Viron teatteri- ja musiikkimuseo Tallinnassa

Tallinnassa kulttuurimatkaileville tarjolla on etenkin oopperan ohella myös museoita, yhtenä keskeisimmistä ollessa Viron teatteri-ja musiikkimuseo.

Paikka toimii yleisteemalla “Museo alkaa Sydämestä!”.

Viron teatteri-ja musiikkimuseo TallinnaTämä iskulause johtaa säveltäjä Peeter Südan (“Süda” tarkoittaa sydäntä viroksi) kokoelmista kansanlauluja ja nuotteja (sekä hänen kirjastostaan), jotka muodostavat vuonna 1924 perustetun museon kokoelmien ytimen.

Museossa vieraillessasi et tarvitse Bachin sävelkorvaa arvostaaksesi niitä monipuolisia näyttelyesineitä ja kuriositeetteja, joita tiloihin on koottu.

Kaiken kaikkiaan paikan pysyvissä näyttelyissä on esillä yli 125 soitinta, luoden hyvän yleiskuvan virolaisen musiikin sekä soitinten valmistamisen historiasta.

Nähtävillä on muun muassa kansanperinteen mukaisesti tehtyjä koivutorvia ja muinaisaikaisia virolaisia kielisoittimia, kuin myös antiikkisia cembaloita, viuluja, urkuja, ja pianoita.

Mielenkiintoisimpiin näyttelyosioihin kuuluvat museon käsinveivattavat, 1800-luvulta peräisin olevat posetiivit, joista osa sisältää sävelten tahdissa liikkuvia figuureita.

Viron teatteri-ja musiikkimuseo Poika pikkupossun kanssaVoit nähdä myös vanhimman Virossa tehdyn pianon, museon ensimmäisen näyttelyesineen – Peeter Südalle kuuluneen kamariurun, kansanmusiikin instrumentteja, 7 cm pitkän viulun, sekä maailman skaalassa uniikin musiikkiautomaatin “Poika pikkupossun kanssa”.

Teatterimaailman näyttelyt on koottu puolestaan kaupunginmuurin historiallisen Assauwen tornin tiloihin.

Pysyvien näyttelyiden ohella museosta löytyy usein lisäksi väliaikaisia, vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia.

Voit tutustua osaan väliaikaisista ja muista näyttelyistä myös virtuaalivierailujen kautta, joita on tarjolla (viroksi) nettiosoitteessa www.tmm.ee/naitused/virtuaalnaitused.

Näyttelyidensä ohella museon toiminnankuvaan sisältyvät virolaisen teatteri-ja musiikkikulttuurin perinteiden kerääminen, säilyttäminen, ja tutkiminen.

Viron teatteri-ja musiikkimuseo Tallinnassa

Viron teatteri-ja musiikkimuseo
Müürivahe 12
10146 Tallinna
Aukioloajat: ke-la klo 10-18

Peeter Süda Viron teatteri-ja musiikkimuseo TallinnaMuseon toiminta alkoi virolaisen säveltäjän ja urkurin Peeter Südan kokoelmista, jotka virallisesti rekisteröitiin kokoelmaa esittelemään perustetun Musiikkimuseon omaisuudeksi maaliskuun 22, 1924.

Teatterikokoelmat ovat puolestaan suurimmalta osaltaan peräisin näyttelijä Heino Vaksin keräämästä kokonaisuudesta.

Tätä kokoelmaa esittelemään vuonna 1937 perustettu Teatterimuseo liittyi Musiikkimuseoon vuonna 1941, luoden nykyisen muotoisen instituution.

P. Südan kokoelmaa esitelleen museon ensimmäinen sijainti oli Kadriorgin palatsin huoneissa, tuolloisen Tallinnan Viron museon (nykyisen Viron taidemuseon) toimipaikassa.

Maaliskuun 1, 1934, museo siirtyi toimimaan nykyiseen osoitteeseensa, Müürivahe 12, luultavasti kuitenkin Assauwen tornissa olleen Tallinnan konservatorion (nykyinen Viron musiikki- ja teatteriakatemia) tiloihin.

Museon sijainti onkin keskeisellä paikalla Tallinnan vanhaakaupunkia, osana sen historiallisen kaupunginmuurin rakenteita ja Assauwen vahtitornia.

Assauwen tornin, joka rakennettiin vuosina 1370-1380, ohella museon tiloihin kuuluu rakenteen Karjase hoov -takapiha.

Gramofoni Viron teatteri-ja musiikkimuseo TallinnaTiloista löytyy musiikki-ja teatterikokoelma, musiikki-ja teatterikirjasto, nuottikokoelma, taidekokoelma ja valokuvakirjasto, kuin myös osasto virolaiselle ohjaaja-näyttelijä Andres Säreville (1902-1970), nimellä “Särevi Teatrituba” (suomeksi “Särevin teatterihuone”).

Museon tunnetuin ja suosituin osio näistä on sen pysyvä näyttely historiallisia soittimia.

Näyttelyidensä ja kirjastojensa ohella museotiloissa järjestetään luentoja, konferensseja, konsertteja, teemailtoja, ja paljon muuta.

Kohokohdat lapsiperheille

Viron teatteri-ja musiikkimuseo on panostanut toiminnassaan etenkin lapsiperheiden viihtyvyyteen, tarjoten perheille erilaisia tapoja tehdä tutkimusmatka musiikin ja teatterin jännittävään maailmaan.

Kosketusnäyttö Viron teatteri-ja musiikkimuseo Tallinna

Tiloista löytyy tässä suhteessa muun muassa:

 • keskiaikainen Assauwen torni ja sen takapiha, jossa järjestetään useanlaisia tapahtumia;
 • mekaanisia musiikkisoittimia ja posetiiveja – voit löytää museossa kokonaisen orkesterin komerosta ja kuulla koneiden laulavan;
 • kosketusnäyttöjä, jotka antavat mahdollisuuden kuulla niin historiallisten soittimien ääniä kuin koko sinfoniaorkesteriakin;
 • teatraalisia pelejä, naamioita, pukuja, sekä aito esiintymislava;
 • jännittäviä etsintäpelejä, jossa sinun, muiden ohella, täytyy löytää kirahvi museon tiloista;
 • mahdollisuus järjestää myös lasten syntymäpäiväjuhlia mielenkiintoisella oheisohjelmalla varustettuna.

Museon koulutukselliset ohjelmat

Viron teatteri-ja musiikkimuseon koulutukselliset ohjelmat on tarkoitettu tukemaan, täydentämään, ja monipuolistamaan etenkin esikouluissa ja kouluissa järjestettyä opetusta.

Vaihtoehtoisiin museon tarjoamiin koulutusohjelmiin kuuluvat:

 • kokovuotiset ohjelmat
 • erikoisohjelmat
 • väliaikaisiin näyttelyihin liittyvät ohjelmat
 • teemalliset retket
 • museokierrokset
 • luennot

Näitä opetusohjelmia järjestetään etukäteisvarausten perusteella sekä museon päärakennuksessa että Särev-teatterihuoneen tiloissa.

Paikka tarjoaa musiikkiopiskelijoille lisäksi mahdollisuuden organisoida konsertteja museon erinomaisen akustiikan omaavassa näyttelyhallissa.

Opinto-ohjelmiin osallistumisen ohella olet luonnollisesti aina tervetullut seuraamaan tiloissa järjestettyjä teatteriesityksiä, konsertteja, ja muita yleisölle avoimia tapahtumia.

Andres Särev teatterihuone

Andres Särev teatterihuone on erikoisosio Viron teatteri-ja musiikkimuseota, toimien sen haaramuseona.

Tämä nykyinen kotimuseo toimi vuosina 1938-1980 Anna ja Andres Särevin asuinpaikkana.

Särevin perheen tiloista löytyvät tavarat auttavat säilyttämään museon kotimaista tunnelmaa.

Teatterihuoneessa järjestetään muun muassa teemailtoja sekä kokouksia.

Yksi näistä – usean vuoden historian omaavista – teemailloista on sarja “Klovni vai runoilija” runoiltoja, joihin on osallistunut kuuluisia teatterinäyttelijöitä, muun muassa Peeter Volkonski ja Marilyn Jurman.

Osa museon koulua käyville oppilaille ja esikoululaisille järjestetyistä koulutuksellisista ohjelmista tapahtuu Andres Särev teatterihuoneessa.

Tila on tarjolla lisäksi yksityisiä vuokrauksia, kuten ikimuistoisia lasten syntymäpäiväjuhlia varten.

A. Särev teatterihuone on avoinna muutoin vain etukäteisvarausten perusteella.

Museomyymälä

Museomyymälä myy kävijöille varsinkin museon itsensä tuottamia julkaisuja, muistoesineitä, T-paitoja, ja CD-äänitteitä.

Viron teatteri-ja musiikkimuseon myymälä Tallinna

Valikoimasta löytyy muun muassa mielenkiintoisia kirjoja virolaisista musiikkialan suuruuksista sekä soveltuvia tuliaisia kotijoukoille tai kaukaisimmille sukulaisille.

Myymälä on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti.