Vappu Tallinnassa – Viron tapahtumat

Vironkielellä “volbripäev” eli suomeksi vappu ei ole Tallinnassa läheskään samantapainen merkittävä tapahtuma kuin mitä juhlinta Helsingin puolella Suomenlahtea on samanaikaisesti.

Esimerkiksi vanhassakaupungissa saatat törmätä jonkinverran ylioppilaslakeilla varustettuihin ihmisiin tai noidaksi pukeutuneisiin ihmisiin, mutta massajuhlinnan merkkejä, vappumarsseja, tai vaikkapa vappupuheiden pitäjiä saa kaupungista etsiä tosissaan.

Sima ja tippaleipä

Virossa on vapunvieton perinteitä otettu enemmänkin Saksan suunnalta, joka näkyy vapun perinteiden liittämisen noitien yhteenkokoontumisiin.

Tämän vuoksi saatat nähdä kaupungilla mm. noidiksi, fantastisiksi olennoiksi, shamaaneiksi, tai keijuiksi pukeutuneita juhlijoita karnevaalitunnelmissa.

Etsimällä ajankohtaisia tapahtumia, saatat löytää Tallinnan eri kaupunginosista vappujuhlia, joihin kuuluu yleensä (noita-) esityksiä, festivaaleja, sekä vappukokkoja ja makkaranpaistoa.

Muualla maassa vappu on tärkeämpi juhla etenkin perinteisissä yliopistokaupungeissa, kuten Tartossa, jossa Tarton yliopiston oppilaskunta juhlii tapahtumaa vappuyön läpi, yli satavuotisten paikallisten perinteiden mukaisesti.

Tätä tapahtumaa kutsutaan nimellä “volbriöö”, ja se jatkuu pitkälle 1. toukokuuta aamun puolelle.

Tartussa opiskelijoiden juhlintaan kuuluu perinteinen vappukulkue kaupungin katujen läpi, jatkuen opiskelijoiden vierailuina eri oppilaskuntien taloilla yön myötä.

Kulkueen alku on Karl Ernst von Baerin monumentilla, jonka ylioppilaskunnat pesevät samppanjalla. Tästä kulkue jatkuu kohti Kassitoomen puistoa, josta löytyy vappukokko ja yhteislaulua.

Tallinnan suhteen on hyvä huomata, että vappu (1. toukokuuta, vapunaaton juhlaa vietetään myös Tallinnassa edellisenä iltana) on maassa virallinen pyhä-ja juhlapäivä, joka tarkoittaa sitä, että osa normaaleista Tallinnan lomanvietto kohteista on suljettuna.

Käytännössä tämän voi tulkita siten, että vappupäivänä (“Kevadpüha”, 1.5.) suuri osa Tallinnan museoista ja nähtävyyksistä on suljettuina.

Sen sijaan esimerkiksi parhaat kauppakeskukset (kuten moderni Roccca al Mare), merkittävimmät ravintolat, ja yökerhot pysyvät auki normaalisti myös vapun kauden läpi.

Yksi paikka, joka pitää listaa vapun läpi aukiolevista paikoista on Tallinn Card korttia myyvä organisaatio, jonka mukaan Tallinnan vappuna ovat avoinna muun muassa:

Tallinnan matkailuneuvonta (klo 9-19)
Reisiekspert Tallinnan virallinen kiertoajelu (yhdistetty bussi- ja kävelykierros)
Tallinn City Tour
CitySightseeing Tallinn – Open Top -kiertoajelut
City Biken retket (Tallinnan tutustumiskierrokset polkupyörällä ja, Vanhankaupungin kävelykierrokset)
Tallinnan TV-torni
Lentosatama (klo 11-17)
Viron Ulkomuseo
Viron Merenkulkumuseo
Hellemannin torni ja kaupunginmuuri
Kalevin marsipaanimuseohuone
Nukkemuseo NUKU
Piritan luostarin rauniot
Tallinnan eläintarha
Tallinnan kasvitieteellinen puutarha
Raatihuoneen torni
Tuomiokirkon torni
Olevisten kirkon torni
City Bike polkupyörävuokraus

Vapun lisäksi muita kansallisia juhla-ja pyhäpäiviä ovat Virossa Uudenvuodenpäivä (1. tammikuuta), Itsenäisyyspäivä (24. helmikuuta), Pitkäperjantai (liikkuva pyhä, perjantai, keväällä), Pääsiäispäivä (liikkuva pyhä keväällä, sunnuntai), Helluntai (liikkuva pyhä keväällä, seitsemän viikkoa pääsiäisestä), Voitonpäivä (23. kesäkuuta, samaan aikaan vietetään juhannusaattoa), Juhannuspäivä (24. kesäkuuta), Uudelleen itsenäistymisen päivä (20. elokuuta), ja Joulu (24.–26. joulukuuta).