Virolaisen keittiön Tallinna ravintolat vanhassakaupungissa

Katsaus erilaisiin virolaisen keittiön Tallinna ravintola vaihtoehtoihin vanhassakaupungissa, mukaanlukien Ravintola Kaerajaan, Kuldse Notsu Kõrts, sekä Liisu Juures.

Keittiökulttuurina virolainen keittiö sisältää selkeän jaotelman neljän vuodenajan makuihin.

Esimerkiksi kesällä keittiöstä löytyy hienouksia marjoista ja hedelmistä, kun taas talven maut ovat hapokkaampia ja saattavat sisältää itsetehtyjä säilykkeitä.

Ruoanlaittotapana virolainen moderni keittiö pohjautuu perinteisiin menetelmiin, joissa suositaan tuoreita lähiraaka-aineita (kuten paikalliset juustot, liha, kala, ja oikea voi).

Gloria
Müürivahe 2
10140 Tallinna

Vuonna 1937 ovansa ensi kertaa avannut virolaisen keittiön Gloria kuuluu Tallinnan hienoimpiin laaturavintoloihin.

Muun muassa amerikkalainen Conde Nast Traveller arvosti Glorian vuonna 2000 maailman 100 parhaan ravintolan joukkoon arviossaan.

Kohokohtina paikan a la carte ruokalistalla ovat esimerkiksi päivän kalasaaliista tehty virolainen kala-ateria, Tournedos Gloria, sekä paikallisesta sianlihasta valmistettu “Pork Chop”.

Kaerajaan
Raekoja plats 17
10146 Tallinna

Uniikki Kaerajaan ravintola sijaitsee erinomaisella paikalla Viron pääkaupunkia, raatihuoneentorin (Tallinnan päänähtävyyden) yhteydessä.

Keittiöltään Kaerajaan tarjoaa menun, jossa yhdistyvät perinteisen virolaisen keittiön hienoudet ja modernit kulinaarisen taidon valtavirtaukset.

Kuldse Notsu Kõrts
Dunkri 8
10123 Tallinna

Kuldse Notsu Kõrts Tallinna

Kuldse Notsu Kõrts (“Golden Piglet Inn”), joka sijaitsee Tallinnan Hotel St Petersbourgin yhteydessä, on erikoistunut perinteisiin virolaisiin ruokiin.

Paikka on suosittu etenkin sijaintinsa ansiosta turistien, mutta myös paikallisten keskuudessa.

Ravintolan reseptit on koottu aidoista perinteisistä virolaisten isoäitien sukuresepteistä, jotka valmistetaan tuoreista paikallisista raaka-aineista.

Ruokalistan kohokohtiin kuuluvat mm. kotitekoinen juusto ja ‘makkaraherkut’ (joka sisältää virolaista verimakkaraa).

Kuninga
Kuninga 3
10146 Tallinna

Kuninga on virolaisen keittiön ravintolana tunnettu luovasta otteestaan sekä menuun (joka sisältää useita kunnianhimoisia herkkuja) että sisustukseen nähden.

Kohokohtina ruokalistalta löytyvät esimerkiksi Grillattua baltianmeren silakkaa ja höyrytettyä turskaa, paistettua karitsan kyljyksiä (yrttivoilla), ja päivän kalaruoka kolmesta paikallisesta kalasta.

Leib Resto ja Aed
Uus 31
10111 Tallinna

Leib Resto ja Aed sijaitsee ainutlaatuisella paikalla vanhaakaupunkia, historiallisen kaupunginmuurin kupeessa.

Ravintolan menu on valmistettu täysin paikallisia raaka-aineita hyödyntäen, mukana myös aina itseleivottua virolaista leipää.

Kohokohtina paikan ruokalistalta löytyvät mm. Tõrvaaugu maatila tattaria (vuohenjuustolla, punajuurella ja yrteillä) sekä Liivimaan ruohoruokitun naudanlihan kylkiluun pihvi (sellereillä, paahdetulla valkosipulikermalla ja maustetulla punakaalilla).

Liisu Juures
Raekoja plats 13
10146 Tallinna

Kompaktikokoinen Liisu Juures löytyy myös suositulta raatihuoneen torilta, ja tarjoaa perinteisiä Viron kansallisruokia ja hienouksia paikallisesta keittiökulttuurista.

Paikasta löytyy myös parhaimmisto estonialaisesta viinituotannosta ja muista maan juomista.

Yksityiskohtina ravintolan menussa löytyvät esimerkiksi Paistettu pippuripihvi (valkosipuliperunoilla, punaviini – mustaherukkakastikkeella ja salaatilla) kuin myös mehukasta paahdettua porsasta (keitettyjen perunoiden ja paistetun kaalin kera).

MEKK
Suur-Karja 17/19
10140 Tallinna

Jos olet hakemassa tunnelmaa moderneimmasta virolaisesta keittiöstä, yksi parhaista vaihtoehdoista on Suur-Karja kadulla vanhaakaupunkia löytyvä MEKK.

Moderniuden lisäksi MEKK tunnetaan ruoan raaka-aineiden korkeasta laadusta, jossa noudatellaan kunkin vuodenajan tarjoamaa parhainta satoa.

Tämä näkyy muun muassa keväisin parsan, pinaatin, nokkosen, ja suolaheinän suosimisena, kun taas syksyisin löydät menusta sieniä, omenoita, luumuja, tyrnimarjoja, lakkoja ja luonnonvaraista riistaa.

Talukõrts
Viru 18
10140 Tallinna

Perinteisen virolaisen maalaistalon miljööseen rakennettu Ravintola Talukõrts tarjoaa erinomaisen valikoiman perinteisiä kansallisruokia, mutta myös suosittuja eurooppalaisia herkkuja.

Kohokohtina menusta löytyvät esimerkiksi hunajasikaa, vasikanfilee ananas-viinin kera, sekä ankkaa appelsiinikastikkeessa.

Till & Kummel
Nunne 7
10130 Tallinna

Eleganttia ja yksinkertaista virolaista ruokaa vanhassakaupungissa tarjoava Till & Kummel toimii kotoisessa, mukavassa miljöössä.

Paikan erikoisuuksiin kuuluu mahdollisuus tilata koko päivän läpi menusta löytyvä aamainen, erinomainen valinta esimerkiksi pitkäksi venähtäneen Tallinnan yöelämässä vietetyn session jälkeen.

Vanaema Juures
Rataskaevu 10/12
10123 Tallinna

Vanaema Juures (suomeksi “Mummon luona”) on nimensä mukaisesti erikoistunut virolaisiin perinneruokiin.

Paikasta, joka sijaitsee Von Krahli teatterin yhteydessä, onkin muodostunut yksi kaupungin suosituimmista ruokailupaikkoista.