Tallinnan teatterit ja elokuvateatterit

Yksi tapa viettää kulttuurilomaa Viron puolella on hyödyntää Tallinnan teatterit ja elokuvateatterit tarjontaa, paikkoja kuten Viron kansallisooppera tai Forum Cinemas ketjun Coca-Cola Plaza kompleksi.

Vaikka Tallinna ei saata olla samanlainen kulttuurin metropoli kuin esimerkiksi Lontoo, Pariisi, tai New York, kaupungin tarjonta on silti teatteri-elämän suhteen erittäin tasokas.

Kulttuurielämän kohokohtina toimivien teattereiden ja oopperatalon lisäksi voit viettää lomaa mielenkiintoisissa museoissa, gallerioissa, ja jopa muutamassa taide-elokuvateatterissa (Hollywood-tuotantoja esittävien paikkojen ohella).

Yksi hyvä sivusto, jonka avulla pääset ajantasalle Tallinnan ajankohtaisista kulttuuritapahtumista, on www.culture.ee.

Sivusto on tietokanta sekä Tallinnan kulttuuritapahtumista että virolaisista kulttuuri-instituutioista, esitellen niiden työskentelyä ja institutionaalista johtoa.

Kino Artis
Estonia pst 9
10143 Tallinna
www.kino.ee

Kino Artis elokuvateatteri Tallinna

Solaris kauppakeskuksesta löytyvä kaksivalkokankainen Kino Artis on keskittynyt toiminnassaan taiteellisempaan laitaan elokuvatarjontaa.

Elokuvateatteri on hyvä paikka löytää palkintoja voittaneita filmejä Euroopasta ja Aasiasta, dokumentaareja, lasten elokuvia, lastenpäiviä paikallisten ensi-iltaelokuvien suhteen, sekä erikoisnäytäntöjä.

Näistä Artis Cineman lastenpäiviin kuuluvat vauvapäivä keskiviikkoisin sekä sarjakuva-aamut lauantaisin ja sunnuntaisin taaperoita varten.

Lastenpäivien avulla äidit voivat unohtaa hetkeksi vaipanvaihdot ja pottakoulutusvinkit, ja nauttia maailmanluokan elokuvista.

Näiden erikoisnäytäntöjen aikana näytäntösalia pidetään hieman valoisampana ja filmin ääniä hieman hiljaisempina.

Näytäntöihin tulevat äidit voivat jättää lastenvaunut joko eteisaulaan tai ottaa ne mukaan suoraan elokuvasaliin.

Artis Cineman tiloihin kuuluu lastenhoitohuoneita sekä erikoismenu kahvilassa.

Taaperoiden sarjakuvat esitetään usein ilman dialogia, tai ne on dubattu vironkielelle.

Klaabu leikkihuone löytyy tiloista kätevästi viihdyttämään perheen pienimpiä.

Artis on myös Tallinnan ainoa elokuvateatteri, joka näyttää viimeisimpiä Viron julkaisuja englantilaisilla tekstityksillä.

Muihin erikoistapahtumiin elokuvateatterin tiloissa lukeutuvat elokuvaviikot sekä filmifestivaalit.

Kino Sõprus
Vana Posti 8
10146 Tallinna
www.kinosoprus.ee

Kino Sõprus elokuvateatteri Tallinna

Sõprus (suomennettuna ‘Ystävyys'”) on vanhankaupungin elokuvateatteri filmitaiteen aidoille ystäville, näytäntöinä ollessa huippuvalintoja kansainvälisiltä elokuvafestivaaleilta.

Filmit näytetään useimmiten niiden alkuperäisellä kielellä, virolaisilla ja/tai venäläisillä tekstityksillä varustettuina.

Tiloissa järjestetään myös elokuva-alan festivaaleja, filmiviikkoja, sekä retrospektiivisiä näytäntöjä.

Coca-Cola Plaza
Hobujaama 5
10111 Tallinna
www.forumcinemas.ee

Coca-Cola Plaza elokuvateatteri Tallinna

Aivan Tallinnan ydinkeskustasta löytyvä Coca-Cola Plaza kuuluu Baltian alueen suurimpiin multiplex-elokuvateattereihin.

Elokuvateatteri sisältää yhteensä 11 näytäntösalia, maailmanluokan äänentoistojärjestelmän, sekä Tallinnan mukavimmat näytäntösalin penkit.

Useimmat tarjolle tulevista filmeistä ovat kansainvälisiä hittifilmejä etenkin Hollywoodista, jotka näytetään niiden alkuperäisellä kielellä (tyypillisesti englanniksi), vironkielisin ja venäläisin tekstityksin.

Mikäli etsit luksusmaisempaa elokuvakokemusta, voit ostaa lipun eksklusiiviseen A. Le Coq sviittiin, jossa on yhteensä 40 istuinta sekä liitännäinen baari-alue näkymin vanhaankaupunkiin.

Viron draamateatteri (Eesti Draamateater)
Pärnu mnt 5
10143 Tallinna
Aukioloajat (lipunmyynti): ma-su klo 11-19
www.draamateater.ee

Viron draamateatteri Tallinna

Viron draamateatteri on maan suurikokoisin ei-musikaalinen teatteri, ja tuottanut kaikelle kansalle soveltuvaa teatteria vuodesta 1924 saakka.

Lavalle tuodaan muun muassa läntisten näytelmäkirjailijoiden huipputöitä, kuin myös virolaisten kirjailijoiden näytelmätuotantoa.

Teatteri toimii kauniissa Art Nouveau rakennuksessa vuodelta 1910, aivan Tallinnan vilkkaimman keskustan alueella.

Draamateatterista löytyy kaksi salia, kodikkaita baareja, sekä elegantteja aulatiloja.

Näytännöt alkavat kello 19, poikkeuksena lasten sunnuntaiden näytännöt, joiden showt alkavat klo 12.

Fine 5 tanssiteatteri
Lai 9
10133 Tallinna
www.fine5.ee

Fine 5, joka lukeutuu Viron tunnetuimpiin nykytanssin seurueisiin, on ollut pioneerina maan tanssikulttuurin kehittämisessä siitä saakka, kun ryhmä aloitti toimintansa vuonna 1992.

Teatteri on tuottanut Rene Nõmmikin ja Tiina Olleskin johdolla yli 40 täysipitkää ja lyhyttä teosta, kehittäen samalla ainutlaatuisen ja alkuperäisen esitystyylin näytöksiinsä.

Kanuti Gildi SAAL
Pikk 20
10133 Tallinna
www.saal.ee

Aikanaan yhtenä Tallinnan keskiaikaisena kiltasalina toiminut tila on nykyisin kotina kaupungin yhdelle parhaista nykyaikaisen tanssin tapahtumapaikoista.

Salissa järjestetään tiuhaan tahtiin innovatiivisia virolaisten ja kansainvälisten esiintyjien performansseja, kokeilevassa ja taiteellisessa miljöössä.

Kanutin killan rakennus löytyy Olevisten killan vierestä, osoitteessa Pikk 20.

Erotat rakennuksen ympäristöstään, sillä tämä kolmiharjakattoinen, vuosina 1863-1864 jälleenrakennettu kiltatalo edustaa upeaa, englantilaisen gotiikan arkkitehtuurin inspiroimaa Tudor-tyyliä.

Julkisivun yksittäisinä kohokohtina löytyvät Martti Lutherin sekä Pyhän Kanutin patsaat.

Katusekino
Viru väljak 4/6
10153 Tallinna
Aukioloajat: 15.05-31.08.2014 ma-pe klo 12-02, la-su klo 17-02, lipunmyynti alkaa 2 tuntia ennen ensimmäistä näytäntöä
www.katusekino.ee

Katusekino Tallinna

Keskustasta löytyvän Viru Keskus ostoskeskuksen katto muutetaan jokaisena kesänä unohtumattomaksi, Katusekino (suomeksi ‘Kattokino’) ulkoilma-elokuvateatteriksi, jossa voit nähdä parhaita elokuvia uniikissa ympäristössä.

Voit asettautua katsomaan näytäntöjä joko yhteen tarjolla olevasta 400:sta kansituolista, tai etsiä paikan terassikahvilasta, ihaillen panoramisia näkymiä Tallinnan pilvenpiirtäjiin filmin alkua odotellessa.

Näytäntöjä järjestetään jokaisena viikonpäivänä, kulloinkin eri tarjonnalla – filmivalikoiman sisältäessä kaikkea aina kulttifilmeistä ajattomiin klassikoihin ja tuoreisiin julkaisuihin saakka, kaikkien ollessa huolellisesti valittuja Viron filmiyhteisön toimesta.

Elokuvat heijastetaan erikoiselle 12,5m x 8,5m ulkoilmakankaalle, ja filmin äänimaailma tulee korviisi korkealaatuisten Wi-Fi kuulokkeiden kautta, joka tarkoittaa myös, että kukaan ei häiriinny, vaikka juttelisitkin näytännön aikana ystäviesi kanssa.

Myös säänvaihtelut on otettu huomioon, sillä kattotiloista löytyy sateenpitäviä suojia, ja viileämpiä iltoja varten kaikkia kävijöitä varten on varattuna pehmeitä, lämpimiä fleecepeitteitä.

Katusekinon kahvila ja baarit ovat avoinna elokuvanäytäntöjen läpi, mutta paikan päälle kannattaa tulla muutamaa tuntia etuajassa, että vältät jonottamisen.

Terassikahvila on avoinna myös näytäntöjen ulkopuolella, päiväsaikaan, ja se onkin täydellinen käyntikohde aurinkoisina kesäpäivinä.

Varataksesi näytäntöön terassiaition, sinun tulee ostaa vähintään kuusi lippua.

Kinomaja
Uus 3
10111 Tallinna
www.kinoliit.ee

Vanhankaupungin osoitteessa Uus 3 sijaitseva kauniisti suunniteltu rakennus toimi kotina Viron elokuvaliiton pienikokoiselle elokuvateatterille, Kinomajalle.

Kinomaja on käytössä vain filmifestivaalien ja muiden erikoistapahtumien yhteydessä.

Viron kansallisooppera
Estonia pst 4
10143 Tallinna
Aukioloajat (lipunmyynti): ma-su klo 11-19
www.opera.ee

Viron kansallisooppera Estonia Tallinna

Viron kansallisooppera toimii majesteetillisessa, historiallisessa oopperatalossa, joka on osa “Estonia” teatterikompleksia, aivan Tallinnan ydinkeskustassa.

Viron “Estonia” kansallioopperan repertuaari koostuu klassisista ja nykyaikaisista ooppera-esityksistä sekä baletista, kuin myös opereteista, musikaaleista, ja usein järjestettävistä lasten näytännöistä.

Paikka erottuu ulkoisesti ympäristöstään Art Nouveau / neoklassisella rakenteellaan, jonka suunnittelivat aikoinaan suomalaiset arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn. Valmistuessaan vuonna 1913 paikka oli Tallinnan suurin rakennus.

Viron valtion sinfoniaorkesteri, Eesti Kontsert, pitää myös päämajaansa Estonia-teatterirakennuksen tiloissa.

NUKU-teatteri – Nukketaiteen museo ja keskus
Lai 1
10133 Tallinna
Aukioloajat (lipunmyynti): ma-su klo 10-18
www.nuku.ee

NUKU nukketeatteri lipunmyynti Tallinna

Viron nukketeatteri (Eesti Nukuteater) saa valtoihinsa kaikenikäisiä yleisöjä mielikuvituksellisilla tarinoillaan ja värikkäillä hahmoillaan.

Paikka tarjoaa lapsille tarkoitettuja lyhyitä näytäntöjä ja esityksiä, kestoltaan 30-45 minuuttia.

Tenavat ja teini-ikäiset on otettu huomioon valikoimalla näytäntöjä virolaisten kirjailijoiden saduista, musikaaleista, ja muista teoksista.

Nukketeatteri-shown näkeminen täällä on vaalimisen arvoinen myös aikuisille kävijöille.

Vanhassakaupungissa sijaitseva teatteri sisältää useita erilaisia näytäntölavoja, kuin myös hauskan, high-tech NUKU nukketaiteiden museon.

Museosektio antaa kuvan teatterin kulissientakaisesta maailmasta, luoden yleiskuvan paikan historiasta ja esitellen tusinoittain erilaisia näytännöissä tähtinä toimineita nukkeja.

Rakennuksesta löytyy jopa keskuksen oma lastenkahvila sekä makeiskauppa.

Jos vain ohitat NUKU:n rakennuksen vanhassakaupungissa (Nunne-kadulla), voit ihailla sen näyteikkunasta löytyvää söpöä mekaanista höyrylaite-teatteria.

Viron venäläinen teatteri (Vene Teater)
Vabaduse väljak 5
10141 Tallinna
Aukioloajat (lipunmyynti): ma-su klo 11-19
www.veneteater.ee

Viron venäläinen teatteri Tallinnassa

Viron venäläisen teatterin näytöntöihin lukeutuvat nykyaikaiset venäläiset ja länsimaiset näytelmät, venäläiset klassikot, virolaiset draamat, sekä jopa lasten sadut.

Aivan keskustan yhteydessä sijaitseva rakennus omaa elegantit sisätilat, ja sitä käytetään usein muodollisiin tapahtumiin, musiikki-ja runonlausunta-iltoihin, esityksiin, sekä salonki-iltoihin.

Tunnetut venäläiset seurueet ja esiintyjät tarjoavat usein venäläisen teatterin tiloissa näytäntöjään.

Paikan kiireinen ohjelmisto esitetään pääasiassa venäjänkielisenä, tarjolla ollessa simultaanitulkkaus viroksi.

Solaris Kino
Estonia pst 9
10143 Tallinna
www.solariskino.ee

Solaris Kino elokuvateatteri Tallinna

Tallinnan toiseksi suurin elokuvateatteri, Solaris Kino, operoi keskustan Solaris kauppakeskuksen ylimmästä kerroksesta löytyvissä tiloissa.

Tiloista löytyy yhteensä seitsemän elokuvasalia, esittäen viimeisimpiä kansainvälisiä hittifilmejä, mukaanlukien 3D versioita, huippulaatuisella Dolby surround-äänentoistolla varustettuna.

Salien pieni koko tekee käynnin täydellisen mukavaksi pienemmille katselijoille.

Studio Theatrum
Vene 14
10140 Tallinna
www.theatrum.ee

Vuonna 1994 perustettu Studio Theatrum tavoite on tukea ja jatkaa 1900-luvun tärkeimpiä luovia ja metodologisia suuntauksia lavastuksen ja näyttelemistekniikoiden suhteen.

Teatterin 80-asiakaspaikan kokoinen sali sijaitsee Tallinnan dominikaanisen luostarin latotalon kolmannessa kerroksessa (Vene 14).

Osa esityksestä pidetään myös viereisen Pyhän Katariinan luostarikirkon tiloissa.

Paikka antaa lisätietoja ja ottaa vastaan varauksia päivittäin klo 10-17, puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.

Tallinnan kaupunginteatteri
Lai 23
10133 Tallinna
Aukioloajat: ma-pe klo 11-19, la klo 15-19
www.linnateater.ee

Tallinnan kaupunginteatteri Hobuveski

Vuonna 1965 perustettu Tallinnan kaupunginteatteri (Tallinna Linnateater) on suurikokoinen, ainutlaatuinen teatterikompleksi.

Kaupunginteatteri koostuu seitsemästä näytössalista ja avarasta ulkoilmalavasta, kaikki hienon vanhankaupungin rakennuksen tiloissa.

Teatterin repertuaari sisältää maailmanklassikkoja sekä nykyaikaista draamaa, ja paikka tunnetaan etenkin sen innovatiivisista klassikkojen tulkinnoistaan.

Teatteri NO99
Sakala 3
10141 Tallinna
www.no99.ee

Vuodesta 2004 toiminnassa ollut palkittu Teatteri NO99 omaa pysyvän 11-jäsenisen näyttelijäseurueen, työskennellen Tiit Ojasoon ja Ene-Liis Semperin ohjauksessa.

Vuosien varrella teatteri on saanut suuren, uskollisen asiakaskunnan, kiitos seurueen esittämän kokeellisen materiaalin, hienon lavastuksen, sekä huippua olevan näyttelijätyön.

Teatterirakennus, aivan kaupungin keskustassa, sisältää kaksi salia sekä kellarin, jota käytetään jazz-esityksiin.

Von Krahl teatteri
Rataskaevu 10
10130 Tallinna
Aukioloajat (lipunmyynti): ma-su klo 9-23
www.vonkrahl.ee

Vuonna 1992 perustettu yleishyödylliseltä pohjalta toimiva Von Krahl teatteri oli aloittaessaan ensimmäinen yksityinen kokeellinen teatteri (ns. “Black Box” teatteri) Virossa.

Lukuisat virolaiset ja ulkomaiset seurueet, lavastajat, sekä koreografit ovat tuoneet projektinsa juuri tämän teatterin tiloihin nähtäviksi.

Von Krahl tuottaa nykyaikaista oopperaa, multimedia-esityksiä, katuteatteria, sekä tanssituotantoja.

Teatterin vanhankaupungin rakennus on suosittu tapahtumapaikka myös erilaisille vaihtoehtoismusiikin esityksille.

Voit ostaa lipun esityksiin Von Krahl teatterin vastaanotosta päivittäin klo 9-23, osoitteessa Rataskaevu 10, tai vaihtoehtoisesti Piletimaailm-ketjun Tallinnan toimipaikoista.