Ruotsin pääkaupungin Tukholman Arlandan lentokenttä on alueen tärkein ilmailuliikenteen keskus, sijaiten noin 37 km päässä ydinkeskustasta pohjoiseen, lähellä Märstan kylää, osana Sigtunan taajamaa.
Lentokenttä, joka sijaitsee Tukholman maakunnan ja Upplandin provinssien alueilla, on Ruotsin suurin ja Pohjoismaiden kolmanneksi suurin.
Arlandaa, josta on muodostunut merkittävä portti kansainväliselle lentomatkailulle suurelle osalle Ruotsia, käyttää vuosittain noin 21 miljoonaa matkailijaa, joista 16 miljoonaa on kv. matkailijoita ja 5 miljoonaa kotimaisia matkustajia.
Tukholma-Arlanda lentokenttä on suurin neljästä Ruotsin pääkaupunkiseudun päälentokentästä (Stockholm-Bromma kaupungin rajojen sisällä, Stockholm-Skavsta noin 100 km kaupungista etelään Nyköpingissä, ja Stockholm-Västerås noin 100 km länteen Västeråsissa).
Arlandan lentokentän terminaalit
Arlanda käyttää neljää terminaalia. Terminaalit 2 ja 5 on varattu kansainvälisille lennoille kun taas kotimaan lennot lähtevät terminaaleista 3 ja 4.
Suurin näistä terminaaleista on terminaali 5. Sen keskusrakennus on Arlanda North, joka avautui vuonna 2003, ja yhdistää terminaalin Pier F tiloihin.
Tätä uutta Arlanda North keskusrakennusta käyttävät muun muassa SAS ja sen Star Alliance lentoyhtiöpartnerit kaikkiin kansainvälisiin lentoihinsa.
Kaikista terminaaleista ja “Sky City” ostosalueelta löytyy ravintoloita, myymälöitä, baareja, ja paljon muuta, joiden tarkoituksena on mukavoittaa matkustajien ja kävijöiden lentokentällä käyntiä.
Terminaalien yhteydestä ja niiden lähialueilta löytyy lisäksi useita hotelleja, kuin myös konferenssitiloja.
Terminaali 2 – Kansainvälinen terminaali (Arlanda South)
Arlandan terminaali 2 rakennettiin alunperin vuonna 1990 SAS lentoyhtiön käyttöön kotimaan terminaaliksi.
Terminaali suunniteltiin mahdollistamaan lyhyet lentokoneiden läpimenoajat, parantuneen tehokkuuden, ja lyhyet kävelymatkat, tuolloin vielä ilman turvatarkastuksia ja useimpien matkustajien matkustaessa pelkästään käsitavaroiden kanssa.
Paikka tarjosi myös kaksoiskävelysillat, jotka oli suunniteltu MD-80 lentokoneiden molempia ovia varten.
SAS päätti kuitenkin jättää terminaalin, johtuen alentuneista kotimaan reittejä lentäneiden matkustajien määrästä.
Hetken aikaa terminaalia käytti joukko muita lentoyhtiöitä, kuten Transwede Airways, sekä kotimaan että kansainvälisiin lentoihin, mutta nykyisin rakenne on varattu vain kv. lentomatkailua varten.
Vuosien varrella terminaaliin on lisätty turvatarkastukset, suurempi matkatavaroiden hakupaikka, lisää kauppoja sekä ravintoloita, mutta rakenne on edelleen suhteellisen pienikokoinen.
Osana terminaalin uudistuksia paikkaa on lisätty muun muassa uusi ravintola-ja loungekerros, joka valmistui vuonna 2013.
Samana vuonna muun muassa Finnair ja British Airways muuttivat toimintansa tähän terminaaliin. Vain vuotta aikaisemmin terminaalia alkoivat käyttää nimekkäistä lentoyhtiöistä Air France sekä Czech Airlines.
Terminaali 2 omaa yhteensä 8 matkustajasilloilla varustettua lentokoneiden paikoituspaikkaa.
Terminaali 3 – Alueellinen terminaali (Arlanda South)
Arlandan terminaali 3 rakennettiin vuonna 1990 toimimaan terminaalina alueellisesti tapahtuville lennoille.
Sisäänkäynti terminaaliin on terminaalin 2 yhteydestä, noin 200 m kävelymatkan päässä. Terminaali sisältää palveluina muun muassa kahvilan.
Terminaalin käyttö lentokoneisiin menon suhteen tapahtuu porteista ulkotiloihin käynnin kautta, josta matkustajien sisäänkäynti lentokoneisiin tapahtuu ilmaportaiden avulla.
Kuten terminaalissa 2, myös terminaaliin 3 lisättiin turvatarkastukset jälkikäteen, vuoden 2001 aikana.
Johtuen kotimaan vähemmän trafikoitujen yhteyksien suosion hiipumisesta, terminaalin käyttö on laskenut vuosien myötä.
Terminaali 4 – Kotimaan terminaali (Arlanda South)
Terminaali 4, aikaisemmin toimien myös nimellä Inrikes 1, suunniteltiin alunperin toimimaan ruotsalaisen kotimaan lentoja tarjonneen Linjeflyg lentoyhtiön terminaaliksi, vuodesta 1983.
Linjeflyg ja Scandinavian Airlines siirsivätkin kaikki operaationsa Stockholm-Bromma lentokentältä tuolloin uuteen Arlandan terminaaliin vuoden 1984 aikana.
Tämä muutos tehtiin kokoamaan Scandinavian Airlinesin ja Linjeflygin kotimaan ja kansainväliset lennot samalle lentokentälle.
Näiden reittien suosion kasvettua ennakoitua enemmän, terminaalista tuli nopeasti liian pienikokoinen.
Tästä syystä SAS varten rakennettiin uudet terminaalitilat, Inrikes 2, johon lentoyhtiö siirsi kaikki kotimaan lentotoimintonsa Inrikes 1 terminaalista, vuoden 1990 aikana.
Siirto peruttiin kuitenkin vain kaksi vuotta myöhemmin Ruotsin talouskriisin vuoksi, ja nämä kaksi lentoyhtiötä jakoivat jälleen terminaalin tilat.
Samana vuonna, 1992, paikka nimettiin uudelleen, nimellä terminaali 4.
Vuodesta 1999 terminaalilla 4 on ollut oma express-asemansa pikajunia varten, joka yhdistää sen sekä Tukholman Central-asemaan että terminaaliin 5.
Terminaalia uusittiin merkittävästi vuoden 2006 jälleenrakennuksessa, joka oli ensimmäinen rakenteiden peruskorjaus vuoden 1983 paikan valmistumisen jälkeen.
Terminaali 5 – Kansainvälinen terminaali (Arlanda North)
Terminaali 5 on lentokentän suurin matkustajaterminaali ja sitä käytetään kansainvälisiä lentoja varten.
Kaikki lentokentän mannertenväliset ja muut kansainväliset lennot, poikkeuksena terminaalista 2 lähtevät lennot, operoidaan terminaalista 5 käsin.
Terminaalissa on kolme laituria, joiden varrelta löytyy yhteensä 31 matkustajasilloilla varustettua lentokoneiden paikoituspaikkaa.
Alueelta löytyy myös useita kauempana sijaitsevia lentokoneiden paikoituspositioita.
Terminaali 5, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vuoden 1976 aikana, omaa nykyään useita ravintoloita, baareja, sekä kauppa-alueita.
Uusin lisäys terminaaliin 5 on sen uusi laiturialue, laituri F.
Aikataulujen mukaisten lentojen ohella kaikki Arlandan lentokentän charter lennot hoidetaan terminaalista 5 käsin.
Kuten terminaali 4 ja Sky City, myös tämä terminaali on yhdistetty Stockholm Central asemaan pikajuna-yhteyksillä.
Muut terminaalitilat
Muista terminaalitiloista merkittävin on lentokentän tiloista löytyvä Scandinavian Airlinesin pääkonttori.
Lentoyhtiö, jonka pääkonttori oli aikaisemmin Solnassa sijaitsevissa tiloissa, siirtyi toimimaan Arlandasta käsin syksyllä 2010.
Myös Swedavia, Ruotsin lentokenttiä hallinnoiva yhtiö, pitää pääkonttoriaan lentokentän rakennuksissa.
Muista yrityksistä Sollentuna Cabin Interiors omaa pääkonttorin Arlandan hangaari 4:n yhteydessä.
Oxford Aviation Academyllä on lentosimulaattorikeskus yleisimmille moderneille lentokoneille (kuten Boeing 737) Arlandan lentokentällä.
Arlandan kentältä löytyy hangaareja sekä lentokoneiden huoltotiloja, joita operoivat SAS Scandinavian Airlines ja Priority Aero Maintenance.
Lisäksi TUIfly Nordicilla, joka toimii Arlandan lentokentältä käsin, on suurikokoinen hangaari leveärunkoisia suihkukoneita varten.
Helikopteripalveluiden suhteen Patria Helicopters tarjoaa helikoptereiden korjauksia Arlandan lentokentän tiloissa olevalta toimipisteeltään.
Terminaalipalveluista erikoisuuksiin lukeutuu lentokentän sisäänkäynnin yhteydessä oleva Jumbo Hostel, joka on Boeing 747 lentokoneeseen rakennettu hostel-majoituspaikka.
Arlandan lentokentältä löytyy yhteensä viisi hotellia: Clarion Hotel Arlanda Airport, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel ja Rest and Fly.
Niiden lisäksi voit yöpyä Arlandan lähellä löytyvissä hotelleissa, joista useat tarjoavat hotellikuljetukset kentältä/kentälle omilla busseillaan.
Lentoyhtiöt ja lentokohteet Arlandan kentältä
Tukholman Arlandan lentokenttä toimii merkittävänä pääkenttänä lentoyhtiöille Nextjet, Norwegian, ja Scandinavian Airlines.
Mannertenvälisiä lentoja on tarjolla Scandinavian Airlinesilta kohteisiin Chicago ja Newark, Air Chinalta Pekingiin, United Airlinesilta Newarkiin, Delta Air Linesilta New York-JFK kentälle, Emiratesilta Dubaihin, Ethiopian Airlinesilta Addis Ababaan (Kairon kautta), Iran Airilta Teheraniin, Qatar Airwaysiltä Dohaan, Thai Airwaysiltä Bangkokiin, sekä Norwegianilta Bangkokiin, Dubaihin, Fort Lauderdaleen, New Yorkiin, Oaklandiin, ja Los Angelesiin.
Näiden ohella useat charter-lentoyhtiöt, kuten TUIfly Nordic, Novair, Primera Air sekä Thomas Cook Airlines Scandinavia tarjoavat nonstop charter palveluita useisiin kohteisiin, mukaanlukien Euroopan ulkopuolelta löytyvät kohteet.
Alla Arlandaa käyttävät lentoyhtiöt, niiden Arlandasta tarjoamat lentokohteet, sekä lentoyhtiön käyttämän terminaalin numero.
Aegean Airlines: Ateena, Kalamata (kausiluonteinen), terminaali 5
Aer Lingus: Dublin, terminaali 5
Aeroflot: Moskova-Sheremetyevo, terminaali 5
Aeroflot (Rossiya): Pietari, terminaali 5
airBaltic: Riika, terminaali 5
Air Berlin: Berliini-Tegel, terminaali 2
Air China: Peking-Capital, terminaali 5
Air France: Pariisi-Charles de Gaulle, terminaali 2
Air Serbia: Belgrad, terminaali 5
Austrian Airlines (Tyrolean Airways): Wien, terminaali 5
Avies: Hagfors, Mora-Siljan, Sveg, Torsby, terminaali 3
Belavia: Minsk-National, terminaali 5
British Airways: Lontoo-Heathrow, terminaali 2
British Airways (BA Cityflyer): Lontoo-City, terminaali 2
Czech Airlines: Praha, terminaali 2
Delta Air Lines: New York-JFK (kausiluonteinen), terminaali 5
Direktflyg: Borlänge, Oskarshamn, terminaali 3
easyJet: Geneve, terminaali 2
Emirates: Dubai, terminaali 5
Estonian Air: Tallinna, terminaali 5
Ethiopian Airlines: Addis Abeba, terminaali 5
Finnair: Helsinki, Bergen (kausiluonteinen), terminaali 2
Flyglinjen: Kristianstad, terminaali 3
Germania: kausiluonteiset lennot kohteisiin Erbil ja Sulaimaniyah, terminaali 5
Germanwings (Eurowings): Köln/Bonn, Düsseldorf, Hampuri, terminaali 2
Gotlandsflyg (Nextjet): Visby, terminaali 3
Höga Kusten Flyg (Golden Air): Örnsköldsvik, terminaali 4
Iberia Express: Madrid, terminaali 2
Icelandair: Reykjavík-Keflavík, terminaali 5
Iran Air: Teheran-Imam Khomeini, terminaali 5
Iran Aseman Airlines: Teheran-Imam Khomeini, terminaali 5
Iraqi Airways: Bagdad, Erbil, terminaali 5
Jet Time: charter-lennot kohteisiin Antalya, Bodrum, Chania, Dalaman, Fuerteventura, Gran Canaria, Hurghada, Izmir, Korfu, Larnaca, Palma de Mallorca, ja Teneriffa-South, terminaali 5
KLM: Amsterdam, terminaali 2
LOT Polish Airlines: Varsova-Chopin, terminaali 5
Lufthansa: Frankfurt, Munchen, terminaali 5
Luxair: Luxemburg, terminaali 2
Nextjet: Arvidsjaur, Gällivare, Halmstad, Hemavan, Kramfors-Sollefteå, Lycksele, Vilhelmina, Växjö, Visby, terminaali 3
Nextjet: Mariehamn, Kokkola, Pori, terminaali 5
Niki: Wien, terminaali 2
Norwegian: Alicante, Amsterdam, Barcelona, Bangkok-Suvarnabhumi, Belgrad, Bergen, Berliini-Schönefeld, Budapest, Catania, Kööpenhamina, Fort Lauderdale, Gran Canaria, Helsinki, Krakova, Lontoo-Gatwick, Los Angeles, Madrid, Málaga, Manchester, Munchen, New York-JFK, Nizza, Oakland, Oslo-Gardermoen, Pariisi-Orly, Praha, Riika, Rooma-Fiumicino, Sarajevo-International, Tel Aviv-Ben Gurion, Vilna, terminaali 5
Norwegian: kausiluonteiset lennot kohteisiin Ajaccio, Ateena, Bordeaux, Burgas, Chania, Dubai, Dubrovnik, Edinburgh, Faro, Geneve, Grenoble, Kos, Lanzarote, Larnaca, Marrakech, Olbia, Palermo, Palma de Mallorca, Pisa, Pula, Rhodos, Salzburg, Santorini, Split, Teneriffa-South, Vaasa, Venetsia-Marco Polo, terminaali 5
Norwegian: Göteborg-Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Umeå, Visby (kausiluonteinen), terminaali 4
Qatar Airways: Doha, terminaali 5
Pegasus Airlines: Istanbul-Sabiha Gökçen, terminaali 5
Royal Air Maroc: Casablanca, terminaali 5
SATA International: Funchal, Ponta Delgada, terminaali 5
Scandinavian Airlines: Ängelholm, Åre-Östersund, Göteborg-Landvetter, Kalmar, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Visby, terminaali 4
Scandinavian Airlines: Alicante, Amsterdam, Bergen, Berliini-Tegel, Birmingham, Brysseli, Chicago-O’Hare, Kööpenhamina, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Geneve, Hampuri, Lontoo-Heathrow, Madrid, Manchester, Milano-Linate, Moskova-Sheremetyevo, Newark, Nizza, Oslo-Gardermoen, Pariisi-Charles de Gaulle, Praha, Pietari, Stavanger, Tel Aviv-Ben Gurion, Thessaloniki, Tromsø, Trondheim, Zürich, terminaali 5
Scandinavian Airlines: kausiluonteiset lennot kohteisiin Ateena, Barcelona, Bastia, Biarritz, Bodø, Bologna, Bristol, Cagliari, Chania, Dubrovnik, Gazipaşa, Innsbruck, Malaga, Malta, Napoli, , Olbia, Palermo, Palma de Mallorca, Pisa, Pristina, Pula, Rooma-Fiumicino, Sarajevo, Split, Venetsia-Marco Polo, terminaali 5
Scandinavian Airlines (Blue1): Helsinki, terminaali 5
Scandinavian Airlines (Braathens Regional): Aalborg, Billund, Kalmar, Oulu, Tampere, Turku, Vaasa, Vilna, terminaali 5
Small Planet Airlines: Mogadishu (Hurghadan kautta), terminaali 5
Swiss International Air Lines: Geneve, Zürich, terminaali 5
TAP Portugal: Lissabon, terminaali 5
TAROM: Bukarest-Henri Coandă, terminaali 5
Thai Airways: Bangkok-Suvarnabhumi, Phuket (kausiluonteinen), terminaali 5
Thomson Airways: Cancún (kausiluonteinen), terminaali 5
Thomas Cook Scandinavia Airlines: Gazipasa (kausiluonteinen), terminaali 5
TUIfly Nordic: Gazipasa (kausiluonteinen), terminaali 5
Turkish Airlines: Ankara, Istanbul-Atatürk, terminaali 5
Ukraine International Airlines: Kiova, terminaali 5
United Airlines: Newark, terminaali 5
Vueling: Barcelona, terminaali 5
Zagrosjet: Erbil, terminaali 5
Arlandan rahtiliikenteen tilat ja operaatiot
Tukholman Arlandan kentältä tapahtuu merkittävässä määrin rahtiliikennettä ympäri vuoden.
Kentän rahtiliikenteen alue sijaitsee rahtiterminaaleineen ja rahdin kauttakulkutiloineen lentokentän eteläisellä osiolla.
Tämä rahtialue, joka on merkitty “Cargo City” kyltein, sisältää rahtiyhtiöiden Cargo Center, DHL, Posten (Ruotsin posti), ja Spirit Air Cargo operoimat varastotilat.
Suuri osa Ruotsista lähtevästä posti-ja express-paketti liikenteestä käsitellään Arlandan alueelta löytyvissä tiloissa.
SAS Cargo operoi omia rahtioperaatioitaan tiloissa, jotka löytyvät itään matkustajaterminaaleista, lähellä SAS:n hangaareja.
Rahdille omistettuja aikataulun mukaisia rahtilentoja operoivat lisäksi Korean Air (Boeing 747 rahtikoneella), Lufthansa Cargo, sekä Turkish Airlines.
DHL, FedEx ja UPS ovat lentokentän express rahtiliikenteen tarjoajia. Lyhyemmillä rahtisektoreilla mukana toiminnassa ovat myös West Air Sweden ja Amapola.
Osa Arlandasta lentävistä lentoyhtiöistä toteuttaa ad hoc -pohjaisia rahtilentoja erilaisilla lentokalustoilla.
Tavallista suuremmat rahdit kuljetetaan usein Antonov 124 lentokonetta tai vastaavia rahtikoneita käyttäen.
Merkittävistä rahtialan yrityksistä TNT toimi ennen Arlandasta käsin, mutta nykyisin sen toiminnot ovat keskittyneet Tukholma-Västerås lentokentän tiloihin.
Alla on lista Arlandasta toimivista rahtilentoyhtiöistä ja niiden rahtiliikenteen kohteistaan.
Amapola Flyg: Helsinki, Maastricht/Aachen
British Airways World Cargo: Lontoo-Heathrow
DHL Aviation: Leipzig/Halle, Kööpenhamina
FedEx Express: Köln/Bonn, Helsinki, Pariisi-Charles de Gaulle
Jetpak/Amapola Flyg: Helsinki, Maastricht/Aachen, Malmö
Korean Air Cargo: Seoul-Incheon
Turkish Airlines Cargo: Helsinki, Istanbul-Atatürk, Minsk-National
UPS Airlines: Köln/Bonn
West Air Sweden: Malmö
Hotellit ja hostellit Arlandan lentokentän yhteydessä
Arlandan välittömästä yhteydestä löytyy yhteensä viiden erilaisen hotellin ja hostellin valikoima.
Clarion Hotel Arlanda Airport
Tornvagen 2, SkyCity (terminaalien 4 ja 5 välissä)
190 45 Arlanda
Clarion Hotel Arlanda Airport sijaitsee Sky Cityn edessä, tarjoten upeat näkymät lentokentän kiitoradoille sekä jet-set tyylisen 12. kerroksen ravintolan, jossa voit nauttia vaikkapa upeasta illallisesta.
Vieraana Clarion hotellissa yksityiskohtiin kuuluvat muun muassa mukavat sisäkäytävät, jotka luovat helpon ja turvallisen pääsyväylän majoitustiloihin.
Hotellin rakennuksesta löytyvä Business Center on puolestaan paikka, jossa voit saada kopiointipalveluja, faksata dokumenttejä, sekä käyttää laajakaista-internettiin liitettyä tietokonetta.
Bisnesluokan Clarionista löytyy yhteensä 44 kokoushuonetta, ja paikka voi toimia tapahtumapaikkana maksimissaan 500 henkilön kokoisille banketeille tai 900 vieraan kokoisille konferensseille.
Muita mukavuuksia hotellissa ovat mm. huonehintaan kuuluva aamiainen, ilmainen langaton laajakaista internet, sekä fitness-keskus.
Kustakin tilavasta vierashuoneesta löytyy varustuksena TV kaapelikanavin, minibaari, työpöytä, kahvinkeitin, jääkaappi, sekä hiustenkuivaaja. Osassa huoneita on myös silitysrauta ja -lauta.
Radisson Blu SkyCity Hotel
Pelargången 1, SkyCity (terminaalien 4 ja 5 välissä)
190 45 Arlanda
Radisson Blu hotelli Arlandan lentokentän yhteydessä on rakennettu etenkin ideaaliksi majoituspaikoiksi stopover yöpymisille, mutta voit käyttää sitä myös pidempiinkin hotellimajoituksiin.
Radisson Blu SkyCity Hotel on sijainniltaan osa Arlandan SkyCity-kompleksia, jonka vuoksi paikkaa suosivat etenkin nopealla Tukholman käynnillä olevat liikematkustajat sekä matkaa toiseen kohteeseen kentältä myöhemmin jatkavat lomailijat.
Kaikki hotellin 260 huonetta ja sviittiä ovat äänieristettyjä, peruspalveluihin kuuluessa muun muassa mukavuuksia kuten minibaari sekä ilmainen langaton laajakaista internet.
Tehdäkseen ruokailun väsyneille matkailijoille mahdollisimman yksinkertaiseksi, tämä Tukholman lentokenttähotelli on rakentanut tiloihinsa sekä brasserien että baarin, joiden menut kattavat kosmopoliittiset suosikit.
Voit käyttää pitkän päivän jälkeen ruokailuun tietysti myös hotellin huonepalvelua, joka mahdollistaa kiireettömän aterioinnin omassa huoneessasi.
Etenkin liikematkailijat arvostavat hotellin Business Centre keskusta toimistopalveluineen, muihin keskeisiin oheispalveluihin lukeutuessa mm. hotellin rakennuksessa oleva fitness-kuntokeskus sekä sauna.
Erilaisia tapaamisia ja kokouksia varten Radisson Blu:n tiloina on yhteensä 36 erilaista täysin varusteltua kokoushuonetta, jotka on optimoitu esimerkiksi johtokunnan kokouksia, seminaareja, ja koulutuspäiviä varten.
Tukholman keskustaan pääset hotellilta noin 20 minuutissa, käyttäen läheltä matkalle lähtevää Arlanda Express pikajunaa.
Junan pysäkki sijaitsee itse asiasssa suoraan vastapäätä hotellin rakennusta.
Muista hotellia läheltä löytyvistä palveluista käytetyimpiin lukeutuvat apteekki, matkatoimisto, sekä valuutanvaihtopiste.
Jos jatkat matkaa hotellilta aikaisella lennolla, Radisson Blu on ottanut tämän huomioon aamiaistarjoilunsa aikataulun suhteen, sillä aamiaisbuffet (‘Super Breakfast Buffet’) pöytä avautuu päivittäin jo klo 04:30.
Mikäli pidät Radisson Blu:n tarjoamasta palvelun ja tilojen tasosta, vaihtoehtoisena ketjun hotellina Arlandan lentokentän yhteydestä löytyy myös paikan sisarhotelli, Radisson Blu Arlandia, vain noin kolmen minuutin matkanteon päässä.
Radisson Blu Arlandia Hotel
Kabinvägen 3 (1,5 km lentokentän terminaaleilta)
190 60 Arlanda
Radisson Blu Arlandia hotellin etuihin kuuluvat sen erinomaisten tilojen ja palveluiden ohella myös läheisyys Arlandan lentokentän terminaaleihin, sijaiten 1,5 km päässä.
Tämä tarkoittaa vain neljän minuutin ajomatkaa hotellille kotimaan ja ulkomaan terminaaleilta. Päästäksesi hotellille/hotellilta voit käyttää paikan ilmaista sukkulabussia, joka ajaa välin terminaalien ja Radisson Blu Arlandia hotellin välillä 15 minuutin välein.
Hotelli onkin erinomaisen sijaintinsa ansiosta suosittu etenkin lyhyillä liikematkoilla olevien bisnesmatkaajien ja matkaa koneen vaihdon kautta jatkavien lomamatkalaisten keskuudessa.
Voit valita majoitustilasi yhteensä 339 äänieristetyn huoneen ja sviitin valikoimasta.
Kunkin huoneen mukavuuksiin lukeutuvat esimerkiksi ilmainen nopea langaton internet yhteys ja huoneen hintaan kuuluva Super Breakfast Buffet aamiainen.
Hotellin aamiaiskattauksessa on otettu huomioon aikaisen lennon valinneet asiakkaat, sillä aamiaisbuffetpöytä avataan päivittäin jo klo 04:30 alkaen.
Arlandia hotellin oma ravintola on aamiaisen ohella tarjolla myös päivän läpi ruokailua varten (skandinaavisen keittiön herkuin), ja ruokailun jälkeen voit käydä polttamassa kaloreita hotellin omassa fitness-keskuksessa.
Etenkin ryhmämatkalaisia varten hotelliin on rakennettu joukko konferenssitiloja (30 kpl, tarjoten tilat maksimissaan 250 henkilön kokoisille tapahtumille), joissa voit toimia isäntänä sekä bisnes- että yksityistilaisuuksille.
Langaton laajakaista internet kattaa koko hotellin rakennuksen, joten voit käyttää sitä myös konferenssitiloissa osana vaikkapa asiakasesityksiä.
Radisson Blu Arlandian kuntokeskuksesta löytyy modernien kuntoilulaitteiden lisäksi myös sisäuima-allas ja saunatilat.
Ibis Styles
Lindskrog, väg 273 (1,5 km itään lentokentän terminaaleilta)
190 45 Arlanda
Ibis Styles Stockholm Arlanda Airport hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla suhteessa lentokentän terminaaleihin, vain noin 1,5 km päässä (itäänpäin).
Päästäksesi terminaaleilta hotellille (tai hotellilta takaisin terminaaleille), voit hyödyntää Ibis Styles hotellin ilmaista sukkulabussia, joka on tarjolla vuorokauden ympäri.
Hotelli, joka peruskorjattiin vuonna 2011 moderniin tyyliin, tarjoaa peruspalveluina muun muassa huonehintaan sisältyvän aamiaisen sekä langattoman WiFi laajakaistan koko rakennuksen alueella.
Muihin oheispalveluihin tyylikkäiden majoitustilojen ohella kuuluvat hotellin oma ravintola, baari, sekä parkkeeraustilat.
Mikäli saavut hotellille lennolta ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella, voit tilata pientä purtavaa vastaanotosta, vuorokauden ympäri (24h) voimassa olevalta snack menu -ruokalistalta.
Jos tarvitset pitkäaikaista parkkitilaa ajoneuvollesi, hotelli tarjoaa tällaisia parkkipaikkoja kohtuuhintaan.
Ibis Styles on ottanut toiminnassaan erityisesti huomioon hotellissa vierailevat perheet, tarjoten tyylikkäitä perhehuoneita, kuin myös lapsille oman ‘kids corner’ leikkinurkkauksensa.
Jumbohostel
Jumbovägen 4
190 47 Arlanda
Jumbohostel on majoituspaikkana 1976 valmistuneesta Boeing 747-212B jumbo-suihkukoneesta majoituspaikaksi muunnettu rakennelma.
Huoneiden, joiden lattiapinta-ala on noin 6 m2, lukumäärä Jumbohostellissa on 27. Tiloihin mahtuu majoittumaan maksimissaan 76 asiakasta kerrallaan.
Perushuoneissa suihku ja WC löytyvät käytävältä. Tarjolla on lisäksi jumbojetin ohjaamoon rakennettu sviitti, josta on mm. panoramiset näkymät Arlandan lentokentälle.
Paikka on myös suosittu paikka tulla vain käymään hostellin ravintola-kahvilassa, jonka tarjoamisiin lukeutuvat juotavat, voileivät, salaatit, sekä lämpimät ateriat.
Hostellista löytyy myös matkamuistomyymälä, josta voit ostaa käynnistä muistoksi vaikkapa Jumbohostel t-paidan tai lippalakin.
Arlandan lentokentän VIP-lennot
Arlandaa, joka on tärkein Ruotsin pääkaupunkia palvelevista lentokentistä, käytetään myös liikelentokoneilla toteutettuihin VIP-lentoihin.
Esimerkkeinä näistä usein vierailevista VIP matkailijoista ovat valtioiden korkeimmat virkamiehet sekä kuuluisuudet eri puolta maailmaa.
Muun muassa Venäjän Vladimir Putin käytti saattueineen Arlandan kenttää vieraillessaan Tukholmassa huhtikuussa 2011.
Japanin keisari on myös vieraillut Arlandalla useampaankin otteeseen Boeing 747 -lentokoneillaan.
Air Force One, Yhdysvaltain presidenttien virallinen matkustuskone, vieraili kentällä syyskuussa 2013, kuljettaen mukanaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa valtiovierailulle Ruotsiin.
Tyypillisiin erikoislentoihin Arlandan kentälle lukeutuvat lisäksi EU-maiden kokoukset Tukholmassa sekä Euroopan Unionin toimintaan liittyvät näyttelyt.
Useat yksityiset yritykset käyttävät Arlandan kenttää liikelentokoneillaan, muun muassa yritystapaamisia ja johtokunnan kokouksia varten.
Osa VIP-lennoista toteutetaan Tukholman citylentokenttä Brommalta, lähempänä ydinkeskustaa, mutta Bromman käytön haittapuolena ovat usein sen rajalliset operationaaliset aukioloajat.
Voit vuokrata VIP lennon kentältä omiin tarkoituksiisi muun muassa European Flight Service yritykseltä, jolla on Arlandan kentällä tätä varten esimerkiksi Grumman Gulfstream G550.
Arlandan lentokentän maakuljetukset
Nopein tapa päästä lentokentälle Tukholman Central-asemalta on käyttää Arlanda Express -pikajunaa, joka matkaa välin vain 20:ssa minuutissa.
Voit käyttää vaihtoehtoisesti lentokentälle tuloon myös Tukholman paikallisjunia (Pendeltåg), Uppsala C aseman, keskustan Central aseman, sekä eteläisen Tukholman välillä.
Peldeltåg-junilla matkustus vie noin 38 minuuttia Arlanda C asemalta Stockholm C asemalle kaupungin keskustassa. Matkan hinta Arlandasta on korkeampi kuin muilla paikallisjunaverkoston yhteyksillä.
Bussien suhteen busseja kentän ja Tukholman keskustan välillä operoivat Flygbussarna, Swebus sekä SL, useilla pysähdyspaikoilla matkan varrella Tukholman läänin pohjoisosilta aina keskustaan saakka.
Vaihtoehtoinen bussikyyti löytyy paikallisbussilinjasta nro. 583 Märstaan, josta pääset edelleen paikallisjunilla Tukholmaan ja muualle lähialueille.
Kaikki Tukholman taksiyhtiöt ovat velvoitettuja tarjoamaan kiinteän hinnan matkoille Arlandan lentokentältä, joka poistaa arvailun siitä, kuinka paljon matka tulee maksamaan (voit silti pyytää taksimittarin käyttöä).
Useimmat tärkeimmistä taksifirmoista tarjoavat kiinteitä hintoja myös lentokentälle päin tulon suhteen.
Taksien veloittamat taksat ovat nykyisin Ruotsissa sääntelemättömiä, tarkoittaen että ne voivat pyytää matkasta mitä tahansa hintaa, niin kauan kuin he noudattavat taksissa näytillä olevaa hintalistaa (joka on kiinnitettynä sivuikkunaan).
Mikäli olet matkaamassa kohti Uppsalaa, tarjolla on Pendeltåg-paikallisjunayhteys, joka käyttää Uppsalan kunnan lippuhintoja Arlandasta pohjoiseen.
Tämä reitti, Arlanda Central asemalta Uppsala C asemalle, vie yhteensä 18 minuuttia.
Pääset kentältä Uppsalaan myös busseilla, joita operoi Upplands Lokaltrafik (bussilinjat nro. 801 ja 802).
Upplands Lokaltrafikin bussilinja nro 803:lla pääset puolestaan lentokentältä länteenpäin, Enköpingiin.
Jos lopullinen päämääräsi on kauempana maan sisällä, Arlandan juna-asemalta operoivat mm. Intercity, Regionaltåg (alueelliset junat) sekä “luotijuna” X2000.
Huomaa että Arlandasta matkaavien ei sallita ostaa lippuja näistä kaukojunista määränpäänä Tukholman Central-keskusasema.
Jos tulet alueelle omalla autollasi, Arlandan terminaalien yhteydestä löytyy sekä väliaikaisparkkeerauksen että pitkäaikaisen parkkeerauksen tiloja.
Pitkäaikaisparkkeeraus alueelta matkaaminen terminaaleille vaatii tosin (ilmaisen) sukkulabussin käyttöä. Tämä bussi matkaa reittiä 8-15 minuutin välein päivän läpi.
Arlandan lentokentän historia
Lentokenttää käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959, mutta tuolloin vain harjoituslentoihin.
Rajoitettu yksityisilmailu kentällä alkoi vuoden 1960 aikana, mutta virallinen avajaisseremonia pidettiin vasta vuonna 1962.
Tämä varhainen Arlandan kentän käyttö tuli tarpeelliseksi vuoden 1960 aikana, kun aikaisempi Tukholman pääkenttä, Bromman lentokenttä, osoittautui kiitoradoiltaan riittämättömäksi (liian lyhyiksi) mannertenvälisiä reittejä lentäville suihkulentokoneille.
Scandinavian Airlines alkoi tuolloin käyttää kenttää Douglas DC-8 lentokoneillaan reiteillään kohti Pohjois-Amerikan kohteita.
Myös tarunhohtoinen Pan American World Airways kuului Arlandan ensimmäisiin mannertenvälisiä reittejä lentäneisiin lentoyhtiöihin.
“Arlanda” tuli käyttöön nimenä lentokentän nimeämisestä pidetyn kilpailun myötä, joka järjestettiin ennen virallisia avajaisia.
Nimi on johdettu “Arland” sanasta, joka oli historiallinen nimi Ärlinghundran pitäjälle (nykyisin Husby-Ärlinghundra osana Märstaa), jonka rajojen sisällä lentokenttä sijaitsi.
Nimessä ‘-a’ pääte lisättiin analogisesti muiden ruotsalaisten -landa päätteisten paikannimien kanssa, ja on myös nokkela johdanto ruotsinkielisestä verbistä “landa”, tarkoittaen suomenkielellä “laskeutua”.
Arlandan lentokenttä näki merkittävän lentoliikenteen lisääntymisen 1960-ja 1970-lukujen aikana, johtuen reittiliikenteen ja charter-lentojen suosion voimakkaasta kasvusta.
Tärkeä osa tätä kehitystä oli Boeing 747 jumbojet, jota alettiin käyttää Arlandan kentältä 1970-luvun aikana muun muassa suoriin charter-lentoihin Kanariansaarille sekä (yhdellä pysähdyksellä) reittiliikenteeseen New Yorkin kaupunkiin.
Kotimaan lentoihin (Göteborgiin, Malmöön, Luleån kaupunkiin, ja Kiirunaan) käytettiin SAS:n toimesta Arlandan kentältä DC-9 lentokoneita, joiden käyttö oli mahdotonta keskustan Bromman kentältä (niiden aiheuttaman korkean meluntason takia).
Muu osa kotimaan lentoliikenteestä hoidettiin kuitenkin Brommasta, Arlandan lentokentän keskittyessä kansainvälisen lentoliikenteen operaatioihin.
Tämä käytäntö muuttui kuitenkin ratkaisevasti vuonna 1983, kun Linjeflygin kotimaan lennot siirrettiin Bromman kentältä Arlandaan, nykyiseen terminaaliin 4.
Lisääntyneen kotimaan lentoliikenteen johdosta Arlandan kentälle syntyi tarve kotimaan terminaaleille.
Nämä kotimaan liikenteen terminaalit, “Inrikes 2” ja “Inrikes 3”, ensimmäisen kotimaisen terminaalin eteläisellä puolella, otettiin käyttöön vuoden 1990 aikana.
Kun vuoteen 1992 mennessä kotimaan matkailu oli kuitenkin hiipunut lentäjämääriltään, terminaali 2:sen toiminta ajettiin alas, ja seuraavana vuonna se siirrettiin kansainvälisen lentoliikenteen käyttöön.
Tämän myötä tärkeimmät kotimaan ja kv. lentoliikenteen terminaalit myös uudelleennumeroitiin, terminaaleiksi 4 ja 5.
Arlandan kolmas kiitorata rakennettiin vuosina 1998-2002. Maan tuolloisten talousongelmien vuoksi sitä ei kuitenkaan avattu virallisesti kuin vasta vuoden 2003 aikana.
Käyttöönottoa varjostivat kuitenkin sen lentoliikenteen vaikutusalueella, Upplands Väsbyn kunnassa, olleiden asukkaiden järjestämät mielenilmaukset.
Nykyisellään kolmatta kiitorataa käytetäänkin vain lentoliikenteen ruuhka-aikoina, ympäristöllisistä syistä.