Tallinnan Teatteri NO99

Vuonna 2004 perustettu Teatteri NO99 koostuu 11-jäsenisestä näyttelijäryhmästä sekä ohjelmistosta, joka edustaa Tallinnan modernin esittävän teatteritaiteen parhaimmistoa.

Teatteriryhmä, jonka perustivat Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper, on saanut vuosien myötä suuren yleisön ja kansainvälistä mainetta, kiitos etenkin särmikkään materiaalin, erinomaisten lavastuksien, sekä huippunäyttelyn.

Teatteri NO99 Tallinna

Teatterirakennus, joka sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa, Viron musiikki- ja teatteriakatemian vieressä, sisältää kaksi esiintymissalia sekä jazz-iltoihin käytetyn kellarin.

NO99 tuotti ensimmäisen näytelmänsä vuotta perustamisensa jälkeen, 2005, ja nykyisin ryhmä tuottaa noin 3-4 uutta näytelmää per ohjelmistokausi.

Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper seurueineen tekevät usein yhteistyötä näiden näytelmien luomisessa, improvisoiden kohtauksia ja tekstejä, käyttäen ohjaajien ideoita referenssipisteinä.

Näytelmät saavat lopullisen muotonsa näiden improvisaatioiden kautta, ja näin luodulla materiaalilla on keskeinen rooli teatterin repertuaarissa.

Viime vuosina teatteriseurue on ollut erittäin menestyksekäs kansainvälisesti.

Ryhmä on osallistunut lähes 30:een kansainväliseen festivaaliin, mukaanlukien Wiener Festwochen, Cut & Paste 2 (HAU, Berliini), Baltic House (Pietari), Politik im Freien Theater (Köln), auawirleben (Bern), KONTAKT (Torun, Puola), Tampereen Teatterikesä (Tampereen teatterifestivaali), jne.

Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper ovat työskennelleet parivaljakkona yli kahdeksan vuoden ajan, tuoden yleisölle tänä aikana yli 20:tä tuotantoa.

Yhdessä he ovat NO99 teatterin perustajia, luovia johtajia, sekä ainoita talonsisäisiä ohjaajia.

Heidän osaamisensa on palkittu vuosien varrella useilla palkinnoilla, mukaanlukien Viron paras ohjaaja, paras tuotanto, sekä paras lavastus.

NO99 teatteri sali TallinnaRyhmän ajankohtaista ohjelmistoa, jonka yksityiskohdat on luettavissa teatterin nettisivuilta (www.no99.ee), esitetään kahdessa salissa, “Teatterisali” (pääsali) sekä “Pieni sali”.

Rakennuksesta löytyy myös 100-paikkainen ravintola ja kahvila.

Lipunmyyntitoimisto ja kahvila ovat avoinna ma-ke klo 10-23, pe klo 10-01, la klo 12-01.

Paikan keittiö avautuu klo 12 ja sulkeutuu tuntia ennen kahvilan sulkemisaikaa.

Koska teatterirakennus sijaitsee Tallinnan keskustassa, sinulla on useita vaihtoehtoja parkkeerauksen suhteen.

Voit jättää polkupyöräsi joko ulkopuolella olevaan polkupyörätelineeseen tai sisäänkäyntihallin yhteydessä olevaan polkupyörävarastoon.

Auton voi parkkeerata teatterin takana olevalle parkkialueelle. Sisäänkäynti tälle parkkitilalle on Kentmanni-kadulta.

Parkkialue, joka on ilmainen sekä teatterin asiakkaille että kahvilassa kävijöille, avautuu klo 17:30 ja se suljetaan kahvilan suljettua ovensa.

Huomaa, että et voi jättää autoasi teatterirakennuksen eteen, josta löytyvät parkkipaikat kuuluvat Viron puolustusministeriölle. Tähän kohtaan jätetyt ajoneuvot hinataan pois Tallinnan liikenneviranomaisten toimesta.

Teatteri NO99
Sakala 3
10141 Tallinna
Aukioloajat: ma-ke klo 10-23, pe klo 10-01, la klo 12-01

NO99 teatterin taustat

Teatteri NO99 TallinnassaTeatteri NO99 on tallinnalainen teatteri, joka aloitti operointinsa helmikuussa 2005.

Kyseessä on valtiorahoitteinen ohjelmistoteatteri, jolla on oma, kahden teatterisalin kokoinen rakennuksensa Tallinnan keskustassa.

Teatterin taiteellinen johtaja on Tiit Ojasoo, Ene-Liis Semperin toimiessa päälavastaja-ohjaajana.

Seurue koostuu puolestaan 11 näyttelijän ryhmästä.

NO99 tuottaa ohjelmistokausittain 2-4 uutta tuotantoa rakennuksen pääsalia varten.

Tämän ohella erilaiset yhteistuotanto projektit (esimerkiksi teatterikoulun kanssa) saavat ensi-iltansa rakennuksen pienessä salissa.

Draamatuotannot esitetään pääasiassa pääsalin tiloissa.

Seurueen esittämät tuotannot ovat tunnettuja pyrkimyksestään taiteelliseen täsmällisyyteen sekä sosiaaliseen ajankohtaisuuteen.

Tekstit ovat usein ohjaajien itsensä luomia (tai tehtyjä yhteistyössä näyttelijöiden kanssa).

Ryhmä on tuottanut ajoittain myös adaptioita filmikäsikirjoituksista.

Osassa tapauksia lavalle on tuotu viimeisteltyjä draamatekstejä.

Kirjailijoihin, joiden työt ovat olleet tuotantojen kohteena, kuuluvat mm. McDonagh, Kurosawa, Tarkovski, Jarry, Mishima, Chekhov, sekä Shakespeare.

Teatterirakennuksen suuressa ja pienessä salissa järjestettyjen esitysten ohella näytelmiä on toteutettu ulko-ilmatiloissa: vanhalla uima-altaalla (“Seitsemän samuraita”) ja kolmen hylätyn lentokonehangaarin tiloissa (“Kuningas Ubu”).

Seurue organisoi lisäksi ns. yhden kerran “toimintoja”, jossa testataan erilaisia tavallisesta ohjelmistosta huomattavan poikkeuksellisia ideoita.

Vaikka Ojasoo ja Semper ovat teatteriseurueen ainoita talonsisäisiä ohjaajia, myös ulkopuoliset, virolaiset sekä ulkomaiset ohjaajat – esimerkkeinä Sebastian Hartmann ja Aleksander Pepeljajev – ovat tuottaneet NO99-näytelmiä.

Vierailevien ohjaajien tapaan seurueen toimintaan osallistuu usein muissa teattereissa pääasiassa toimivia vierailevia näyttelijöitä.

NO99 on voittanut tuotannoistaan useita kansallisia ja kansainvälisiä festivaalipalkintoja, myös lavastuksen ja näyttelytyön suhteen.

Seurue on kutsuttu vuosien varrella osallistumaan useisiin kv. festivaaleihin, muun muassa Itävaltaan (Wiener Festwochen), Saksaan, Venäjälle, Sveitsiin, Puolaan, Suomeen, Liettuaan, ja moniin muihin maihin.

Toimintaan ovat tuotantojen täydentäjäksi tulleet vuosien mittaan myös erilaiset julkaisut.

Lippujenvaraus näytäntöihin

Voit varata liput NO99-teatterin näytöksiin useammallakin eri tavalla.

Yksi helpommista tavoista ostaa liput on virolaisen lippuja myyvän Piletimaailm kautta, joko sen fyysisistä toimipaikoista tai nettikaupasta (www.piletimaailm.com, myös suomenkielisenä versiona).

Teatterirakennuksen oma lippumyymälä on avoinna ma-to klo 10-23, pe klo 10-01, sekä la klo 12-01. Varauksia lipuille voi tehdä puhelimitse, faksilla, tai sähköpostitse.

Yksittäiset etukäteen varatut liput tulee ostaa vähintään viikkoa ennen näytelmän ajankohtaa, ja ryhmätilausten suhteen kaksi viikkoa etukäteen.

NO99 ravintola ja Jazzclub

NO99 teatterikahvila on paljon enemmän kuin pelkkä kahvila.

NO99 teatterikahvila-ravintola Tallinna

Paikassa yhdistyvät rento ilmapiiri, elegantti arkkitehtuuri, sekä live Jazz-musiikki joka perjantai. Vastaavanlaisia paikkoja löytyy muualta Tallinnasta lähinnä trendikkäästä Kalamajan kaupunginosasta.

Voit tilata kahvilassa myös ruoka-annoksia, a la carte ruokalistalta, joka on koottu virolaisen keittiöperinteen mukaisista resepteistä sekä tuoreista ja puhtaista raaka-aineista.

Voit tulla viettämään kahvilassa aikaa näytöksiä ennen ja niiden jälkeen, kuin myös lounaalle sekä illalliselle, vaikka et teatteritaiteesta välittäisikään.

Paikka avautuu klo 10, lounasmenu on voimassa klo 12 alkaen, ja toiminta jatkuu myöhäiseen iltaan saakka.

Jazzclub

Viron Jazz-liitto (Eesti Jazzliit) perustettin virolaisten jazz-muusikkojen toimesta huhtikuussa 2004, edistämään maan jazz-musiikin tunnettavuutta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Eesti Jazzliit on järjestänyt vuodesta 2004 noin 140 erilaista jazz-konserttia vuosittain, yhteensä kuudessa eri Viron kaupungissa.

Jazz-iltamia ovat saaneet kokea Tallinna, Tartto, Rakvere, Viljandi, Kuressaare sekä Pärnu.

Eesti Jazzliit on tuottanut tämän musiikkilajin ystäville lisäksi kolme kokoelma-CD:tä maan jazzin parhaimmistosta.

Theatre NO99 Jazz Club sijaitsee teatterirakennuksen tiloissa, osoitteessa Sakala 3. Pöytävaraukset iltamiin tapahtuvat joko sähköpostilla tai puhelimitse.

Voit löytää Viron Jazz-liiton nettisivuilta (www.jazz.ee) tietoa maan jazz-muusikoista, festivaaleista, keikoista, sekä klubeista.

Lippuja liiton järjestämiin tapahtumiin saa Pieltimaailm-lippumyymälöiden ja nettisivujen kautta.

NO99 olkiteatteri (Põhuteater)

Alusta saakka NO99 teatteriseurueen idea kesäisestä “olkiteatterista” pohjautui installaation luomiseen, laajantamaan tallinnalaisten ymmärtämystä teatterille mahdollisista tiloista.

“Olki” lisättiin tähän kokonaisuuteen sen ominaisuuksiensa takia – tavallinen rakennusmateriaali, joka pitää sisällään arkkitehtuurillista voimaa ja tekstuurin kauneutta.

Tämän väliaikaisen teatteritilan kohteeksi valittiin Skonen bastioni, joka oli rakenteena ajautunut syrjäytyneisyyden tilaan.

Osana tätä väliaikaista teatteria tuli tarve myös uudenlaiselle julkiselle tilalle: puiden alla oleva miellyttävä paikka, josta on näkymät merelle, mukana piste kirjojen lainaamista varten, lasten leikkitiloja, iso shakkilauta sekä pieni kahvila.

Teatteri toimisi osana tätä nykyaikaista pop-up kulttuuria.

Väliaikaisen teatterin luonteeseen kuului myös vierailevien taiteilijoiden kutsuminen osaksi tätä kesäistä teatteritapahtumaa.

Korostamaan teatterin väliaikaisuutta, myös olkiteatterin rakennus oli tarkoitettu toimimaan vain viiden kesäkuukauden ajan.

Siten kukin NO99 kesäteatterikokemus on ainutlaatuinen elämys, joka päättyy syksyn saapumisen myötä. Voit tutustua NO99 kesäteatteritoimintaan paikan nettisivujen kautta, osoitteessa pohuteater.no99.ee.