Piritan kaupunginosasta Tallinnaa löytyvä 314 metriä korkea TV torni on yksi kaupungin vaikuttavimmista nähtävyyksistä, tarjoten näköalatasanteen ja kahvila-ravintolan 170:ssä metrissä.
Kiertokäyntisi aikana paikassa voit myös nähdä tornista kertovan 3D-filmin, tutustua interaktiivisen näyttelyn avulla virolaisten suurimpiin saavutuksiin kautta aikain, sekä käydä läpi yleiskatsauksen tornin mielenkiintoiseen historiaan.
Tiloihin on rakennettu erikoisia panoramakuvaruutuja, jotka parantavat tornista olevia näkymiä kymmenen suurennuskertoimella, sekä tarjoavat mahdollisuuden vertailla, miltä näkymät näyttivät historiallisesti.
Kohokohtiin tornissa, joka peruskorjattiin vuosina 2007-2012 upeaan kuntoon, kuuluu myös mahdollisuus nauhoittaa oma videotervehdys paikan TV-studiossa.
Voit (lisämaksusta) kävellä tornin ulkoreunalla, rakennuksen “WalkingOnEdge” nimisessä huvituksessa.
Tämä Tallinnan keskeisiin maamerkkeihin kuuluva paikka, joka löytyy 6 km päässä keskustasta, Piritan kaupunginosasta, tarjoaa vuoden läpi lisäksi konsertteja, performansseja, näyttelyitä, sekä ulkoilma-tapahtumia.
Kloostrimetsa tee 58 A
11913 Tallinna
Aukioloajat: ma-su klo 10-19
Tornista löytyvät kohokohdat
Tornin kohokohdat alkavat sen ylösvievästä pikahissistä, joka vie Pohjois-Viron korkeimmalle näköalatasanteelle vain 49:ssä sekunnissa.
Kun ovet avautuvat ylhäällä (21. kerros), löydät itsesi keskeltä Viron yhtä moderneimmin suunnitelluista näyttelyistä.
Tämä futuristisen designin omaava näyttely on Viron ‘Hall of Fame’, joka luo yleiskuvan siitä mitä virolaiset ovat saavuttaneet aikojen kuluessa – sisältäen yhteensä 23 poikkeuksellista hetkeä maan historiasta.
Tärkein syy tulla ylös torniin on kuitenkin sen tiloista olevat 360-asteen näkymät ympäröivään Pohjois-Viroon ja Baltianmerelle 170 metrin korkeudesta.
Tiloihin on rakennettu tätä kokemusta parantamaan erikoisnäyttöjä, jotka mahdollistavat ajassa ja tilassa liikkumisen – näkymien 10-kertaisen suurentamisen ohella ne myös mahdollistavat kaupungin tarkastelun eri aikakausilla.
Huimapäisimpiä varten näköalatasanteelta löytyy lisäksi pyöreitä lasilattiaisia osioita, jossa voit tuntea leijailevasi 170-metrin korkeudella maan pinnasta.
Kesäaikaan toinen mahdollisuus uhmata korkeuksia on tilojen yhteydestä löytävällä ulkokannella.
Mikäli haluat nauttia kupin kahvia tai ruokailla Pohjois-Viron parhaimpien näkymien ääressä, tarjolla on TV-tornin kahvila, joka muuttuu iltaa kohti a la carte ravintolaksi.
Kahvila-ravintolan tiloissa on viikonloppuisin tarjolla viihdykkeenä kulinaaristen nautintojen ohessa live-musiikkia.
Pisteenä iin päällä tornin ensimmäisen yläkerroksen vierailussa on tiloissa esitettävä 15-minuuttia pitkä TV-tornista kertova 3D-elokuva (venäläisin ja englanninkielisin tekstityksin).
Vierailukokemuksesta on mahdollista ostaa myös kotiinvietäviä tuliaisia, tornin näköalatasanteen kerroksen lahjatavara- ja taidemyymälästä.
Myymälän valikoimiin kuuluu erilaisia matkamuistoja, näyttelyiden oheiskirjallisuutta, sekä lasitaidetta.
Näistä viimeistä ovat inspiroineet Dolores Hoffmanin lasimaalaukset, joita on näytillä tornin yläosan toisessa kerroksessa.
Toisesta kerroksesta tornin yläosaa löytyy lisäksi TV-tornin historia näyttely.
Näyttely kertoo koko tornin historian, mukaanlukien paikan rakentamisen, v. 1980 avaamisen olympiapurjehdusten yhteydessä, dramaattiset vuoden 1991 tapahtumat (Viron Neuvostoliistosta itsenäistymisen periodilla), aina vuoden 2012 uudelleenavaamiseen saakka.
Ylätason toisen kerroksen tiloissa on myös TV-studio, jossa voit käyttää muutaman minuutin oman videotervehdyksen nauhoittamiseen, ja lähettää sen samantien vaikkapa ystävillesi Suomen puolella.
Dramaattisin toisen kerroksen huvituksista on sen (lisämaksullinen) “Walk on the Edge”, joka on avoinna ma-su klo 10-18.
Walk on the Edge -huvituksessa kerrallaan 4 henkilöä voi kävellä – rakennukseen kiinnitetyin valjaisiin puettuina – pitkin tornin 22. kerroksen, 175 metrin korkeudessa olevaa reunustaa.
Yksi kävely kestää maksimissaan 30 minuuttia, ja osanottajat saavat halutessaan muistoksi tästä hurjapäisestä kokemuksesta valokuvan (jonka saat pyynnöstä suoraan sähköpostiisi ilman erillistä veloitusta).
Tallinnan TV tornin historia
Moskova valittiin vuoden 1980 kesäolympialaisten isäntäkaupungiksi, ja osana näitä kilpailuja, niiden purjehduskilpailut päätettiin pitää Tallinnassa.
TV-torni lisättiin olympialaisia varten rakennettavien kohteiden luetteloon, joka varmisti sen rakentamiseen tarvittaen resurssien saamisen.
Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit David Baziladze ja Juri Sinis, sekä insinöörit Vladimir Obydov ja Yevgeny Ignatov.
Koska samaan aikaan tuolloisen Neuvostoliiton alueella oli rakenteilla myös Vilnan TV torni, Tallinnan TV torni sai näistä kahdesta etusijan, ja Vilnan vastaavan rakennelman valmistumista siirrettiin vuodella.
Tornin rakennustyöt alkoivat vuoden 1975 aikana (syyskuun 30.), ja paikka valmistui ajallaan, vuoden 1980 kesäolympialaisia varten, muutamaa kuukautta vaille viidessä vuodessa.
TV torni – Viron korkein rakennus 314 metrin korkeudellaan – sai juhlallisen avajaisensa heinäkuun 11, 1980, tapahtumassa, johon osallistui suuri osa senaikaisista maan poliittisista merkkihenkilöistä.
Tornista tuli nopeasti yksi Tallinnan suosituimmista ajanviettopaikoista, jossa vietettiin sekä perhejuhlia että virallisia tapahtumia.
Kun Viro itsenäistyi Neuvostoliistosta vuonna 1991 (elokuun 20.), teevee-tornista muodostui yksi tärkeimmistä uuden itsenäisyyden symboleista.
Symbolisuus johtaa etenkin tornin tapahtumista tuona periodina, virolaisten vastustaessa neuvostojoukkojen paikan takaisinvaltaamista.
Näistä tapahtumista muistuttavat edelleen tornin alaosista löytyvät luodinjäljet.
Torni pysyi Viron uudelleenitsenäistymisen periodilla auki aina marraskuuhun 26, 2007 saakka, jolloin se suljettiin turvallisuussyistä (palontorjuntajärjestelmän vanhentuneisuuden takia).
Rakennuksesta tulikin peruskorjaustyömaata, jonka päättymisen myötä torni avautui uusittuna – sisätilojen uudesta suunnittelusta vastatessa KOKO Arhitektid – kävijöille keväällä 2012 (huhtikuun 5.).
Tallinnan TV tornia ja sen toimintaa hallinnoi nykyisin Levira (www.levira.ee), jonka omistavat 51% omistusosuudella Viron valtio ja 49% osuudella ranskalainen TDF Group.