Tallinnan Nukketeatteri NUKU

Tallinnan vanhassakaupungissa toimiva Nukketeatteri NUKU tarjoaa monipuolisia näytöksiä kaikenikäisille yleisöille, mielikuvituksellisilla tarinoilla ja värikkäillä hahmoilla maustettuina.

Paikka, jonka virallinen nimi on Viron nukke-ja nuorisoteatteri (Eesti Nuku- ja Noorsooteater), ja jonka nukkemestari Ferdinand Veike perusti vuonna 1952, on nykyisin maan ainoa ammattimainen nukketeatteri.

Nukketeatteri NUKU Tallinna

NUKU:n ohjelmistoon kuuluu muun muassa satuja, virolaisten kirjailijoiden tuotantoa sekä kansainvälisiä klassikoita, kuin myös musikaaleja.

Teatteri on muokannut esityksensä kullekin kohderyhmälleen soveltuviksi, siten että esimerkiksi pikkulapsille suunnatut näytökset kestävät vain 30-45 minuuttia.

Tenavia ja teini-ikäisiä varten NUKU:n ohjelmistosta löytyy mm. satuja, musikaaleja, sekä tunnettuja virolaisten kirjailijoiden tarinoita.

NUKU nukkemuseo Tallinna esitysNäytökset ovat korkealaatuisia, joten nukketeatterin näkeminen on mieleenpainuva kokemus myös aikuisille katsojille.

Esityksiä järjestetään teatterirakennuksen tiloissa viiden sisäsalin ja yhden monipuolisen ulkoilmalavan puitteissa.

Näistä pääsaliin mahtuu kerrallaan seuraamaan nukketeatteri esitystä jopa 700 henkilöä.

Muut sisätilojen esitystilat ovat: Piensali (180-240 istuinta), Ovaalisali (77-100 istuinta), Keskisali (56-70 istuinta), sekä Takkasali (25-35 istuinta).

Teatterissa vierailun yhteydessä voit myös kiertää mielenkiintoisen NUKU-nukketeatterimuseon moderneilla teknologioilla toteutettuine näyttelyineen.

Tämä museo antaa Viron puitteissa uniikin mahdollisuuden vilkaista nukketeatteritoiminnan kulissien taakse, oppia alan historiaa, sekä nähdä tusinoittain suosittuja nukkehahmoja.

Suosittu kohokohta suhteessa teatterikompleksiin on lisäksi sen näyteikkunoista löytyvä mekaaninen höyryteatteri (Nunne-kadun varrella).

NUKU teatterikahvila TallinnaTeatteriesityksen tai museovierailun yhteydessä voit pistäytyä myös NUKU-kahvilassa.

Teatterikahvila on avoinna ti-su klo 10-16, tai iltanäytöksen alkuun/väliajalle saakka.

Kahvilan, jonka on suunnitellut teatteritaiteilija, yhteydestä löytyy lasten leikkialue.

Tarjolla on muun muassa piirakoita, leivonnaisia, kuumia ja kylmiä juomia, sekä makeisia. Lounasaikaan tarjolla on lisäksi kuumaa keittoa.

Saat ostettua lippuja nukketeatterin näytöksiin paikan lipunmyynnistä, osoitteessa Lai 1, jonne sisäänkäynti on Lai ja Nunne katujen kulmalta.

Lippuvarauksia voi tehdä ma-pe klo 9-17 puhelimitse tai ottamalla yhteyttä lipunmyyntiin, joka on avoinna päivittäin klo 10-18 (iltanäytösten yhteydessä klo 10-19), sähköpostitse.

Vaihtoehtoinen tapa ostaa liput on asioida Piletilevin myyntipisteissä tai nettikaupassa (www.piletilevi.ee).

NUKU-nukketeatteri kartta TallinnaJos tulet teatterille omalla autolla, NUKU-rakennuksen edustalla olevat vanhankaupungin pysäköintipaikat ovat maksullisia.

NUKU-teatteri tarjoaa yhteistyössä Ühisteenused AS parkkifirman kanssa alehintaisia parkkipaikkoja teatterivieraille valvotuilla parkkipaikoilla osoitteissa Rannamäe tee 5 ja Suurtüki tn 12.

Ohjeet näiden alennushintojen aktivoimiseksi löytyvät teatterin nettisivuilta (vironkieliseltä osiolta). Voit tutustua parkkipaikkoihin etukäteen nettiosoitteessa www.parkimine.ee.

NUKU nukketeatteri lipunmyynti Tallinna

Nukketeatteri NUKU
Lai 1
10133 Tallinna
Aukioloajat: ma-su klo 10-18 (iltanäytösten yhteydessä klo 10-19)

NUKU nukketeatterin historia

Nukketeatteri perustettiin nimellä Viron valtion nukketeatteri vuonna 1952, maan ensimmäisenä lastenteatterina.

Vuosikymmenten ajan paikka operoi perustajansa, Ferdinand Veiken, johdolla.

Vuosina 2000-2013 teatterin johtajana oli Meelis Pai, tuoden mukanaan huomattavan uudistuksen kauden sekä nukketeatterin taiteellisella että hallinnollisella puolella.

Vuodesta 2013 alkaen toiminnan johtajana on ollut Joonas Tartu.

Teatteri, joka aloitti yhdellä verhon takana olleella nukkemestarilla vuonna 1952, on kehittynyt vuosien varrella edistyneeksi teatteriksi, joka harjoittaa myös kokeellista teatteritaidetta.

Nukketeatterin ohjelmisto koostuu etupäässä lapsille ja nuorille tarkoitetuista näytelmistä, yhdistäen sekä nukketeatterin että draaman elementtejä.

Toisaalta valikoimista löytyy myös perinteistä varjoteatteria ja viimeisimmät esityskaudet ovat tuoneet mukanaan musikaaleja ja monipuolisia kokeellisia tuotantoja.

Kotiteatteritoimintansa ohella NUKU osallistuu aktiivisesti erilaisiin alueellisiin ja kansainvälisiin festivaaleihin, joissa se on ollut menestyksekäs vuosien varrella.

Vuonna 2006 Viron valtion nukketeatteri jälleennimenttiin Viron nukke-ja nuorisoteatteriksi, tarkoituksena laajentaa teatterin skaalaa lasten näytelmiin sekä nuorille ja aikuisille suunnattuihin tuotantoihin.

Nykyinen Nukketaiteiden keskus, jonka osana teatteri toimii, muodostettiin vuonna 2010.

Keskukseen kuuluvat teatterin ohella NUKU-nukkemuseo, nukketeatteritaiteen tutkimuskeskus, sekä nukkevalmistuksen työpajoja.

Nukkemuseo NUKU

Teatterirakennuksesta löytyvä nukketaiteiden museo on sekoitus sekä uutta että vanhaa.

NUKU-nukkemuseo Tallinna näyttely

Museo on tutkimusmatka nukketaiteen historiaan sekä Viron nukketeatterin toimintaan, interaktiivisin ja innovatiivisin näyttelyin.

Tämä koko perheen museo avasi ovensa maaliskuun 7, 2010.

Nukkemuseon tavoitteena on esitellä sekä nukketeatterien toiminnan kaikkia piirteitä että näytöksissä käytettäviä nukkeja itsessään, joita museon kokoelmiin on tullut sekä Virosta että ulkomailta.

Museon moderneihin näyttelyihin kuuluu teknisinä ratkaisuina kymmenittäin kosketusnäyttöisiä infopisteitä, joissa voit tutustua nukketeatterin kulissien takana tapahtuvaan toimintaan ja oppia tämän taiteenlajin historiasta.

NUKU-nukkemuseo, joka operoi osana viereisessä rakennuksessa sijaitsevaa Nukketaiteiden keskusta, on avoinna ti-su klo 10-19.

Paikan perustamisen mahdollistivat tuellaan Viron kulttuuriministeriö sekä paikalliset yritykset.

Tallinn Treff Festival

Nukketeatterin taustalta löytyvän Nukketaiteiden keskuksen yksi toiminnan muoto on myös vuosittainen Tallinn Treff Festival -tapahtuma.

Tallinn Treff Festival on kansainvälinen visuaalisen teatterin festivaali, jonka tavoitteena on esitellä modernia nukketaidetta ja tehdä sitä suositummaksi kansan keskuudessa.

Festivaalin tavoitteisiin kuuluvat lisäksi nukkeperinteiden vaaliminen ja toisaalta myös kokeellinen, haastava nukketaide.

Vuodesta 2006 järjestetty tapahtuma organisoidaan vuosittain Tallinnassa kesäkuun alkupuolella, ja siihen on historiallisesti osallistunut yli 2000 vierailijaa.

Tapahtumaan kuuluu muun muassa kansainvälisiä nukketeatteri-esityksiä ja muita festivaalitapahtumia.

Kuuluisista visuaalisen taiteen seurueista tapahtumaan ovat viime vuosina osallistuneet esimerkiksi Compagnie Philippe Genty sekä The Blind Summit Theatre.