Zara myymälät Tallinna – 3 liikettä & aukioloajat

Voit valita 3 Zara myymälät Tallinna vaihtoehdosta kaupungin puitteissa, mukaanlukien yksi vaateliike Ülemiste Keskus kauppakeskuksessa (Suur-Sõjamäe 4).

Muotiketju on espanjalainen, vaatteisiin ja asusteisiin erikoistunut vähittäiskaupparyhmä, jonka globaali päämaja sijaitsee Arteixossa, Espanjan Galiciassa. Firman jonka perustivat vuonna 1975 Amancio Ortega sekä Rosalía Mera.

Brändi on lippulaivaketju Inditex Group -konsernille, maailman suurimmalle muotivaatteiden jälleenmyynnin ryhmälle, joka omistaa myös esimerkiksi muotiketjut Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, sekä Bershka.

Zara myymälät Tallinna - Viru Keskus - Zara Men.

Viru Keskus – Zara Men.

Yhtiö on kuuluisa monipuolisesta ja jatkuvasti vaihtuvasta muodin valikoimastaan.

Tämän suhteen brändi tarvitsee vain 2 viikon periodin kehitelläkseen uuden tuotteen ja saadakseen sen myyntiin putiikkeihin, kun vastaava teollisuudenalan keskiarvo on kuusi kuukautta.

Nopean tuotteiden kehittelysyklinsä ansiosta Zara tuo myymälöihinsä vuosittain noin 10 000 uutta designia.

Ketju on saanut paljon kiitosta myös vaatteidensa laadusta, joka johtuu osaltaan siitä, että yhtiö ei ole siirtänyt (toisin kuin monet sen kilpailijat) tuotantoaan alhaisen kustannuksen maihin.

Zara myymälät Viro - Viru Keskus - Zara Women.

Viru Keskus – Zara Women.

Ehkä kaikkein epätavallisin brändin käyttämä strategia oli historiallisesti kuitenkin mainonnan täydellinen puuttuminen, omistajien keskittyessä käyttämään rahaa uusien putiikkien avaamiseen sen sijasta.

Mainonnan puuttuminen firman strategiasta on täydellinen vastakohta suoriin kilpailijoihin, ketjuihin kuten Uniqlo tai United Colors of Benetton.

Yhtiö panostaa poikkeuksellisen paljon asiakkaidensa mieltymysten ja tarpeiden selvittämiseen, sillä asiakkaiden mielipiteet otetaan huomioon niin vaatteiden suunnittelussa, tuotannossa, jakelussa, kuin itse myyntitiloissakin.

Pääset tutustumaan tuotemerkin valikoimiin Tallinnassa Viru Keskus kauppakeskuksessa (ydinkeskustassa lähellä vanhaakaupunkia) sekä Ülemiste Keskus, joka on aivan kaupungin päälentokentän vieressä.

Zara myymälät Tallinna – Viru Keskus & Ülemiste Keskus

Viru Keskus (Zara Men)
Viru väljak 4-6, 1. kerros, Viru Keskus
10111 Tallinn
Aukioloajat: maanantai-sunnuntai 9-21
zara.com/ee/

Viru Keskus (Zara Women)
Viru väljak 4-6, 1. kerros, Viru Keskus
10111 Tallinn
Aukioloajat: maanantai-sunnuntai 9-21

Ülemiste Keskus
Suur-Sõjamäe 4, 1. kerros, Ülemiste Keskus
11415 Tallinn
Aukioloajat: maanantai-lauantai 10-21, sunnuntai 10-19

Voit saada lisätietoja Zara myymälät Tallinna vaihtoehdoista seuraamalla yhtiön virallisia sosiaalisen median sivuja, kuten esimerkiksi Facebookia osoitteessa facebook.com/Zara/.

Tuotemerkin historia

Amancio Ortega avasi ensimmäisen Zara myymälän vuonna 1975 La Coruñan kaupungin keskustaan, Galician osavaltiossa Espanjaa. Ortega antoi alkuun tälle myymälälle nimen “Zorba”, klassikkofilmin “Kerro minulle, Zorbas” (1964) inspiroimana.

Ilmeisesti La Coruñasta löytyi jo kuitenkin samanniminen baari, vain kahden korttelin päästä, jonka myyjä tuli vierailemaan Ortegan luona, ilmoittaen että “tämä kahden Zorbaksen olemassaolo tulee hämmentämään asioita.”

Putiikki oli jo teettänyt myymälän ulkokyltin kirjaimet, joten he vain uudelleenjärjestivät jo olemassaolevia kirjaimia uuden nimen löytämiseksi, joka johti lopulta Zara-nimeen.

Ensimmäinen putiikki piti sisällään halpoja näköistuotteita suosituista, kalliimmista muotivaatteista. Tämä konsepti osoittautui nopeasti menestykseksi, ja Ortega vaimoineen alkoi pian avaamaan lisää myymälöitä läpi Espanjan.

1980-luvun aikana Ortega alkoi muuttamaan ketjunsa designin, tuotannon, ja jakelun prosesseja vähentääkseen läpimenoaikoja ideasta hyllylle, joka mahdollisti nopeamman uusiin trendeihin reagoimisen. Hän nimesi tämän strategiansa “pikamuoti” -konseptiksi.

Yritys perusti nämä parannukset informaatioteknologioiden käytön pohjalle, käyttäen samalla tuotesuunnittelijoiden ryhmiä yksilösuunnittelijoiden sijasta.

Tuotemerkin kansainvälinen laajentuminen alkoi vuonna 1980, kun ketju avasi ensimmäisen myymälänsä Porton kaupungissa, Portugalissa. Muita kansainvälisen laajenemisen merkkipaaluja olivat Yhdysvallat (1989), Ranska (1990), Meksiko (1992), Kreikka (1994), sekä Ruotsi ja Belgia (1994).

Nykyään muotiketjulla on Suomi (ja Zara myymälät Tallinna) mukaanlukien toimintaa yhteensä 88 eri maassa.

Kukin myymälöistä on yrityksen itsensä omistama, poikkeuksena maat, joissa lainsäädäntö estää ulkomaisten yritysten omistukset maassa, jolloin liikkeitä hoitavat paikalliset franchising-yrittäjät.

Zaran valikoimasta löytyvät miesten ja naisten vaatteet (mukana myös kosmetiikka ja asusteet), sekä lasten vaatetukset (Zara Kids).

Tuotanto ja jakelu

Ketju on konseptina ns. vertikaalisesti integroitu jälleenmyyjä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toisin kuin useimmat muut samanlaiset vaatteiden vähittäismyynnin ketjut, Zara kontrolloi suurinta osaa toimitusketjustaan, suunnitellen, valmistaen, sekä jakaen omat tuotteensa myymälöihin.

Firma perusti ensimmäinen oman tehtaansa tekstiiliteollisuudestaan kuuluisaan La Coruñan kaupunkiin vuonna 1980. Näitä tiloja modernisoitiin vuonna 1990 just-in-time (JIT) jakelukeskuksen muotoon.

Tämä lähestymistapa, jonka suunnitteli alunperin japanilainen Toyota autojen valmistusta varten, mahdollisti bisnesmallin, jossa materiaalien hankinta, valmistus, tuotteen viimeistely, sekä jakaminen maailmanlaajuisesti myymälöihin voitiin toteuttaa vain muutaman päivän varoitusajalla.

Lähestymistapa näkyy myös firman disainstrategiassa, jota Businessworld-lehti on kuvaillut sanoin:

“Zara on muodin imitaattori. Se fokusoi huomionsa asiakkaidensa muotitoiveisiin, täyttäen nämä toiveet sen sijaan että firma yrittäisi ennakoida kauden trendejä muotinäytösten ja samankaltaisten vaikutuskanavien kautta, joita muotiteollisuus on perinteisesti käyttänyt.”

50% Zaran myymistä tuotteista valmistetaan Espanjassa ja Portugalissa, 26% muualla Euroopassa, ja loput 24% Aasiassa, Afrikassa sekä muualla maailmassa.

Muiden yrityksen kilpailijoiden ulkoistaessa tuotantoaan etenkin Aasiaan, ketju valmistaa kaikkein muodikkaimmat tuotteensa – noin puolet koko tuotannosta – kahdessatoista Espanjassa ja Portugalissa sijaitsevalla tehtaallaan, joita on etenkin Galician ja Pohjois-Portugalin seuduilla, joissa työvoima on keskimäärin halvempaa kuin suurimmalla osalla muuta läntistä Eurooppaa.

Tämän vastapainona pidemmän hyllyiän omaavat vaatteet, kuten standardi t-paidat, valmistetaan ulkoistetusti halvan työvoiman maissa, pääasiassa Aasiassa ja Turkissa.

Zara kykenee tarjomaan huomattavasti laajemman tuotevalikoiman kuin vastaavat kilpailijansa. Ketju tuottaa vuosittain noin 10 000 yksilöllistä tuotetta, avainkilpailijoiden vastaavan luvun ollessa noin 2 000 – 4 000.

Yritys voi suunnitella uuden tuotteen ja saada sen viimeisteltynä myymälöidensä hyllyille neljässä-viidessä viikossa. Jo olemassaolevia tuotteita voidaan modifioida niinkin nopeasti kuin kahdessa viikossa.

Bisnesideana tämä tuotteiden lyhyt elinsykli tarkoittaa asiakkaiden preferenssien parempaa huomioonottamista.

Jos yksittäinen disain ei myy hyvin ensimmäisen myymälässä tarjolla olemisen viikkonsa aikana, se vedetään pois myynnistä, jatkotilaukset perutaan, ja tuotteen tilalle aletaan suunnitella uutta vaihtoehto.

Jotta tämä järjestelmä toimisi moitteettomasti, ketju on panostanut huomattavasti edistyneeseen informaatioteknologiaan, kuten myymäläpäälliköiden käytössä oleviin informaatioteknologian-laitteisiin, joiden kautta kunkin putiikin asiakastrendit raportoidaan reaaliajassa Espanjan päämajalle.

Zaralla on myös joukko perusdisaineja, joita löytyy hyllyiltä vuodesta toiseen, mutta useat trendikkäistä vaatteista ovat tarjolla jopa alle neljän viikon periodin, joka on yksi parhaista tekijöistä kannustamassa asiakkaita uusiin ja jatkuviin myymälävierailuihin.

Keskimääräinen keskustassa sijaitseva muotimyymälä voi odottaa asiakkaidensa vierailevan putiikissa noin kolme kertaa vuodessa. Zaran vastaava luku on tutkimusten perusteella 17 kertaa vuodessa.

Muotiketjun taustalla oleva Inditex-konserni avasi ensimmäisen Zara-ketjun verkkokaupan syyskuussa 2010.

Suhteellisen myöhäisen internet-kaupankäyntiin mukaantulon taustalla oli se, että Inditex oli odottanut nettikaupankäynnin volyymien yleistä kasvua merkittävälle tasolle ennen oman internet-putiikkinsa avaamista.

Kaikki ketjun fyysisissä vaatekaupoissa – mukaanlukien Zara myymälät Tallinna – olevat tuotteet ovat tarjolla myös verkkokaupassa ja samoihin hintoihin.

Nettikauppaa hyödyntävät voivat valita tyypillisistä nettikaupan maksuvaihtoehdoista ja joko hakea tuotteensa muotiketjun myymälästä tai vastaanottaa tuotteet postikuljetuksena.

Internet-kaupan tuotteiden palautus- ja vaihtoehdot ovat identtiset myymälöissä voimassaoleville ehdoille (asiakkailla on 30 päivää aikaa muuttaa mielensä).

Verkkokaupassa asiakaskyselyt hoidetaan asiakaspalvelijoiden toimesta joko sähköpostin kautta tai internet-chattinä.

Zaran verkkokauppa on varsin yksinkertainen. Sen avulla vaatteita voi etsiä mm. vaatetyypin, värien, koon, hintojen, referenssinumeron jne. mukaan.

Kohokohtia nettiostoksien tekemisessä ovat mahdollisuus nähdä tarjolla olevia tuotteita eri kulmista sekä ns. SuperZoom-ominaisuus, jossa voi zoomata lähelle kunkin tuotteen yksityiskohtia.