
Pääskülan suopolut
Hiiu
11619 Tallinn
Maanläheisin tapa tutustua Nõmmen upeaan luontoon on käydä kävelemässä alueen suopolkuja pitkin, joita löytyy Hiiu-kadun päädystä, etelään Pärnu maanteestä.
Yhteensä suopolkuja on olemassa kaksi erilaista 4 km peruspolku sekä helpompi 2 km reitti.
Molemmat näistä poluista sisältävät opettavaisia kylttejä, kertoen yksityiskohtia alueen luonnosta.
Lankkupolut kuljettavat sinut parhaille näköalapaikoille, tehden alueeseen tutustumisen helpoksi.