Tallinnan raatihuoneen Vana Toomas tuuliviiri

Raatihuoneen tornin huipulla oleva Vana Toomas (suomeksi: Vanha Toomas) tuuliviiri on yksi Tallinnan tärkeimmistä symboleista, esittäen paikkakunnan historiallista suojelijaa.

Tämä tuuliviiri, joka esittää vanhaa soturia nimeltään Vana Toomas, lisättiin Tallinnan raatihuoneen yhteyteen vuonna 1530.

Vana Toomas tuuliviiri Tallinna

Torni, jonka huipulta tuuliviiri löytyy, rakennettiin yhdessä raatihuoneen rakennuksen kanssa vuosina 1402–1404.

Alkuperäinen gotiikan tyylinen pyramidinen torninhuippu tosin on korvattu vuosien aikana myöhäisrenessanssisella versiolla vuonna 1627.

Tallinnan raatihuone Vana Toomas tuuliviiriTuuliviiri löytyy tornin huipulta, jonne on matkaa rakennuksen pohjakerroksen kaarikäytävältä ylös 65,75 metrin verran (tuuliviirin huipulle laskettuna).

Paikallisen legendan mukaan tuuliviirin mallina toimi maalaispoika, joka loisti keväisissä kilpailuissa, joissa ammuttiin varsijousilla maalattuja puisia papukaijoja tolpan päältä.

Näitä kilpailuita organisoi vuosittain toukokuun aikana, vanhankaupungin Papukaijan puutarhassa, Tallinnan tuolloinen baltian-saksalainen ylhäisö.

Johtuen alhaissyntyisestä statuksestaan, Toomas ei ollut taidoistaan huolimatta kelvollinen voittamaan palkintoja näissä kilpailuissa, mutta hänet palkittiin niiden sijasta elinikäisellä raatihuoneen vartijan työpaikalla.

Tallinnan kaupunginvaltuustolla oli aikoinaan omat vartijansa, jotka pitivät myös yllä yleistä lainkuuliaisuutta kaupungissa, vahtivat aluetta mahdollisten vihollisjoukkojen varalta, sekä pitivät silmällä tulipaloja raatihuoneen tornista.

Saatuaan paikan vartijana, Vana Toomas kunnostautui sankarillisesti myös Liivinmaan sodassa, ja palveli varsinaisessa toimessaan vartijana pitkälle eläkepäivilleen saakka.

Legendan mukaan Vana Toomas, vartioidessaan myöhemmällä iällään raatihuonetta ja sen toria, jakeli samalla karkkeja paikallisille lapsille.

Kun hän kuoli, paikalliset lapset kyselivät jatkuvasti, “Missä on Vana Toomas?”, joka johti vaivalloisiin vastauksiin kuoleman luonteesta.

Tallinnan raatihuoneen torni Vana Toomas tuuliviiriKun tuuliviiri asennettiin raatihuoneen torin ylle, lasten vanhemmat saattoivat nyt kertoa, että Vana Toomas oli vahtimassa kuinka lapset käyttäytyisivät, ja että hän jättäsi karkkia näiden tyynyjen alle palkintona hyvästä käytöksestä.

Ikuistettuna kupariin, Toomas jatkaa edelleen Tallinnan ja sen kaupunkilaisten varjelemista, yhtenä paikkakunnan tärkeimmistä symboleista.

Vana Toomas on patsaana 195 cm korkea, puettuna keskiaikaisen sotilaan asuun, hienoon hattuun, ja rohkeisiin viiksiin, pitäen kädessään miekkaa sekä lippua.

Vana Toomas tuuliviiri / Tallinnan raatihuone
Raekoja 1
10114 Tallinna

Vuoden 1944 maaliskuussa tuuliviiri (ja tornin huippu) vaurioitui toisen maailmansodan aikaisissa ilmapommituksissa.

Palanut torninhuippu jälleenrakennettiin sekä uusi kopio Vanhasta Toomaksesta laitettiin sen huipulle vuonna 1952.

Tuuliviirin kohtalonhetket olivat käsillä tämän jälleenrakennuksen aikana, sillä osa neuvostoliittolaisista viranomaisista halusivat korvata tämän “saksalaisvaikutteisen” yksityiskohdan joko viisikulmaisella tähdellä tai vasaralla ja sirpillä.

Alkuperäinen vuoden 1530 Vana Toomas tuuliviiri TallinnaOnneksi maalaisjärki voitti tässä asiassa, ja uusittu Vana Toomas sai paikkansa tornin huipun osana.

Torninhuippu peruskorjattiin myös vuonna 1996, ja tuolloin asennettiin kolmas kopio Vana Toomaksesta suojelemaan Tallinnaa.

Vuonna 1952 asennettu versio oli ajautunut tähän mennessä niin huonoon kuntoon, että sen miekka oli katkennut ja pudonnut maahan (luultavasti päätyen paikallisen keräilijän kokoelmiin, sillä sitä ei ole ikinä löydetty).

Alkuperäinen tuuliviiri löytyy nykyään säilöstä raatihuoneen tiloissa (sen kellarikerroksesta), ja vuoden 1952 kopio on näytillä puolestaan Tallinnan kaupunginmuseossa.

Kesäaikaan raatihuoneen torniin on pääsy myös vierailijoilla, josta voit ihailla samoja näkymiä kuin Vana Toomas aikoinaan tarkkaillessaan aluetta tulipalojen varalta.

Vanhan Toomaksen nimi löytyy kaikkialta muualtakin modernin Viron alueella – matkamuistoista, juomalaseista, ravintoloiden nimistä, savukemerkeistä, bändien nimistä, liköörimerkeistä, jne. – ja tästä sankarista on tehty jopa elokuva.