Tallinnan Piritajoki

Kokonaisuudessaan 105 km pitkä Piritajoki on Tallinnan osaltaan kiemurtelevaa, laaksoista ja kuvakorttimaisen kaunista seutua, johon voit tutustua vaikkapa kajakin tai soutuveneen vuokraamalla.

Joki, joka vironkieliseltä nimeltään on “Pirita jõgi”, kuuluu Harjumaan suurimpiin jokiin, ja laskee Piritassa Tallinnan lahteen (osana Suomenlahtea).

Piritajoki Tallinna

Turistien kannalta on onnekasta, että yläjuoksultaan joki virtaa soisten metsien halki, mutta alajuoksun osalta näkyminä ovat maalaukselliset, mutkaiset laaksot.

Lisäksi Tallinnan lähiosiot jokea, johon useimmat käyvät tutustumassa, ovat Narvanmaan tiestä aina Piritan Luostarille saakka luonnonsuojelualuetta.

Tallinnan Piritajoki

Piritajoella on myös hienoja lähteitä, joista tunnetuimmat ovat Saulan kauniit, kirkasvetiset siniset lähteet, noin 30 km päässä Tallinnasta (Tallinna-Tartto maantien vieressä).

Virran kalakannan suhteen joessa kutevat sekä lohi että meritaimen, ja vesistössä esiintyy myös jokitaimenia.

Vesiallas-alueena Pirita on yhteensä 799 km², ja kuuluu Tallinnan vedenjakelujärjestelmään.

Joen vesiä on varastoituna Paunkülan ja Vaskjalan tekoaltaissa.

Näistä Vaskjalan tekoallas on yhdistettynä kanaalin kautta Ülemisten järveen, jossa sijaitsee Ülemisten vedenkäsittelylaitos (vastaten 90%:sti Tallinnan vedenjakelusta).

Piritajokeen ohjataan toisaalta lisävirtausta Jägala-, Soodla-, ja Pärnujoista kanaaliverkoston kautta, joka yhdistyy Piritaan Veskitagusessa.

Veneenvuokraus Piritajoella

Yksi parhaista tavoista käydä tutustumassa Piritajokeen, sen varrelta löytyvien Piritan kuntoilupolkujen ja Tallinnan kasvitieteellisen puutarhan ohella, on vuokrata vene joelle vaikkapa iltapäiväretken ajaksi.

Näitä veneitä – soutuveneitä, vesipolkupyöriä, ja kajakkeja – vuokraa tuntiveloitteisesti Bell-Marine OÜ (www.bellmarine.ee).

Bell-Marine venevuokraus Piritajoki Tallinna

Firma operoi joen varrella osoitteesta Kloostri tee 6a, 11911 Tallinna käsin. Löydät paikan sen rakennuksesta löytyvän “Paadilaenutus” (suomeksi “Veneenvuokraus”) kyltin avulla.

Pirita venevuokraus kartta Piritajoki Tallinna

Saat paikan päältä myös vesiturvallisuutta parantavat pelastusliivit.

Kajakkivuokraus Piritajoki TallinnaVeneet ja vesillelähtöpaikka sijaitsee Pirita sillan vieressä, kivenheiton päässä Piritan luostarin raunioista.

Bell-Marine on avoinna periodilla 1.06-31.08 ma-su klo 10-22.

Soutuveneet ovat tarjolla olevasta venekalustosta suosittu vaihtoehto etenkin romanttisille pariskuntaretkille, kun taas seikkailunhaluisemmat suosivat kajakkeja.

Vesipolkuveneet ovat soveltuvia myös lapsille.

Kun pääset vesille, tutkittavanasi on suurenmoinen, viheriäs Piritan alueen joensuulle johtava laaksomaa, josta löytyy useita kanaaleja, mukana uniikit näkymät birgittalaisluostarin raunioihin tarjoava yksilö.

Jokena Pirita on lähiseuduiltaan yleisesti ottaen idyllinen väylä etenkin verkkaiseen viikonloppusouteluun.

Huomaa, että voit järjestää Bell-Marinen avulla myös muunlaisia vesistöretkiä, esimerkiksi pikavenematkan Tallinnan lahden poikki läheiseen Naissaare- tai Aegna-saareen.