Tallinnan (ja samalla Viron) rahayksikkö on ollut 1. tammikuuta 2011 alkaen Euro.
Virosta tuli vuoden 2011 alusta euroalueen jäsen, ja jakaa siten saman rahayksikön Suomen ja 16 muun Euroopan Unionin jäsenmaan kanssa.
Viron liityttyä euroon rahayksikköä käytti päivittäisenä rahanaan (kolikot ja setelit) tuolloin yhteensä yli 330 miljoonaa eurooppalaista.
Euron tullessa käyttöön Virossa vuoden 2011 alusta maassa oli alkuun parin viikon periodi, jolloin maksuja pystyi tekemään myös vanhoilla Viron kruunuilla.
Tämä periodi päättyi 14. tammikuuta 2011, ja nykyisin maksuvälineenä maassa kelpaa ainoastaan euro.
Viro valmistautui rahanvaihtoon huolellisesti, ja kiitos maan keskuspankin kiinteän yhteistyön Euroopan Komission ja Euroopan Keskuspankin kanssa, muutos oli erittäin mutkaton ja menestyksekäs.
Siirtymäkauden aikana Virossa ei ilmoitettu merkittävistä ongelmista pankeissa, posteissa, tai vähittäiskaupoissa, vaikkakin joitakin jonoja syntyi maan pankeissa, kun asiakaspalveluiden käyttö nousi 3-5 kertaiseen normaalista.
Siirtymäkauden jälkeen (lauantaina 15. tammikuuta 2011) Viron keskuspankki arvioi noin 13% virolaisista edelleen pitäneen hallussaan vanhoja krooni-rahayksikköjä.
Näitä pystyi vaihtamaan ilman vaihtopalkkiota maan pankeissa saman vuoden kesäkuuhun. Nykyisin, ilman ajallista takarajaa, vanhat kroonirahat voi vaihtaa maan keskuspankin konttoreissa ilman vaihtopalkkiota euroihin.
Kuten Suomessakin, Viron euro-kolikoista löytyy omanlaisensa maapuoli kansallisella symboliikalla varustettuna.
Kussakin virolaisessa euro-kolikossa maapuolen kuvana on maantieteellinen luonnos Virosta maana, jonka ohessa on sana “Eesti” ja vuosiluku “2011”.
Kahden euron kolikon reunustaa kiertävä kirjaimisto on “EESTI”, joka toistuu kahdesti oikeinpäin ja käänteisenä.
Viron eurokolikoiden kansallisen puolen kuva valittiin julkisen design-kilpailun perusteella, jossa asiantuntijoiden jury karsi ehdotuksia ensin 10:een parhaaseen kuvaelmaan.
Voittava design valittiin näistä kymmenestä kansallisena puhelinäänestyksenä, johon osallistuminen oli avoinna kaikille maan kansalaisille.
Puhelinäänestyksen voitti taiteilija Lembit Lõhmuksen ehdotus.
Euron historia rahayksikkönä
Euroraha luotiin vuonna 1999, kun 11 maata kiinnitti peruuttamattomasti valuuttojensa väliset vaihtokurssit, alkaen käyttää yhtenäistä raha-ja valuuttapolitiikkaa Euroopan Keskuspankin alaisuudessa.
Kreikka liittyi rahaliittoon vuonna 2001.
Rahaliitto sai konkreettisen muodon EU:n arkipäiväisessä elämässä vuonna 2002, kun euro setelit ja kolikot otettiin käyttöön.
Slovenia otti euron käyttöön tammikuusta 2007, jota seurasi Kyproksen ja Maltan liittyminen vuonna 2008, ja edelleen Slovakian vuoden 2009 alusta.
Viro toteutti oman siirtymisensä euroon näiden maiden kokemuksista oppia hakien, ottaen eurorahat käyttöön yhdellä rymäyksellä vanhojen rahojen rinnalle ja lyhyellä siirtymäkaudella.
Tästä strategiasta on alettu käyttää nimitystä “Big-bang scenario” ja se on osoittautunut toimivaksi tavaksi vanhasta valuutasta euroon siirtymiselle maissa joissa se on toteutettu, Viro mukaanlukien.
Suuri osa vanhoista Viron kruunuista otettiin pois käytöstä kahden viikon kestäneen siirtymäkauden aikana.
Vanhasta valuutasta euroihin siirtymisen vaihtokurssiksi kiinnittyi peruuttamattomasti 1 EUR = 15.6466 EEK, joka on pysyvästi käytössä Viron keskuspankissa tehdyissä kruunujen vaihdoissa euroiksi.