Tallinnan vanhastakaupungista löytyvä Suurkillan talo on yksi tämän keskiaikaisen kaupunginosan hienoimpia ja arvokkaimpia rakennuksia, toimien nykyään Viron historiallisen museon tiloina.
Tämän gotiikan tyylisen rakennuksen pystyttivät vuonna 1410 Tallinnan saksalaisten kauppiaiden yhdistyksen jäsenet (Suurkiltalaiset), eivätkä hansaliiton suurkauppiaiden kilta, kuten joskus erheellisesti väitetään.
Paikka valmistui silloisen pääkadun varrelle, kivenheiton päähän raatihuoneesta ja sen markkinapaikkana toimineesta torista, vanhankaupungin ytimestä.
Kiltatalotoiminnan ohella Suurkillan talo on vuosisatojen varrella ollut tapahtumapaikkana erilaisille historiallisille tilaisuuksille, aina yltäkylläisistä juhlista jumalanpalveluksiin ja oikeudenkäynteihin saakka.
Talo on ollut myös Tallinnan sosiaalisen elämän keskus, sillä sen kellarikerros toimi jo keskiajalta (1437) saakka suosittuna viinikellarina, 1800-ja 1900-luvuilla (toiseen maailmansotaan saakka) viinikrouvina nimeltään “Das Süsse Loch” (suomeksi: “Makea kolo”).
Rakennus otettiin sen yläkerrosten suhteen pörssitalo-käyttöön 1800-luvun aikana, jolloin talossa vietettiin myös vilkasta kulttuurielämää.
Tämä kulttuuritraditio elää tiloissa edelleenkin, sillä paikka on ollut osa Viron historiallisen museon toimintaa vuodesta 1952 saakka. Viimeksi tilat jälleenrakennettiin ja peruskorjattiin tätä museotarkoitusta varten vuosina 2010–2011.
Pikk 17
10133 Tallinna
Aukioloajat: 1.5.–30.9. ma-su klo 10–18, 1.10.–30.4. to-ti klo 10–18
Suurkillan talon arkkitehtuuri
Suurkillan talo on toteutettu myöhäiseen gotiikan arkkitehtuurin tyyliin, korkeahuippuisella katolla, joka on muuttunut vain vähän paikan alkuperäisen rakentamisen jälkeen.
Fasaadin suhteen kaikkein huomiotaherättävin seikka on rakennuksen portaali, jonka osana olevat tammiovet on varustettu massiivisilla, 1430-luvulla valmistetuilla pronssikolkuttimilla.
Näitä kolkuttimia pidetään yhtenä parhaista esimerkeistä Tallinnan keskiaikaisesta pronssivalannan taiteesta.
Kummastakin kolkuttimesta löytyy omistuskirjoitus:
- Oikeanpuolinen kolkutin: “anno domini milessimo CCCCXXX O rex glorie xpe veni in pace (suomeksi: “Herran vuonna 1430 Oi, loistava kuningas Kristus, tule rauhanomaisin aikein”).
- Vasemmanpuolinen kolkutin: “got d’ ghebenediet al dat hus is vnde noch komen sal” (suomeksi: “Jumala siunatkoon kaikki tässä talossa olevia, ja niitä, jotka vielä tulevat tänne”).
Tammiovet sisältävät kolkuttimien ohella myös takoraudasta tehtyjä ruusukekuviointi-päällysteitä.
Rakennus omasi alunperin suorakulmaiset ikkunat, mutta ne vaihdettiin vuonna 1890 nykyisiksi, perinteisen gotiikantyylin teräväkaarteisiksi versioiksi.
Pääjulkisivun osana löytyvät lisäksi pienikokoiset Suurkillan vaakunasymbolit: hopearisti punaisella kilvellä.
Voit löytää näitä Suurkillan symboleita muualtakin talon rakenteiden osista, kuten sisätilojen portaalien yhteydestä, jotka lisättiin rakenteisiin vuonna 1551.
Suurkillan talo muodostui alunperin kahdesta tilavasta hallista.
Suurin näistä tiloista oli suuri kiltasali (aikanaan Tallinnan suurin maallinen sali), jonka holvikattoa tukee kolme massiivista pylvästä, jotka ovat omalta osaltaan säilyneet nykypäiviin saakka vain vähäisin muutostöin.
Pieni kiltasali ei valitettavasti kuitenkaan ole säilynyt alkuperäisessä muodossaan, johtuen rakennuksen myöhemmistä laajennustöistä, joiden yhteydessä se jaettiin useampaan pienempään tilaan.
Näitä laajennustöitä tehtiin vuonna 1413, kun Suurkilta hankki omistukseensa viereisen rakennuksen, jonka yhteyteen rakennettiin mm. pihaportit.
1500-luvulla rakennukseen lisättiin sen päätytorni ja tuuliviiri, kuin myös pääsisäänkäynnin yläpuolella sijaitseva valolyhty-rakenne. Vuonna 1551 taloon tehtiin lisärakenne, ns. valmisteverokamari, Börsin käytävän päätyyn.
1800-luvulla rakennuksen ikkunat jälleenrakennettiin uusgotiikan tyyliin, ja samalla paikan sisätilat uudistettiin (mm. uusgotiikan tyylisillä ovilla) sekä pieneen saliin tilattiin kaksi lunette-maalausta.
Nykyään rakennuksessa toimii Viron historiallinen museo, mm. jonka kolikkokokoelma on näytillä valmisteverokamarin tiloissa.
Pysyvät näyttelyt
Viron historiallinen museo avasi Suurkillan talon tiloissa pysyvän näyttelyn nimeltään “Selviytymisen henki. 11000 vuotta Viron historiaa” toukokuun 28, 2011.
Paikka valittiin tämän museon tärkeimmän näyttelyn tiloiksi talon 600-vuotta pitkän historiansa ansiosta, johon on kuulunut satojen vuosien ajan vanhankaupungin kulttuuri-ja sosiaalielämän keskuksena toimiminen.
Luonteeltaan tämä innovatiivinen ja kokeellinen näyttely on Viron puitteissa ainutlaatuinen kokonaisuus.
Näyttely on yksi parhaista tavoista tehdä valloittava yleiskatsaus Viron historiaan – kokonaisuutena, jonka tarkoituksena on myös inspiroida uusien Tallinnan tarinoiden syntymistä.
Virolaisten ihmisten itsepintainen ja ajoittain myös jääräpäinen luonne on muodostanut maahan poikkeuksellinen ympäristön ja uniikin kulttuurin, joka on kuin luotu selviytymään maailman myllerryksissä.
Näyttely tutkii virolaisten ihmisten historiaa useiden huoneiden tiloissa olevilla, eri aihepiirejä lähestyvillä näytteillepanoilla.
Rahahuone “Superrikkaaksi?” luo katsauksen Viron alueella käytettyihin maksuvälineisiin.
Kellarikerros tarjoaa puolestaan mahdollisuuden oppia Suurkillan ja rakennuksen historiasta, ja muistella entisen tiloissa toimineen viinikellarin – “Das Süsse Loch” / “Makea kolo” – aikoja (1437 – toinen maailmansota).
Voit osallistua suoraan Viron historiallisiin tapahtumiin näyttelyyn kuuluvan interaktiivisen aikakapsulin avulla.
Näyttelytilojen Asekamari ja Eksperimentaarium koulutuspiste ovat myös täynnä potentiaalisia mielenkiintoisia löydöksiä kävijälle.
“Esineen henki” -näyttely esittelee puolestaan Viron historiallisen museon kokoelmien eksoottisimpia ja harvinaisimpia esineitä.
Ulkonäyttely “Historian kulku”, Börsin käytävän yhteydessä, tarjoaa pikakurssin Viron historiaan, jota täydentää sisäpiha täynnä nuoremmille vierailijoille tarkoitettuja aktiviteetteja.
Muusikot ovat tunteneet Suurkillan talon pääsalin erinomaisen akustiikan jo keskiajalta saakka.
Nykyisin konserttiperinteen jatkumista varmistaa tiloihin tuotu, Estonian pianotehtaan ensimmäistä valmistusnumeroa kantava salonki- ja konserttiflyygeli.
Yksi tapa tehdä kierroksestasi “Selviytymisen henki. 11000 vuotta Viron historiaa” pääsalin näyttelyyn astetta mielenkiintoisempi, on ottaa tarjolla oleva ääniopas.
Nämä audio-oppaat sisältävät näyttelyn tekstit, kuin myös lisäinformaatiota tärkeimmistä näyttely-esineistä ja Suurkillan salin arkkitehtuurillisista yksityiskohdista.
Äänioppaita, jotka ovat ilmaisia, on saatavilla suomeksi, viroksi, espanjaksi, saksaksi, ja venäjänkielellä.
Suurkillan saliin ja tilojen näyttelyyn järjestetään erillisestä tilauksesta (ja lisämaksusta) myös opastettuja kierroksia.
Näitä kierroksia, jotka kestävät 1,5 tuntia ja jotka ovat tarjolla 10-20 henkilön ryhmille, on tarjolla englanninkielellä, viroksi, sekä venäjäksi.
Järjestääksesi opastetun kierroksen, sinun täytyy olla yhteydessä museon henkilökuntaan vähintään 5 työpäivää ennen toivomaasi ajankohtaa.
Museomyymälä
Börsin käytävällä oleva museomyymälä on pienikokoinen, mutta sisältää paljon mielenkiintoista ostettavaa.
Suosituimpiin tuotteisiin lukeutuvat mm. matkamuistot Viron historialliseen museoon liittyen, Viron historiasta kertovat kirjat, postikortit, sekä museon omat talon viinit (jotka on valmistanut Luscher&Matiesen).
Museoputiikki on avoinna päivittäin klo 10-18.
Suurkillan talon historia
Tallinnan Suurkilta, jonka jäsenet olivat kaupungin mahdikkaimpia ja rikkaimpia kauppiaita, perustettiin noin vuonna 1325.
Näistä jäsenistä valittiin killan oltermannit, jotka johtivat organisaation toimintaa.
Suurkilta toimi alusta saakka läheisessä yhteistyössä Tallinnan kaupunginvaltuutettujen kanssa, ja kun tarve killan omalle rakennukselle syntyi, järjestö osti vuonna 1406 Bürgermeister Gosschalk Schotelmundin talon sisältäneen tontin läheltä raatihuonetta, Pikk-kadun varrelta.
Rakennustyöt pääsivät käyntiin vuonna 1407, ja jatkuivat aina vuoteen 1410 saakka. Sisätilat valmistuivat kokonaisuudessaan tosin vasta v. 1417.
Vuosien varrella Suurkillan rakennus on näytellyt useita erilaisia rooleja kaupungin elämässä:
- paikkana Suurkillan jäsenten juhlille,
- kulkueiden alku-ja päätöspaikkana,
- häiden pitopaikkana,
- jumalanpalvelusten tiloina (joiden suhteen se oli koko kaupungin paras paikka kahdenkymmenen vuoden periodilla Olevisten kirkon vuoden 1820 palon jälkeen),
- teatterina,
- hovitapahtumien järjestämispaikkana, sekä
- konserttisalina.
Rakennus tuli vuonna 1872 Tallinnan pörssikomitean ulottuville, joka muuttikin tilat pörssihuonekäyttöön.
Kun elokuvateknologia kehitettiin, Viron ensimmäinen filminäytös pidettiin täällä, Suurkillan salissa.
Vuodesta 1952 paikka on toiminut osana Viron historiallisen museon organisaatiota, yhdessä Maarjamäen linnan kanssa (joka sijaitsee lyhyen matkan (5 km) päässä vanhastakaupungista Piritaan päin).
Rakennus peruskorjattiin vuosina 2010-2011, uutta pysyvää näyttelyä, nimeltään “Selviytymisen henki. 11000 vuotta Viron historiaa” varten.