Viron venäläinen teatteri Tallinnassa

Vuodesta 1948 toiminnassa ollut Viron venäläinen teatteri toimii Pohjoismaiden kauneimmassa teatterirakennuksessa, Tallinnan keskusaukion laidalla.

Teatteri, joka sijaitsee vanhankaupungin vieressä, on nykyisin maan ainoa venäjänkielinen ammattiteatteri, ylläpitäen venäläistä teatteriperinnettä Virossa.

Viron venäläinen teatteri TallinnaAlunperin luksus-elokuvateatteriksi vuonna 1926 valmistuneen teatterirakennuksen sisätilat ovat myös poikkeuksellisen kauniita.

Paikka onkin teatterin ohella suosittu erilaisten muodollisten kokoontumisten, musiikki- ja runotapahtumien, esitysten, ja muiden iltamien pitopaikkana.

Venäläinen teatteri on toimipaikkansa ohella kuuluisa tasokkaasta ohjelmistostaan, johon on kuulunut yli 60-toimintavuoden aikana noin 500 eri näytelmää.

Tarjolla olevaan laajaan ohjelmistoon sisältyy nykyaikaisia venäläisiä ja länsimaisia näytelmiä, venäläisiä klassikkoja, virolaista draamaa, ja jopa lastensatuja.

Parhaisiin performansseihin luokiteltuja esityksiä ovat olleet B. Frielin “Dancing at Lughnasa”, R.L. Stevensonin “Aarresaari”, G. Rodarin “Cipollino”, R. Cooneyn “Funny Money”, Ken Ludwigin “Diivat”, A.S.Griboyedovin “Haittaa järjestä”, sekä J.-B. Molierin “Don Juan”.

Joukko tunnetuimpia venäläisiä näyttelijöitä on esiintynyt teatterin lavalla, mukaanlukien O. Strizhenov, A. Solonitsyn, sekä A. Rogovtseva.

Samoin useat suosituimmista ohjaajista, kuten A. Tarkovsky, R. Viktjuk, ja J. Yeremin ovat työskennelleet Viron venäläisessä teatterissa.

Nykyinen teatterin seurue koostuu näyttelijöiden osalta useiden johtavien koulujen oppilaista, mukaanlukien Moskovan taideteatterikoulu, Shchukin teatterikoulu, ja monet muut.

Ohjelmistossa on ajoittain ollut lisäksi tunnettujen venäläisten teatteriseurueiden ja esiintyjien vierasnäytäntöjä.

Toisaalta talon oma teatteriseurue on toteuttanut vierailunäytäntöjä useissa entisen Neuvostoliiton kaupungeissa, kuin myös osallistunut erilaisille teatterifestivaaleille.

Talon kiireinen ohjelmisto on pääosin venäjänkielistä tuotantoa, joiden yhteydessä tarjolla on simultaanitulkkaus viroksi.

Venäläisen teatterin tilat ovat vuoden 2004/2006 peruskorjauksen ja restauroinnin jäljiltä hyvässä kunnossa, ja samanaikaisesti tiloihin tuotiin kaikkein nykyaikaisimmat tekniset teatteriratkaisut.

Tallinnan venäläinen teatteri sali

Ohjelmistoa esitetään joko rakennuksen isossa tai pienessä salissa. Näistä isossa salissa on 600 istumapaikkaa, pienessä salissa puolestaan 100 paikkaa.

Jos olet järjestämässä yksityistilaisuutta, venäläisen teatterin vuokrattavissa olevat tilat sopivat loistavasti mm. kokouksiin ja muihin tapahtumiin.

Art-Salong Grao Viron venäläinen teatteriTeatterivierailusi yhteydessä voit ruokailla idyllisessä Art-Salong Grao kahvila-ravintolassa.

Art-Salong Grao on miellyttävä kohtauspaikka, jonka sisustus on muun teatterirakennuksen tapaan elegantti ja tyylikäs, luoden hienot puitteet ruokailua tai kahvitaukoa varten.

Tarjolla on tuoreita leivonnaisia sekä kotitekoista lounasta (buffet-pöytä, ma-pe klo 12-16:30), ja iltaa kohti valikoimissa on myös a la carte ruokalista.

Sijainnistaan johtuen Art-Salong Grao on suosittu romanttisia illallisia varten, näytösten jälkeisiin keskusteluihin, sekä muuten vain rentouttavan hetken viettämiseen vaikkapa viini-tai samppanjalasin ääressä.

Jos olet teatterin ystävä, Viro tarjoaa maana yhteensä noin 30 erilaista teatteria, joista parhaat ovat vertailukelpoisia koko Euroopan parhaimmiston kanssa.

Viron venäläinen teatteri Tallinnassa

Viron venäläinen teatteri
Vabaduse väljak 5
10141 Tallinna
Aukioloajat: ma-su 11-19

Teatterin taustat

Venäläinen teatteri avasi ovensa ensimmäistä kertaa joulukuun 15, 1948, ja paikka on edelleen Viron ainoa venäjänkielinen ammattiteatteri.

Teatterista tuli perustamisestaan saakka suosittu etenkin Moskovan vanhimman teatterikoulun – Gosudarstvenniy Institut Teatralnogo Iskustva / GITIS, nykyinen Venäjän teatteritaiteen akatemia – oppilaiden keskuudessa.

Yli 60 vuoden historiansa aikana teatteri on toteuttanut yli 500 huippulaatuista performanssia.

Esityksiin on kuulunut mm. näytelmiä moderneilta venäläisiltä ja länsimaisiltä näytelmäkirjailijoilta, venäläisiä ja kansainvälisiä klassikoita, virolaista draamaa, sekä lastenteatteria.

Useiden kiertueidensa aikana teatterin seurue on esiintynyt useissa entisen Neuvostoliiton kaupungeissa, mukaanlukien Kaliningrad, Chita, Murmansk, ja Tashkent.

Viimeisimmät näiden kiertueiden menestyksekkäät kohteet ovat olleet Moskova, Pietari, Riika, Vilna, Novgorod, sekä erilaiset festivaalit.

Useita tunnettuja teatteriohjaajia, kuten Andrey Tarkovsky, Roman Viktjuk, Juriy Sillart, Lembit Ulfsack, ja monia muita, on työskennellyt venäläisen teatterin tuotannoissa.

Nykyään teatteri tuottaa noin 8-10 ensi-iltaa vuosittain.

Osa performansseista toteutetaan teatterirakennuksen pienikokoisemmassa tilassa, ns. “Pienellä näyttämöllä”.

Teatterin rakennus sijaitsee erinomaisella paikalla, Tallinnan keskustassa. Talo rakennettiin vuonna 1926 arkkitehti F. Skuinshin suunnitelmien pohjalta elokuvateatteriksi.

Tämän sisätiloiltaankin upean rakennuksen saleista löytyy näyttämöiden ohella lisäksi mm. taidegalleria, johon on koottu venäläistä ja virolaista taidetta.

Rakennuksessa esiintyvät usein talon oman seurueen ohella kuuluisia teatteri-yhteisöjä Venäjältä ja muista maista.